Учебници

Акад. Георги МАРКОВ

За гафовете с учебниците е виновно министерството

18989 | 4 септ. 2014 | 15:24

Следващото правителство да разчисти тази институцияВече втора седмица учебник по „Човекът и обществото“ за трети клас буни обществото заради недомислици и спорни данни за българската история, написани в него. Вярно е, че се пише трудно за малки деца, но ми е болно за преиначаването на фактите. Начинът, по който са написани тези помагала, обърква цялостно мозъците в главите на малчуганите. Учебниците трябва да се пишат от онези, които умеят да го правят, без да изневеряват на историческата истина. Заданията се правят от експертна комисия към образователното министерство. Тя определя темите и съдържанието на учебниците. Затова смятам, че МОН е истинският виновник, който налага порочен модел на списването им.

От министерството възлагат задачите и темите на издателствата, които подбират с конкурси. От своя страна тези дружества работят с чужди фондации - преди - със Сорос, сега - с „Америка за България“. Практически онези, които пишат учебниците, не изразяват в тях каквото мислят, а каквото им нареди въпросната комисия. Историята не трябва да се политизира особено за малките деца. Как може за Апостола на свободата да се пише така?! Все едно четем извадка от криминална хроника.

Хората, които го правят, сами се определят като фактографи, твърдейки, че били по-близо до истината. За съжаление това са по-млади колеги, които напоследък са по-предпочитани от управляващите. Както вече споменах, фондации отвън ги наемат и им възлагат да се борят с националните ни митове. На нас, по-възрастните историци, те гледат като на по-обременени.

Ние, историците, сме много потърпевши. Никой не пипа математиката, химията, физиката. Но историята се ревизира и политизира постоянно. Тя не трябва да се пренаписва, а да се преосмисли. Според мен за деветгодишните деца не трябва да се пише в този суховат и скучен стил. Левски е национален герой, за него трябва да се пише като за легенда. Така че написаното да грабне сърчицата на учениците в трети клас, които трябва да се гордеят, че принадлежат на нация, която е имала национални герои като Апостола.

На Запад пишат и образоват своите подрастващи, като им създават национално самочувствие чрез изграждането на легендарни образи на своите исторически герои. А нашето образователно министерство прави всичко възможно да руши националните ни устои. Затова е крайно време следващото правителство да разчисти тази институция от вредните комисии и служители на по-ниски нива. Точно те са виновни за гафовете в учебниците по история през последните 25 години. Историческата памет определя нашата национална самоличност.


 


От категорията

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея-1660888128.jpg

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по ...

19 авг. 2022 | 08:47

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Мирела Костадинова: От „Любословие“ на Константин Фотинов тръгва идеята за образование на жените

Портрет на Фотинов от художника Ари Калчев, рисуван за гимназията в Самоков през 1939 г.-1660908455.png

Баба му основала женски метох в Самоков с други калугерки. Фотинов се научил да ...

19 авг. 2022 | 14:15

Заради сушата и горещините в Европа се появиха „камъните на глада“

Заради сушата и горещините в Европа се появиха „камъните на глада“-1660907798.png

Най-старият надпис върху "камък на глада", открит на река Елба, ...

19 авг. 2022 | 14:14