Учени си правят играчки като за Джеймс Бонд

19215 | 2 ноем. 2012 | 13:53

Институтът по металознание е най-успешният в БАН


 


В тази стая всичко е наопаки. Въздушната пушка стреля не с капси, а с ударна вълна, която може да отвее банда злодеи. Керамичните плочки не се чупят, когато паднат, а сложени в жилетката на войника, го предпазват от бронебойни куршуми. Те наистина не могат да пробият българската керамика. Само късат текстила.

Рибарските мрежи не трябва се хвърлят от лодка. Те израстват от морското дъно, омотали корабни витла, диверсанти и всичко, което е имало неблагоразумието да доближи охранявания залив. Друго хубаво нещо срещу натрапници е градинската лампа. Тя не свети. Работата й е да разпръсква тълпи, като издава инфразвуци. Хората ги заболява коремът и те си отиват по живо, по здраво. Боли, но всъщност устройството е безопасно. За разлика от смъртоносните, които не са тук. Около камерите за наблюдение,

датчиците за присъствие на хора

и останалите хитри джаджи свети по някой лаптоп, който командва всичко това дистанционно. Така цялата работа по защитата на обекта - завод, тръбопровод, залив, може да се върши от един оператор.

 Акад. Стефан Воденичаров

Преди да нахлуе Джеймс Бонд, акад. Стефан Воденичаров гаси лампите в стаята и внимателно      заключва. Той е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии, известен като най-добре работещия институт на БАН. Изпълнява съвместни проекти на три континента - в Европа, Азия и Америка.

Някои казват, че ние сме ненаиграли се деца и сега си правим играчки. Когато човек работи не по принуда, а като на игра, нещата повече вървят“, обяснява академикът. Според него институтът има късмет. При прехода след 10 ноември 1989 г.  учените там за разлика от други в БАН не се изпокарали на политическа основа като сини и червени. Още тогава повечето работели по конкретни проекти. Увлечени в задачите си, не искали да заминат за чужбина. Трима все пак отпътували - един за Ирландия, един за Канада и един за САЩ.

Институтът е от първите в БАН, който още през 1996-1997 г. разработва своя финансова програма. 40% от чистата му печалба се отделят за нови разработки. 10-15% отиват за покупка на оборудване. Останалото е за възнаграждения на хората - бонуси за транспорт, за хранене, за отпуски. Най-различни, но при едно условие - човекът да работи по конкретна задача, по договор с клиент. Когато се изпълнява проект, съботите са работни дни за института. Хората не роптаят. Те са изследователи, конструктори, софтуеристи, електроници. Работят с фантазията си, интересно им е, а заплатата им е гарантирана. Когато има срок за изпълнение на договор, никой не ползва задължителните за системата на БАН два дни неплатен отпуск в месеца, въведени с цел икономии в кризата.

В Института по металознание работят 470 души. Държавният бюджет му отпуска годишно около 3,5 млн. лв. От малки договори с български клиенти и по-големи с чуждестранни партньори институтът си осигурява още толкова пари и дори малко повече. Между 800 и 1000 лв. заплата на месец трябва да са гарантирани на един учен, за да не гледа към чужбина, а да мисли за проектите си. От тази сума нагоре трябва да се доплаща за резултати. „Заплатата на някои млади колеги е много по-висока от моята. Това са хора с голям потенциал и всеотдайност“, казва акад. Воденичаров. Според него е най-логично младите специалисти да започват с малко по-висока заплата от дългогодишните си колеги, защото имат повече разходи. Трябва да създадат семейства, да купят жилища, коли.

„Имахме късмет, че напипахме една ниша, в която съществуват клиенти и те не са от България. Тази ниша са

средства за защита и отбрана

Всъщност това е ниша за високотехнологични продукти“, обяснява акад. Воденичаров. В института работят едни от най-добрите специалисти по материалознание, а също компютърни специалисти. И хора, които доскоро са били служители на Министерството на отбраната. Те знаят как се употребяват продуктите от стаята на Джеймс Бонд. На световния пазар сега се търсят средства за защита по суша, въздух и вода. Не само композитни брони, с които България наистина вече е прочута в професионалните кръгове на международната сцена. Системите за защита срещу тероризма са територия, към която има дългосрочен интерес. „Светът изглежда не върви към добро и защитата е необходима на много високо ниво“, отбелязва академикът.

През септември 2011 г. българският Институт по металознание спечели първия проект в Европейската общност на тема „Сигурност“ - защита при многофункционална терористична атака. Ако в три стратегически обекта едновременно настъпи интервенция, да може веднага да се реагира. Тази задача институтът разработва заедно с колеги от Военната академия, от Академията на МВР и от Русенския университет „Ангел Кънчев”. Добрите партньори са голям късмет. Институтът по металознание е един от основателите на сдружението „Българска отбранителна индустрия”, в офиса на учените е и седалището на сдружението.

 

Уникален природен материал от Родопите е в основата на специалната българска керамика, която спира бронебойни куршуми

 

Работата с външни партньори е много. Клиентите от чужбина са по-добрите - те плащат редовно и не се пазарят дълго, стига да харесат една стока.

„Нашата продукция е минимум два пъти по-евтина, отколкото е световното ниво. Затова успяваме да оживеем в съвременната среда. Не са много чужденците, на които България им говори нещо като географско понятие. Столицата ни е или Букурещ, или Белград, или Цариград. Но когато правим високоефективна и качествена продукция

на много приемлива цена

 това става известно“, обяснява академикът. Той няма илюзии - бизнес моделът на Института по металознание не е приложим за хуманитарните звена в структурата на БАН. Но може да се използва от химическите, физическите, инженерните институти. Логиката на пазара днес е обърната. Работата вече не е да създадеш хубав продукт и да търсиш купувач за него. Трябва да разбереш от какво имат нужда клиентите, да им го произведеш, да го опаковаш красиво и тогава да го продадеш, казва академикът.

При по-внимателно вглеждане мнозина ще разпознаят в лицето на Стефан Воденичаров онзи професор по металознание, който преди 17 години доказа по щадящ, неразрушителен начин - с ултразвукова технология, че реакторът на първи блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да работи безопасно още много години. Победата, спечелена тогава на научния фронт, обаче беше пропиляна на дипломатическия и България затвори предсрочно първите 4 блока на „Козлодуй“. Заради донкихотовския му опит да спаси реакторите от „Грийн пийс” кръстиха акад. Воденичаров „ядрен ястреб”. Нещо, което не попречи на ядрената агенция на Белгия да го покани в тесния кръг от шестима чуждестранни учени, които да изследват здравината на реакторите в кралството. В екипа са двама французи, един белгиец, един американец, един германец и акад. Воденичаров.

У нас институтът продължава да работи за АЕЦ „Козлодуй“ за оценка на окрехкостяването на корпусите на 1000-мегаватовите пети и шести блок. „Това е един болезнено закъсняващ проект. Трябваше да започне преди 6-7 години поне“, отбелязва академикът. На други индустриални предприятия в страната институтът помага с експертизи и с разработването на технологии. „Търсят ни много. Вече няма ведомствени институти. И броят на добре обучените инженери в България е срутен“, допълва той.

В областта на научноизследователската работа институтът работи по двустранни договори с колеги от Великобритания, Германия, Белгия, Чехия, Полша, Унгария, Русия, Индия и Китай. За производствената част партньорите са различни чуждестранни министерства и компании от Азия, Близкия изток, САЩ. Институтът продава различни изделия, които се получават с леене с противоналягане, а също  наноматериали, които в момента са в процес на изследване.


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53