Бойко Борисов: Най-голямата ми грешка е Трайчо Трайков

25548 | 13 юни 2012 | 17:54

Интервю на Валерия Велева за успехите, надеждите и разочарованията във властта- Навлизате, г-н премиер, в четвъртата година от управлението и  заговорихте за втори мандат. Няма ли да се превърне това в клопка за правителството?
- В смисъл?
- Обикновено последната година е най-тежка, тогава правителствата се препъват.
- Защо да е най-тежка? Най-тежка беше първата година. Спомняте си през август 2009-а, като отидохме във финансовото министерство и дойде Орешарски - стана ясно, че влизаме с половин милиард под водата като държава, че правителството на тройната коалиция са контрактирали договори, за които няма обезпечение.
- Е, г-н Борисов, не се уморихте да повтаряте това!
- Как няма да го повтарям! Чак сега на третата година изплащаме „Цанков камък“, „водно огледало“, изплащаме хеликоптери, самолети. Ако бяха останали и двата правителствени еърбъса, които предишните купиха, още 100 милиона щяхме да плащаме. Вие забравяте глупостите, които бяха сътворени тогава! Тогава беше много трудно. За разлика от тях ние не искахме да си хулим държавата, стегнахме се и си оправихме дефицита за три години.
- Но се увеличава недоволството към управлението.

- Дали се увеличава, не знам. Има лек спад на рейтинга, това е нормално. Хората постепенно разбират какво е било, виждат какво се прави и съм убеден, че ще го оценят. Сега ще ни излязат големите обекти, ще усвоим огромното количество пари и
всички ще го усетят. Колкото до втория мандат - нека да не ви звучи като заявка, а като отговор на спекулациите за предсрочни избори. Щял съм да предизвикам предсрочни избори? Глупости!
- Станишев вече ви направи „подарък“ за рождения ви ден - обяви, че целта на БСП е да свали ГЕРБ от власт.
- Нормално. Всяка опозиционна партия има това за цел.
- Вие следите внимателно опозицията. Защо Първанов не успя да се върне на партийния връх? Вие бихте ли постъ пили като него?
- Първанов направи голяма грешка и беше наказан заради тази грешка, и то от неговите хора. Десет години никой не му
се бъркаше в работата - президент с два мандата, за първи път в България, стоеше като крал в абсолютен комфорт. Нечуван комфорт! Законът му дава доживотно охрана, офис, издръжка, само да стои на пиедестала си. Той сам реши да слезе от него. Година преди да излезе от президентството, тръгна срещу Станишев и започна да се прави на кандидат-премиер. До този момент медиите му прощаваха, докато свързаните със Станишев РR фирми не се захванаха с него. Тогава и той видя какво ни е било на нас години наред, когато изкарват публикации в чужди списания, с които да те чернят.
- Искате да кажете, че свързани със Станишев РR агенции са водили негативна кампания срещу Първанов?
- Негативната кампания помете буквално Първанов. И това извършиха РR агенциите на Станишев, които са много добре дислоцирани в Европа.
- А каква е точно грешката на Първанов според вас?
- Първанов допусна две грешки. Първо, показа нетърпение. Той никога не е демонстрирал, че е нетърпелив. А търпението е много силно качество на мъжа. Спокойно можеше да напусне президентството, без да взема страна срещу ГЕРБ, без да бърза да се връща в БСП. Трябваше да си почине, да се огледа, да пре- даде опит и евентуално след пар- ламентарните избори, ако ГЕРБ ги е спечелил пак, да пита има ли виновен в БСП. Втората, основната му грешка, е, че подцени неблагодарността на хората. Голяма грешка! Тези, които той мислеше, че са му задължени, че ги е вкарал в голямата политика и те са се издигнали благодарение на него до депутати и до премиер включително, сега скочиха срещу него. Истината е, че ако Първанов не беше натиснал да стане тройната коалиция, Станишев нямаше да е премиер. Но това бързо се забравя и отминава във времето. А пък Станишев показва, че много бързо се учи на триковете, които в тази партия от създаването й до днес са валидни. Даже надмина учителите си. И онзиден като слушам как ги е изрязал всичките хора на Първанов от ръководството на партията им!... Като съвременен бос на един сто и трийсет годишен клан.
- А аз като ви слушам, май се радвате. Удобно ли е за вас това, което става в БСП?
- Не, защо да е удобно. За мен е по-удобно да има отговорни партии. И това е по-хубавото за България. Ако в момента ГЕРБ не е този стабилизатор в държавата, ако ни нямаше нас, ами те, всякакви бандити и псевдополитици, щяха да се шамарят по тв студиата както в Гърция. Последните избори показаха, че в България има много желаещи за такава политика. Ако имаше отговорни партии, по много теми досега България можеше да има единна политика и да не се люшка. Макар че веднъж го показаха - при приемането на стратегията за националната сигурност. Дано не е така случайна птичка.
- Но вие сте много рязък към всички, как искате съгласие?
- Защо да съм рязък?
- Към никого не подавате ръка.
- Е, на кого да подам ръка! Хайде да ги изброяваме един след друг. С кого да си подадем ръка?
- Поне вдясно можете да подадете ръка.
- Вдясно на кого? Подадената ръка не е да дадеш едно, две или три министерски или десет места. Трябва да имаш реален субект на хора, които те подкрепят.
- Ако СДС и ДСБ не влязат в парламента, с кого ще се коалирате при невъзможност да съставите самостоятелен кабинет?
- Властта не е самоцел. Минаха доста емоционални вълни, българинът може да разсъждава прагматично, защото и политическата култура също като образованието се надгражда. Не можем днес да съдим хората за това как са гласували през 90-а, защото знаете как се гласуваше при Тодор Живков - 99% за партията. Сега могат да разсъждават и ще оценят това, което правим. Убе- ден съм! В Португалия българите ми казаха: „Не се огъвай, ще стане, мачкай ги тия така, арестувайте всички босове“, което и правя. Сега видяхте и за Братя Галеви - вече им висят още 36 милиона.
- Ама ги няма, изпуснахте ги! Сега сигурно ви се смеят от някое красиво кътче на света.
- Ще ги хванат, бъдете сигурна, с партньорите сме се договорили! Какво като ги няма сега? Ако бяха тука, щяха да лежат в обще- житие, което е срещу тях. А сега вече с новите обвинения и присъди ще останат до края на живота си сигурно в затвора.
- Демонстрирате удовлетворение, но бизнесът е недоволен от правителството. Дори Трайчо Трайков заяви преди три-четири дни, че заради неизплатенит е задължения на държавата от началото на мандата до сега са фалирали 300 000 фирми и 450 000 души са станали безработни.
- Въобще не искам да го коментирам, трябваше много по-рано да го сменя. Това ми е голямата грешка!
- Моля? Трайчо Трайков ви е голямата грешка!? Изненадана съм. Нали толкова много разчитахте на него...
- Много разчитах, да. Виждате сега каква е разликата в работата на министерството на икономиката с времето, когато там беше Трайков.
- Каква?
- Във всяко едно отношение! В административния капацитет, в конкурентоспособност - по тези показатели сме усвоили едва 6% от един милиард. И за това е ви- новен Трайков. И куп други бели направи...
- Кога разбрахте за тях?
- Аз като затворя една страница, я затварям окончателно, не искам да се връщам...
- Чувала съм, че в Катар вашето недоволство към Трайков кипнало, след като сте му звъннали два пъти, той бил на плажа и не ви вдигнал, а вие сте видели как демонстративно захвърля телефона на шезлонга.
- Да. Аз се радвам, че с отношенията, които създадохме с Катар, впоследствие и тази глупост замина, оттече. Това, което Трай- чо не можа да направи в Катар, го свърши катарският премиер, като дойде в България с 40 души делегация. Не ми говорете пове- че за него!
- Много сте жесток към хората, които веднъж сте отписали!
- Дори това, което ми цитирахте преди малко - тези цифри за фалирали фирми, е една отвра тителна нападка към Дянков. Да, Трайчо индиректно първо напада Дянков, а после кабинета. А Дянков го доведе в правителствотоПреди това бяха говорили с Цветанов. После тримата дойдоха да ми се представят, да ги изслушам. На кои фирми не сме платили? На „Цанков камък“ ли, където платихме още 160 милиона за селския им път?
- Е, не си ли спомняте за онези 600 милиона задължения на държавата към фирми за извършена работа, които министър Дянков, казват, още не се е издължил докрай?
- За кои фирми не са разплатени, Валерия? За тези, които тройната коалиция подписа и им ги дадоха авансово? Обади се на
Вежди Рашидов да видиш какво е правил Стефан Данаилов - подписва договори за филми авансово, без да са обезпечени. Същото е и в строителството - ето сега по Девин, по Батак, поинтересувах се, за път, струващ 10-12 милиона, са платени авансово 3 млн., най-вероятно от тях са върнати и рушветите и сега висят със 7-8 милиона. И тези фирми казват: „Ние ще фалираме заради теб.“ Питам: Ама защо не са ви ги платили с излишъците? Откъде да ги намерим сега тия пари, след като никога не са били залагани в бюджета? Затова в случая Трайков говори глупости и напада Дянков.
- Защо сега вземаме заемпри висока лихва - до 10%, и то предварително обявена?
- Аз се надявам, че ще е по-малка. Принудени сме да го вземем, защото трябва да покрием дълга, оставен от Милен Велчев.
- Но Станишев е против и ви обвинява, че сте опоскали резерва?
- Това поведение е нагло. Дори двойкаджиите знаят, че заради неговия коалиционен партньор и ние, и децата ни ще плащаме. Когато е вземан заемът от Велчев, е имало излишъци. Светът тогава беше стабилен, беше в растеж. Защо са го взели? А сега Испания, Португалия, Ирландия, Гърция - всички искат помощи. Няма как някой да си даде парите на ниски лихви. Отвратителна е днес конюнктурата в света.
- Не го ли играе Дянков прекалено на лошото ченге? Не събира ли прекалено много негативи?
- Нищо не може да направи Дянков, без да го е съгласувал с правителството. И успехите, и неуспехите са общи, на всички. Дянков има една-единствена задача и тя е да пази държавата от фалит или от тръгването Ӝ по пътя на Гърция, Испания, Португалия. В ситуация, в която Първанов и Станишев щяха да ни хвърлят с всичка сила, защото те казаха преди две години: вдигайте дефицитите. Добре че не се подведохме по акъла им.

- През 2006 година ми бяхте казали: „Аз съм човек, работил с падналите от власт“. Какво научихте от тях - от Живков, от царя?
- Той, царят, много хубаво го казваше, че при Живков съм бил в периода, когато той „се е очовечил“. Имаше предвид, че е бил под домашен арест и когато ги няма атрибутите на властта, вече можеш да си говориш с него като с обикновен човек. Наблюдавал съм ги и двамата, знам какво е да не си на власт. И съм се учил от тях.
- Каква е разликата между човека на власт и човека, паднал от власт.
- В България паднеш ли, е жестока работа!
- Мислили ли сте си за този момент?
- Това е като смъртта - рано или късно ще дойде, на всеки ще се случи. Сега не искам да мисля за това. Сега за мен е важно да устискаме финансовата стабилност и да си направим инфраструктурните проекти. Не мога да им се нарадвам... Проумял съм, че колкото и да се бориш с престъпността, когато има бедност и немодернизирана държава, никога не може да пребориш тази престъпност. Затова съм си поставил за цел - ускореното строителство и електронното правителство ще гарантират устойчивия спад на престъпността.
- Мигът, когато ви е било най-тежко в тия три години?
- Когато гледах в Бисер наводненията и земетресението в Перник. Когато има подобен природен феномен, тогава се чувстваш беззащитен. Макар че видяхте каква огромна работа се свърши по почистването на реките и коритата тази годи- на, за да не се случат апокалиптичните сценарии, че като се разтопят огромните снегове, водите ще ни пометат. Лично съм наблюдавал и реките, и язовирите, къде може да се получи пробив.
- Но това не е ваша работа! Сякаш държавата е на ръчно управление! Защо искате да огреете навсякъде? Дори и блатното кокиче не може без вас да поникне.
- И засаждането на кокичетата е много важно. Еколозите ни казаха: „Искаме да видим дали може да ви се вярва, за да не ви спираме магистралите.“ Е, как да не отида? Отидох и те видяха, че мога да накарам министърката да ги сади тези кокичета на другото място, за да покажем доброто отношение към природата и да демонстрираме, че сме готови всяко коренче да спасим.
- Това означава, г-н Борисов, първо, недоверие към министрите, и второ - че за да се случи нещо в държавата, премиерът трябва да сложи личен печат. Това е абсурдно!
- Г-жо Велева, когато някой приятел ме ожали по този начин, аз му казвам: „Изобщо не искам да ме жалиш защото това е положението!“ Ако не ми харесва, има други готови веднага да дойдат на това място. Веднага! Никой не ме за- държа насила. Ако съм преуморен или ако не мога да се справя, напускам! Но аз го правя всичко това с удоволствие, защото виждам резултата от ра-ботата си. Защото там, където съм минал по голите ливади, в момента има огромно строителство, хиляди хора работят в условията на криза и 80% от тези пари се плащат от Брюксел.
- Бизнесмени са на мнение, че ние сме нетен донор на Брюксел!
- Бяхме, но вече не сме. За първи път тази и миналата годи- на почнахме да усвояваме по- вече пари от Брюксел, отколкото са ни вноските. Ако построим и този скоростен път от Русе до Свиленград, през нас ще минава целият трафик на Европа до Азия. Така че изобщо не съм
за жалене. Понесъл съм си сам кръста по собствено желание. Ако искаш да си на този пост, не 24, а 25 часа трябва да работиш на пълни обороти - от А до Я.
- Очаква се юлският доклад на Еврокомисията да е критичен. Как ще реагирате?
- Кой казва това?
- Предварителните сондажи са, че ще бъде много критичен, и затова предприема- те шумни полицейски акции.
- Хайде да видим за какво ще е критичен докладът, както казвате? За това, че приехме най-силния закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин в Европа, ли? За това, че новият ВСС ще избира главния прокурор по възможно най-прозрачната процедура? За това, че задържахме най-търсени организатори на престъпни групи в света, не само тук? За това, че в изказ ванията си шефовете на Европол, на ЦРУ, на ФБР, на Сикрет сървис, директорите на ДИА ни поздравяват за битката с престъпността. Кой ще ми пише слаба оценка? Холандия ли ще ни напише слаба оценка, или кой? Кой е по-добре в ЕС от България в момента? Те да си оправят фискалните дефицити. Да спрат да тичат да вземат пари и да задължават с това цяла Европа, с което ни вдигат цената на еврооблигациите. Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе! За всичко, което е направено у нас, ние сме си заложили живота! С мене вече много по-различно се говори в Брюксел, като ги попитам: „Колега, колко тона кокаин сте задържали вие? Колко тона хероин или синтетика. Да ви чуя!“ Ми, фа, сол, ла го знам и аз. Ни-кол-ко!
- Казват, че са охладнели отношенията ви с Меркел?
- Кой казва тия неща?
- Наблюдателни кореспонденти в Брюксел.
- На последната ни обща среща канцлерът, като ме видя от едната част на залата, дойде на другата да ме разцелува. Възможно най-добри отношения имаме с Германия и неслучайно ЕК махна процедурата по свръхдефицит само на България
и Германия. Ние с Меркел сме образец на финансова дисциплина. Много ги е яд мнозина за това. И аз съм убеден, че докладът ще бъде добър по простата причина, че ние си свършихме до този момент добре работата. И Брюксел го знае.
- Какво ще си подарите за рождения ден?
- За радост точно южната дъга на Околовръстния път излиза на 13-и. Първо ще я открия и после ще отида на Министерски съвет. А на 14-и откриваме в Пловдив залата в университета - страхотна красавица стана. На 29 юни откриваме естакадатна „Меден рудник“, на 30 юни с еврокомисаря Хан режем лентата на лот 2 на „Тракия“. Почти всеки ден си имам откриване.


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25