Пет въпроса за „Южен поток“

19955 | 13 ноем. 2012 | 11:39

Ако с пускането на проекта през декември 2015 г. нещо в доставките или в транзита на руски природен газ за България се обърка, президентът ще тКогато лидерът на ДСБ Иван Костов атакува решения на правителството на ГЕРБ, това е напълно в реда на нещата. Нормално е и Меглена Кунева да вади аргументи срещу управленските действия. Но когато президентът Росен Плевнелиев критикува кабинета на Бойко Борисов за непрозрачност, в това вече има интрига. В събота държавният глава обяви, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите, които предстои да се подпишат във връзка с окончателното инвестиционно решение по проекта за газопровод „Южен поток“ от Русия по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия с разклонение към Хърватия и възможен ръкав към Австрия.

Защо Плевнелиев направи това? Политолозите навярно биха съзрели поредна стъпка на президента към неговата еманципация. Но по-сериозната причина вероятно е друга. Кой ще бъде начело на следващото правителство, е въпрос на предстоящите избори. Но кой ще бъде президент на страната в следващите четири години е сигурно. Това е Росен Плевнелиев. И ако с пускането на „Южен поток“ през декември 2015 г. нещо в доставките или в транзита на руски природен газ за България се обърка, президентът ще трябва да отговаря къде е гледал, защо е проспал важните геополитически въпроси.

Под натиска на критиките от Иван Костов и Меглена Кунева през последния месец държавният „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) и икономическият министър Делян Добрев събщиха някои числа, свързани с „Южен поток“. Информацията обаче беше хвърлена насипно, а анализите липсват. Как например руският проект ще се отрази в перспектива върху пазара на природен газ у нас и какво ще се случи с гарантираните в момента печалби, които България има по силата на съществуващия транзитен договор с „Газпром“ до 2030 година?

Поне пет въпроса ще занимават експертите от различните политически сили в навечерието на подписването на окончателното инвестиционно решение на БЕХ за „Южен поток“, планирано за 15 ноември.

1. Новата тръба ще замести ли съществуващия газопровод през Украйна и Румъния към България, или ще бъде допълнителен? Ако „Газпром“ пренасочи доставките от украинското трасе по „Южен поток“, това значи, че всъщност няма да има диверсификация (разнообразяване) на маршрутите. Тръбите не стават две, а новата ще замести старата. Сигурността на доставките евентуално ще се повиши само в смисъл, че се елиминират транзитиращите страни по трасето - газопроводът ще влиза у нас директно от Русия.

2. Как ще бъде променен съществуващият договор между държавната „Булгартрансгаз“ и „Газпром“ за транзит на руски природен газ през България към Турция, Гърция и Македония до 2030 година? Промяна със сигурност ще се наложи, но каква - ще се решава през 2015 г. преди въвеждането на „Южен поток“ в експлоатация, казват от ръководството на „Булгартрансгаз“. Тогава ще се разкрие дали входящите точки на руския газ ще са две - сегашната Негру вода в Румъния плюс новата - Провадия, или ще остане само Провадия.

3. Как ще се променят постъпленията от транзита на руски газ през наша територия? През миналата година „Булгартрансгаз“ е получил като транзитни такси от „Газпром“ 157,534 млн. лв. БЕХ от своя страна се отказва за 15 години от транзитни такси от „Южен поток“, за да може колосалната инвестиция от 3,2 млрд. евро за българския участък да се изплати. И има ли гаранции, че когато новата тръба с 50% руско участие е готова, успоредните газопроводи, които са 100% български, няма да останат празни?

4. Какви гаранции има БЕХ за транзитните такси, които би трябвало да получава най-късно от 16-ата година? Въпросът е свързан с това дали в договора за „Южен поток“ ще има клауза „транзитирай или плащай“, тоест за заплащане на изградения капацитет, в случай че „Газпром“ не го използва напълно.

5. Сигурна ли е българската страна, че „Южен поток“ на наша територия ще получи дерогация - изключение от правилото, че газовите тръби в ЕС трябва да позволяват достъп на трети страни? Надеждите на БЕХ са, че този въпрос ще намери своето генерално решение със специално споразумение между Брюксел и Москва за цялото трасе на „Южен поток“ на територията на ЕС. Но ако не намери, ще се наложи да си спомним предупреждението на Иван Костов, че за нарушението се плаща глоба от 15 хил. евро на ден до прекратяването му.

Шефът на проекта „Южен поток“ в „Газпром“ Леонид Чугунов спомена миналата седмица пред журналисти в Москва, че намерението е газовото трасе през Украйна да бъде затворено. Инструментът за тази цел е „Южен поток“.  Според някои български експерти това ще намали транзитния път на руския газ през България с 80-100 км, което означава и съответно намаление на приходите от транзитни такси. От БЕХ обаче твърдят, че нито километър от съществуващите ни транзитни газопроводи няма да остане да ръждясва празен под земята. Но гарантирано ли е това и как?

Експерти, които в момента работят по проекта, се успокояват с мисълта, че предстоящото в четвъртък подписване на окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ съвсем няма да е окончателно. Предстоят още процедури, като основната е оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). А газопроводът ще минава през „Натура 2000“. Така че до 1 август 2013 г., когато по график трябва да бъде издадено разрешението за строеж, нищо няма да е необратимо. Тази ситуация не ви ли напомня историята с АЕЦ „Белене“?

Остават в сила и тревогите за отстъпката от цената на руския газ за България в новите договори за доставка от 1 януари 2013 г. Говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов и шефът на „Южен поток“ Леонид Чугунов отричат двата договора да са свързани, но икономическият министър Делян Добрев информира правителството, че ако се откажем от новия руски газопровод, ще трябва да върнем вече получената отстъпка от 70 млн. долара. Едно поне е сигурно - отговорността за тази обвързаност на Станишев и тройната коалиция.

(в. Преса, печатно издание, брой от 309 от 13 ноември 2012)


 

 „Син поток“ беше пръв

На 100 км източно от Новоросийск и на 20 км от транспортния център Джубга на северния бряг на Черно море се намира компресорната станция „Береговая“. Двете жълти тръби на снимката са началото на газопровода „Син поток“, който свърза Русия с Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна, Румъния и България. Капацитетът на „Син поток“ е 16 млрд. куб.м газ годишно - почти колкото е и на трасето през нашата страна.


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03