Росен Петров

Росен Петров, водач на листата на ББЦ в 25-и район-София:

Трябва да си върнем духа, защото загиваме

8924 | 28 септ. 2014 | 14:16

Политиците трябва да осъзнаят, че ако продължават да разделят обществото, ще стигнем до фашизацияРосен Петров е роден на 24 юли 1970 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури и школата на МВР в Симеоново. Осем години е сценарист на „Шоуто на Слави“ и съдружник на Слави Трифонов. Заедно с Трифонов и Любен Дилов-син създават движение „Гергьовден“. От 2009 г. е водещ на токшоуто „Нека говорят с Росен Петров“. През февруари 2014 г. обяви, че влиза в партия „България без цензура“.


- Предизборната кампания върви към края си, но доста политици у нас още предпочитат да наричат опонентите си врагове. Вие повече опоненти или повече врагове срещнахте в страната, г-н Петров?

- За съжаление сме забравили повелята на хан Кубрат и това, което пише на Народното събрание, че съединението прави силата. Ние, българите, повече се мразим, отколкото да
се обичаме помежду си. Което е много странно на фона на това, че сме малък народ и би трябвало да бъдем по-задружни.

- Да, но тази омраза не идва просто така, все някой я разпалва. Кой и откъде? Как ще успеете да я преодолеете?

- Никога не съм използвал езика на омразата. Политиците трябва да си потискат личното его, да мислят за общи национални приоритети, а не да се наричат врагове. В момента България е в изключително тежка ситуация. Уж имахме начертан път - Европейски съюз, НАТО, а след тях нищо не се промени. Бедността си остана, икономиката пак си буксува, ниско е доверието във всички институции, катаджията пак те спира с въпроса „Ами сега какво правим?“. За състоянието на армията дори не ми се говори, тъй като то е много окаяно. В църквата се водят някакви спорове...

А навремето след Ньойския договор, когато пропада националният идеал всички да живеят в една голяма България, хората отиват и се събират под балкона на Иван Вазов - да поплачат и да го попитат какво да се прави. Сега няма балкон, пред който българите да се съберат.

- Защо няма на кого да изплачат мъката си българите сега?

- Може би защото в последните 25 години, както стана модерно да се казва, ние загубихме много от духовността си. Мисля си, че духовната криза е по-страшна и от икономическата, защото е следствие на нея. Бедността е най-големият порок на България, виждам я с очите си непрекъснато, защото от 8 февруари не съм се спирал. Бяхме на какви ли не места - от Тутракан до Неделино. И навсякъде хората говорят за това.

- Вярвам ви, но политиците се сещат за най-затънтените местенца само като дойдат избори, чак тогава решават да видят и забравения от тях електорат. И кое най-много жегна сърцето ви в онази, другата България?

- Минавам за твърдолинеен националист, не знам как ще прозвучи на хората, ама в Силистра един старец дойде, стисна ми ръката, погледна ме в очите и каза: „Аллах да те пази.“ Ето това ме разтресе... В Ракитово например живеят много българо-мохамедани. Там има общ паметник на падналите във войните за национално обединение и половината имена са български, а половината са турски. Така че някога наистина е имало национално обединение. И се надявам тези времена да се върнат отново. 

- Липсата на национален идеал обаче раздели хората на два лагера - на леви и десни, и това трудно ще се преодолее.

- Това с лявото и дясното в България вече не съществува. Първо, смятам, че за да има десница, тя трябва да има своя постоянна база. У нас хората, които се определят като десни, са просто тези, които не обичат БСП и не обичат Паметника на Съветската армия. Като изключим една малка група може би от около половин милион души, които живеят сносно, не виждам да има база за десница. И тя да може да стъпи на някакви десни идеи, каквито ги има реално по света. Като беше тук Джефри ван Орден, той каза следното: в социалната политика няма ляво и дясно. Или има социална политика, или няма.

- Но как ще изградите този нов модел или нов морал? Сред хората битува и тезата, че всички са маскари като предишните. Как ще излекувате този национален нихилизъм, характерен за българите?

- Има един блестящ народопсихолог още преди Иван Хаджийски, казва се Шейтанов. Той е написал есе за духа на отрицанието в българина. Как селянинът мрази гражданина, софиянецът - т.нар. провинция. Та този дух на отрицание е дълбоко залегнал у нас и за съжаление политическата нестабилност в последните години само го засили. Политическата класа трябва да осъзнае, че ако продължава по този път, по който е сега, обществото ще стигне до фашизация. Ходейки по тези места, където политиците не стъпват, много хора ме питат - а кога да хващаме пушките?

- И какво им отговаряте?

- Не, не трябват пушки, сега е демокрация, с бюлетини може да „стреляте“... По някакъв начин гледам да ги успокоя. Но пределът на хората е на изчерпване. Видяхме какво стана в ДКЕВР в четвъртък. Казвам го не със задоволство, но момчето, което хвърляше яйца срещу шефката на ДКЕВР, в очите на 80% от българите е национален герой.

- Голяма популярност придоби едно предложение на ББЦ - да върнете казармата. Не се ли страхувате, че ще ви обвинят, че се връщате в едни други времена?

- Ние не искаме да връщаме социалистическата казарма. Идеята ни е от три до шест месеца момчетата да служат в населеното си място. Ако толкова държавата не може да им осигури подслон, да си спят у тях. Искаме да върнем трудовата повинност на малограмотните български граждани. Защото само така те могат да се научат на някакъв занаят. Във
Филиповци, където живея, си говоря с роми, от тях съм чул, че биха се радвали на такова нещо. Че кой не иска да има занаят, как иначе ще се интегрират в обществото?

- За казармата добре, ама как така решихте, че за два мандата ще можете да създадете един милион работни места? Това не е ли популизъм на фона на нашата действителност?

- Знам, че звучи популистично. Както и да звучи, която и партия да управ лява, ако тя не създаде такива работни места или по-скоро не направи така,че такива условия да се създадат, България няма да тръгне напред. Ние 25 години сме в период на някакво изчакване. Това е адски дълъг период дори в исторически план. 

- Не ми отговорихте на въпроса - един ми лион работни места! - как?

- С подкрепа от държавата, инвестиции, гъвкавост, конкуренция, високи технологии, оползотворяване на пустеещите земи. Планът за милион работни места е за два мандата, което е напълно реалистично. Извинявайте, ама за 50 години е построена Хеопсовата пирамида. Германия се е възстановила от Втората световна война за 18 години, а Япония - за 15. При условие че са били сринати целите и просто не е имало държави. Но е имало дух, имало е обща амбиция, имало е желание у тези народи да се докажат отново.

- Преди няколко месеца бяхте казали „без милост, ако оглавя МВР“, и още - „след Цветанов всеки би могъл да бъде МВР шеф“. Какво имахте предвид?

- Бил съм само една година полицай по криминална линия - оперативен работник. В последните години се нагледах на такива глупости в МВР, на такива акции, че наистина по едно време почувствах, че ще мога да го командвам по-добре. Не обичам престъпниците. Такова ми е възпитанието, че ги ненавиждам. Смятам, че полицаите ги е страх да са полицаи. И това съм го научил не от някой друг, а от човека, който проведе операция „Сабя“ в Сърбия, когато убиха премиера Зоран Джинджич. Той ми разказа как са я провели в чисто оперативен порядък, тъй като тяхната полиция е била на същото дередже като нашата. При условие че в Сърбия престъпността беше на страшно високо ниво. Сърбия беше минала през войната и част от тези хора бяха национални герои за много от тях. Той ми каза как на десетия ден от акцията, когато са арестували 11 600 души и са бутнали 1500 луксозни имота, „нашите понапълняли и отпуснати полицаи се изпънаха, стегнаха се, като видяха, че наистина системата действа“. Ето това е. А ние сега в България какво - да чакаме да се случи нещо като с Джинджич, за да се задейства системата? Няма време за мотаене.


 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев-Deutsche-Welle--Problemat-na-Hekimyan-i-semeynata-istoriya-na-Terziev_1695964051.jpg

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си ...

29 септ. 2023 | 08:06

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур-Evelina-Slavkova--Hekimyan-ima-po-golyam-shans-da-razshiri-vetriloto-mezhdu-parvi-i-vtori-tur_1695970686.png

За кандидата на ГЕРБ ще е важно в кампанията да мобилизира твърдото ядро на ...

29 септ. 2023 | 09:55

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Най-важното

Той прогнозира, че кметските места за ДПС ще са повече от предния път.

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Няма да приемаме донос-бонус, 20% за ресторантьорите, каза той

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия ...

29 септ. 2023 | 09:21

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи-Izvanredno-zasedanie-na-pravitelstvoto-dnes-zaradi-vaglishtnite-tsentrali_1695965258.jpg

Утре изтича срокът, в който България трябава да представи териториалните ...

29 септ. 2023 | 08:23

Те не са съгласни с Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

Всичко се прави, с цел да бъде ликвидирана българската енергетика

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре-Yavor-Kuyumdzhiev--Do-sedmitsi-gorivoto-shte-skochi-do-4-leva-za-litar-i-inflatsiyata-shte-tragne-nagore_1695966182.jpg

Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол означава увеличение ...

29 септ. 2023 | 08:41

Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците-Kadiev--Nay-mnogo-kompensatsii-poluchavat-tezi--koito-nyamat-nuzhda-ot-tyah---kato--Lukoyl-Neftohim-_1670827966.jpg

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това ...

29 септ. 2023 | 08:50

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Какво е накарало Христо Хинков да мълчи досега, не знам и мога само да гадая

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?-1641665623.jpg

Призовавам съдебната власт да се намеси бързо и категорично, след като ДАНС и ...

29 септ. 2023 | 08:13