Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова:

Винаги съм на страната на по-слабия

18148 | 29 ноем. 2014 | 15:51

"Просто трябва наистина да обичаш да играеш. Иначе не можеш да останеш в тази професия. Чувствам се щастлива, когато съм на сцената"


Теодора Духовникова е родена в София. През 2003 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на доц. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Играе на сцените на театрите „София“, „Сълза и смях“, „199“. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През 2012 г. печели „Аскеер“ за поддържаща роля (Мерилин в „Ръкомахане в Спокан“, Народен театър), а през 2013 г. - приза за главна женска роля на Фестивала за българска драма (Сестрата в „Гарванът“, Театър 199). За ролята си на Божура в сериала „Дървото на живота“ по ТВ7 е отличена като най-добра актриса в Годишните награди за кино и телевизия „Златна бленда“. Носител на титлите Жена на годината (2011 и 2013 г.) и Модна икона на България (2013 г.).


- Теодора, как се чувствате след премиерата по-рано този месец на „Солунските съзаклятници“ в Народния театър?
- Добре. Мисля, че се получи едно красиво и честно представление. Без излишни прилагателни, като хайку. Все пак говорим за реално съществували лица и реални събития, около които се водят доста спорове от историците ни дори до днес. Все още се борим да постигнем една деликатна честност и скромност в присъствието ни на сцената, която режисьорът Стоян Радев изискваше през цялото време. Това не е лесно.
На актьора все му идва да си се разиграе, да направи някакъв сложен флик-флак и да смае публиката. А точно това не искаше от нас Стоян. Близките ми хора много харесват представлението и го намират за различно и със свой собствен почерк.

- Неузнаваема сте като британската годеница на главния герой Борис Сарафов.
- Не знам дали съм неузнаваема. Не мисля, че съм постигнала все още това, за което говорихме с режисьора. Но точно това му е най-хубавото на театъра - няма финален монтаж. Най-хубавото започва след премиерата му. Пък и да си партнираш с Юлиан Вергов винаги е вълнуващо...
Мисля, че най-променена съм в друга роля, на Мерилин от „Ръкомахане в Спокан“. Там с Явор Гърдев доста работихме да „сменя чипа“ в главата си. В тази роля хем съм аз, хем никак, ама никак не съм аз - като мисъл, поведение, реакции.

- През октомври имахте друга премиера - в „Към пропаст“ в Шуменския театър, като еврейката Сара, един силен и противоречив образ от историята ни.
- През цялото време, докато работехме по пиесата, имах чувството, че Вазов никак не харесва моята героиня Сара, ама никак... Дори не знаех, че я оприличават на хубавата Елена, заради която пада Троя. И слава богу, защото, докато работехме с режисьора Бина Харалампиева, тя направи всичко възможно да харесвам Сара, да си я защитавам и да се боря от нейно име за правото й на щастие и любов. Това е представление на Шуменския театър, но на 16 декември ще го играем в София на сцената на Народния театър, така че, ако на някого от вашите читатели му е любопитно какво се е получило, ще се радвам да дойде и да бъде с нас.

- Шумен не е близо. Винаги съм се чудила кое мотивира артистите да пътуват непрекъснато…
- И аз не знам какво ни дава сили... Просто трябва наистина да обичаш да играеш. Иначе не можеш да останеш в тази професия. Чувствам се щастлива, когато съм на сцената, и

за тези няколко часа щастие бих дала много

И давам. Това са стрес, преумора, страхове, непрекъснато се държиш в някаква особена кондиция... Но това е нищо в сравнение с проблемите на близките ти, които искат да са с теб, а не могат винаги... Мисля, че те са по-големите герои...

- В „Гарванът“ в Театър 199 също сте в много силна роля на жена, грижеща се за брат си, който е в инвалидна количка.
- Това е едно от представленията, към които изпитвам особен сантимент... Заради първата ми среща там с Бина (Харалампиева - б.р.), заради Калин (Врачански - б.р.). Това са сложни роли и за двама ни. След края на спектакъла и двамата сме като минали през центрофуга... Трябва ни време да се съвземем.
Героинята ми може би е най-добрият човек от всички, които играя. Каквото и да й се случва, тя трябва да го преглътне, да го прости и да се върне, защото има нещо по-важно от нейната гордост и нерви, и това е той, брат й. Не е лесно, повярвайте ми.

- Къде още може да ви гледаме този сезон?
- Във „Всичко ни е наред“ на Деси Шпатова, „Дон Жуан“ на Сашо Морфов, „Идеалният мъж“, „Агенти“ - всички в Народния театър.

- Предстои премиера и на новия филм на Митко Димитров „Събирач на трупове“. Какво е усещането?
- Не обичам да говоря предварително за филми. Едно е било в главата ти, а после виждаш нещо съвсем друго на екрана. Един от проблемите, които много ме изнервят в киното и телевизията, е, че не можеш да контролираш нещата в тяхната цялост, някак на парче е всичко, доста процеси остават встрани от теб... Докато в театъра си от началото до края на процеса и ако не ти се получи, можеш да се сърдиш единствено на себе си.
Но зад този филм стоят млади и много талантливи хора и аз им вярвам. А при героинята ми Катето има пълно разминаване между това, което тя си мисли, че е, и това, което реално представлява -

проблем на много жени в България

с всичките им илюзии и нереализирани мечти. Много е интересно за игра, но и много рисковано. Всяка актриса иска такива роли. Дано ни се е получило!
 

- Сякаш повече ви тегли към сцената, отколкото към екрана?
- Не. Обичам киното, но имам много по-малък шанс да му се радвам, отколкото на театъра… Такава е ситуацията у нас в момента.

- Получавали ли сте нови предложения за филмови проекти, сериали?
- Да, има два кинопроекта, в които е много вероятно да участвам, но съм се парила от големи очаквания и докато не стане, не си позволявам да се радвам. А колкото до сериалите, нещо много хубаво и важно беше започнало да се случва у нас и вярвам, че сериозните телевизии го знаят - не може да гледаме само риалити, омръзва. Пък и цялата тази врява и цирк ти идват в повече. Навсякъде по света сериозните телевизии произвеждат собствена кинопродукция и мисля, че скоро пак ще се появи някой хубав сериал. Дано…

- Някога мислили ли сте какво друго бихте могли да работите?
- Във всеки един момент осъзнавам, че това не е вечно, и не искам да хленча и да се оплаквам, когато един ден спрат да ми се обаждат за роли и проекти. Тази професия все пак не е Червен кръст, никой не ти дължи нищо. В момента, в който спреш да бъдеш нужен, трябва да си тръгнеш. Така мисля. По-честно и по-безболезнено е.

- Кичат ви със сравнението българската Мишел Пфайфър и сте една от красавиците на Народния. Случвало ли се е това да ви пречи? Някои смятат, че не може да си хем красавица, хем да си талантлива.
- Отдавна да си красив актьор не е щампа за бездарен актьор. Напротив, в XXI век даже е задължително да изглеждаш добре, да си във форма, която ти помага, да си в кондиция. Повечето ми колеги изглеждат добре, спортуват и се грижат за себе си. Няма как иначе.
Проблем е обаче, когато всяко хубаво момиче си мисли, че хубостта е достатъчна да си актриса... Но вече животът е толкова безпощаден, че ако някъде не ти е мястото, системата просто те изхвърля.

- Имате ли всъщност самочувствието на красива жена и винаги ли сте се чувствали хубава?
- Изглеждам добре, но и полагам доста усилия за това, грижа се за себе си, защото, когато се чувствам запуснато и не се харесвам, имам занижени критерии към всичко около мен. Но на сцената не съм суетна, рядко ползвам разкрасяващ грим, често играя дори без никакъв, понякога сме подчертавали бръчки и торбички, за да е вярно лицето ми на това на героинята ми. Това е по-важно.

- Не давате често интервюта. Причината не е ли в измислиците на жълтата преса? Разстройвате ли се от тях?
- Не давам често интервюта, защото на мен самата като зрител или читател ми е ужасно досадно едни и същи хора да ме занимават непрекъснато със себе си. Какво яли, с кого се разделили, къде почивали... Безумно е! Един актьор трябва да е по-интересен с ролите си, а не с личния си живот. Иначе, извън това, жълтата преса си е жълта преса. Аз съм наясно, че тя е едно от неприятните неща на публичността, но

не хленча
и не се оплаквам

Никой не ме е карал насила и това е част от играта. Понякога ми е неприятно, но гледам да не го приемам лично и прекалено надълбоко. А да не говорим пък за някои „популярни“ хора, известни точно с нищо, дето непрекъснато хленчат какво били написали за тях жълтите вестници! Та те трябва да са им благодарни, защото сериозните издания никога не биха се сетили да пишат за тях.

- Напоследък жълти сайтове гръмнаха с „новината“, че имате тайна любовна връзка с Калин Врачански, и се показват снимки, на които се целувате. Как се отнасяте към това?
- Тази история с Калин ни се сервира вече от няколко години, периодично, като претоплена манджа. И Стефан (съпругът на актрисата - б.р.), и Калин изрично ме помолиха да не падам ниско и да се обяснявам. Ще ви кажа само, че КАТЕГОРИЧНО в семейството ми няма никакво напрежение по темата Калин Врачански. Тази „наша тайна любовна среща“ не е нито тайна, нито любовна. В случая се разделяме с Калин след спектакъл, с нас е и режисьорът ни Бина Харалампиева, аз се сбогувам и с двамата - първо целувам нея, после него. Да, емоционално, но аз съм такава и не смятам да променям този си навик. Нямам чувство за вина и благодаря на всички сериозни издания, които се поинтересуваха лично каква точно е истината, а не просто да преписват евтини сензацийки!

- Преди две години споделихте пред „Преса“, че завиждате на момичето Теодора, което в миналото е било толкова щастливо, че чак го е срам. Как се чувствате сега?
- Все така... Тревожно и любопитно.

- Какво предпочитате за вашите дъщери, 10-годишната Бояна и петгодишната Ема - да станат добри хора или да преуспяват в това, което правят?
- Най-големите ми страхове са свързани с децата... Искам да са здрави, разбира се, но и да не изгубя по пътя връзката си с тях. Най-много ме е страх от това да спра да ги познавам, да не знам какво се случва в главичките им. Защото аз съм майка, но и приятел с децата ми. Не искам да са безверници, темерути, простаци. Не искам да са пошли и арогантни момичета.

- Станахте посланик на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“. Защо избрахте точно тази инициатива?
- Защото съм възпитана в емпатия, в съпреживяване, не ми е все тая какво се случва около мен, стига аз да съм си добре. Защото винаги някак съм на страната на по-слабия. Защото за страха, болката и унижението на тези жени не може просто да се мълчи...

- Кой възпита във вас тази духовна извисеност?
- Ооо, съвсем не съм толкова духовно извисена. Понякога върша и мисля такива глупости, такива щети нанасям на себе си, на близките си… Но като падам в локвата, се опитвам да се изправям, а не да си стоя в нея. Да падаш е нормално, на всички се случва. По-интересно е как и колко бързо се изправяш.
Иначе майка ми и баща ми са едни от най-важните хора в живота ми. От тях винаги съм получавала само любов и безрезервна подкрепа.

- Посланик сте и на „Отбора на надеждата“, в който социалният предприемач Виктор Кирков интегрира деца от домове и бежанци чрез футбол. Често спорим дали сме толерантни към различните. Вие какво смятате?
- Не сме толерантни. Дори сме жестоки. И към чуждите, и към своите. Лесно се трогваме, но повърхностно. „Извинявай“ и „благодаря“ вече стават

непосилни
думи за нас

Бързо и екзалтирано издигаме герои и още по-бързо и ожесточено ги разкъсваме... Вече не знам кой е по-опасен - простакът или измисленият, претенциозен интелектуалец... И защо омразата сплотява повече от обичта?…

- Какво ви доставя удоволствие да правите в свободното си време?
- Нормалните неща - хубава храна, вино, приятелите... Чакам тази зима да падне хубав сняг и да карам ски. Много ми се карат ски... Да си на върха, да дишаш, да ти скърца снегът под ските, да видиш колко си високо и колко е тихо... Душата ти си почива! 


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпление на тоталитарната власт

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпления на тоталитарната власт--Golyamata-ekskurziya----35-godini-ot-nay-golemiyat-pozor-i-prestapleniya-na-totalitarnata-vlast_1716708637.jpg

На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към ...

26 май 2024 | 10:00

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия-Iskren-Ivanov--I-Kitay--i-SASht-nyamat-interes-voynata-v-Ukrayna-da-ima-pobeditel-i-zagubil_1716014299.jpg

За Вашингтон войната е шанс да се отслаби Русия, дори да се налага тя да се ...

27 май 2024 | 14:55

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена-O-z--polk--dots--d-r-Gergin-Gerginov_1704981467.jpg

През април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на ...

27 май 2024 | 14:34

Най-важното

Изкарайте близо милион гласа и тогава ще кажем: Готови сме да управляваме, а за премиер ще мислим, заяви Борисов (ВИДЕО)

Борисов в Разград: Да съм премиер - това ще е, ако имаме висок резултат. Иначе не поемам отговорност
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1716826701.jpg

Денков беше премиер най-вече заради мен. Но повече никога няма да бъде. Няма да ...

27 май 2024 | 18:43

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек
(Видео)

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08