„Доктор Елиза“

20520 | 2 ноем. 2012 | 15:04

Рантгеноложка дарява зъбни протези и гръдни импланти на възрастни, бедни и болниНа 11 юли на площада в плевенското село Гривица има три щастливи жени. Баба Роза и баба Божана се радват на новите си зъбни протези, дарени от фондация, ръководена от д-р Елиза Георгиева. А самата тя е щастлива да види реализирана поредната си смела мечта - подвижен стоматологичен кабинет за прегледи и безплатни зъбни протези на социално слаби възрастни хора. „Този ден сякаш летях. Линейката и оборудването бяха много скъпи и до последно не беше ясно дали ще успеем“, обяснява Елиза.

Не е типичен доктор

спокоен и безстрастен. Просълзява се, като разказва как едната баба с ново чене й споделя: „Другата седмица имаме сватба на внука, ще мога да се усмихвам, докторке.“ „Ще можеш и да си изядеш спокойно пържолата, бабе“, й казва доктор Елиза.

Мобилният стоматологичен кабинет започва работа през май с инвестиция от 25 000 лв. В него работят стоматолози по договори със здравната каса, като до момента са поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на Плевенска област. Предстои по график посещението и на други села. Как се определя кой да е щастливецът? „Кметовете правят списъци на хората с най-ниски пенсии и след преглед стоматологът преценява кой е най-зле“, обяснява д-р Георгиева.

Всъщност тази идея и сбъдната мечта е на съпруга й д-р Йордан Георгиев, с когото заедно работят в болница “Св. Панталеймон” в Плевен. А нейната мечта да осигуряват безплатни импланти на жени след операция от рак се реализира още през февруари. Тогава тя заедно с приятелката си инж. Мария Кръстева основа фондация “Св. Иван Рилски”. На 19 юли беше успешно поставен първият гръден имплант на жена след операция за отстраняване на гърдата, а през октомври беше оперирана втора жена, загубила гърдата си преди 5 години.
“На кого хрумна това сравнение с

д-р Куин Лечителката?”

противи се д-р Елиза. Не смята, че е достойна за него. Не така мислят обаче хората от селата в Плевенско, където е минал мобилният стоматологичен кабинет - месеци след това само за нея говорят. „Доктор Елиза“ - така я наричат с любов.

„Като се замисля, все пак имам нещо общо с доктор Куин… И аз като нея се боря да се докажа в един мъжки свят“, смее се Елиза. И се оплаква чисто по женски как работи наравно със силния пол, но все още трябва да се бори при вземането на решения дори и в собствената си болница с трима мъже – съпруг и още двама съдружници.

Всъщност двете мъжки момичета - Елиза и Мария, направиха нещо, което още никой мъж не е правил у нас - фондация за осигуряване на дарения за гръдни импланти и зъбни протези. В ЕС няма програми за финансиране на подобни дейности, а и нашенецът все още гледа недоверчиво на това и трудно развързва кесията.

Някои мечтаят за велики дела, други - за скъпи коли и екзотични пътешествия, а Елиза се радва на радостта на старите хора. „Толкова ли е трудно да подариш зъби на стар беден човек? Да си изживее достойно старините, да си позволи елементарни неща - да се храни нормално. А пък на неприятелите и критикарите вече не им обръщам внимание. Нали трябва да има първи път, да се почне отнякъде? Да се променят мисленето, средата, в която живеем. „По делата ще ни познаете“ - казвам на невярващите“, вълнува се дамата.

Кой е по-щастлив в Гривица - баба Божана заради холивудската усмивка или д-р Елиза?

Визитната картичка на д-р Елиза Георгиева е впечатляваща. Тя е управляващ съдружник в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен“ ООД , „ДКЦ Св. Панталеймон „ ООД  и „Прометей-ЕА“ ООД. Управител е на фондацията „Св. Иван Рилски“, съучредител е на асоциация „Промени живота си сега“. Ръководи екип от около 200 медици. Специалист по образна диагностика и здравен мениджмънт.
„От дълги години се занимавам с диагностика на млечната жлеза.

Ракът на гърдата е бич

за съвременната жена. Всяко осмо семейство в България има този проблем. Там е насочена и моята енергия и предизвикателство в професионален план. Винаги съм търсила новото“, казва д-р Георгиева. Изследването на млечната жлеза с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР мамография) е нов метод с огромни диагностични възможности и в България не е популярен. Другото му предимство е, че е абсолютно безвреден за жената, защото няма облъчване с рентгенови лъчи. През лятото на 2011-а д-р Георгиева и екипът й разработват в детайли методика за изследване на матката и маточните тръби на жената отново с ядрено-магнитен резонанс. При него отново е избегнато вредното влияние на рентгеновите лъчи върху яйчниците.
„Дали е страшно да разпознаваш рак? Страшно е… Много е отговорно. И много ме натоварва. Но

това е моята любима работа“

казва с въздишка дамата. Затова двамата с мъжа й Йордан през 2-3 месеца се качват в колата и пътуват из Европа. Това са нейните бягства, за да поеме въздух. Като всеки мъж зодия Везни Йордан е уравновесен. Как вземат решения в болницата? „Той даде някаква идея, а аз почвам да я реализирам“, смее се Елиза.

Как се осигуряват дарения за такава мащабна дейност? „Много трудно. Станах като просяк! Звъня поред на всички познати, ходя, убеждавам. Дори когато съм на друг бизнес разговор, накрая казвам: „Много ви моля, законните 10% от дължимия данък дарете на фондацията, за да мога спокойно да работя.“

На 22 март д-р Георгиева организира благотворителен бал в Плевен за набиране на дарения за фондацията. За старта на фондацията семейството е вложило свои пари. „Събраните 16 хиляди лева от бала свършиха бързо, а нови трудно се намират, разчитаме и на приходите от есенния бал на 19 октомври, които са 28 412 лева“, казва Елиза. Радва се, че почти са удвоили събраната сума. „Дейността ни е прозрачна и все повече са хората, които ни повярваха и нашата кауза стана и тяхна“, споделя лекарят.

Инициативите й са горещо подкрепени от Цецка Цачева. Елиза е сред малкото българи, които могат да кажат, че 15 години са имали за личен адвокат председателя на парламента. „Хем се радвах за успеха й, хем бях малко натъжена, че си губя адвоката“, смее се д-р Георгиева. Тя признава, че довереникът й е много добър и отворен човек, с много широки интереси, голям професионалист и желан компаньон. Дали адвокат Цачева е била „желязната лейди“? Да, категорична е Елиза.

В София тя е успяла да привлече за каузата си дамите от Бизнес лейди клуб, където членува. Заедно с тях започват национална кампания „Ангели в борба с карцинома на гърдата“. Дамите прегръщат с въодушевление идеята да се събират средства за гръдни импланти.
Откакто се помни, още от детската градина Елиза винаги е мечтала да стане лекар. „И аз знаех, че ще стана. Завърших училище, кандидатствах и ме приеха веднага“, казва дамата. В Плевен, където следва медицина, красивата видинчанка се влюбва в плевенчанина Йордан, също студент медик.  Женят се и на бял свят се появява и студентското бебе. Синът Радослав, който сега на свой ред е студент, не тръгва по пътя на родителите си, а ще се развива като IT специалист.

Тази година д-р Елиза Георгиева беше удостоена и с титлата „Мисис Дама 2012“. „Тя се дава на жени, които сами са направили нещо, а не са били само сателит на партньора си“, смее се дамата. „Пробивна и експанзивна като всяка жена зодия Овен“ - като такава се определя сама. Признава, че понякога прекалено бързо говори. Но си личи, че мисълта й лети, жестикулира развълнувано, а очите й блестят с въодушевление. Емоционална е. Нали лекарите били сухари, нали трябвало да са обрани, защото емоциите пречели на точното и безпристрастно диагностициране? Елиза не е съгласна: „Много съм емоционална и съхраних това. Аз съм един нормален човек! Когато професионализмът е налице, чувствата не могат да му повлияят, а само да те направят още по-нахъсан в работата.“


 


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпление на тоталитарната власт

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпления на тоталитарната власт--Golyamata-ekskurziya----35-godini-ot-nay-golemiyat-pozor-i-prestapleniya-na-totalitarnata-vlast_1716708637.jpg

На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към ...

26 май 2024 | 10:00

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия-Iskren-Ivanov--I-Kitay--i-SASht-nyamat-interes-voynata-v-Ukrayna-da-ima-pobeditel-i-zagubil_1716014299.jpg

За Вашингтон войната е шанс да се отслаби Русия, дори да се налага тя да се ...

27 май 2024 | 14:55

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена-O-z--polk--dots--d-r-Gergin-Gerginov_1704981467.jpg

През април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на ...

27 май 2024 | 14:34

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08