Румен Овчаров: Никой не може да ми затвори устата

14853 | 19 ноем. 2012 | 07:45

Борисов се отказа да защитава националните интереси по „Южен поток“

Автор:


Румен Овчаров е роден на 5 юли 1952 г. в Бургас. Инженер физик и икономист, завършил специалност „Атомни електроцентрали“ в Москва и макроикономика в УНСС. От 1996 до 1997 г. е министър на енергетиката в кабинета „Виденов“. Специализирал в САЩ и Европа. Министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев от август 2005 г. до май 2007 г. От 1997 г. е член на Висшия съвет на БСП, бил е и зам.-шеф на партията. Дългогодишен председател на социалистите в София. Депутат 4-и мандат. Женен, с три деца.


- Г-н Овчаров, голям успех ли е постигнатото от правителството споразумение с Москва за над 20% намаление цената на газа от Русия? Казват, че преговорите били инфарктни.

- Чак пък инфарктни! Всички преговори са съпроводени с напрежение, особено когато са в последния момент. Аз ви предлагам да погледнем простичко на нещата. Ако има 23-процентно намаление на цените на природния газ от 1 януари 2013 г., то от началото на следващата година трябва да се намали и цената на парното. Ако не с 23, то със 17-18%. Т.е. от това с колко ще се намали цената на парното, ще можем реално да преценим има ли наистина намаление. Защото от предишното уж 11% намаление реално цената за потребителите в България беше намалена с 0.67%, т.е. на практика намаление нямаше.

- Като постижение се отчита отпадането на посредниците. Сега газът ще се доставя направо от „Газпром експорт“ до „Булгаргаз“.

- Това също има ефект върху цената, макар и малък. Да се направи това обаче, беше решено през 2006 г. Просто договорът се подписва сега.

- Борисов ви обвиняваше, че сте подписвали договори за газа от Русия по „безразборен начин“.

- Глупости. Защо Борисов не ги промени тези договори сега? Напротив, Делян Добрев се хвали, че били много добри транзитните договори за газа за Турция, затова ги запазвали. Точно те бяха подписани през 2006 г. 

- Как гледате на клаузата за предоговаряне на количествата след първите 6 години?

- В предишния договор беше залегнало на всеки 3 години да се предоговарят клаузите. Така че тук кой знае какъв голям успех не е регистриран. Беше подписано и окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода „Южен поток“. Успех е, че най-после има договор. Не са ясни и според мен са спорни условията по договора. 15 години ще изплащаме инвестициите с транзитните такси и България няма да получава нищо. Неясното в дадената ситуация е как и защо цената на строежа на нашия участък от тръбата се увеличи повече от три пъти. Тя стана над 3,3 милиарда евро. По мое време оценките бяха за малко над милиард евро. В четвъртък и министър Трайков каза, че те винаги са били под 2 милиарда. Ако просто използваме условията на сега действащия транзитен договор за Турция и ги приложим върху новия газопровод при почти двойно увеличени количества и над 500 км дължина, се получава, че приходите само за българската страна би трябвало да бъдат около 3 млрд. евро. Даже и да приемем, че стойността на тръбата е 3 млрд. евро, то се оказва, че тя ще бъде изградена само с нашата част от транзитните такси. А руските 50% очевидно остават печалба за „Газпром“. Въобще не отчитам факта, че по договора от 2006 г. транзитната такса се увеличава ежегодно с инфлацията в ЕС.

- Искате да кажете, че реалната инвестиция на страната ни за газопровода може да се изплати за много по-кратко време?

- Точно така - даже при запазване на транзитната такса. Нека припомня, че тя е от времето на Съветския съюз и за нов проект очевидно трябва да се увеличи. За съжаление Бойко Борисов предпочете краткотрайния конюнктурен политически използваем резултат по преговорите за доставките на газ за страната пред стратегическите дългосрочни интереси на страната по проекта „Южен поток“. За да може да се похвали с илюзорните 23% намаление, той на практика се отказа да защитава националните интереси по „Южен поток“.

- С „Южен поток“ превръщаме ли се в играч на пазара за доставки на газ, както обяви генералният директор на „Газпром“ Алексей Милер?

-България стана играч още преди доста време, когато Русия прие „Южен поток“ да минава през България, а не да минава през Турция и други държави от региона.

- Има ли нещо скрито под масата в договорките за „Южен поток“ и въобще за доставките на газ?

- Не мисля. Тайни са икономическите параметри на проекта. Ако има нещо, от което съм доволен - това е, че все пак „Южен поток“ тръгва. Това именно поставя България на енергийната карта на Европа по съвсем друг начин. Държава, през която преминава повече от 30% от руския износ на природен газ, очевидно е страна, която вече по съвсем друг начин ще бъде третирана и от самата Русия. За нас е важно това, че руският транзит минава през България. Ако и „Набуко“ мине през България с друг газ освен руския, ще постигнем това, за което аз винаги съм се борил. България ще постигне енергийната си независимост чрез взаимна зависимост. Това е най-евтиният начин. 
   
- В четвъртък беше удължен срокът на работа на парламентарната комисия, която проверява решенията по проекта АЕЦ „Белене“. Тя ще приключи два дни преди референдума. Ще успеят ли хората да се ориентират толкова бързо?

- Целта на тази комисия е да бъде компрометиран по всякакъв начин проектът „Белене“. Да бъде показан като една огромна далавера или поне да се направи такъв опит. Три проверки на държавната финансова инспекция по проекта „Белене“ не са показали незаконосъобразност на разходите заедно с проверка на Сметната палата.

- Според становище на Агенцията за държавна финансова инспекция договор за строеж на АЕЦ „Белене“ не е имало.

- Всичките глупости, ако слушате, може да ви се запали главата. В решение на Народното събрание ясно е казано, че споразумението, което е подписано, е първа част от подписването на окончателния договор. Изведнъж двама инспектори от Държавна финансова инспекция за 5 дни проверяват 20 кашона плюс един куфар документи на „Атомстройекспорт“ и два контейнера документи на „Шкода Алианс“ плюс 4 хиляди страници преписки между институциите в България и „Атомстройекспорт“. Проверяват го за 5 дни, пишат доклад от 60 страници и в него се оказва, че България няма договор. И това се случва в началото на април 2012 г., дни след решението на МС и НС за спиране на проекта „Белене“. Очевидно поръчково изпълнение на инспекцията. Аз предупредих комисията, че това е лудост. В момент, в който си на арбитраж - имаш претенции към руската страна и тя има претенции към теб, ти да обявиш, че нямаш договор. Да се откажеш от писмата, с които руската страна е намалила цената с 260 милиона евро, да обявиш, че са извън срока и нямало протокол на някаква комисия, да обявиш, че договорката за ескалация на цените по Евростат също не е валидна. Трябва да си пълен малоумник от гледна точка на държавния интерес. Специално се обадих на Бойко Борисов и му казах - не го правете това. Вие сте на арбитраж. За него е важно да компрометира политическия си опонент. Това, че България пак ще плаща, не го интересува.

- Търсите умисъл у управляващите, но защо ще се опитват да дискредитират проекта, след като предстои референдум?

- Точно заради референдума. ГЕРБ и Борисов проспаха как въпросът за „Белене“ стана решаващ за предстоящите избори. Загубиха и политическия, и експертния дебат. И решиха да си действат по най-чистия мутренски начин. Като не могат да спорят с аргументи, просто да омаскарят и компрометират опонента. Поръчкови изпълнители на мръсни поръчки и сред журналисти, и сред политици винаги се намират.

- Все пак тези, които трябва да отидат до урните, ще разберат ли истината за проекта?

- За съжаление всичко се овалва в мръсотия и истината вече я няма. Надяват се, че по този начин ще скрият отговорността си за хвърлените на вятъра 3 млрд. лв., за спирането на най-ефективния енергиен проект. И че ние ще мълчим, защото ни е страх. Ако някой си представя, че вече съм се уплашил и са ми затворили устата, много се заблуждава. Оттук нататък всички истини, които могат да бъдат казани по проекта „Белене“, ще бъдат казани. Нищо няма да бъде спестено. Ние трябва да видим какво се случи през последните 3 години и половина по проекта.

- Преди месец и половина прогнозирахте, че инвеститорите, проявили интерес към проекта АЕЦ „Белене“ в края на септември, са сериозни, но и те ще бъдат изгонени. 

- Изгониха ги. Но проектът е прекалено добър и нищо чудно пак да се върнат. Ако не те, други. Само че трябва да преценим дали този вариант с частния проект е необходим на държавата. Във въпроса за референдума избягаха от темата „Белене“ по една елементарна причина. Като кажем АЕЦ „Белене“, някой трябва да обясни защо го спря. Спряха го, просто защото на Бойко Борисов не му стигна мъжеството да устои на политическия натиск, оказан му от американския посланик. Той реши, че му е много по-удобно да си гарантира американската подкрепа, отколкото да осигури националния интерес на България. Това е простата истина.


 


От категорията

Проф. Огнян Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

-1509605176.jpg

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо ...

22 юни 2021 | 23:13

Симеон Николов: Европа все още е силно зависима от САЩ

Симеон Николов-1472586819.jpg

"Има редица вътрешни проблеми, които пречат на Европа да бъде ...

22 юни 2021 | 15:45

Der Spiegel: Истинското лице на Путин и лицемерието на Запада

-1604657579.jpg

Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен ...

23 юни 2021 | 20:05

Д-р Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Д-р Войн Божинов-1604923342.jpg

"Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо ...

23 юни 2021 | 16:04