Унгария, парламент

Парламентът в Будапеща

Мечтаният дом на маджарите

17807 | 3 дек. 2014 | 15:54

В поредицата представихме Белия дом, Кремъл, Уестмин-стърския дворец, Райхстага, Хофбург. Дойде редът и на унгарския парламент.

Унгария, парламент-i85i7ugjhfg_1024x631.jpgУнгария, парламент-uj764jyhg.jpg


„Нацията не разполага с дом“, пише през 1846 г. големият унгарски поет Михай Вьорьошмарти.
Поетът негодува, че маджарите нямат свое представително събрание, което да взема важните за страната решения. Няма как и да имат – Унгария тогава е подчинена на Австрия, а до революцията срещу Хабсбургите, водена от Шандор Петьофи и Лайош Кошут, остават още две години. Австрийците разгромяват въстанието с помощта и на руските казаци. Петьофи е убит, Кошут бяга в България. Но революцията така разтърсва империята, че след време Австрия е принудена да признае маджарите за равноправна нация.

Две столици в
една империя

През 1867 г. се създава дуалистичната монархия Австро-Унгария, която има две столици - Виена и Будапеща. Идва епохата на голямото строителство в унгарската столица. Изграждат се множество монументални сгради, време е за строеж и на мечтания дом на нацията - на парламент.
В контраст с кралския дворец, построен за общия австро-унгарски монарх на хълмовете на Буда, новият парламент ще бъде издигнат в равнинна Пеща – на левия бряг на Дунава. Изборът е символичен. Парламентът, колкото и да е помпозен и величествен, трябва да е на едно ниво с реката и града, защото ще е дом на избраниците на народа.

Статуята на Ференц Ракоци

Решението за строежа на сградата, която да бъде символ на мощта и величието на Унгария през следващите векове, е взето през 1880 г. след обединяването на Пеща, Буда и Обуда (1873 г.) в един град - Будапеща.

В чест на Милениума

Първата копка е направена през 1885 г. и хиляди хора от различни краища на многонационалната империя работят в продължение на 13 години, за да издигнат неоготическата сграда. Строителството е завършено през 1904 г., но първото заседание на Държавното събрание се провежда в сградата още през 1896 г. по случай Милениума - така унгарците наричат 1000-годишнината от създаването на унгарската държава. Тогава, впрочем, в Будапеща е построена и първата в континентална Европа подземна железница - прототип на съвременното метро.

За изграждането на сградата са използвани 40 млн. тухли, половин милион полускъпоценни камъни и 40 килограма злато. Парламентът има 365 кули, които символизират дните в календарната година. По време на социализма червена звезда се извисява на върха на централния купол. Тя е премахната през 1990 г., след като на 23 октомври 1989 г. тогавашният председател на парламента Матиаш Сюрьош обявява, че Унгария вече не е „народна“, а само „република“.

Сградата се простира на 18 000 кв. м, а височината й е почти 96 м. Така парламентът поне засега е най-високата постройка в унгарската столица. Облицовката на зданието е от много мек дунавски варовик, който се руши лесно и заради това по него почти постоянно се извършват ремонтни дейности. В парламента, който едновременно е и правителствен комплекс, има общо 10 вътрешни двора и 691 помещения. Отделните части на сградата са свързани с 29 стълбища, чиято обща дължина е 20 км.

Привлича 1 млн. туристи годишно

Във вътрешността на сградата по голяма част от стените има картини, фрески и стенописи, които изобразяват историята на Унгария. Една от най-впечатляващите творби е в конгресната зала. Там се намира картината на големия унгарски художник Михай Мункачи (1844-1904), изобразяваща завладяването на земите, на които унгарците живеят днес.

При бомбардировките през Втората световна война, в която Унгария до последно е верен съюзник на Германия, парламентът е почти напълно разрушен, но след това е бързо възстановен и днес унгарците се гордеят с една от най-красивите парламентарни сгради в Европа. Годишно над един милион туристи посещават великолепната постройка.

В комплекса има 29 стълбища с обща дължина 20 км.


Архитект на величественото здание е унгарецът Имре Щайндл. Той така и не успява да види произведението си, тъй като малко преди да приключи изграждането му, губи зрението си. Заради неоготическия външен облик на унгарския парламент експертите намират поразителна прилика между него и Уестминстърския дворец в Лондон.
Вътрешният дизайн на парламента обаче включва много ренесансови и барокови елементи, фасадата е украсена с 242 скулптури на унгарски и трансилвански владетели и пълководци, гербове на крале и херцози.

В сградата на парламента се намира голяма библиотека, в която има над половин милион книги и документи, свързани с унгарската държавност. В един от вътрешните дворове на правителствения комплекс е статуята на Ференц Ракоци - национален герой, ръководител на националноосвободителната борба срещу Хабсбургите между 1703 и 1711 г. През 1704 г. Ракоци е избран за трансилвански княз (Трансилвания е част от Унгария през вековете, след Втората световна война окончателно влиза в състава на Румъния - б.р.), три години по-късно е обявен за унгарски държавен глава.


Короната на свети Стефан е
символ на историческа Унгария

Унгария, която има над хилядолетна история, приема християнството през 1000 г. Оттогава и през по-голямата част от съществуването си е монархия.

Един от най-ярките символи на държавността на унгарците е короната на св. Стефан (на унгарски св. Ищван), наричана още светия венец на Унгария.
Свети Ищван е първият апостолически крал на Унгария, приел преди това християнството. Днес короната, по-точно нейно копие, защото съдбата на оригинала й е неизвестна, е изложена в централната зала на парламента, пази я постоянен въоръжен караул.
С нея са короновани над 50 унгарски монарси от XIII в. насам. Светият венец е изпратен от папа Силвестър II за коронацията на Ищван (Стефан), който по-късно е канонизиран за светец.

Короната символизира всички „земи на св. Стефан“, т.е. „историческа Унгария“,. Тя включва територията на днешна Унгария, Трансилвания (сега в Румъния, където живеят 1,7 млн. Унгарци), Войводина (сега в Сърбия, с 300-хилядно унгарско население) и Банат (в Сърбия и Румъния, където живеят няколко хиляди маджари). Всички унгарци изпитват огромна почит пред св. Стефан и неговата корона.


В Държавното събрание има две
симетрични зали за депутати

Сградата на парламента е мястото, където заседават членовете на Държавното събрание на Унгария. Пленарната зала се намира в южната част на комплекса и в нея могат да заседават 386 депутати, които се избират от народа за срок от четири години.

В парламента има още една аналогична зала за народни представители, която обаче се използва по-рядко. Тя е от времето, когато унгарският парламент е бил двукамарен – почти до края на Втората световна война.

Последните избори в страната се състояха през април тази година. Премиерът и председател на ФИДЕС Виктор Орбан спечели втори мандат. Съвременен парламент с представителство, избрано от народа, има след 1848 г. В Средновековието в Унгария съществува Съсловно събрание. То е създадено още през XII в. и представлява „събрание на цялата нация“, като под „нация“ тогава се е имало предвид благородниците и аристократите, не и простолюдието. По-късно Съсловното събрание се превръща в горната камара на парламента, която заседава в северната част на правителствената сграда. Но в края на 1944 г. двукамарната система е премахната и днес втората зала се използва главно за международни конференции.


 


Намери своята история

От категорията

Джо Байдън отказа да присъства на коронацията на Чарлз III

Джо Байдън отказа да присъства на коронацията на Чарлз III-Dzho-Baydan-otkaza-da-prisastva-na-koronatsiyata-na-Charlz-III_1680331632.jpg

Основната причина за това е, че пътуванията в чужбина са много изтощителни за ...

1 апр. 2023 | 09:45

Пендаровски: Няма промяна в държавната позиция на България към Северна Македония

Пендаровски: Няма промяна в държавната позиция на България към Северна Македония-Stevo-Pendarovski_1671721421.jpg

Серията на отваряне на български клубове в страната неслучайно започна след ...

1 апр. 2023 | 09:52

Кулеба за руското председателството на СС на ООН: Най-лошата шега за 1 април

Кулеба за руското председателството на СС на ООН: Най-лошата шега за 1 април-1644070565.png

Според президентския съветинк Михайло Подоляк стъпката е поредното изнасилване ...

1 апр. 2023 | 12:53

Над 40 000 са спасените мигранти от гръцката брегова охрана за последните 4 г.

Над 40 000 са спасените мигранти от гръцката брегова охрана за последните 4 г.-Prepalneni-lodki-s-migranti-prodalzhavat-da-shturmuvat-bregovete-na-ES_1674732062.jpg

„Днес отдаваме почит на смелостта и решимостта на жените и мъжете от бреговата ...

1 апр. 2023 | 12:20

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51