Красимир Велчев: Притеснявам се само да не ни се наложи да правим коалиция

18659 | 4 май 2012 | 17:18

Интервю на Кристина КРЪСТЕВА с шефа на депутатите от ГЕРБ за графика на парламента, плановете на партията и стила на лидера

Автор:Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. Завършил е Техническия университет и УНСС. Преди да влезе в НС, имаше частен бизнес. Член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия

- Г-н Велчев, защо смятате, че от опозицията умишлено бламират закона за конфискацията и се страхуват от него?
- Не умишлено, а повече от умишлено. Това да работиш с една-единствена цел - да пречиш, вече не е работа, нито е парламентаризъм, нито защита на интересите на тези, които са ги избрали. Те в случая дават отпор от страх, че някой ще им потърси отговорност откъде имат такава собственост през тези 20 г., в които са били на по 1000 лева заплата...
- Опозицията се страхува от закона и затова го критикува?
- Разбира се. Веднъж стават и говорят, че с този закон щели да пострадат обикновените хора, за да настроят обществеността. В следващото изказване твърдят - вие с този закон целите да преследвате политически опозицията. Но не отчитат, че българинът е достатъчно интелигентен - няма нито един от обикновените хора, който да е против закона. Сигурен съм, че всички ще отчетат това, което правим. Защото 20 г. беше такова адско раздаване на държавата. Не разграбване, което е да дойде някой и да ограби държавата. В случая става дума за раздаване - тези, които са били на власт, са си раздавали помежду си държавата.
- Кои са те? Леви или десни?
- За мое учудване и радост „Синята коалиция“ по-скоро подкрепя закона. ДПС, с изключение на един-двама, не пречат. Проявяват едва ли не безразличие спрямо този закон. Всеки разумен човек знае, че това не е наша прищявка. Ако искаме да прекрачим прага на Европа, трябва да го приемем. Демонстрират непрекъснато, че те - тройната коалиция, са хората, вкарали България в Европа. Само че грешат - не са. България все още не е в Европа.
- Провокирате ли ме с последните си думи? Или Европа е равно на Шенген?
- Приемането в Шенген е все още бариера. Да, ние сме в коридора, но не сме вътре. И може да направим последните една-две крачки с обща политическа воля. Не само от страна на ГЕРБ. В Европа наблюдават какво правим. Какво се вижда вече втора седмица? Опозицията твърди, че била „за“, но имало някакви неща в закона, които не били съвсем точни и можело да пострадат невинни хора. Ако си наистина загрижен това да не се случи, ще отделиш ли цял ден на заглавието на закона?! От него ли ще пострадат невинни хора? Защо лъжат хората? В един закон има най-много 4-5 конфликтни члена. Другото е пълнеж, общи неща. Досега всеки член отляво го оборват. Независимо за какво е, говорят едно и също.
- Твърдите, че вляво се страхуват, че след влизането на този закон в сила ще има разкрития за имотното им състояние?
- Аз така си го обяснявам. Но трябва да знаят, че няма начин този закон да не се приеме. Или искаме да сме в Европа, или да сме сателит на Русия.
- Спирате часовника и до приемането му няма да мърдате от тук?
- Не можем да го приемем за едно денонощие. Ще направим всичко, което е по силите ни. Вижте реакцията на БСП. Когато казахме да удължим работното време, скочиха: „Това е престъпление.“ Кое е престъпно в това човек да полага извънреден труд? Има хора, чиито професии са много по-тежки, много по-отговорни. Скоро на мой познат му се наложи, вследствие на катастрофа, да му направят много тежка операция, която продължи 12 часа. Значи този лекарски екип може да работи 12 часа, а тук депутати, изпратени да свършат работа, не могат да работят 5 часа. И то, забележете, те не работят. Оставили са тук една жена, която да говори (Мая Манолова от Коалиция за България), да повтаря едно и също 24 часа, за да ни изнерви. И това го смятат за много тежка работа! Ето сега правим преброяване, няма един от тях. Само преди 1 час тя заяви, че не може този закон да се работи извънредно, защото бил много важен. В същото време вътре няма един човек от БСП. Когато ви казвам, че ми тежи да съм народен представител, нямам предвид това, че ще идвам тук, че ще защитавам дадени каузи. Тежат ми лицемерието и фалшът във всичко около теб. И това, че виждаш невъзможността да промениш нещата бързо и навреме. Защото някои неща, какво като ги променим след 3 или 4 г., във втория мандат... Хората искат сега и са прави.
- Не подлагате под никакво съмнение втори мандат на ГЕРБ?
- Откровено казано, единственото нещо, което ме притеснява, е да не се наложи да правим коалиция с някого, с когото и да е. Тогава вече ще е много тежко. Българската политическа класа не е готова да работи по този европейски начин - коалиционния. Защото под коалиция всеки политик тук разбира пазарлък - да се договори и да започне едно надлъгване. И това може би се дължи на едно основно нещо - огромният проблем в България през последните 20 г. е липсата на контрол и носене на отговорност. Така са направили устройството на държавата след 10 ноември, че всички решения да се вземат от колективни органи. Така беше раздадена и България. В едно кметство отговорността се носи от общинския съвет, в правителството - от парламента. Все колективни органи, никой не носи персонална отговорност. И към това като прибавиш унищожения контрол... Казвам „унищожения“, защото в тоталитарната държава имаше много фактори, много организации с контролни функции. Имаше ведомство „Партиен и държавен контрол“, което беше жестоко. Влезеше ли в държавно предприятие, цялото ръководство трепереше.
- Кой сега е единният партиен и държавен контрол? Бойко Борисов?
- За първи път сега се появява човек, който казва: „Аз нося отговорност - за работата и на партията, и на Министерския съвет.“ Недостатъкът на това е, че той се натоварва прекалено много. Вие наблюдавате нещата и виждате как за много неща премиерът понякога взема моментално решение. Което не всеки би го направил - трябва кураж.
- Все пак, ако ви се наложи коалиция - възможност, която вие формулирате сега за първи път, може би ще е по-добре да е само с един партньор? За да не се размива отговорността?
- Надявам се Борисов да не се съгласи на нещо такова като повече от един партньор.
- Членове на НДСВ в Русе минавали към ГЕРБ.
- Виждат, че трябва или да отидат към Кунева, или да изберат ГЕРБ, ако искат да се развиват, вместо да остават в разпадаща се партия, която след изборите след 1 г. няма да съществува. На места хората се познават помежду си. Ако в една партия - надявам се нашата да е такава, организацията е добра, хората - качествени, е нормално да действа като притегателен център за амбициозните, които искат да се изявят. Това е като в бизнеса - когато има един елитен клуб на качествени хора, а не измислени бизнесмени, ще направиш всичко да отидеш там. Щом това са млади хора, които искат да работят за Русе, добре дошли са в ГЕРБ.
Бъдещата партия на Кунева, на която сондажите отреждат трета позиция в следващия парламент, възможен партньор ли е за ГЕРБ?
Много е рано да се каже, защото много зависи тя и хората около нея какво поведение ще имат. Не какъв морал ще запишат в програмата си, а какво ще покажат в тази 1 г. Затова е много рано да се каже с кого ще правим коалиция. Иска ми се да не правим с никого. Нашето управление се оказа по-успешен вариант от предишните коалиционни.
- И Костов беше сам.
- Но те си имаха мнозинство.
- Какъв е крайният срок да мине законът за конфискацията?
- Няма краен срок. Да, поставяме си цел да го приемем, но не защото ние бързаме. А защото, колкото повече се бави, толкова повече пред нашите партньори се уронва авторитетът на парламента, на България. Ние бюджета, за който се казва, че е най-важният закон в държавата, сме го приемали в рамките на 2-3 работни дни. Още колко дни ще го приемаме? Единственият начин е, ако не го приключим до края на седмицата, да заседаваме извънредно в понеделник и вторник. За да свърши тази агония от страна на БСП. Омръзна ни да слушаме едно и също. Има един депутат от Габрово, който им приглася, без да е техен член (Георги Терзиийски – бел. ред.). Той става смешен - уж става за реплика, която значи оспорване, а всъщност отговаря на неговите си хора, допълва ги. Което не е реплика. Накрая се стига дотам обстановката в залата да се изнерви и да почнем да си подвикваме обидни думи. Това ли е парламентът? Не, но за съжаление заради някои хора съм категоричен - трябва да има психотест, преди да влезеш в листите за депутат.
- Сериозно?
- Да. Ето, твърдя, че ако трябва да се промени нещо с избирателния кодекс - и за местните съвети, и за народните представители, трябва да се минава на психотест. На вас ви се струва смешно, но може ли един човек, който кандидатства за работа като шофьор, да минава на психотест, а такива хора, които трябва да вземат важни решения - не? А те са си за психотест. То е очевадно.
- Работоспособен ли е човек след толкова много часове извънреден труд?
- Покажете ми един, който се е преработил в залата. Освен водещата. На Цачева, на Анастасов им е тежко, защото водят - непрекъснато са вътре и се сменят. Останалите двама-трима от опозицията също се сменят. До 1 ч. Мая Манолова я нямаше в залата. Тя днес е втора смяна. Корнезов беше първа.
- ГЕРБ е под конец в пълен състав обаче.
- Аз наистина съм благодарен на хората, че вече 3 г. се отнасят отговорно и имат самодисциплина. Такива хора трябва да влизат в парламента - които са се доказали, че могат да носят отговорност. Затова винаги съм подкрепял малкия и средния бизнес - вече са минали една добра школа. Едно е да работиш на бюджетна хранилка и да разпределяш гарантирани пари, друго - да се събудиш нощем и да се питаш: „Ако подпиша този договор, какво ще работят хората, какво ще ядат семействата им?“ Тук се минава друга полезна школа, особено за младите. Ето сега - колко по-добре стоят депутатите, които отидоха министри, кметове.
- Във властта рейтингът на ГЕРБ пострада.
- Властта дава 1 милиард повече за здравеопазване, отколкото е имало преди 4 г. В условията на криза тук пестим 20% от бюджета, или 12 милиона. С 30% съкратихме автомобилния парк, сложихме лимит на колите. Но те трябва да се сменят. Зная, че това ще възбуди интереса на медиите, но минахме границата на нормалното. Не може хората да пътуват безопасно в коли от 1997 г., които сноват непрекъснато до Бургас и Варна. Които коли на всичкото отгоре са на над 500 000 км.
- Кога ще пускате поръчката за нови автомобили на НС?
- Идеята е да се търсят среден клас автомобили. Въпреки че по-големите фирми, когато става дума за парламент и за по-голяма поръчка, могат да дадат изгодно и много хубави коли. Защото, от една страна, парламентът е най-висшата институция в държавата, нейното лице. Колко чужди депутати идват тук. Като гледат как колегите се возят в тези барутарници, какво уважение могат да имат към нашия парламент и държава? Представете си сега в тези малки колички как пътуват петима към Бургас или към Варна. Приличат ми на палестински бежанци. Има начин да се вземе балансирано решение, без да се злоупотребява с популизъм.
- И какво е то?
- За колите ще поискам решение от всички групи, или от така наречения председателски съвет, който между другото не зная защо се казва така. От 3 г. присъствам всяка сутрин и никога не е имало председатели освен мен и Цецка Цачева. Там не съм виждал никога Костов, Станишев, Доган. Опозицията ни критикува, че авторитетът на НС е паднал, а в същото време самите те показват неуважение към него. Може ли да си председател на партия и нито веднъж да не си бил на председателски съвет? Сигурно за Иван Костов е обида. И това са хора, които са били премиери. За тях сигурно е унижение да са в парламента.
- Нали тук е върховната власт в държавата?
- Да, но ако имаха респект към тази институция, ще си направят поне труда сутрин да станат малко по-рано и да дойдат на председателски съвет. Веднъж седмично е в края на краищата, не всеки ден. Но това е абсурд за тях. Или не уважават институцията, или са толкова мързеливи, че не могат сутрин да станат. Аз трето обяснение нямам.


 


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

От ИТН все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат

Ключова политическа седмица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира преговори за кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35