Александров

Харалан АЛЕКСАНДРОВ: Носталгията по Живков е риск за управлението

24238 | 18 ноем. 2014 | 09:54

Интервю на Мариела БАЛЕВА за проблемите пред кабинета и новите стени, които издигамеСоциалният антрополог Харалан Александров е роден през 1967 г. в София. Завършва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има докторска степен по антропология. Специализирал е в университети в Канада, Великобритания, Русия, Унгария, Словакия. Преподавател е в Нов български университет.


- Г-н Александров, доскоро приемахме коалициите в управлението с едно наум, сега като че ли обществото прие това за необходимост. Защо толкова бавно узряваме за неща, които са очевидни?

- В България ще управляват коалиции и е необходимо да свикваме с това, да им даваме шанс и да развиваме знанието си за тях. Управлението на една партия, особено ако тя е лидерска, само привидно изглежда по-стабилно. Коалиция означава, че в правителството са представени повече интереси и повече гледни точки. В този смисъл аз приветствам коалиционнните управления и смятам, че те трябва да се насърчават и изучават. 

- По-подготвен ли е сега Бойко Борисов за премиер от първия си мандат?

- Не зная дали Борисов ще бъде по-добър премиер, но е видно че е по-опитен политик от преди. Доказа го, като успя да състави правителство с мандата на ГЕРБ в сложна и трудна ситуация, изискваща много компромиси. Но не мисля, че изобщо някой е подготвен за това, пред което сме изправени като общество. Можем само да се надяваме, че новото правителство и премиерът ще се учат в движение и ще успяват да намерят достатъчно добри решения за нововъзникващите предизвикателства и кризи. А кризи несъмнено ще има.

- Какви капани и какви кризи очакват Борисов, от какво трябва да се пази?

- Най-големият капан за всяко управление е заучената безпомощност на голяма част от населението, резултат от живот в тоталитарна и посттоталитарна култура. Двадесет и пет години след официалното установяване на демокрация ние не сме се разделили с тоталитаризма в умовете си и продължаваме да живеем в режим на зависимост от произвола на корумпираните и неефективни институции на властта.

Нищо чудно, че огромна част от хората се чувстват объркани, безпомощни, изгубени и предадени. Това поражда едновременно недоверие и твърде големи очаквания към държавата, което ще постави кабинета под разнопосочен натиск и ще засили вътрешните напрежения и центробежните сили. А те трудно трудно може да бъдат примирени идеологически, тъй като убежденията на членовете на това правителство варират от неолиберални в лицето на реформаторите до просоциални в лицето на Калфин. Натискът върху премиера ще бъде да се превърне в персонален гарант за успеха на правителството, което при тази парламентарна конфигурация носи огромен политически риск.

- Искате да кажете, че това може в един момент да взриви управлението, така ли да ви разбирам?

- Поради огромното социално страдание има много силен натиск за връщане на държавата към ролята й на майчица, която се грижи за населението, а това изключва възможността за реформа на институциите. Институциите продължават да имат тоталитарни рефлекси и наместо да насърчават развитието, поддържат населението безпомощно и зависимо, представяйки това като грижа. За да имаме шанс, те трябва спешно да бъдат реформирани и тъкмо в това е управленският парадокс - културата на заучена безпомощност ни убива, но и не позволява да се случат промени. Преди седмица стана ясно, че по-голяма част от българите ха.ресват управлението на Живков и се отнасят към него с носталгия. Ето това е огромният риск за управлението. 

- Защо, в какво се изразява този риск?

- Откликвайки на патерналистичните нагласи и очаквания, правителството трудно ще удържи на изкушението да се вземе от тези, които имат нещо за вземане, за да се нахранят
онези, които са в бедстващо положение. Не искам да звуча като адвокат на богатите, но ако сега бъдат притиснати икономически активните българи, това би било гибелно.

- Но толкова ли е лошо да се пренасочат пари и за бедните - както знаем, те са голямото мнозинство тук?

- Простото преразпределение ще доведе до обезкървяване на здравата част от обществото, до допълнително блокиране на инициативата и оттегляне на предприемчивите хора в режим на оцеляване. Ще стане като в приказката, дето изяли зърното, което трябвало да засеят, и на следващата година всички умрели от глад. Истината е, че ние трябва да изгладуваме тази криза и всеки трябва да понесе загуби. Но най-важното е да съхраним и да подкрепим онези, които имат капацитет да създават блага, тоест предприемачите. А това означава създаване на добри условия за бизнес. Между другото не е вярно, че в България няма пари. Има значителни спестявания, но те остават извън икономическия оборот.

- Какви трябва да бъдат приоритетите на това управление по отношение на предприемчивите хора?

- Около тях трябва да се създаде нещо като защитен вал, като бъде удържан популисткият натиск за директно преразпредение и бъде озаптен рекетьорският рефлекс на администрацията. Трябва да се позволи на активните хора да работят, да се развиват и да забогатяват, разбира се, при условие че част от създадените блага ще се върнат в общността. Трябва да се насърчи естествената солидарност и подкрепа в общността, да се даде най-сетне шанс да се възстанови социалната тъкан, разкъсана от тоаталитаризма.

Това управление трябва да бъде съюзник на активните и предприемчиви хора, а не техен бирник. Което означава съвършено различен прочит на социалната политика - не раздаване на малко пари на гладните и бедните, а подкрепяне на тези хора, за да си стъпят на краката. Това е голямото предизвикателство.

- БСП не се включи в каби-нета. Не направи ли грешка левицата?

- Не познавам добре вътрешната динамика в БСП, но не мисля, че тя е в кондиция да участва в правителството след всичко, което допусна да се случи при предишното управление. Партията понесе тежки загуби и по необходимост избра себеохранително поведение. БСП е като болна животинка, която има нужда да си влезе в леговището и да си поближе раните. Дай Боже да оцелее и да се съвземе. Ако приемем, че ДПС и БСП са в основата на провала на предишното управление, това, че сега са в опозиция, е здравословно и за тях, както и за обществото.

- Има ли нещо, което да ви притеснява в такъв случай?

- Притеснява ме опростената и вулгаризирана интерпретация на отношенията между политическите сили в публичното пространство. ДПС са представени като безскрупулни рекетьори, които подло са прекарали и употребили своя коалиционен партньор и сега могат ехидно да се оттеглят с плячката, изоставяйки своя съучастник БСП на произвола.
Но ако ДПС поне изглеждат като тарикати, БСП изглеждат като прецакани тарикати - хем са злоупотребили с хората, хем са били злоупотребени от страна на ДПС. Такава позиция е изключително губеща. Докато ДПС има проблем само с публичния си образ, БСП има грандиозен проблем и със собственото си себеуважение.

- В някои моменти ДПС не е ли прекалено сатанизирано и доколко е опасно това?

- Точно това ме притеснява. Мнозинството от хората, които се идентифицират с ДПС, са точно толкова измъчени и разтревожени, колкото останалите българи. Заради скандалите, свързани с въпроса „Кой?“, дълго изгражданият имидж на ДПС като либерална формация се срина. В общественото въображение образът на хищната ДПС олигархия опасно се свърза с образа на враждебните чужди сили, което, разбира се, засили националистическите настроения. И това се случва в момент, в който агресивният ислям се надига навсякъде по света и застрашава крехкото равновесие. Посрещането на такова предизвикателство надхвърля капацитета на ДПС и дори блестящ политик като Местан не би могъл да се справи сам с толкова сложна задача. Либералната тенденция в ДПС има нужда от обществена подкрепа, защото едно от най-големите постижения на българската демокрация е изложено на риск. Иначе ДПС има да отговаря на много трудни въпроси, както и всички други. 

- Споменахте, че повечето българи харесват и одобряват Живков. Как тълкувате този факт 25 години след промяната?

- Тоталитаризмът не е просто политически режим, а състояние на ума. Той е като радиоактивно заразяване, разрушава най-фината тъкан на социалния живот, а тя много бавно зараства. Двадесет и пет години след края на тоталитарната държава продължаваме да откриваме тоталитаризма навсякъде около нас, само че в деградирал и мутирал вид. Основната характеристика на посттоталитарната култура е заучената безпомощност - неспособността на хората да се ангажират активно със собствения си живот. Това позволява мащабна злоупотреба с власт.

- Но коя е причината за този копнеж по тоталитаризма?

- Тъкмо заучената безпомощност, която не позволява на хората да поемат отговорност и да се възползват от предимствата на свободата. По времето на Живков функционираше цялостна система, която беше репресивна, но предсказуема и управляема, тъй като изключваше пазарния елемент. Сега имаме институции с тоталитарна култура плюс изк ушенията на пазара. Това създава много по-силни корупционни стимули за тези, които държат властта. Отпочна се неспирен грабеж и преразпределяне на заграбеното през властта, на който не му се вижда краят - драмата с КТБ е чудесен пример. От гледна точка на зависимия и безпомощен човек Живков е предпочитаният сатрап, който само те потиска, без да те ограбва. Тази носталгия ще отмре едва когато обще- ството развие култура на граждански активизъм. Протестната вълна от миналата година е първият признак, че социалният организъм се съпротивлява срещу вируса на олигархичния капитализъм и не смята да се предаде без съпротива.

- Преди 25 години бутнахме Берлинската стена, сега каква стена трябва да бутнем?

- Трябва да бутнем стените в умовете и между нас. Преди имаше една разделителна линия, сега са много, Стената се разпадна на малки прегради, които блокират възможностите на хората да живеят като общност. Живеем в свят на отчуждение и самоизолация. Привидната свобода на комуникацията през социалните мрежи е подвеждаща, тя затваря хората във виртуален и нарцисистичен свят, населен със себеподобни, наместо да ги свързва с реалността. Така лесно ставаме жертви на изкривена версия за себе си и на погрешни обяснения за това, което се случва с нас.


 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10