Румен Миланов

Бившият шеф на НСБОП ген. Румен МИЛАНОВ:

В МВР не трябва да има реваншизъм

12682 | 13 окт. 2014 | 15:05

Интервю на Илиана ДИНЕКОВА за службите, професионалистите и негодницитеГен. Румен Миланов е роден през 1948 г. в София. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Започва работа в МВР през 1975 г. Бил е началник на КАТ, зам.-шеф на Националната полиция, директор на жандармерията. През 2000-2004 г. ръководи НСБОП, а след това НСО. През 2009 г. е секретар на съвета по сигурността при МС и съветник по националната сигурност. Специализирал е в полицейски академии в Москва, САЩ и Великобритания. Професор е в УАСГ.

- Ген. Миланов, вътрешният министър Йордан Бакалов казва, че един от проблемите на МВР е, че е политизирано и има делене на хората на този и на онзи министър. Приемате ли констатацията?

- Процесът, който е свързан със смяна на ръководния състав в МВР, дори и на регионалните директори, има връзка с управляващите и опозицията. Резултатът в крайна сметка е, че се намалява професионалният потенциал. Едва ли ведомството е чак толкова политизирано, но това, че „този“ е назначен от „онзи“, оказва влияние. При смените съществува тезата „Прави се екип“. Звучи хубаво, но каква е гаранцията, че този, който идва с новия екип, и хората в него са по-добри от тези, които в момента работят. Няма критерии.

- Вероятно при избора се залага на доверието, на лоялността.

- Съгласен съм, доверието е много ценно и важно, но то е свързано и с една друга категория - професионализъм. Аз съм сменил три служби - Националната полиция, жандармерията и НСБОП. И в трите съм отивал сам, като в две от тях съм бил само със секретарката си. Когато отидеш на дадено място, първото нещо, което трябва да направиш, е да разбереш кой кой е и какво работи. На третия месец се знае дали даден служител е ефективен и от кого не си доволен. Но от вратата да започнат реформи и да се уволняват хора, е неразумно и неправилно.

- Но всеки нов министър първо сменя директора на СДВР и след него останалите.

- А защо е нужно? Ако си добър професионалист и ръководител, ще разбереш кой е лоялен и кой не е. За мен голямата част от служителите в МВР са лоялни хора. Но има една група негодници, които са много по-малко. Те винаги са готови да изнасят информация, да направят интрига. И ако има в оперативните служби разработка за някой, който представлява интерес и може от това да се спечели, те я изнасят. Някои вероятно го правят за пари. Други търсят позиции за израстване в кариерата по един некоректен начин. Ето това са негодниците.

- Останаха ли професионалисти в МВР след толкова много реформи и уволнения?

- Като цяло да, но от друга страна, професионалният им потенциал все повече намалява. Ако приемем, че МВР е една пирамида, ние отгоре режем върха, който е стигнал някакво професионално ниво. Долното работно ниво остава пак същото, но то лека-полека се издига. Професионалният потенциал намалява, защото темпото на израстване в кариерата не съответства на темпото на натрупване на професионален опит. 

Ще се върна на екипите. Сега се води полемика, че новият министър, без значение кой е той, не приема главния секретар, както и да се казва. Ако главният секретар е изграден професионалист, лоялен човек, защо да не го приеме? Ако вървим с този подход, ще сме в постоянната дилема „екип-уволнение“. Мисля, че стремежът така бързо да се сменя ръководният състав в крайна сметка крие задкулисни цели - влияние и евентуално прикриване на дейността на определени хора.

- Каква е оценката ви за реформата, която направи Цветлин Йовчев?

- Нещата са 50 на 50. От една страна, две водещи служби излязоха от МВР - ГДБОП и Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО). Това безспорно създава ситуацията да се сформират нови комуникации и отношения, които трябва да бъдат регулирани, т.е. начините на действие между службите. Но разделянето на полицията на две главни дирекции - „Охранителна“ и „Криминална“, беше неоснователно и прибързано. Ако разделянето е възникнало от идеята ръководителите да имат по-високи длъжности и да има повече служби към главния секретар, то няма смисъл. Главният секретар има достатъчно работа за координация на службите и регионалните дирекции. Разделянето на полицията на две служби е грешка, защото те са двете страни на еднаи съща монета. Тя вече веднъж беше разделена, после обединена, сега пак е разделена. Правилно е да са заедно от гледна точка на полицистологията - това е науката за управление на полицейски системи.

- Грешка ли беше преминаването на ГДБОП в ДАНС?

- Борбата с организираната престъпност като цяло е полицейска дейност, а ГДБОП е полицейска служба. Минусът на преместването й в ДАНС е, че я откъсваме от полицейската среда. Въпреки че двете служби работят заедно, те са различни. Плюсът на обединяването е, че антимафиотите ползват информацията, която има в агенцията, защото там има немалко данни за организираните престъпни структури. Друг е въпросът кой какво дава и с какви цели. Но аз съм с впечатление, че резултатите в борбата с организираната престъпност тръгнаха надолу. Службата е неефективна след преминаването й в ДАНС.

- Къде е мястото й?

- Аз бих я върнал в МВР, защото мястото й е там, с останалата полиция. Първоначалната идея за тази служба беше тя да е разпределител на задачи и затова в началото беше централна. Лошото е, че тя все пак си остана малко като едно централно районно управление, а тя има други функции.

- Имаше много упреци за работата на антимафиотите по времето на Цветан Цветанов. Докато вие бяхте директор, някой обаждал ли ви се е с нареждането да не работите по даден случай?

- Нямам такъв случай. Имах свободата да работя. За директор ме назначи Емануил Йорданов, след това работих с Георги Петканов и Бойко Борисов като главен секретар. Никой никога не ми е казвал „По това не работи“.

- Изваждането на СДОТО от МВР бе направено, за да се гарантира, че няма да има незаконно подслушване. Правилно ли беше обособяването на агенция извън МВР?

- И тук има плюсове и минуси. Преди да стане СДОТО, в МВР имаше две дирекции - „Оперативно издирване“ (ДОИ).„Оперативно-техническа информация“ (ДОТИ). В един оперативно-издирвателен процес има три крайъгълни камъчета. Едното е информацията, която събира оперативният работник по даден случай, второто е външното наблюдение, а третото - подслушването. По този начин има три гледни точки и степента на обективност нараства. Сега има две. Самото обединяване на ДОИ и ДОТИ навремето от гледна точка на прецизност в оценката за мен беше грешка. Когато се правят промени, те трябва да са обмислени. Сега ДАТО е самостоятелна агенция. Има такава практика в света, тези служби да бъдат отделени.

- Трябваше ли да отпаднат конкурсите за израстване в кариерата и добра ли е идеята за въвеждане на оценки на полицаите?

- Конкурсното начало и развитието в кариерата ги има в цяла Европа и ние също ги въведохме. На първия конкурс в МВР съм се явил аз през 1993 г. за началник на КАТ. Тогава бях зам.-началник на отдела. И ако беше логично зам.-шеф да се кандидатира за поста, недостатъкът бе, че това можеше да го направи и лейтенантът като най-младши, което беше поредната глупост. Следващото правителство махна конкурсите, защото била лоша схемата. После решихме да вземем испанския опит. Те имат един модел за развитие в кариерата, който е много централизиран. Т.е. от София се назначава половината състав в регионалните дирекции. Местният директор има право да назначи само чистачката, казвам го с ирония. В много държави конкурсното начало се въвежда за дадени длъжности от средно ниво нагоре. За да кандидатства за горното ниво, служителят трябва да е бил на предходното поне 2 години. Определено премахването на конкурсите е минус, но идеята да се оценяват постиженията на полицаите е добра.

- Преди оставката на кабинета „Орешарски“ бе гласуван Законът за МВР, с който главният секретар се сдоби с петгодишен мандат. Трябва ли висшата професионална фигура да има такъв мандат?

- Мандатът не е даденост. Новото правителство може да смени закона. Личното ми мнение е, че за да бъдеш на такава длъжност, трябва да имаш поне 20 години опит в службите и на всеки пост, който си заемал, да имаш добър резултат. Не може да ръководиш цели системи след 5 или 8 години работа, защото все още не знаеш къде се намираш. Главният секретар на МВР координира службите. Затова не мандатът, а опитът е важен. Професионализмът е да си се развил в кариерата стъпка по стъпка и да си постигнал определени резултати. Хора, които са се развили в кариерата, лесно усещат дадена ситуация.

- Трябва ли ДАНС да има полицейски правомощия? Чуват се идеи да работи само по контраразузнаването.

- За ДАНС има много работа, не само като контраразузнаване, а и за екстремизма в неговите различни прояви, които лесно може да се използват за най-различни цели. ДАНС може да се занимава с това като информационна служба за сигурност. В Англия например има две големи служби, познати като МИ5 и МИ6, те са информационни. Когато контраразузнаването стига до извод, че се извършва престъпление, се предприемат полицейски действия заедно със Скотланд ярд, където има специален отдел, за да може да се съберат доказателства и да се стигне до правосъдие.

- Основателни ли са притесненията, че у нас с бежанците може да влязат и хора, свързани с терористи?

- Основателни са, защото е възможно във вълната от бежанци терористични структури да имплантират свои хора. Има такава опасност. Затова тук е важен майсторлъкът на службите, в частност на ДАНС. Не съм запознат с методиките им, но се надявам да могат да разпознават такива хора. Миграционните процеси няма да спрат. Но това, че групи от имигранти минават необезпокоявани през цялата държава и ги стоварват в София, е проблем. Това значи, че системата ни някъде не работи.

- Сега след изборите пак ще започнат реформи в МВР. Какви трябва да бъдат те, за да не се окаже, че пак само ще местим службите?

- Местенето на службите и смяната на имената са само едната част. Има два момента. Веднага много от дейностите се размиват и окапват хора от високото ниво. Трябва да има политическа воля и консенсус за устойчивост на структурите, не бива да се местят безразборно. Не съм готов да дам точната рецепта, но не трябва да се тръгва с реваншизъм. В едно съм сигурен - необходимо е реформите да се осъществяват при спазване на принципите за управление на полицейските системи. Това трябва да става при максимална прозрачност, консенсус на всички политически сили и информираност на обществото.


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22