Луксът на цялата власт

20088 | 28 ноем. 2012 | 08:56

Да управлява сам, вече излиза скъпо на БорисовНа 27 юли 2009 година със 117 депутати Бойко Борисов решително направи правителство на малцинството, макар че кандидати да споделят властта не липсваха. Още в изборната нощ Синята коалиция ликуваше, че е „златното ключе“, което ще даде на ГЕРБ необходимата подкрепа в парламента. Разбира се, отключването на вратата към властта се предлагаше срещу участие в кабинета.

Реверанси към ГЕРБ правеха още Волен Сидеров и Яне Янев. В началото на 41-вото народно събрание „Атака“ разполагаше с 21 избраници, РЗС - с по-скромните десет. И техните сметки излязоха криви. Борисов игра нестандартно и предложи самостоятелен кабинет - пък който не е съгласен, отиваме  отново на избори... Неговата нахаканост бе обяснима - след вълната ГЕРБ той бе в силната позиция да поставя условия. Така ли е и сега, седем месеца преди новия вот? Какво спечели и какво загуби от лукса да държи сам властта?


Когато Бойко Борисов направи респектиращата стъпка за правителство на малцинството, срещу него имаше слаба опозиция. Много слаба. Три месеца след парламентарните избори „Галъп“ измери рекордна разлика между ГЕРБ и БСП - 51% за управляващите срещу 10% за социалистите, или цели 41%. Ако изборите бяха през октомври 2009 г., ГЕРБ-ерите щяха да спечелят абсолютно мнозинство.

Същата агенция преди седмица отчете само 3% преднина за партията на Борисов с тенденция съвсем да се стопи. От 41 на сто до 3 на сто?! И  то без партията на Станишев  да е сторила нещо повече от стандартните ходове на една опозиция - да опонира, да внася вот на недоверие от време на време, да спретне митинг и прочее рутинни мероприятия за повдигане на симпатизантския дух. Победата на БСП догодина може да дойде, без да е изстреляла и един патрон. С изключение евентуално на един референдум. Причините за скъсяването на дистанцията следователно няма как да се търсят другаде освен в управлението на ГЕРБ. Еднопартийното управление.

То безспорно бе знак, че ГЕРБ поема изцяло както властта, така и отговорностите й. Знак, оценен от електората, което обяснява резкия подем в одобрението броени месеци след вота. То стои далеч от коалиционните дрязги. Неизбежни са. Дори и в случаи, когато управляващите са от едно и също политическо тесто, както бе в мандата „Костов“. ОДС бе реформаторско мнозинство, в което освен СДС влизаха Демократическата партия, БЗНС-Мозер, БСДП. Бракът завърши не с развод, но имаше сцени на капризи или на справедливо неудовлетворение от страна на малките  партньори. После управленията поумняха - различията между БСП, ДПС и НДСВ ловко бяха прикривани, затова пък се засили усещането, че задкулисието води играта.
Борисов избяга от олющения образ на явлението „коалиция“ - това трето предимство на решението му да е сам на „Дондуков“ 1. Но нали все някой трябва да допълва липсващото мнозинство. За жалост се налага да признаем, че неофициалните договорки с независимите депутати оставя не по-приятен вкус от този на пазарлъците по формулата 8:5:3.

Водачът на ГЕРБ постъпи в хармония с личния си образ и го затвърди - на Батман в политиката. На лидер, който не се бои да  носи товар, непосилен за други. Все пак в цялата история на прехода само Филип Димитров управлява с кабинет на малцинството. За кратко. Като се възползва от страха за предсрочни избори, той не вдигна цената на конкурентите. Яне Янев е непредсказуем, Сидеров не го искаше Брюксел. Оставаше Синята коалиция. Нея пък Борисов не я искаше, поне докато тежката фигура на Иван Костов бе част от съюза. С участие във властта марката СДС и ДСБ щяха да получат инжекция с влияние. Е, Борисов не им я даде.

И дотук май спира печалбата. Не е джакпот. А е късно Борисов да излезе на терена с друг отбор и загубите тепърва ще се усещат. Най-значимата от тях е самолишаването от реформаторско мнозинство и съответно - от реформи. Ако избирателите могат да оценят смелостта на Борисов за риска от правителство на малцинството, защо се смята, че няма да направят същото, ако предприеме промени в закъсалите области? Кризата не отменя реформата, напротив - засилва нуждата от нея. Чувствителен към неодобрение и загуба на народна любов, Борисов обаче предпочете фанфарната политика и промени на парче, готов веднага да ги отмени, ако кипне недоволство.

Еднопартийният кабинет няма възможност да прехвърля другиму или да дели естествените негативи на властта. Един пример - ако ДСБ официално бяха получили здравното министерство, където има крещяща нужда от промяна, налице щяха да бъдат два ефекта. Първо, Борисов нямаше толкова често сам да търси министър. Второ, партията на Костов щеше или да реши, или да се изправи пред проблемите на болниците, недоволството на пациентите, емиграцията на лекари и т.н. Сега ГЕРБ трябва сам да поеме всички несполуки във всички области и да утешава болните, майките, пенсионерите, младите безработни, съкратените, научните работници, университетските преподаватели, че и пушачите.

Няма начин да избяга от неудобството да разчита за подкрепа на политически безформени субекти. За случаите „Румяна Желева“ и „Калина Илиева“ ГЕРБ сами са си виновни, но за „Марковска“, изглежда, опраха пешкира на независимите си партньори. А независимостта на самите ГЕРБ-ери, които, виждате ли, не делят управлението с никого, започва да изглежда фалшива. За да управлява в комфорт и в малцинство, ГЕРБ трябва да има слаби опоненти и се постара да си ги осигури. По линията „разделяй и владей“ Яне остана без парламентарна група, ПГ на „Атака“ стигна санитарния минимум от десет депутати, а Синята коалиция  се пресели в историята. Сега се наложи Борисов да се примоли на СДС да номинира конституционен съдия, защото поне новото ръководство на „Раковски“ 134 е благосклонно към ГЕРБ. Останалите отлично съзнават колко пагубен е оттук насетне флиртът с ГЕРБ.

Решението на Борисов да не допусне други да му се пречкат във властта вече изглежда плод на излишна безкомпромисност. С изключение на новия ръководител на СДС, изолиран и от собствените си депутати, ГЕРБ няма други партньори. При равносметка за тригодишното управление на Борисов Сидеров (жалейки и за загубата на бюджетните пари за парламентарните партии) горчиво обобщи: „Оттук нататък коя политическа сила ще се съгласи да бъде поддръжник на ГЕРБ, след като вече знае, че ГЕРБ е ненадежден партньор, че може да те измами, да ти открадне парите и да направи интрига точно на този, който безкористно го подкрепя.“

Наистина коя. Присъствието на традиционната десница в следващия парламент е под въпрос. Ако не прескочи бариерата, нейното място най-вероятно ще бъде заето от „Движение България на гражданите“. Кунева и Борисов заедно?! Доскоро ГЕРБ виждаха как печелят втори мандат. Изплъзне ли им се въпреки магистралите, ще трябва да се утешат с друго историческо признание - че са първото правителство, изкарало пълен мандат с малцинство.
Слаба утеха за амбициите на премиера.


 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47