„Доктор Елиза“

15369 | 2 ноем. 2012 | 15:04

Рантгеноложка дарява зъбни протези и гръдни импланти на възрастни, бедни и болниНа 11 юли на площада в плевенското село Гривица има три щастливи жени. Баба Роза и баба Божана се радват на новите си зъбни протези, дарени от фондация, ръководена от д-р Елиза Георгиева. А самата тя е щастлива да види реализирана поредната си смела мечта - подвижен стоматологичен кабинет за прегледи и безплатни зъбни протези на социално слаби възрастни хора. „Този ден сякаш летях. Линейката и оборудването бяха много скъпи и до последно не беше ясно дали ще успеем“, обяснява Елиза.

Не е типичен доктор

спокоен и безстрастен. Просълзява се, като разказва как едната баба с ново чене й споделя: „Другата седмица имаме сватба на внука, ще мога да се усмихвам, докторке.“ „Ще можеш и да си изядеш спокойно пържолата, бабе“, й казва доктор Елиза.

Мобилният стоматологичен кабинет започва работа през май с инвестиция от 25 000 лв. В него работят стоматолози по договори със здравната каса, като до момента са поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на Плевенска област. Предстои по график посещението и на други села. Как се определя кой да е щастливецът? „Кметовете правят списъци на хората с най-ниски пенсии и след преглед стоматологът преценява кой е най-зле“, обяснява д-р Георгиева.

Всъщност тази идея и сбъдната мечта е на съпруга й д-р Йордан Георгиев, с когото заедно работят в болница “Св. Панталеймон” в Плевен. А нейната мечта да осигуряват безплатни импланти на жени след операция от рак се реализира още през февруари. Тогава тя заедно с приятелката си инж. Мария Кръстева основа фондация “Св. Иван Рилски”. На 19 юли беше успешно поставен първият гръден имплант на жена след операция за отстраняване на гърдата, а през октомври беше оперирана втора жена, загубила гърдата си преди 5 години.
“На кого хрумна това сравнение с

д-р Куин Лечителката?”

противи се д-р Елиза. Не смята, че е достойна за него. Не така мислят обаче хората от селата в Плевенско, където е минал мобилният стоматологичен кабинет - месеци след това само за нея говорят. „Доктор Елиза“ - така я наричат с любов.

„Като се замисля, все пак имам нещо общо с доктор Куин… И аз като нея се боря да се докажа в един мъжки свят“, смее се Елиза. И се оплаква чисто по женски как работи наравно със силния пол, но все още трябва да се бори при вземането на решения дори и в собствената си болница с трима мъже – съпруг и още двама съдружници.

Всъщност двете мъжки момичета - Елиза и Мария, направиха нещо, което още никой мъж не е правил у нас - фондация за осигуряване на дарения за гръдни импланти и зъбни протези. В ЕС няма програми за финансиране на подобни дейности, а и нашенецът все още гледа недоверчиво на това и трудно развързва кесията.

Някои мечтаят за велики дела, други - за скъпи коли и екзотични пътешествия, а Елиза се радва на радостта на старите хора. „Толкова ли е трудно да подариш зъби на стар беден човек? Да си изживее достойно старините, да си позволи елементарни неща - да се храни нормално. А пък на неприятелите и критикарите вече не им обръщам внимание. Нали трябва да има първи път, да се почне отнякъде? Да се променят мисленето, средата, в която живеем. „По делата ще ни познаете“ - казвам на невярващите“, вълнува се дамата.

Кой е по-щастлив в Гривица - баба Божана заради холивудската усмивка или д-р Елиза?

Визитната картичка на д-р Елиза Георгиева е впечатляваща. Тя е управляващ съдружник в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен“ ООД , „ДКЦ Св. Панталеймон „ ООД  и „Прометей-ЕА“ ООД. Управител е на фондацията „Св. Иван Рилски“, съучредител е на асоциация „Промени живота си сега“. Ръководи екип от около 200 медици. Специалист по образна диагностика и здравен мениджмънт.
„От дълги години се занимавам с диагностика на млечната жлеза.

Ракът на гърдата е бич

за съвременната жена. Всяко осмо семейство в България има този проблем. Там е насочена и моята енергия и предизвикателство в професионален план. Винаги съм търсила новото“, казва д-р Георгиева. Изследването на млечната жлеза с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР мамография) е нов метод с огромни диагностични възможности и в България не е популярен. Другото му предимство е, че е абсолютно безвреден за жената, защото няма облъчване с рентгенови лъчи. През лятото на 2011-а д-р Георгиева и екипът й разработват в детайли методика за изследване на матката и маточните тръби на жената отново с ядрено-магнитен резонанс. При него отново е избегнато вредното влияние на рентгеновите лъчи върху яйчниците.
„Дали е страшно да разпознаваш рак? Страшно е… Много е отговорно. И много ме натоварва. Но

това е моята любима работа“

казва с въздишка дамата. Затова двамата с мъжа й Йордан през 2-3 месеца се качват в колата и пътуват из Европа. Това са нейните бягства, за да поеме въздух. Като всеки мъж зодия Везни Йордан е уравновесен. Как вземат решения в болницата? „Той даде някаква идея, а аз почвам да я реализирам“, смее се Елиза.

Как се осигуряват дарения за такава мащабна дейност? „Много трудно. Станах като просяк! Звъня поред на всички познати, ходя, убеждавам. Дори когато съм на друг бизнес разговор, накрая казвам: „Много ви моля, законните 10% от дължимия данък дарете на фондацията, за да мога спокойно да работя.“

На 22 март д-р Георгиева организира благотворителен бал в Плевен за набиране на дарения за фондацията. За старта на фондацията семейството е вложило свои пари. „Събраните 16 хиляди лева от бала свършиха бързо, а нови трудно се намират, разчитаме и на приходите от есенния бал на 19 октомври, които са 28 412 лева“, казва Елиза. Радва се, че почти са удвоили събраната сума. „Дейността ни е прозрачна и все повече са хората, които ни повярваха и нашата кауза стана и тяхна“, споделя лекарят.

Инициативите й са горещо подкрепени от Цецка Цачева. Елиза е сред малкото българи, които могат да кажат, че 15 години са имали за личен адвокат председателя на парламента. „Хем се радвах за успеха й, хем бях малко натъжена, че си губя адвоката“, смее се д-р Георгиева. Тя признава, че довереникът й е много добър и отворен човек, с много широки интереси, голям професионалист и желан компаньон. Дали адвокат Цачева е била „желязната лейди“? Да, категорична е Елиза.

В София тя е успяла да привлече за каузата си дамите от Бизнес лейди клуб, където членува. Заедно с тях започват национална кампания „Ангели в борба с карцинома на гърдата“. Дамите прегръщат с въодушевление идеята да се събират средства за гръдни импланти.
Откакто се помни, още от детската градина Елиза винаги е мечтала да стане лекар. „И аз знаех, че ще стана. Завърших училище, кандидатствах и ме приеха веднага“, казва дамата. В Плевен, където следва медицина, красивата видинчанка се влюбва в плевенчанина Йордан, също студент медик.  Женят се и на бял свят се появява и студентското бебе. Синът Радослав, който сега на свой ред е студент, не тръгва по пътя на родителите си, а ще се развива като IT специалист.

Тази година д-р Елиза Георгиева беше удостоена и с титлата „Мисис Дама 2012“. „Тя се дава на жени, които сами са направили нещо, а не са били само сателит на партньора си“, смее се дамата. „Пробивна и експанзивна като всяка жена зодия Овен“ - като такава се определя сама. Признава, че понякога прекалено бързо говори. Но си личи, че мисълта й лети, жестикулира развълнувано, а очите й блестят с въодушевление. Емоционална е. Нали лекарите били сухари, нали трябвало да са обрани, защото емоциите пречели на точното и безпристрастно диагностициране? Елиза не е съгласна: „Много съм емоционална и съхраних това. Аз съм един нормален човек! Когато професионализмът е налице, чувствата не могат да му повлияят, а само да те направят още по-нахъсан в работата.“


 


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19