Александров

Харалан АЛЕКСАНДРОВ: Носталгията по Живков е риск за управлението

18593 | 18 ноем. 2014 | 09:54

Интервю на Мариела БАЛЕВА за проблемите пред кабинета и новите стени, които издигамеСоциалният антрополог Харалан Александров е роден през 1967 г. в София. Завършва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има докторска степен по антропология. Специализирал е в университети в Канада, Великобритания, Русия, Унгария, Словакия. Преподавател е в Нов български университет.


- Г-н Александров, доскоро приемахме коалициите в управлението с едно наум, сега като че ли обществото прие това за необходимост. Защо толкова бавно узряваме за неща, които са очевидни?

- В България ще управляват коалиции и е необходимо да свикваме с това, да им даваме шанс и да развиваме знанието си за тях. Управлението на една партия, особено ако тя е лидерска, само привидно изглежда по-стабилно. Коалиция означава, че в правителството са представени повече интереси и повече гледни точки. В този смисъл аз приветствам коалиционнните управления и смятам, че те трябва да се насърчават и изучават. 

- По-подготвен ли е сега Бойко Борисов за премиер от първия си мандат?

- Не зная дали Борисов ще бъде по-добър премиер, но е видно че е по-опитен политик от преди. Доказа го, като успя да състави правителство с мандата на ГЕРБ в сложна и трудна ситуация, изискваща много компромиси. Но не мисля, че изобщо някой е подготвен за това, пред което сме изправени като общество. Можем само да се надяваме, че новото правителство и премиерът ще се учат в движение и ще успяват да намерят достатъчно добри решения за нововъзникващите предизвикателства и кризи. А кризи несъмнено ще има.

- Какви капани и какви кризи очакват Борисов, от какво трябва да се пази?

- Най-големият капан за всяко управление е заучената безпомощност на голяма част от населението, резултат от живот в тоталитарна и посттоталитарна култура. Двадесет и пет години след официалното установяване на демокрация ние не сме се разделили с тоталитаризма в умовете си и продължаваме да живеем в режим на зависимост от произвола на корумпираните и неефективни институции на властта.

Нищо чудно, че огромна част от хората се чувстват объркани, безпомощни, изгубени и предадени. Това поражда едновременно недоверие и твърде големи очаквания към държавата, което ще постави кабинета под разнопосочен натиск и ще засили вътрешните напрежения и центробежните сили. А те трудно трудно може да бъдат примирени идеологически, тъй като убежденията на членовете на това правителство варират от неолиберални в лицето на реформаторите до просоциални в лицето на Калфин. Натискът върху премиера ще бъде да се превърне в персонален гарант за успеха на правителството, което при тази парламентарна конфигурация носи огромен политически риск.

- Искате да кажете, че това може в един момент да взриви управлението, така ли да ви разбирам?

- Поради огромното социално страдание има много силен натиск за връщане на държавата към ролята й на майчица, която се грижи за населението, а това изключва възможността за реформа на институциите. Институциите продължават да имат тоталитарни рефлекси и наместо да насърчават развитието, поддържат населението безпомощно и зависимо, представяйки това като грижа. За да имаме шанс, те трябва спешно да бъдат реформирани и тъкмо в това е управленският парадокс - културата на заучена безпомощност ни убива, но и не позволява да се случат промени. Преди седмица стана ясно, че по-голяма част от българите ха.ресват управлението на Живков и се отнасят към него с носталгия. Ето това е огромният риск за управлението. 

- Защо, в какво се изразява този риск?

- Откликвайки на патерналистичните нагласи и очаквания, правителството трудно ще удържи на изкушението да се вземе от тези, които имат нещо за вземане, за да се нахранят
онези, които са в бедстващо положение. Не искам да звуча като адвокат на богатите, но ако сега бъдат притиснати икономически активните българи, това би било гибелно.

- Но толкова ли е лошо да се пренасочат пари и за бедните - както знаем, те са голямото мнозинство тук?

- Простото преразпределение ще доведе до обезкървяване на здравата част от обществото, до допълнително блокиране на инициативата и оттегляне на предприемчивите хора в режим на оцеляване. Ще стане като в приказката, дето изяли зърното, което трябвало да засеят, и на следващата година всички умрели от глад. Истината е, че ние трябва да изгладуваме тази криза и всеки трябва да понесе загуби. Но най-важното е да съхраним и да подкрепим онези, които имат капацитет да създават блага, тоест предприемачите. А това означава създаване на добри условия за бизнес. Между другото не е вярно, че в България няма пари. Има значителни спестявания, но те остават извън икономическия оборот.

- Какви трябва да бъдат приоритетите на това управление по отношение на предприемчивите хора?

- Около тях трябва да се създаде нещо като защитен вал, като бъде удържан популисткият натиск за директно преразпредение и бъде озаптен рекетьорският рефлекс на администрацията. Трябва да се позволи на активните хора да работят, да се развиват и да забогатяват, разбира се, при условие че част от създадените блага ще се върнат в общността. Трябва да се насърчи естествената солидарност и подкрепа в общността, да се даде най-сетне шанс да се възстанови социалната тъкан, разкъсана от тоаталитаризма.

Това управление трябва да бъде съюзник на активните и предприемчиви хора, а не техен бирник. Което означава съвършено различен прочит на социалната политика - не раздаване на малко пари на гладните и бедните, а подкрепяне на тези хора, за да си стъпят на краката. Това е голямото предизвикателство.

- БСП не се включи в каби-нета. Не направи ли грешка левицата?

- Не познавам добре вътрешната динамика в БСП, но не мисля, че тя е в кондиция да участва в правителството след всичко, което допусна да се случи при предишното управление. Партията понесе тежки загуби и по необходимост избра себеохранително поведение. БСП е като болна животинка, която има нужда да си влезе в леговището и да си поближе раните. Дай Боже да оцелее и да се съвземе. Ако приемем, че ДПС и БСП са в основата на провала на предишното управление, това, че сега са в опозиция, е здравословно и за тях, както и за обществото.

- Има ли нещо, което да ви притеснява в такъв случай?

- Притеснява ме опростената и вулгаризирана интерпретация на отношенията между политическите сили в публичното пространство. ДПС са представени като безскрупулни рекетьори, които подло са прекарали и употребили своя коалиционен партньор и сега могат ехидно да се оттеглят с плячката, изоставяйки своя съучастник БСП на произвола.
Но ако ДПС поне изглеждат като тарикати, БСП изглеждат като прецакани тарикати - хем са злоупотребили с хората, хем са били злоупотребени от страна на ДПС. Такава позиция е изключително губеща. Докато ДПС има проблем само с публичния си образ, БСП има грандиозен проблем и със собственото си себеуважение.

- В някои моменти ДПС не е ли прекалено сатанизирано и доколко е опасно това?

- Точно това ме притеснява. Мнозинството от хората, които се идентифицират с ДПС, са точно толкова измъчени и разтревожени, колкото останалите българи. Заради скандалите, свързани с въпроса „Кой?“, дълго изгражданият имидж на ДПС като либерална формация се срина. В общественото въображение образът на хищната ДПС олигархия опасно се свърза с образа на враждебните чужди сили, което, разбира се, засили националистическите настроения. И това се случва в момент, в който агресивният ислям се надига навсякъде по света и застрашава крехкото равновесие. Посрещането на такова предизвикателство надхвърля капацитета на ДПС и дори блестящ политик като Местан не би могъл да се справи сам с толкова сложна задача. Либералната тенденция в ДПС има нужда от обществена подкрепа, защото едно от най-големите постижения на българската демокрация е изложено на риск. Иначе ДПС има да отговаря на много трудни въпроси, както и всички други. 

- Споменахте, че повечето българи харесват и одобряват Живков. Как тълкувате този факт 25 години след промяната?

- Тоталитаризмът не е просто политически режим, а състояние на ума. Той е като радиоактивно заразяване, разрушава най-фината тъкан на социалния живот, а тя много бавно зараства. Двадесет и пет години след края на тоталитарната държава продължаваме да откриваме тоталитаризма навсякъде около нас, само че в деградирал и мутирал вид. Основната характеристика на посттоталитарната култура е заучената безпомощност - неспособността на хората да се ангажират активно със собствения си живот. Това позволява мащабна злоупотреба с власт.

- Но коя е причината за този копнеж по тоталитаризма?

- Тъкмо заучената безпомощност, която не позволява на хората да поемат отговорност и да се възползват от предимствата на свободата. По времето на Живков функционираше цялостна система, която беше репресивна, но предсказуема и управляема, тъй като изключваше пазарния елемент. Сега имаме институции с тоталитарна култура плюс изк ушенията на пазара. Това създава много по-силни корупционни стимули за тези, които държат властта. Отпочна се неспирен грабеж и преразпределяне на заграбеното през властта, на който не му се вижда краят - драмата с КТБ е чудесен пример. От гледна точка на зависимия и безпомощен човек Живков е предпочитаният сатрап, който само те потиска, без да те ограбва. Тази носталгия ще отмре едва когато обще- ството развие култура на граждански активизъм. Протестната вълна от миналата година е първият признак, че социалният организъм се съпротивлява срещу вируса на олигархичния капитализъм и не смята да се предаде без съпротива.

- Преди 25 години бутнахме Берлинската стена, сега каква стена трябва да бутнем?

- Трябва да бутнем стените в умовете и между нас. Преди имаше една разделителна линия, сега са много, Стената се разпадна на малки прегради, които блокират възможностите на хората да живеят като общност. Живеем в свят на отчуждение и самоизолация. Привидната свобода на комуникацията през социалните мрежи е подвеждаща, тя затваря хората във виртуален и нарцисистичен свят, населен със себеподобни, наместо да ги свързва с реалността. Така лесно ставаме жертви на изкривена версия за себе си и на погрешни обяснения за това, което се случва с нас.


 


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, Васил Терзиев не е логична дясна кандидатура

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42