Трайчо Трайков: Заговорих за газа и ме викнаха в МВР

13064 | 22 ноем. 2012 | 09:23

Интервю на Леонора Лекова за това какво печели и какво губи България от новите договори с „Газпром“Г-н Трайков, смятате ли, че правителството успя да защити интересите на страната ни в проекта „Южен поток“? Какво печели и какво губи България?

- Очевидно е, че подписът за „Южен поток“ е част от цената при преговорите за доставка на природен газ. Сам за себе си проектът е много проблемен в сегашния си вид.

 Какви са проблемите?

- Подписахме окончателно инвестиционно решение, без да са договорени основни параметри. Каква е цената и какви ще са транзитните такси? Каква ще е лихвата по кредитите? Как ще бъде компенсирана България за тези между 600 и 800 млн. лв., които ще изгубим заради смяната на входната точка на тръбата на наша територия? За тези изгубени приходи трябва да получим компенсация и такава клауза записахме в протокола с бившия енергиен министър на Русия Сергей Шматко от 2010 г.

 Каква компенсация може да искаме?

- Единият вариант бе отклонението на газопровода до Провадия да бъде българско и там таксите да се вземат от „Булгартрансгаз“, но това е отпаднало. Другият вариант е да се повишат транзитните такси по сегашния договор до 2030 г. Всичко това тепърва предстои да се договаря, но ние вчера поехме твърд ангажимент и рискуваме, ако не стигнем до съгласие, „Газпром“ да ни притисне с арбитраж. Да ви звучи познато ситуацията? Остава ни да разчитаме на твърдостта и умението на българските преговарящи, но тяхната позиция след вчерашния ден е значително по-слаба.

 Бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров повдигнаха въпроса за цената на тръбата през наша територия - как тя е станала 3,3 млрд. евро. За колко милиарда се говореше по ваше време?

- Предварителните оценки бяха до 2 млрд. евро и тази сума наистина прозвуча стряскащо. Всичко това е инвестиция, която ние трябва да платим. Наистина, става дума за заемни средства, но те също трябва да се връщат, при това с лихвите, и на нас не ни е никак безразлично колко ще струва проектът. Още повече че нормата на възвръщаемост по него е сравнително ниска. Човек може да си помисли, че нарочно българската част е направена по-сложна и по-скъпа за сметка на сръбската. Доколкото знам, там заложената норма на възвръщаемост е по-висока от българската. Не по-малко важно е какви са гаранциите, че ще получим и тези 8%.

Защо?

- Това може да стане, ако транзитните такси не са достатъчно високи или тръбата не се запълва максимално, или се наложи по-значително реинвестиране на печалби, или пък строителството се забави. Затова в договорите се залагат гаранции. Ако нещо не се случи, както е планирано, всеки от партньорите да знае каква отговорност носи. В случая на нас ни е нужна гаранция, че ако заемите за реализацията на проекта не се изплатят за 15 г., кредиторите няма да вземат единственото обезпечение - изградения газопровод. Тогава в един момент може да се окажем собственици на 50 на сто от дружество, което не притежава нищо. Така че бързането по „Южен поток“ е оставило редица отворени въпроси за сметка на отстъпките в цената на газа от 2013 година.

Значи получихме по-ниска цена на газа заради отстъпки по „Южен поток“. Така ли?

-Безспорно намалението е добре дошло и за малките потребители, и за клиентите на „Топлофикация“, и за индустрията. То се дължи на много фактори. Първо, това е резултат от общата тенденция на еманципиране на Европа спрямо „Газпром“ и активната намеса на ЕК по отношение на енергийните въпроси с Русия. Друга причина е спадането на цените на природния газ на световния пазар заради излизане на много нови находища. Освен това в краткосрочен план се очаква САЩ да започнат износ на втечнен газ. Активно се сондира за газ навсякъде - и в Черно море, и в Средиземно море, където Кипър и Израел откриха големи находища. Трето, има конюнктурни фактори - поевтиняха доларът и петролните деривати, което се отразява на цената на газа по сегашната формула. Всичко това в комбинация с отстъпките, които сме направили по „Южен поток“, доведе до въпросното намаление.

Клаузата „Вземаш или плащаш“ в договора с „Газпром“ обаче остава.

- Да, въпреки че е направена малка положителна стъпка. Вече може да се откажем не от 10, а от 20% от договорените количества, без да се наложи да плащаме неустойки.

А не беше ли най-важно да се промени формулата, по която се определя цената на газа? Сега тя да зависи не от неговите котировки на международните пазари, а от мазута и газьола.

- Това бе първоначалната ни позиция, но явно не сме успели да я защитим. Ситуацията вече не може да се промени - мачът е свирен за 10 години.

Защо за 10 години? Премиерът каза, че договорът е за шест плюс четири години.

- Договорът е десетгодишен. На шестата може да се преговаря за някакви промени в количествата и цената. Това е също отстъпка от наша страна. За 10 г. се очаква ситуацията в региона да се е променила значително с реализирането на проектите по южния газов коридор, включително с междусистемните газови връзки с Гърция и Турция.

До този момент никой не отговори на още един въпрос - с колко ще падне цената за потребителите. Шефът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов не пожела да каже категорично.

- Разбирам защо мълчи. Просто иска да задържи част от намалението за „Булгаргаз“ заради недовзетите си приходи от миналото. Той ще иска до последно намалението да е по-малко.

Не е ли това най-важният въпрос за хората и бизнеса?

- Да, другият въпрос е кога ще влезе в сила тази отстъпка. В момента „Булгаргаз“ трябва да отправи искане към ДКЕВР, за да се намали цената, а те да сметнат и да кажат с колко ще е намалението. Това може да стане бързо, а може да стане и след половин година.

Не се разбра също отпадат или не посредниците и как това ще се отрази на цената на доставките?

- Аз също не разбрах защо покрай този въпрос имаше такива драматични сцени в стил нощни преговори. За отпадането на посредниците се споразумяхме още през 2010 г. Така че за мене проблемът бе решен още преди две години. От този факт газът няма да поевтинее допълнително, защото руската страна вече го е калкулирала в сметките.

Как ще коментирате намерението на „Газпром“ да строи газови централи у нас?

- Такива централи всеки може да строи на свой риск и в момента. Не е нужно някакво специално споразумение, само че никой не го прави, защото при сегашните цени на синьото гориво електроенергията ще бъде непродаваема. Но „Газпром“ би могъл да прави такива централи, ако ги захранва на два пъти по-ниска цена, отколкото са доставките за България. По този начин биха си гарантирали и допълнителна запълняемост на „Южен поток“.

Тези дни министър Делян Добрев отново повдигна въпроса за конкурса, с който по ваше време бе сключен договор за търсене и проучване на газ в блок „Силистар“ в Черно море. Защо избрахте тези инвеститори, а не по-големи и по-надеждни?

- Когато проведохме процедурата, големите компании не подадоха оферти. Питахме ги дали нещо в процедурата не им харесва, или им трябва повече време. Отговаряха, че всичко е наред, но че геологията не е подходяща. Сега може да мислят и по-различно. Това бе процедура, която се проведе по стария закон за подземните богатства. Впоследствие на база на опита в нея променихме закона. Така следващите конкурси доведоха до други резултати - 30 млн. евро. бонус с „Шеврон“, 40 млн. евро бонус от „Тотал“ - първият, проведен изцяло, а вторият - основно по време на моя мандат.

Знаете ли дали вече е образувана прокурорска проверка по случая?

- Нямам информация. А и аз като министър не съм се бъркал в работата на конкурсната комисия, в която представителите на МИЕТ дори бяха малцинство, останалите членове бяха от МС, МФ и МОСВ.

През лятото комисията за конфликт на интереси излезе със становище, че сте действали в частен интерес, когато е сключен концесионен договор с „Каолин“АД за находището „Балабана“ край Силистра. Оспорихте ли решението в съда?

- Естествено, обжалвах в съда и в момента юридическата мисъл е заета с моите 20 лв. дивидент.

Всичко това изглежда като опит за сплашване и разчистване на сметки.

- Определено се създава такова впечатление. Първо започнаха да ми дават жълти картони. След това искаха да ме стреснат с това, че загубих поста си. След това се мина към атаки в медии и когато и това не свърши работа, се включиха държавните институции. Между другото три часа след коментарите ми по „Южен поток“ вчера ми се обадиха от полицията с покана да си говорим за блок „Силистар“.

Защо сте трън в очите на премиера?

- Трябва да попитате него, но проектът „Южен поток“ и новият газов договор засягат всички нас и трябва да имаме една и съща цел - постигане на най-добри резултатите за българите, затова не мога да остана безучастен.

 (в. Преса, печатно издание, брой от 313 от 17 ноември 2012)


 


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

„Галъп“: Ако изборите бяха днес - „Има такъв народ“ - 21,2%, ГЕРБ-СДС – 21%, БСП – 15,9%

Снимка: БНР-1623919255.png

„Демократична България“ взима 12,1%, ДПС – 11,9%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – ...

17 юни 2021 | 11:40

"Политико": Аферите в Чехия и България алармират Европа за агресивния руски шпионаж

-1616951824.jpg

Представители на разузнаването твърдят, че Европа е изправена пред постоянна ...

18 юни 2021 | 16:36

Срещата на годината

Димитър Недков: Светът след Женева 2021

-1608730312.jpg

Ще има ли мир

18 юни 2021 | 16:20