Красимир Велчев: Притеснявам се само да не ни се наложи да правим коалиция

13837 | 4 май 2012 | 17:18

Интервю на Кристина КРЪСТЕВА с шефа на депутатите от ГЕРБ за графика на парламента, плановете на партията и стила на лидера

Автор:Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. Завършил е Техническия университет и УНСС. Преди да влезе в НС, имаше частен бизнес. Член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия

- Г-н Велчев, защо смятате, че от опозицията умишлено бламират закона за конфискацията и се страхуват от него?
- Не умишлено, а повече от умишлено. Това да работиш с една-единствена цел - да пречиш, вече не е работа, нито е парламентаризъм, нито защита на интересите на тези, които са ги избрали. Те в случая дават отпор от страх, че някой ще им потърси отговорност откъде имат такава собственост през тези 20 г., в които са били на по 1000 лева заплата...
- Опозицията се страхува от закона и затова го критикува?
- Разбира се. Веднъж стават и говорят, че с този закон щели да пострадат обикновените хора, за да настроят обществеността. В следващото изказване твърдят - вие с този закон целите да преследвате политически опозицията. Но не отчитат, че българинът е достатъчно интелигентен - няма нито един от обикновените хора, който да е против закона. Сигурен съм, че всички ще отчетат това, което правим. Защото 20 г. беше такова адско раздаване на държавата. Не разграбване, което е да дойде някой и да ограби държавата. В случая става дума за раздаване - тези, които са били на власт, са си раздавали помежду си държавата.
- Кои са те? Леви или десни?
- За мое учудване и радост „Синята коалиция“ по-скоро подкрепя закона. ДПС, с изключение на един-двама, не пречат. Проявяват едва ли не безразличие спрямо този закон. Всеки разумен човек знае, че това не е наша прищявка. Ако искаме да прекрачим прага на Европа, трябва да го приемем. Демонстрират непрекъснато, че те - тройната коалиция, са хората, вкарали България в Европа. Само че грешат - не са. България все още не е в Европа.
- Провокирате ли ме с последните си думи? Или Европа е равно на Шенген?
- Приемането в Шенген е все още бариера. Да, ние сме в коридора, но не сме вътре. И може да направим последните една-две крачки с обща политическа воля. Не само от страна на ГЕРБ. В Европа наблюдават какво правим. Какво се вижда вече втора седмица? Опозицията твърди, че била „за“, но имало някакви неща в закона, които не били съвсем точни и можело да пострадат невинни хора. Ако си наистина загрижен това да не се случи, ще отделиш ли цял ден на заглавието на закона?! От него ли ще пострадат невинни хора? Защо лъжат хората? В един закон има най-много 4-5 конфликтни члена. Другото е пълнеж, общи неща. Досега всеки член отляво го оборват. Независимо за какво е, говорят едно и също.
- Твърдите, че вляво се страхуват, че след влизането на този закон в сила ще има разкрития за имотното им състояние?
- Аз така си го обяснявам. Но трябва да знаят, че няма начин този закон да не се приеме. Или искаме да сме в Европа, или да сме сателит на Русия.
- Спирате часовника и до приемането му няма да мърдате от тук?
- Не можем да го приемем за едно денонощие. Ще направим всичко, което е по силите ни. Вижте реакцията на БСП. Когато казахме да удължим работното време, скочиха: „Това е престъпление.“ Кое е престъпно в това човек да полага извънреден труд? Има хора, чиито професии са много по-тежки, много по-отговорни. Скоро на мой познат му се наложи, вследствие на катастрофа, да му направят много тежка операция, която продължи 12 часа. Значи този лекарски екип може да работи 12 часа, а тук депутати, изпратени да свършат работа, не могат да работят 5 часа. И то, забележете, те не работят. Оставили са тук една жена, която да говори (Мая Манолова от Коалиция за България), да повтаря едно и също 24 часа, за да ни изнерви. И това го смятат за много тежка работа! Ето сега правим преброяване, няма един от тях. Само преди 1 час тя заяви, че не може този закон да се работи извънредно, защото бил много важен. В същото време вътре няма един човек от БСП. Когато ви казвам, че ми тежи да съм народен представител, нямам предвид това, че ще идвам тук, че ще защитавам дадени каузи. Тежат ми лицемерието и фалшът във всичко около теб. И това, че виждаш невъзможността да промениш нещата бързо и навреме. Защото някои неща, какво като ги променим след 3 или 4 г., във втория мандат... Хората искат сега и са прави.
- Не подлагате под никакво съмнение втори мандат на ГЕРБ?
- Откровено казано, единственото нещо, което ме притеснява, е да не се наложи да правим коалиция с някого, с когото и да е. Тогава вече ще е много тежко. Българската политическа класа не е готова да работи по този европейски начин - коалиционния. Защото под коалиция всеки политик тук разбира пазарлък - да се договори и да започне едно надлъгване. И това може би се дължи на едно основно нещо - огромният проблем в България през последните 20 г. е липсата на контрол и носене на отговорност. Така са направили устройството на държавата след 10 ноември, че всички решения да се вземат от колективни органи. Така беше раздадена и България. В едно кметство отговорността се носи от общинския съвет, в правителството - от парламента. Все колективни органи, никой не носи персонална отговорност. И към това като прибавиш унищожения контрол... Казвам „унищожения“, защото в тоталитарната държава имаше много фактори, много организации с контролни функции. Имаше ведомство „Партиен и държавен контрол“, което беше жестоко. Влезеше ли в държавно предприятие, цялото ръководство трепереше.
- Кой сега е единният партиен и държавен контрол? Бойко Борисов?
- За първи път сега се появява човек, който казва: „Аз нося отговорност - за работата и на партията, и на Министерския съвет.“ Недостатъкът на това е, че той се натоварва прекалено много. Вие наблюдавате нещата и виждате как за много неща премиерът понякога взема моментално решение. Което не всеки би го направил - трябва кураж.
- Все пак, ако ви се наложи коалиция - възможност, която вие формулирате сега за първи път, може би ще е по-добре да е само с един партньор? За да не се размива отговорността?
- Надявам се Борисов да не се съгласи на нещо такова като повече от един партньор.
- Членове на НДСВ в Русе минавали към ГЕРБ.
- Виждат, че трябва или да отидат към Кунева, или да изберат ГЕРБ, ако искат да се развиват, вместо да остават в разпадаща се партия, която след изборите след 1 г. няма да съществува. На места хората се познават помежду си. Ако в една партия - надявам се нашата да е такава, организацията е добра, хората - качествени, е нормално да действа като притегателен център за амбициозните, които искат да се изявят. Това е като в бизнеса - когато има един елитен клуб на качествени хора, а не измислени бизнесмени, ще направиш всичко да отидеш там. Щом това са млади хора, които искат да работят за Русе, добре дошли са в ГЕРБ.
Бъдещата партия на Кунева, на която сондажите отреждат трета позиция в следващия парламент, възможен партньор ли е за ГЕРБ?
Много е рано да се каже, защото много зависи тя и хората около нея какво поведение ще имат. Не какъв морал ще запишат в програмата си, а какво ще покажат в тази 1 г. Затова е много рано да се каже с кого ще правим коалиция. Иска ми се да не правим с никого. Нашето управление се оказа по-успешен вариант от предишните коалиционни.
- И Костов беше сам.
- Но те си имаха мнозинство.
- Какъв е крайният срок да мине законът за конфискацията?
- Няма краен срок. Да, поставяме си цел да го приемем, но не защото ние бързаме. А защото, колкото повече се бави, толкова повече пред нашите партньори се уронва авторитетът на парламента, на България. Ние бюджета, за който се казва, че е най-важният закон в държавата, сме го приемали в рамките на 2-3 работни дни. Още колко дни ще го приемаме? Единственият начин е, ако не го приключим до края на седмицата, да заседаваме извънредно в понеделник и вторник. За да свърши тази агония от страна на БСП. Омръзна ни да слушаме едно и също. Има един депутат от Габрово, който им приглася, без да е техен член (Георги Терзиийски – бел. ред.). Той става смешен - уж става за реплика, която значи оспорване, а всъщност отговаря на неговите си хора, допълва ги. Което не е реплика. Накрая се стига дотам обстановката в залата да се изнерви и да почнем да си подвикваме обидни думи. Това ли е парламентът? Не, но за съжаление заради някои хора съм категоричен - трябва да има психотест, преди да влезеш в листите за депутат.
- Сериозно?
- Да. Ето, твърдя, че ако трябва да се промени нещо с избирателния кодекс - и за местните съвети, и за народните представители, трябва да се минава на психотест. На вас ви се струва смешно, но може ли един човек, който кандидатства за работа като шофьор, да минава на психотест, а такива хора, които трябва да вземат важни решения - не? А те са си за психотест. То е очевадно.
- Работоспособен ли е човек след толкова много часове извънреден труд?
- Покажете ми един, който се е преработил в залата. Освен водещата. На Цачева, на Анастасов им е тежко, защото водят - непрекъснато са вътре и се сменят. Останалите двама-трима от опозицията също се сменят. До 1 ч. Мая Манолова я нямаше в залата. Тя днес е втора смяна. Корнезов беше първа.
- ГЕРБ е под конец в пълен състав обаче.
- Аз наистина съм благодарен на хората, че вече 3 г. се отнасят отговорно и имат самодисциплина. Такива хора трябва да влизат в парламента - които са се доказали, че могат да носят отговорност. Затова винаги съм подкрепял малкия и средния бизнес - вече са минали една добра школа. Едно е да работиш на бюджетна хранилка и да разпределяш гарантирани пари, друго - да се събудиш нощем и да се питаш: „Ако подпиша този договор, какво ще работят хората, какво ще ядат семействата им?“ Тук се минава друга полезна школа, особено за младите. Ето сега - колко по-добре стоят депутатите, които отидоха министри, кметове.
- Във властта рейтингът на ГЕРБ пострада.
- Властта дава 1 милиард повече за здравеопазване, отколкото е имало преди 4 г. В условията на криза тук пестим 20% от бюджета, или 12 милиона. С 30% съкратихме автомобилния парк, сложихме лимит на колите. Но те трябва да се сменят. Зная, че това ще възбуди интереса на медиите, но минахме границата на нормалното. Не може хората да пътуват безопасно в коли от 1997 г., които сноват непрекъснато до Бургас и Варна. Които коли на всичкото отгоре са на над 500 000 км.
- Кога ще пускате поръчката за нови автомобили на НС?
- Идеята е да се търсят среден клас автомобили. Въпреки че по-големите фирми, когато става дума за парламент и за по-голяма поръчка, могат да дадат изгодно и много хубави коли. Защото, от една страна, парламентът е най-висшата институция в държавата, нейното лице. Колко чужди депутати идват тук. Като гледат как колегите се возят в тези барутарници, какво уважение могат да имат към нашия парламент и държава? Представете си сега в тези малки колички как пътуват петима към Бургас или към Варна. Приличат ми на палестински бежанци. Има начин да се вземе балансирано решение, без да се злоупотребява с популизъм.
- И какво е то?
- За колите ще поискам решение от всички групи, или от така наречения председателски съвет, който между другото не зная защо се казва така. От 3 г. присъствам всяка сутрин и никога не е имало председатели освен мен и Цецка Цачева. Там не съм виждал никога Костов, Станишев, Доган. Опозицията ни критикува, че авторитетът на НС е паднал, а в същото време самите те показват неуважение към него. Може ли да си председател на партия и нито веднъж да не си бил на председателски съвет? Сигурно за Иван Костов е обида. И това са хора, които са били премиери. За тях сигурно е унижение да са в парламента.
- Нали тук е върховната власт в държавата?
- Да, но ако имаха респект към тази институция, ще си направят поне труда сутрин да станат малко по-рано и да дойдат на председателски съвет. Веднъж седмично е в края на краищата, не всеки ден. Но това е абсурд за тях. Или не уважават институцията, или са толкова мързеливи, че не могат сутрин да станат. Аз трето обяснение нямам.


 


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42