Николай Василев

Икономистът Николай ВАСИЛЕВ:

Борисов е Стоичков на политиката

22144 | 31 окт. 2014 | 15:19

Интервю на Цвета ДИНКОВА за политическото уравнение и икономическите неволиНиколай Василев е роден на 28 ноември 1969 г. във Варна. Бил е министър в две правителства, като последователно заема позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003), вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005) и министър на държавната администрация (2005-2009). От септември 2009 г. той е управляващ партньор в инвестиционната компания „Експат капитал“. Василев е финансист по образование. Преди да се върне в България, е натрупал богат опит в областта на инвестиционното банкиране и консултиране, като е работил в Будапеща, Токио, Ню Йорк и Лондон.


- Г-н Василев, от гледна точка на икономиста има ли решение политическата задача. Става все по-сложно...

- Има и не знам защо изглежда чак толкова сложно. Учуден съм, че вече четвърта седмица няма яснота около правителството. Виждам два варианта - или политическите партии са доста нерешителни и не знаят точно какво искат, или е режисиран сценарий, според който първо трябва да се случи нещо с КТБ, за да може да се състави управление след това
и с право да се каже: „Не бяхме ние, това е заварено положение.“

- Тоест цялата отговорност да се стовари върху служебното правителство?

- Върху него и предходните, а новата власт да започне начисто. Това е моето усещане. Участвал съм в тежки коалиционни преговори през 2005 г. и знам колко е трудно много
различни партии да направят общо правителство. Но сега партиите, които преговарят за кабинет, нямат такива големи разминавания. НДСВ и БСП да съставят правителство, беше
все едно сега с това да се наемат БСП и Реформаторският блок. Ние имахме много по-големи идеологически различия, отколкото ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт, например. При тях разлики по значими въпроси трябва да търсим с лупа.

- Смятате ли, че партиите се дърпат от властта, за да не носят отговорност в тази сложна ситуация. Не им се влиза в хипотезата „Изгори, за да светиш“.

- Да. И съм леко учуден, защото партиите би трябвало да отиват на избори, защото искат да управляват. Сега е шансът им да го направят. Защо е толкова сложно да се договорят?

- Толкова ли е трагично икономическото положение, че никой не иска да се наеме със задачата да сложи нещата в ред?

- В икономиката нещата не са толкова зле, колкото през 1997 г. На Иван Костов му е било много по-трудно. Който се оплаква сега, да си помисли какво е било тогава. В момента валутата е стабилна, валутните резерви са огромни - около 30 пъти повече, отколкото след 1996 г. България тогава беше финансово катастрофирала държава с огромен дълг - над 100% от БВП. А днес все още имаме втория най-нисък дълг в ЕС. Имаме неприятности, но това не е краят на света. Ако можем да изкараме нещо положително от събитията - колкото е по-тежка ситуацията в началото на мандата, толкова по-лесно е да прокараш трудни реформи и те да бъдат приети нормално. Народът ще бъде търпелив - всеки знае, че има проблеми, и решенията не трябва да се протакат.

- Все пак песимист ли сте, или оптимист за бъдещото управление?

- Когато говоря за политически и икономически процеси, се опитвам да не влагам емоции. Важно е през следващите 10 дни да имаме правителство, което да бъде смело и да назовава нещата с истинските им имена. Бойко Борисов е много опитен политик и разбира тези неща. Да не говорим, че откакто е създал партията, не е губил избори. Той е Христо Стоичков в политиката - няма пропусната дузпа във важни мачове.

- Какви са първите задачи, които новото правителство трябва да реши?

- България се намира в специфичен момент и има драматични задачи, с които властта трябва да се заеме. Без кабинет нищо няма да помръдне. Нека степенуваме проблемите.
На първо място - КТБ. Второ - енергетиката. На трето място е пенсионната реформа, която, освен че е закъсняла с много години, ще предопредели дали България ще е финансово стабилна в следващите 50-100 години. Едва на четвърто място слагам здравеопазването.

- Да ги обсъдим подред. КТБ политически проект ли беше?

- Засега никой няма достатъчно информация за процесите в КТБ. Нямаме представа колко милиарда лева от раздадените кредити могат да се съберат обратно. Не е все едно дали липсва 1 милиард, което от днешна гледна точка ни се струва нищо, или ще се окаже, че кредитите са толкова неправилно раздавани, че никой няма намерение да ги връща и дупката е 4-5 милиарда. Правя уговорката, че няма знак за равенство между счетоводната обезценка, която правят одиторите, и това колко пари в крайна сметка ще се съберат.

- Трябва ли банката да бъде спасявана, както реши бюджетната комисия в парламента?

- Винаги е възможно държавата да налее (или прахоса) 2,5 или 10 милиарда и да „спаси“ една банка, но това не е разумно. Тези пари не идват от въздуха, а са пари на българските данъкоплатци. Нови дългове ще тежат на нацията години напред. Бих искал частните инвеститори да се справят без държавни средства, но това изглежда невъзможно. В момента разумният вариант е да се действа по съществуващия закон - изплащат се само гарантираните депозити, фондът получава подкрепа от държавата, за да ги изплати, осребряват се активите на максимална цена и останалите кредитори получават, каквото остане за тях.

- А можеше ли да се спаси банката? БНБ ли стана причина спасението да е невъзможно?

- Опасенията ми са, че в сценария участват доста повече институции в комплот. Не знаем цялата истина. В такива моменти си спомням мотото на една от любимите ми книги, която се казва „Простата истина“. То е: „Истината рядко е проста и никога чиста.“ Напълно подходящо за случая. 

- Какво ще се промени, ако Иван Искров бъде принуден бързо да подаде оставка?

- Това според мен е един от най-маловажните въпроси. Вероятно става дума за про-пуски в много институции. По-интересно е какво се случва в баланса на банката и кой кога ще вземе мерки милиардите да бъдат събрани. Пет месеца бездействие са идеалният вариант за тези, които са искали да унищожават документи или да прикриват следи. Там е проблемът.

- Мислите ли, че някога ще научим пълната истина за КТБ?

- Не. Банката вероятно ще си остане черната дупка на десетилетието.

- Минаваме към енергетиката. Това ли е втората черна дупка?

- Да, но има решение - обратното на това, което се прави от година и половина. Някои политици се състезаваха в турнира за най-голям популист. И какво стана? Доверието към тях
спадна драстично, а предишният кабинет си отиде безславно. Това е добра поука за политическата класа. Не е вярно, че като си голям популист, намаляваш цената на тока и раздаваш пари на калпак, ще те обичат повече и ще те преизберат. Който не го разбира, пак да пробва - ще бъде изметен. Управление тип „Уго Чавес“ в България не води до нищо добро. Цената на тока трябва да бъде повишена с още 20-30%, за да бъде икономически правилна.

- Да, но ще е социално непоносима.

- Държавата не е благотворителна организация, която раздава ток и други блага на хора, които не са социално слаби. И моята сметка за ток е субсидирана, а аз нямам нужда от това. Правилната политика е токът да струва толкова, колкото струва. Ако държавата иска да помага, да го прави през социалното министерство. Да се дават енергийни помощи на бедните, а не да се продава електричество на икономически нелогична цена. Защото, когато енергийните дружества започнат да фалират и нямаме ток, тогава проблемът ще е много по-голям.

- Не сте ли съгласен, че парите в енергетиката може да се управляват много по-добре и да няма драстични поскъпвания на тока?

- Да, разбира се. Вдигането на цената на тока не е рецептата, а една необходима незабавна стъпка. Другите неща са структурни - първо, държавата не трябва да бъде собственик
на енергийни дружества - за справка почти фалиралата НЕК. Трябва да се приватизира, за да може всичко, за което говорим, да не е проблем на държавата. Световните енергийни компании ще се оправят с тези въпроси. Втората паралелна стъпка е създаването на конкуренция в сектора. 

- Трябва ли и пенсионната система също да бъде „приватизирана“? Имам предвид, че тя все повече се одържавява - голямата част от пенсиите се плащат от данъци, а не от осигурителни вноски.

- От една страна, трябва частните пенсионни фондове да имат по-голяма роля. Все по-голяма част от осигуровките на младите хора трябва да отиват там, а не в НОИ. Съвсем отделна тема е, че фондовете трябва да бъдат по-внимателно регулирани, за да не случи и там това, което става в банковия сектор. Има нужда от по-добър контрол върху инвестициите им.

- Но в закона и сега има ограничения. Казано е в какво могат да влагат парите за втора пенсия.

- Щом го казвам, значи имам нещо предвид, но ще спра дотук. Не е толкова въпросът в какво могат да инвестират, а в какво не трябва - в активи на свързани лица. Що се отнася до солидарната система, там трябва рязка промяна. Ако в Африка има ебола, бързо ли трябва да се действа, или епидемията да продължи 50 години? Колкото по-бързо се реши проблемът, толкова по-добре. Ситуацията в пенсионната система е епидемична. Всяка година става по-зле от предишната. Ако не искаме през 2050 г. пак да се занимаваме с тези проблеми, по-добре да се захващаме с реформите.

- Трябва ли да се увеличава възрастта за пенсиониране?

- Категорично. Колкото повече отлагаме и се поддаваме на популизъм, толкова по-драматичен става проблемът. Какво искат повечето хора - да работят по-малко часове седмично, да не плащат данъци и осигуровки, да се пенсионират по-рано и да получават големи пенсии. Това математически няма как да стане. А истината е, че демографската драма е голяма. Когато младите бягат в Лос Анджелис, останалите тук трябва да работим много повече, по-дълго и да плащаме осигуровки.


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20