Трагедия от грешки за „Южен поток“

15663 | 4 дек. 2014 | 08:59

Непрозрачност и липса на договори са в дъното на провалаЮжен поток“ умря. Да живее „Южен поток“!

Горе-долу това е положението с гигантския проект за газопровод на стойност над 23 млрд. евро. Битката за надмощие в икономиката и геополитиката отвори война на думи и на нерви.

Президентът на Русия Владимир Путин оповести на пресконференция в Анкара в понеделник, че „Южен поток“ спира. Минути след това шефът на „Газпром“ Алексей Милер ескалира посланието: „Южен поток“ е закрит.

Жребият хвърлен ли е? Не. Първо, няма писмо от руското правителство, а във всички страни по трасето, включително и в България, проектът се изпълнява по силата на междуправителствено споразумение. Второ, дори ако дойде известие от Москва, решението може да бъде променено. Трето, Европейската комисия разпространи коментар, че насрочените за този месец преговори с Русия за газопровода ще се проведат по график. Новата ситуация поставя акцента върху това, че „Южен поток“ е нещо, което трябва да служи на ЕС.

На голямата билярдна дъска в Анкара Путин удари топката на проекта, чукна пътем България, но дупката, към която се целеше, беше Брюксел. Ако има попадение - добре. Ако няма, играта спира, а тръбата се мести към Турция.

Попътното послание към България също беше много в стила на Путин. В думите му нямаше обвинения. Същото беше при спирането на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, а след това и на АЕЦ „Белене“. Този път вместо критика - „съчувствие“ за пропуснатите ползи, намек, че страната не е действала като суверенна държава, и дори съвет да си потърси компенсации от Брюксел.

Непосредствената причина за спирането на целия проект е липсата на разрешение за строителството на наша територия. Плановете на „Южен поток Транспорт“ бяха изграждането

да започне на
15 декември

от руския бряг на Черно море. Нелепо е да започнем това строителство без разрешението за влизане на българския бряг, обясни Путин. Това е една от разликите с проекта „Северен поток“ от Русия през Балтийско море до Германия. Там строителството започва, без да са получени всички разрешителни. Но когато тръбата трябва да влезе в най-слабата и най-бедната страна от съюза, Москва не може да поеме такъв риск за милиарди.

Някои ожесточени анализатори обвиниха Путин, че е издал търговска тайна, като е заявил, че заради спирането на „Южен поток“ бюджетът на България ще се лиши от 400 млн. евро годишно приходи от транзитни такси. Интересното е, че такава сума няма в документите. Поне не и в тези, които ресорните министри в сегашното правителство са виждали.

По силата на лоша стара традиция най-важните икономически параметри от този скъп проект бяха засекретени. Същият подход торпилира и АЕЦ „Белене“. Изцяло сбъркана беше тактиката на българската страна да започне практическа реализация на проекта - изкупуване на земи и плащане на обезщетения, без да има подписано тарифно споразумение за бъдещите транзитни такси, без да е ясна съдбата на съществуващата транзитна газопреносна мрежа в България и без да е уреден въпросът ще се разрешава ли достъп на други доставчици до тръбите на „Южен поток“. Без тарифно споразумение споменатите 400 млн. евро представляват една неангажираща прогноза. Путин може да е спокоен, че не е издал търговска тайна.

Но българските граждани трябва да се тревожат, че държавата им харчи пари, без да е гарантирала ползите. И колкото повече страната ни инвестира „на доверие“ при неуредени договори, толкова по-трудно после може да се изтегли от проекта, ако интересите Ӝ не бъдат защитени в бъдещите клаузи. До началото на август т.г. държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) беше вложил в проекта 7,8 млн. лв. Въпреки изричната забрана на служебния министър на икономиката Васил Щонов обаче БЕХ взема заем от „Газпром“ и на 12 август добавя още 191 млн. лв. в капитала на проектната компания „Южен поток България“. Този случай е изпратен на прокуратурата. И какво от това?

През пролетта на тази година точно около изборите за европейски парламент е бил сключен договорът за строителство на българския участък от „Южен поток“, чиято пълна стойност се оценяваше на 3,5 млрд. евро. Стойността на поръчката за главния изпълнител също е търговска тайна. По-опасното е, че не се знае има ли гаранции срещу неограниченото надуване на цената в процеса на изпълнение - трик, с който България има печален опит от комплекса „Цанков камък“.

При толкова много неизвестни наистина стои въпросът беше ли „Южен поток“ полезен за България. Плюсовете на проекта са известни. Руският газ можеше да заобиколи размирна Украйна през Черно море с директна доставка в България, тоест в ЕС. Това означава разнообразяване на маршрутите за доставка, макар че източникът остава същият. Все пак е някаква стъпка към мечтаната от цяла Европа диверсификация. Но и тя не беше гарантирана, доколкото не беше подписан анекс към действащия договор за транзит. Този документ трябваше да съобщи решението на „Газпром“ дали „Южен поток“ ще допълва доставките през Украйна, или ще изключи тръбите в размирната бивша съветска република.

През последните години България транзитира 15-17 млрд. куб. м гориво от „Газпром“ за Турция, Гърция и Македония. Печалбата от това е около 170 млн. лв. С изграждането на „Южен поток“ количеството трябваше да се увеличи 4-кратно до 63 млрд. куб. м, а сред получателите щяха да се добавят Сърбия, Унгария, Австрия, а навярно и Хърватия и Италия.

България можеше да осребри географското си положение и да се утвърди като енергиен център на Балканите - цел, която си поставяха и левите, и десните, и центристките правителства у нас през последните 25 години. Серията от грешни стъпки по проекта обаче го проваля като по учебник. Конкретната причина за замразяването на „Южен поток“ у нас беше

наказателната процедура

която ЕК започна срещу България на 2 юни главно заради съмнения, че конкурсът за избор на главен изпълнител е бил недостатъчно конкурентен и прозрачен.
Другата претенция на Брюксел е, че и у нас тръбата трябва да се подчинява на Третия енергиен либерализационен пакет - да дава достъп на други доставчици освен „Газпром“. Предишното правителство можеше да избере - БЕХ да се договори с „Газпром“ за такъв достъп или България да поиска от ЕК правилото да не се прилага за тази отсечка. И двата пътя можеха да доведат до успех. Но не и тупкането на топка. А времето е пари.

Независимо от санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия доставките от „Газпром“ за България засега са гарантирани. В отделни дни при спадане на температурите доставките за България са по-ниски от заявените, но това не създава опасност от режим на газа на вътрешния пазар. Недостигът се покрива от резервите в хранилището „Чирен“. Освен това компанията майка БЕХ е осигурила заем за „Булгаргаз“, така че националната компания да се разплати с „Газпром“ за ноември и декември. Забавените плащания не са предизвикали дори намек от Москва, че доставките може да бъдат орязани, казаха експерти. Гърция например имала по-

големи проблеми с плащанията на газа, но и за нея нямало санкции. За тази зима положението у нас изглежда закърпено.
Горчивата равносметка е, че след десетилетия празни приказки за диверсификация, интерконектори и газови терминали България продължава да разчита за над 90% от доставките си на една-единствена тръба - от Русия. Междусистемните газови връзки към Румъния, Гърция и Турция не е готова. Счупена сонда на румънски изпълнител заседнала в тунела под Дунава и построеният вече газопровод не може да бъде завършен и да заработи. За връзките с Гърция и Турция още няма окончателни инвестиционни решения. Не само заради празноговоренето и

политическия мързел

Зад убийственото забавяне стои обективната реалност, че до 2018 г. поне в нашия край на Европа няма да има нов доставчик на природен газ освен Русия. Азерското гориво ще потече около 2019 г. Доставките на газ от Иран зависят от Турция, от цените, които тя ще определи, и от развитието на вътрешната Ӝ преносна система.

Правителствената нестабилност през последните две години обрича на провал всеки по-скъп енергиен проект у нас. Пример за това е удвояването на капацитета на хранилището „Чирен“ до 1 млрд. куб. м. Неотдавна срокът за него беше отложен с още 1 година за 2018-а, а очакваната стойност се движи във възмутително широки граници между 200 млн. лв. и 200 млн. евро.

Партийните елити се оказаха неспособни да посочат националните интереси в енергетиката и да ги отстояват. Неизбежно съседните държави ще се възползват от подарените възможности. След замразяването на АЕЦ „Белене“ Анкара сключи договор с Русия за строежа на АЕЦ „Аккую“ с над двойно по-голяма мощност (4800 мегавата). Турция няма нищо против да придърпа към себе си и новия газопровод за Европа с капацитета на „Южен поток“ - 63 млрд. куб. м годишно.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова Брюксел да защити българските интереси, тъй като ще загубим от спирането на проекта. Но и властите в София трябва да си напишат домашното. Да посочат грешките досега и да обявят стъпките как ще ги поправяме. Без далавери.


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03