Социологът Андрей РАЙЧЕВ:

Борисов ще е принуден да изиграе ролята на обединител

27405 | 6 окт. 2014 | 15:33

Интервю на Мариела БАЛЕВА за компромисите и могат ли политиците да ги направятАндрей Райчев (роден 1955 г.) е завършил Софийския университет с научна степен доктор по социология. Бил е директор на Института за изследване на младежта (1988), а по-късно (1990) директор на Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1991 г. става съосновател на „ББСС Галъп Интернешънъл“.


- Как бихте определили случилото се на 5 октомври, г-н Райчев - не си ли направиха избирателите жестока шега с политиците на изборите? 

- Хегел нарича това историческа ирония - сякаш историята се шегува. И той дава пример. Най-великият диктатор на всички времена Наполеон загива на най-малкия остров. Иронията при нас започна много отдавна. Ще цитирам Ивайло Дичев, който каза нещо много остроумноиронията започна с факта, че една година протестират срещу Пеевски и Пеевски свали правителството. Поразителна ирония. Както и това, че Бойко Борисов с 98 депутати се мъчеше да не управлява и постигна своето - нови избори, но с много по-тежка задача. Всичко това е някакъв вид шега, която историята си прави, но е и истинско изпитание за политическата класа, която в момента доживява своите последни дни, ако не се справи със ситуацията.

- След резултата от вота политиците са пред най-голямото си изпитание - да покажат решимост, държавническо мислене и мъжество, загърбвайки егото си. Това обаче не изглежда ли като фентъзи, имайки предвид случилото се през последните 25 години?

- Това фентъзи е една удивителна, почти шизофренна раздвоеност. Всичко се раздвои - лявото, дясното, дори центърът. Всички са някакви дублажи, което показва, че народът е пред решителен срив, дори бих казал пред вълна от злоба. В душата на хората е натрупана много от нея. Преди това, през 90-те, тя се канализираше към политическия противник - сините злобееха срещу червените и обратно. Сега обаче злобата е насочена изцяло към елита. И той е поставен пред изпитание. Ако не се справят, загиват.

- Има ли право сега Борисов на избор?

- За разлика от предишния път Борисов няма право на избор, той не може да използва първата си възможност и да каже: „Излизам в опозиция.“ То ва ще е смъртоносно за него. За това е длъжен да реши трудната задача. Но тя е и лесна, само че изисква той за първи път да понесе неща, които могат да му струват партия та и съответно президенсткото място.

- Много надалече гледате, г-н Райчев. Сега той не трябва ли да се съсредоточи върху най-неотложната задача - да състави правителство?

- Не бива да се забравя, че г-н Борисов е много дългосрочно мислещ човек. Въпреки илюзията, която създава, че импровизира. Главната задача в главата му е есента на 2016 г., когато ще са президентските избори. За него това ще е голямата битка, армагедонът. Той трябва да реши задачата така, че да бъ де избран за държавен глава. Предполагам, че през изминалата нощ е премислил и осъзнал това - изпитанието пред него е огромно и ако не се справи със задачата да се изгради правителство, това ще е за негова сметка. 

- И какви са неговите възможности сега освен първата, която казахте - отказ от властта?

- Да се откаже от властта, е малко вероятно. Едната възможност бих я нарекъл торта от трохи. Тоест Борисов може да намери някакви съюзници и да направи някакво правителство. Тази торта от трохи е ужасно скъпа и може да завърши след два-три месеца с тежък провал. Реформаторите всъщност са пет партии, при това разделени на две големи части, на две породи хора. Кунева е една порода, а Костов е съвсем друга. Към Реформаторския блок може да се добави още една формация и това може да е само Патриотичният фронт. Само че проблемът е как патриотите ще приемат да са съюзници с Касим Дал, чиято партия е при реформаторите. 

- Да ви разбирам ли, че смятате такава тройна коалиция за малко вероятна?

- Тя е малко вероятна, защото ще бъде ужасно крехка. И при първия завой ще започнат с едни претенции и работата ще завърши със скандал. Затова стигаме до другата възможност, която бих нарекъл офертата на Местан. И тя е отдавна мислена. Лютви Местан показа за една година, че мисли надалече, както в ДПС винаги са го показвали. 

- Как да разчитаме казаното от председателя на ДПС в изборната нощ - може би, че този път няма да имат апетити за участие в управлението?

- На пресконференцията ясно се видя, че от ДПС са готови и решени да направят пауза във властта. По две причини - вътрешна и външна. Първо, движението е прекалено дълго в управлението и прекалено много е сатанизирано. Той обаче иска и кадрова промяна в ДПС, около него има много барони - едно старо поколение, което трябва да си отиде. Тези причини карат Местан да вземе почивка във властта и да я продаде много скъпо политически.

- Какво имате предвид - някакви облаги или друго?

- Не става дума за облаги. А за гаранции, че срещу тях няма да има преследване, няма да има метла в кметствата му. Между другото г-н Местан отдавна предлага това не персонално, а на този, който вземе властта. Иначе тази оферта на Местан изглежда така: ако се съберат гласовете за Борисов и тези за една малка партия плюс ДПС, ще се получи мнозинството.

- Няма ли скрит капан в такава възможност?

- Капанът е, че това управление няма да тръгне с цветя и рози, то ще трябва да взема заеми, за да се справи с казуса КТБ; неизвестна е съдбата на „Южен поток“; реформата в болниците е задължителна. Това са все непопулярни мерки и който застане на кормилото, ще трябва да прибави след това и обвинението „ти всъщност се съюзи с турците“. Затова смятам, че Бойко Борисов няма веднага да приеме тази оферта на Местан и максимално ще се опита да я отложи или модифицира. По няколко съображения, едно от които е погледът му към 2016 г., когато са изборите за президент. 

- Доколко е възможен вариантът първите две партии да управляват, или т.нар. германски вариант, където леви и десни са заедно?

- Това е последният възможен вариант за Борисов - широка коалиция, голям жест, който никой досега не е правил у нас. Тоест да предложи на Михаил Миков да си стиснат ръцете първо под масата, после над масата. Това е най-доброто за България. Всъщност имаше подобен случай през 1990-1991 г., десет месеца управляваше правителството на Димитър Попов.

- Да, но нали знаете, че това може много трудно да се обясни, най-вече на електората на тези партии.

 - Проблемът е драматургичен, той не е политически. Политически това ще получи одобрението и на Европа, и на външните партньори, защото ще даде бърза стабилност. Но Борисов и Миков ще трябва да разясняват на своите защо правят така. Няма да е лесно. Това би накарало Борисов да направи и пресъздаде трета роля пред нас.

- Каква е тя?

- Първата му роля беше „Борисов Отмъстителя“ и той я изигра, когато бе извикан навласт. Трябваше да раздава справедливост, тогава имаше символични отмъщения и т.н. После той бавно и много разумно премина към другата си роля - „Борисов Строителя“. Започна вместо да арестува, да открива магистрали. И малко прекали. Но третата му роля днес, която може да изиграе и да влезе в кожата й, е „Борисов Обединителя“. Тя е и естествена преди президентски избори.

- Ако играем на залози като във футбола, вие на коя от всички тези възможности залагате, г-н Райчев?

- Бих заложил на широката коалиция. Но не е ясно дали ръководството на БСП ще приеме. Но ако ме питате как ще постъпи Борисов, след един-два дни той ще излезе и ще каже - предлагам на всички партии. В това предлагане се съдържат и втората, и третата възможност, за които казах. В краен случай ще опрем до офертата на Местан. Борисов ще се стреми максимално да обедини втори и трети вариант. Дето се вика, каквото излезе. Не виждам друг изход за него. Разбира се, той е много харизматичен човек, може да му хрумне и още нещо, но не виждам нещо повече от това.

- БСП претърпя най-голямата си загуба от 25 години. Какво се случи вляво?

- Според мен големият резултат след изборите не е толкова фрагментацията на парламента, а това, че БСП загуби монопола вляво. Тази ситуация е абсолютно нова. Сега тя реално е разцепена - не е само АБВ на Първанов с техните четири процента, което е все едно една четвърт от партията. Татяна Дончева може да бъде поздравена, защото нейният процент е лично събран от нея. И това са вече три парчета. Затова, ако Миков получи хипотетична оферта от Борисов, той ще трябва да се съобразява с това, че може да се окаже под атака от другите. В БСП живееха в успокоението, че Първанов и Дончева са сън. Че ще се събудят на 6 октомври и тях няма да ги има, но не е така. Не са сън.

- Тоест казвате, че трябва нова формула за левицата?

- Ако БСП иска да продължи напред, Миков трябва да реши две уравнения не поотделно, а да ги слее в едно. Ако въображаемо бях на неговото място, бих викнал Първанов и Дончева на среща, на която да се изработи обща политика по отношение на по-широка коалиция. Тоест не бих решавал на парче нещата. Излиза, че докато Борисов решава едно уравнение, но с осем неизвестни, Миков ще решава две уравнения.

- Резултатът за националистическите формации изненада ли беше?

- Успехът за тандема Валери Симеонов - Красимир Каракачанов е много голям. Самото им присъствие в кампанията не беше класическо националистическо. Те не говореха радикално, а сравнително умерено. Заслугата им е, че те направиха неистеричен национализъм. Първите им изявления след изборите потвърждават това. Казват, че трябва правителство на националното спасение. И резултатът на „Атака“ не е изненада. Г-н Сидеров е изключителен спринтьор и трябва да му се признае. Той страшно бързо се ориентира в една особеност на ситуацията и успя да вдигне 1-2%. А той си беше отишъл. Повишаването на цената на тока му позволи този изключително силен финален спринт. 

- След цялата тази разнолика палитра от възможности ще трябват компромиси от страна на всички. Готови ли са нашите политици да ги направят в името на България?

- Когато се търси обединение около национални приоритети, се изискват жертви. А те никак не са лесни. Например политиците трябва да са единни по въпроса да вземем ли заем или не и колко голям да е той. Тук могат да станат големи кавги. Второ, „Южен поток“. Тежък въпрос, който, слава Богу, не ни заварва в най-тежката си фаза, защототам лесно могат да се обединят около позицията на Европа. Трето, болниците. Непоносимата ситуация и опасността да затварят болниците. Въпросите са тежки. В крайна сметка те няма как да направят коалиция, без да се разберат по тези въпроси.


 


Еврохолд

От категорията

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Чистката в руското МО: Белоусов окончателно изхвърли и последните от екипа на Шойгу

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу-Andrey-Belousov-i-Sergey-Shoygu_1718700252.jpg

Сред новите лица се откроява името на Олег Савелиев, на когото, както шушукат в ...

18 юни 2024 | 11:41

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08