Проф. Раденовски: Проверката в „Пирогов“ беше зачената в грях

13170 | 22 ноем. 2012 | 10:58

Интревю на Жулиета НЕДЯЛКОВА за предизвестеното му уволнение и задкулисните игриПолучихте ли вече заповедта си за освобождаване от министър Десислава Атанасова?

- Да, получих заповедта.

 Какъв е мотивът за уволнението ви?

- Не са записани никакви мотиви. Здравният министър сменя целия борд, отново го преназначава, но вече с нов изпълнителен директор.

 Във вторник сте имали среща с Десислава Атанасова. Тя какво ви обясни?

- Да, имахме една кратка среща. Обясни ми, че с медийните атаки и т.н. тя не би могла повече да задържа настоящото статуткво и затова ще извърши такава промяна, която вероятно ще реши някакви проблеми.

На медиите обаче министърът обясни друго - че всъщност са открити злоупотреби в обществените поръчки и по този начин са отклонени над 700 000 лева. Как ще отговорите на това?

- Разбирам, че ме изкарват най-големия престъпник. Проверката, започната от здравното министерство в „Пирогов“, беше една проверка, зачената в грях и родила мъртъв плод. И със сигурност това не е лекарска грешка. Бил съм раздавал неправомерно пари. Това е лъжа. Това, което направих за 5 години като директор, не е никак малко. Това са около 14 хиляди кв./м ремонт с нова апаратура, извърших една стратегическа промяна на болницата, което и проличава по начина, по който работи. А и до този момент имам връчени само актове, но не и наказателни постановления. Така че да изчакаме да видим какво ще се случи по-нататък.

 Казвате, че обвиненията са недоказани?

- Да, защото ние имаме за пет години пет административни акта. Има болници които имат по 50, по 25, по 30. Включително и Министерството на здравеопазването има административни актове, които не знам кой ги плаща и на какви суми са. Като се знае, че нашите обществени поръчки тук са за дребни суми, а там са милиони.

А вашите актове на каква стойност са?

- Не знам все още.

 Според финансовата инспекция сте дали 16 000 лева за отпечатването на ваучери за храна и още 680 хил. лв. за самата храна, а не сте обявили обществена поръчка. Защо?

- Няма обществена поръчка само за отпечатването на ваучерите, защото стойността е ниска. Но нека да обясня, защото се тиражират разни неща и едва ли не излиза, че съм откраднал едни 700 хиляди лева. Всъщност ваучерите ги има и хората ги ползват. Персоналът всеки месец си получава ваучерите на различна стойност според броя дежурства, натовареност и т.н. , но на човек се полагат между 40 и 80 лв. месечно. И с тези ваучери хората си пазаруват в някои от големите вериги магазини.

Тоест вие не сте си прибрали в джоба тези пари?

- Няма как да се приберат тези пари. Това просто е невъзможно да се направи, защото това са ваучери, които се раздават на нашите хора.

Едно от първите обвинения на инспекторите беше, че сте разделяли поръчките така, че да не влизат в обхвата на Закона за обществените поръчки.

- Това не е така. Ако сме направили такова нещо в някоя поръчка, това са по малки обществени поръчки, които са свързани с изпълнение на специфични дейности. Например с медицинските газове, с климатизацията и вентилацията, с почистване на операционни. Там са лицензирани фирми, които са една или две, и ако обявим обществена поръчка и някой вземе, че спечели тази поръчка, той ще трябва да си наеме след това подизпълнители и парите се увеличават многократно. А ние по този начин сме спестили над 150 000 лева.

Това финансовите инспектори не го ли знаят?

-Знаят го, обяснили сме защо сме постъпвали така при определени дейности. Но явно се цели моето дискредитиране и затова се тиражират тези неща.

Само вашето дискредитиране ли се цели, или на целия „Пирогов“?

- Лошото е точно това - че се опитват да клатят болницата. Затова казвам - добре уволнете ме, но запазете „Пирогов“. И в този смисъл моят наследник на поста е може би най-доброто решение в момента, защото е вътрешен човек. Доц. Стоян Миланов е един от най-добрите доктори в болницата, израснал е тук и мисля, че ще се справи. А може би направих грешка, че не си подадох оставката по-рано, защото повече от половин година ме подложиха на какво ли не. В края на краищата по-добре е ужасен край, отколкото ужас безкрай.

Тоест няма да обжалвате решението за уволнението ви?

- Не, няма да го обжалвам. Ще обжалвам обаче актовете за административни нарушения.

 Ще останете ли на работа в болницата?

- Да, разбира се, оставам в болницата. Връщам се в четвърта хирургия, там, където съм работил. Така че за мен удоволствието от работата ще компенсира неудоволствието от това, че съм омаскарен по такъв начин. „Пирогов“ е моят живот. Къде да отида? Да отида в някоя частна болница, да се направя на обиден. Не е достойно и не е морално.

 Всъщност, преди да станете директор, бяхте известен като един от най-добрите коремни хирурзи. Сега не се ли страхувате, че името ви е опетнено?

- Винаги съм мислил, че хирургията е даденост. Човек трябва да се роди обременен с това да може да оперира и изобщо да прави нещо с ръцете си. Аз в това отношение се справях добре, поне с моите пациенти. Винаги съм имал тяхната благодарност. Което е най-доброто, трябва да ви кажа. И съм горд с това, защото ако се направи едно изчисление, ще види, че сигурно съм оперирал един средноголям български град. Тези хора сега са потресени и се чудят какво става, звънят ми благодарни пациенти, за да ме подкрепят. Аз съм известен с това, че пари не съм вземал, не съм изнудвал и т.н. И въпреки че много хора не вярват и в здравеопазването, бих се обърнал към пациентите да им кажа, че трябва да се вярва на лекарите.

Много хора от „Пирогов“, шефове на клиники, началници на отделения и дори обикновени лекари се обявиха във ваша подкрепа, излизат с декларация във ваша защита. Това поласка ли ви?

- Благодаря на тези хора. В „Пирогов“ е събран каймакът на лекарското съсловие и повечето колеги са изключителни професионалисти, но и изключителни хора. Вероятно ще има такива, които са доволни от това, че съм отстранен. Но това е нормално. Значи, ако всичките ме подкрепят, тогава нещо не е наред. Аз съм се стремил да бъда принципен, да бъда честен в отношенията си към тях.

 Днес дори заваляха оставки. Какво ще кажете на тия хора, които се застъпиха за вас и написаха молбите си за напускане?

- Бих им казал да не си подават молби за напускане. Не е това пътят и не е това начинът, по който ние можем да декларираме една консолидация или нещо, което защитава болницата. Мисля, че това не е добро. Нито за лекарите, нето за „Пирогов“.

 За половин година вие успяхте ли да си дадете отговор на въпроса: защо тръгна тази атака срещу „Пирогов“?

- То е ясно - номерът е „стани да седна“. Значи някой има някакви интереси, те се виждат, при положение че има болници, които бяха в абсолютно финансово неравновесие. Сега една болница, която нямаше задължения, която нямаше проблеми, която се развиваше добре, която имаше така да се каже самочувствие и т.н., някой иска нещо да стане с нея, но няма да е добро за софийското здравеопазване.

Защо „стани да седна“, при условие че зам.-директорът сяда в стола ви?

- Не, не говоря за това. А за тези хора, които стоят отвънка, кукловодите, които дирижират целия този процес.

 Кои са те и каква е тяхната цел?

- Тяхната цел може да бъде разнопосочна. От това един мощен финансов медицински субект на терена да бъде поставен на колене, да се отклонят лекари, сестри, санитари и пациенти в друга посока и съответно да пожънат някакви такива допълнителни успехи. А кои са - не знам.

Само преди 2 дни в интервю за в. „Преса“ един от най-видните доктори не само на „Пирогов“, а и в България изобщо - проф. Милан Миланов, заяви, че в момента се извършва дивашка приватизация в здравеопазването през частните болници. Смятате ли, че атаката може да е оттам?

- Аз мисля, че проф. Миланов има основание да твърди такова нещо, базирайки се на неговия огромен опит и като мениджър, и като политик. Знаете, че той в изказа си е много рязък, но и много точен и мисля, че има основание да го каже.

Кога ще освободите директорския кабинет?

- Освободен е вече. Но не постовете за важни. За мен не е важна позицията на човек, какво правиш като лекар, като преподавател. Всичко онова, което е могло да се даде от мен, е дадено. И още веднъж искам категорично да заявя, че отричам всички обвинения. Сигурен съм, че рано или късно истината ще възтържествува.

Премиерът обади ли ви се?

- Не, не съм разговарял с него.

 А да не би пък да сте отказали да участвате в някакви схеми и това да ви е изяло главата?

- Аз винаги съм отказвал да участвам в схеми.

Вярно ли е, че съпругът на Десислава Атанасова е идвал при вас преди известно време с оферта вие да му осигурите поръчка, а той на вас - комисиона?

- Не бих искал да влизам в такава полемика.

 Идвал ли е все пак?

- Ами не съм сигурен. Това, в което съм сигурен обаче, е, че нито аз, нито докторите и сестрите в „Пирогов“ са престъпници.

(в. Преса, печатно издание, брой от 318 от 22 ноември 2012)


 


От категорията

Проф. Огнян Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

-1509605176.jpg

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо ...

22 юни 2021 | 23:13

Симеон Николов: Европа все още е силно зависима от САЩ

Симеон Николов-1472586819.jpg

"Има редица вътрешни проблеми, които пречат на Европа да бъде ...

22 юни 2021 | 15:45

Der Spiegel: Истинското лице на Путин и лицемерието на Запада

-1604657579.jpg

Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен ...

23 юни 2021 | 20:05

Д-р Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Д-р Войн Божинов-1604923342.jpg

"Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо ...

23 юни 2021 | 16:04