Пет въпроса за „Южен поток“

26204 | 13 ноем. 2012 | 11:39

Ако с пускането на проекта през декември 2015 г. нещо в доставките или в транзита на руски природен газ за България се обърка, президентът ще тКогато лидерът на ДСБ Иван Костов атакува решения на правителството на ГЕРБ, това е напълно в реда на нещата. Нормално е и Меглена Кунева да вади аргументи срещу управленските действия. Но когато президентът Росен Плевнелиев критикува кабинета на Бойко Борисов за непрозрачност, в това вече има интрига. В събота държавният глава обяви, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите, които предстои да се подпишат във връзка с окончателното инвестиционно решение по проекта за газопровод „Южен поток“ от Русия по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия с разклонение към Хърватия и възможен ръкав към Австрия.

Защо Плевнелиев направи това? Политолозите навярно биха съзрели поредна стъпка на президента към неговата еманципация. Но по-сериозната причина вероятно е друга. Кой ще бъде начело на следващото правителство, е въпрос на предстоящите избори. Но кой ще бъде президент на страната в следващите четири години е сигурно. Това е Росен Плевнелиев. И ако с пускането на „Южен поток“ през декември 2015 г. нещо в доставките или в транзита на руски природен газ за България се обърка, президентът ще трябва да отговаря къде е гледал, защо е проспал важните геополитически въпроси.

Под натиска на критиките от Иван Костов и Меглена Кунева през последния месец държавният „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) и икономическият министър Делян Добрев събщиха някои числа, свързани с „Южен поток“. Информацията обаче беше хвърлена насипно, а анализите липсват. Как например руският проект ще се отрази в перспектива върху пазара на природен газ у нас и какво ще се случи с гарантираните в момента печалби, които България има по силата на съществуващия транзитен договор с „Газпром“ до 2030 година?

Поне пет въпроса ще занимават експертите от различните политически сили в навечерието на подписването на окончателното инвестиционно решение на БЕХ за „Южен поток“, планирано за 15 ноември.

1. Новата тръба ще замести ли съществуващия газопровод през Украйна и Румъния към България, или ще бъде допълнителен? Ако „Газпром“ пренасочи доставките от украинското трасе по „Южен поток“, това значи, че всъщност няма да има диверсификация (разнообразяване) на маршрутите. Тръбите не стават две, а новата ще замести старата. Сигурността на доставките евентуално ще се повиши само в смисъл, че се елиминират транзитиращите страни по трасето - газопроводът ще влиза у нас директно от Русия.

2. Как ще бъде променен съществуващият договор между държавната „Булгартрансгаз“ и „Газпром“ за транзит на руски природен газ през България към Турция, Гърция и Македония до 2030 година? Промяна със сигурност ще се наложи, но каква - ще се решава през 2015 г. преди въвеждането на „Южен поток“ в експлоатация, казват от ръководството на „Булгартрансгаз“. Тогава ще се разкрие дали входящите точки на руския газ ще са две - сегашната Негру вода в Румъния плюс новата - Провадия, или ще остане само Провадия.

3. Как ще се променят постъпленията от транзита на руски газ през наша територия? През миналата година „Булгартрансгаз“ е получил като транзитни такси от „Газпром“ 157,534 млн. лв. БЕХ от своя страна се отказва за 15 години от транзитни такси от „Южен поток“, за да може колосалната инвестиция от 3,2 млрд. евро за българския участък да се изплати. И има ли гаранции, че когато новата тръба с 50% руско участие е готова, успоредните газопроводи, които са 100% български, няма да останат празни?

4. Какви гаранции има БЕХ за транзитните такси, които би трябвало да получава най-късно от 16-ата година? Въпросът е свързан с това дали в договора за „Южен поток“ ще има клауза „транзитирай или плащай“, тоест за заплащане на изградения капацитет, в случай че „Газпром“ не го използва напълно.

5. Сигурна ли е българската страна, че „Южен поток“ на наша територия ще получи дерогация - изключение от правилото, че газовите тръби в ЕС трябва да позволяват достъп на трети страни? Надеждите на БЕХ са, че този въпрос ще намери своето генерално решение със специално споразумение между Брюксел и Москва за цялото трасе на „Южен поток“ на територията на ЕС. Но ако не намери, ще се наложи да си спомним предупреждението на Иван Костов, че за нарушението се плаща глоба от 15 хил. евро на ден до прекратяването му.

Шефът на проекта „Южен поток“ в „Газпром“ Леонид Чугунов спомена миналата седмица пред журналисти в Москва, че намерението е газовото трасе през Украйна да бъде затворено. Инструментът за тази цел е „Южен поток“.  Според някои български експерти това ще намали транзитния път на руския газ през България с 80-100 км, което означава и съответно намаление на приходите от транзитни такси. От БЕХ обаче твърдят, че нито километър от съществуващите ни транзитни газопроводи няма да остане да ръждясва празен под земята. Но гарантирано ли е това и как?

Експерти, които в момента работят по проекта, се успокояват с мисълта, че предстоящото в четвъртък подписване на окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ съвсем няма да е окончателно. Предстоят още процедури, като основната е оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). А газопроводът ще минава през „Натура 2000“. Така че до 1 август 2013 г., когато по график трябва да бъде издадено разрешението за строеж, нищо няма да е необратимо. Тази ситуация не ви ли напомня историята с АЕЦ „Белене“?

Остават в сила и тревогите за отстъпката от цената на руския газ за България в новите договори за доставка от 1 януари 2013 г. Говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов и шефът на „Южен поток“ Леонид Чугунов отричат двата договора да са свързани, но икономическият министър Делян Добрев информира правителството, че ако се откажем от новия руски газопровод, ще трябва да върнем вече получената отстъпка от 70 млн. долара. Едно поне е сигурно - отговорността за тази обвързаност на Станишев и тройната коалиция.

(в. Преса, печатно издание, брой от 309 от 13 ноември 2012)


 

 „Син поток“ беше пръв

На 100 км източно от Новоросийск и на 20 км от транспортния център Джубга на северния бряг на Черно море се намира компресорната станция „Береговая“. Двете жълти тръби на снимката са началото на газопровода „Син поток“, който свърза Русия с Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна, Румъния и България. Капацитетът на „Син поток“ е 16 млрд. куб.м газ годишно - почти колкото е и на трасето през нашата страна.


 


Еврохолд

От категорията

145 години от приемането на Търновската конституция

Търновската конституция-1425293725.jpg

230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са ...

16 апр. 2024 | 08:37

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41

Проф. Михаил Константинов за ППДБ: Не осъзнават, че са глупави, мислят, че са добри и красиви

Проф. Михаил Константинов-Mihail-Konstantinov--Ne-iskayte-sektsionnite-komisii-da-sabirat-chisla_1691660004.png

"Сглобката се разпадна и сега се обвиняват един-друг да си прехвърлят ...

16 апр. 2024 | 12:22

Най-важното

За капак, сега президентът Радев като нищо ще откаже смяната. Бозата е пълна и международна

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Предприети са действия по издирването на извършителите

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган-Grobat-na-Balgarskiya-patriarh-Neofit-e-porugan_1713253938.jpg

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, ...

16 апр. 2024 | 10:34

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кариерата на Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Тези от ПП пият, карат и си седят общински съветници и проповядват нов морал, възмути се той

Борисов на среща в "Подуяне": Да вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1713194876.jpg

Лидерът на ГЕРБ не стигна дотук - той съобщи още една новина - бившият шеф на ...

15 апр. 2024 | 18:24

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41