„Доктор Елиза“

15566 | 2 ноем. 2012 | 15:04

Рантгеноложка дарява зъбни протези и гръдни импланти на възрастни, бедни и болниНа 11 юли на площада в плевенското село Гривица има три щастливи жени. Баба Роза и баба Божана се радват на новите си зъбни протези, дарени от фондация, ръководена от д-р Елиза Георгиева. А самата тя е щастлива да види реализирана поредната си смела мечта - подвижен стоматологичен кабинет за прегледи и безплатни зъбни протези на социално слаби възрастни хора. „Този ден сякаш летях. Линейката и оборудването бяха много скъпи и до последно не беше ясно дали ще успеем“, обяснява Елиза.

Не е типичен доктор

спокоен и безстрастен. Просълзява се, като разказва как едната баба с ново чене й споделя: „Другата седмица имаме сватба на внука, ще мога да се усмихвам, докторке.“ „Ще можеш и да си изядеш спокойно пържолата, бабе“, й казва доктор Елиза.

Мобилният стоматологичен кабинет започва работа през май с инвестиция от 25 000 лв. В него работят стоматолози по договори със здравната каса, като до момента са поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на Плевенска област. Предстои по график посещението и на други села. Как се определя кой да е щастливецът? „Кметовете правят списъци на хората с най-ниски пенсии и след преглед стоматологът преценява кой е най-зле“, обяснява д-р Георгиева.

Всъщност тази идея и сбъдната мечта е на съпруга й д-р Йордан Георгиев, с когото заедно работят в болница “Св. Панталеймон” в Плевен. А нейната мечта да осигуряват безплатни импланти на жени след операция от рак се реализира още през февруари. Тогава тя заедно с приятелката си инж. Мария Кръстева основа фондация “Св. Иван Рилски”. На 19 юли беше успешно поставен първият гръден имплант на жена след операция за отстраняване на гърдата, а през октомври беше оперирана втора жена, загубила гърдата си преди 5 години.
“На кого хрумна това сравнение с

д-р Куин Лечителката?”

противи се д-р Елиза. Не смята, че е достойна за него. Не така мислят обаче хората от селата в Плевенско, където е минал мобилният стоматологичен кабинет - месеци след това само за нея говорят. „Доктор Елиза“ - така я наричат с любов.

„Като се замисля, все пак имам нещо общо с доктор Куин… И аз като нея се боря да се докажа в един мъжки свят“, смее се Елиза. И се оплаква чисто по женски как работи наравно със силния пол, но все още трябва да се бори при вземането на решения дори и в собствената си болница с трима мъже – съпруг и още двама съдружници.

Всъщност двете мъжки момичета - Елиза и Мария, направиха нещо, което още никой мъж не е правил у нас - фондация за осигуряване на дарения за гръдни импланти и зъбни протези. В ЕС няма програми за финансиране на подобни дейности, а и нашенецът все още гледа недоверчиво на това и трудно развързва кесията.

Някои мечтаят за велики дела, други - за скъпи коли и екзотични пътешествия, а Елиза се радва на радостта на старите хора. „Толкова ли е трудно да подариш зъби на стар беден човек? Да си изживее достойно старините, да си позволи елементарни неща - да се храни нормално. А пък на неприятелите и критикарите вече не им обръщам внимание. Нали трябва да има първи път, да се почне отнякъде? Да се променят мисленето, средата, в която живеем. „По делата ще ни познаете“ - казвам на невярващите“, вълнува се дамата.

Кой е по-щастлив в Гривица - баба Божана заради холивудската усмивка или д-р Елиза?

Визитната картичка на д-р Елиза Георгиева е впечатляваща. Тя е управляващ съдружник в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен“ ООД , „ДКЦ Св. Панталеймон „ ООД  и „Прометей-ЕА“ ООД. Управител е на фондацията „Св. Иван Рилски“, съучредител е на асоциация „Промени живота си сега“. Ръководи екип от около 200 медици. Специалист по образна диагностика и здравен мениджмънт.
„От дълги години се занимавам с диагностика на млечната жлеза.

Ракът на гърдата е бич

за съвременната жена. Всяко осмо семейство в България има този проблем. Там е насочена и моята енергия и предизвикателство в професионален план. Винаги съм търсила новото“, казва д-р Георгиева. Изследването на млечната жлеза с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР мамография) е нов метод с огромни диагностични възможности и в България не е популярен. Другото му предимство е, че е абсолютно безвреден за жената, защото няма облъчване с рентгенови лъчи. През лятото на 2011-а д-р Георгиева и екипът й разработват в детайли методика за изследване на матката и маточните тръби на жената отново с ядрено-магнитен резонанс. При него отново е избегнато вредното влияние на рентгеновите лъчи върху яйчниците.
„Дали е страшно да разпознаваш рак? Страшно е… Много е отговорно. И много ме натоварва. Но

това е моята любима работа“

казва с въздишка дамата. Затова двамата с мъжа й Йордан през 2-3 месеца се качват в колата и пътуват из Европа. Това са нейните бягства, за да поеме въздух. Като всеки мъж зодия Везни Йордан е уравновесен. Как вземат решения в болницата? „Той даде някаква идея, а аз почвам да я реализирам“, смее се Елиза.

Как се осигуряват дарения за такава мащабна дейност? „Много трудно. Станах като просяк! Звъня поред на всички познати, ходя, убеждавам. Дори когато съм на друг бизнес разговор, накрая казвам: „Много ви моля, законните 10% от дължимия данък дарете на фондацията, за да мога спокойно да работя.“

На 22 март д-р Георгиева организира благотворителен бал в Плевен за набиране на дарения за фондацията. За старта на фондацията семейството е вложило свои пари. „Събраните 16 хиляди лева от бала свършиха бързо, а нови трудно се намират, разчитаме и на приходите от есенния бал на 19 октомври, които са 28 412 лева“, казва Елиза. Радва се, че почти са удвоили събраната сума. „Дейността ни е прозрачна и все повече са хората, които ни повярваха и нашата кауза стана и тяхна“, споделя лекарят.

Инициативите й са горещо подкрепени от Цецка Цачева. Елиза е сред малкото българи, които могат да кажат, че 15 години са имали за личен адвокат председателя на парламента. „Хем се радвах за успеха й, хем бях малко натъжена, че си губя адвоката“, смее се д-р Георгиева. Тя признава, че довереникът й е много добър и отворен човек, с много широки интереси, голям професионалист и желан компаньон. Дали адвокат Цачева е била „желязната лейди“? Да, категорична е Елиза.

В София тя е успяла да привлече за каузата си дамите от Бизнес лейди клуб, където членува. Заедно с тях започват национална кампания „Ангели в борба с карцинома на гърдата“. Дамите прегръщат с въодушевление идеята да се събират средства за гръдни импланти.
Откакто се помни, още от детската градина Елиза винаги е мечтала да стане лекар. „И аз знаех, че ще стана. Завърших училище, кандидатствах и ме приеха веднага“, казва дамата. В Плевен, където следва медицина, красивата видинчанка се влюбва в плевенчанина Йордан, също студент медик.  Женят се и на бял свят се появява и студентското бебе. Синът Радослав, който сега на свой ред е студент, не тръгва по пътя на родителите си, а ще се развива като IT специалист.

Тази година д-р Елиза Георгиева беше удостоена и с титлата „Мисис Дама 2012“. „Тя се дава на жени, които сами са направили нещо, а не са били само сателит на партньора си“, смее се дамата. „Пробивна и експанзивна като всяка жена зодия Овен“ - като такава се определя сама. Признава, че понякога прекалено бързо говори. Но си личи, че мисълта й лети, жестикулира развълнувано, а очите й блестят с въодушевление. Емоционална е. Нали лекарите били сухари, нали трябвало да са обрани, защото емоциите пречели на точното и безпристрастно диагностициране? Елиза не е съгласна: „Много съм емоционална и съхраних това. Аз съм един нормален човек! Когато професионализмът е налице, чувствата не могат да му повлияят, а само да те направят още по-нахъсан в работата.“


 


 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13