''Музикаутор'': Твърденията на Митко Щерев са спекулативни

11730 | 29 ноем. 2012 | 13:32

През 2011 г. за български автори са разпределени е 588 938 лв., заяви ''Музикаутор'' пред ''Преса дейли''

Автор:


Велина Велинова разговаря с представител на ''Музикаутор'' за напускането на композитора и критиките, които той отправи към сдружението


Вярно ли е твърдението на г-н Щерев, че темата на общото събрание от 24 ноември тази година е била промяна на устава на ''Музикаутор'', а това не се е случило? Ако да, защо промяната не е извършена?

- Част от дневния ред беше освобождаването и избор на членове на УС. Поради проточилата се дискусия по тази точка, ОС реши да остави разглеждането на промените в Устава и Правилата за разпределение за Общото събрание на МУЗИКАУТОР през месец март 2013.

Кои са имената на четиримата изключени на това събрание и има ли връзка между тяхното изключване и настояването им директорът на дружеството да подаде оставка, както твърди г-н Щерев?

- Четиримата членове на УС – г-н Александър Петров, г-н Найден Андреев, г-н Митко Щерев и г-н Ценко Минкин – бяха предложени за освобождаване от УС от членовете на Общото събрание на 24.11.2012 заради нарушения на устава. В следствие на това предложение трима от тях (г-н Александър Петров, г-н Митко Щерев и г-н Ценко Минкин) решиха да подадат оставки, които бяха приети с мнозинство. ОС гласува освобождаването на г-н Найден Андреев с мнозинство. По предложение на г-н Митко Щерев беше гласувано освобождаването от УС на г-н Васил Гюров, което беше отхвърлено.

 Вярно ли е твърдението на композитора, че дружеството е с дефицит от 360 000 лева и ако да- какво прави ръководството на ''Музикаутор'', за да се справи с него?

- Дружеството получава немалка част от постъпленията от дължими възнаграждения за авторски права в края на годината. Т.е. ще можем да отговорим след края на финансовата година. В тази връзка изнесената цифра е абстрактна, манипулативна и няма нищо общо с настоящото състояние на дружеството. Нормално е в криза да има и дефицит, но в какъв размер е той, не може да се даде точна цифра към този момент, а обратното е спекулация.

Показала ли е г-жа Магдалина Тодорова дипломата си за висше образование пред УС? Ако не, това значи ли, че тя е директор на дружеството нелегитимно, както заяви г-н Щерев? 

- При назначаването на г-жа Тодорова през месец юни 2009 година, г-н Ценко Минкин, който тогава е Председател на УС, както и целият състав на УС, са уведомени лично от г-жа Тодорова, че тя е завършила семестриално своето образование. Критериите за назначаване на изпълнителен директор през юни 2009 година, не включват  диплома за степен и вид на образование. През месец юли 2012 година, след като г-жа Тодорова вече три години е изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР, УС, в нейно отсъствие променя критериите. Преподписване на договора през 2012 година се налага поради намаляване на възнаграждението й, което самата Магдалина Тодорова предлага, като част от нейния план за съкращаване на разходите за ФРЗ, през което мина целият административен персонал на МА. Подписването на новия договор с по-ниското възнаграждение е трябвало да бъде направено през месец май 2012 г.

Как ще отговорите на критиката на г-н Щерев, че постъпленията за българските автори са останали на ниво 2007г. ? Какви са те като цифри?  Прави ли сдружението нещо, за да ги увеличи и какво?

- През 2007г. за български автори са били разпределени 429 727лв., а през 2011 г. тази сума е 588 938лв. при положение, че не са постъпили сумите от телевизии и част от радиостанциите, които традиционно са близо 30% от приходите на сдружението

Изпълнителите не носят списък с песните си за концерти, който да е заверен от сдружението, така че авторите на тези песни получават с 20 % по-малко постъпления, отколкото трябва, негодува г-н Щерев. Прави ли нещо по въпроса ''Музикаутор'' и какво?

- Това не е задължение на изпълнителите, а на организаторите на концерти, което е записано в договорите на МУЗИКАУТОР за публично изпълнение на живо и е императивна законова норма по ЗАПСП от 2000 г. насам. Към тези, които не изпълняват това условие, се предприемат съответните законови действия – установяване на нарушение, проверка и финансова санкция от Министерство на културата, граждански иск и т.н.

Творецът заявява, че ''Музикаутор'' има да взима над 1 милион лева от btv. За какво по-точно става дума, защо тази телевизия дължи пари на Музикаутор и какво прави дружеството по въпроса?

- След промените в ЗАПСП през март 2011г. всички плащания на телевизиите към МА по действащи и към момента договори бяха спрени. Причината е, че медиите искат да намалят възнагражденията, които плащат, възползвайки се от задължението на дружествата за колективно управление на права да съгласуват тарифите си с организации на ползватели. Преговорите започнаха през 2011г. при стария състав на АБРО, бяха замразени за немалко време, след което бяха подновени с всяка една от телевизиите по отделно. Хода и съществото на преговорите представляват търговска тайна, с която членовете на УС са се ангажирали и в този смисъл коментарите от страна г-н Щерев по този въпрос, който беше част от преговорния екип, са неуместни.

Последната критика към директора на ''Музикаутор'' е, че не е задействала купуването на софтуер, ''чрез който най-после българските автори да получават точна и прецизна информация за излъчване на своите произведения'', по думите на Щерев. Как ще отговорите?

- Бюджетът се определя от УС и се гласува от ОС и през последните 3 години никога не е било по силите на дружеството да задели достатъчно свободни средства за закупуването на въпросния софтуер. Музикаутор разполага със софтуер за разпределение на възнагражденията и всеки един автор получава подробна справка за точното възнаграждение за всяка своя песен. Бюджета за обновяване на този софтуер или изработването на нов, може да се предложи от УС и да се гласува от ОС. 

 Бездейства ли г-жа Тодорова по въпросите, зададени тук, както твърди г-н Щерев, ако не, какво прави, за да разреши проблемите на дружеството?

- Действията на г-жа Тодорова в качеството й на изпълнителен директор се отчитат всеки месец на редовните заседания на УС на МУЗИКАУТОР, както и на редовното заседание на ОС, всяка година.


 


От категорията

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия-1626963321.jpg

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – ...

22 юли 2021 | 17:27

Марко Семов: А дали е възможна демокрация там, където има омраза?

-1562394598.jpg

Защото пръстът, размахан или насочен, е закана. А заканата е предупреждение за ...

22 юли 2021 | 18:15

Кеворкян: Търси се арендатор

-1568320806.jpg

Драмата е в друго. Да речем, че открият някой екзалтант, готов на всичко. И ...

25 юли 2021 | 07:56

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

-1602568492.jpg

Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това ...

24 юли 2021 | 17:26