Венцислав Димитров: Царят лъжеше без причина

31993 | 4 дек. 2012 | 10:47

Интервю на Таня Джоева за сините кинжали, демона ДС и неуспехите на ГЕРБ


Венцислав Димитров е роден през 1945 г. в София. Завършил е „Международни икономически отношения“ в УНСС. Депутат от СДС във Великото народно събрание и 36-ото НС. Народен представител и в 37-ото и 38-ото НС, съответно от коалиция Народен съюз и ОНС. Един от учредителите на НДСВ. През 2001 г. е и водач на листата на НДСВ в Разград, но е изваден оттам заради данни, че е бил свързан с ДС. Икономически съветник на президента Георги Първанов.  


- Представят ви като една от знаковите фигури на българския преход, г-н Димитров. Помним също, че като депутат бяхте активен, темпераментен. В последните години обаче сякаш се дистанцирате от политиката, рядко се появявате публично. Защо? Изпитвате разочарование?

- Всяко нещо с времето си. У нас на професионалните политици не се гледа с добро око, а и аз никога не съм изживявал като такъв.

- Вие сте един от авторите на икономическата програма на СДС в началото на прехода. Пропуснахте ли нещо тогава? Като гледате колко дълго се проточи преходът, съжалявате ли, че не бяха направени още по-бързи и радикални промени?

- Програмата беше добра и в основната си част е изпълнена, доколкото е създадено и функционира пазарното стопанство. Оказа се обаче, че проблемът е не в самата програма, а в това кой и как я изпълнява. Тогава смятахме, че най-важното е да се извърши икономическата трансформация. Даже казвахме, че и за бившите комунисти ще е по-добре при пазарното стопанство. Но сега виждаме, че страната ни е затънала в блатото на посткомунизма. Демокрация сме, но не съвсем, има и пазарна икономика, но не съвсем, европейци сме, но не съвсем. А най-простото беше да се забрани БКП със закон и да се осъди нейната дейност като антинародна..

- Силни думи казвате.

- Така е. Но виждате положението днес. В България не е извършена декомунизация и почти същите субекти, които са виновни за тоталитарния период, ни управляват и днес. Германия след войната извърши денацификация, като заклейми нацизма като идеология и практика и осъди водещите му фигури. В България БКП не беше забранена, нейното управление не беше осъдено. Водещите й фигури и техните наследници, даже в буквалния смисъл, бяха и са в основата на трансформацията на обществото, като бяха свръхзащитени икономическите им интереси. Даже днешната БСП се гордее, че е наследник на БКП. И Бойко е прав като обвинява БКП за изостаналостта на България, но някак си забравя, че и той като неин член носи част от вината за това. Бившите членове на БКП не се чувстват виновни или поне малко гузни.

- Защо стана така според вас?

- В СДС в първия етап преобладаваха демократите, хора, които не се борят за власт и постове, а искаха да променят обществото по западен образец. След това дойдоха кариеристите, които със зъби и нокти се докопаха до властта вътре в СДС. Те като правило под една или друга форма бяха свързани с предишната власт - един бил на военна школа в Съветския съюз с мечта да стане партиец, друг бил в ЦК на Комсомола, трети - комсомолски секретар, четвърти - дете на активни борци, и т.н. Тези хора нямаха желание да декомунизират, защото декомунизацията ще удари и тях или поне техните семейства. Те работеха добре с бившите комунисти, като си прехвърляха топката на властта. Като резултат, който удовлетворява всички тях, изнамериха призрака на ДС и я обвиниха за всички злини в миналото и сега. Чрез Закона за досиетата, приет от БСП, си измиха ръцете и чрез периодично публикуване на имена удовлетвориха интереса на обществото от намиране на виновни. Така и БСП е оневинена, и бащата на Станишев, даже и Тодор Живков, като между другото „ан пасан“ е ударен и главният опонент на Станишев вътре в партията. Ако направим пак аналогия с Германия, все едно там да бяха осъдили не партията и не Хитлер, Гьоринг и другите, а само Гестапо, и то неговите скрити агенти.

- Чувствам обида у вас. Да не е заради картончето, с което ви уличиха, че сте сътрудничили на ДС?

- Защо аз с моето картонче да съм по-лош и по-виновен от партийните и комсомолските секретари, от училите в съветски военни школи, от децата на активните борци? Сега, когато се каже ДС, винаги това се свързва с конспирации, съмнения, предположения, които са днешното зрелище за хората с по-елементарен начин на мислене. Върхът беше, когато една дама, бивша журналистка, сега член на Комисията по досиетата, се изцепи, че аз съм бил много опасен агент, тъй като не са намерили нищо за мен освен картончето и една заповед за неговото унищожаване. Как и на кого да обяснявам, че и още 20 години да търсят, пак няма да намерят нищо.

- Преди години предложихте ограничение за управителите на търговски банки. Защо? 

- Да, още преди 20 години предложих лустрационен текст в Закона за банките, забраняващ на участвали в органите на БКП, Комсомола, казионните организации и ДС да управляват банки 5 години. Текстът падна в Конституционния съд, но пък после пропаднаха и голяма част от банките, а с тях - и парите на хората. А сега се говори само за демона ДС, всички други са оправдани.

- СДС плати за грешките си и днес се е свила до малка партия с нестихващи раздори. Кодиран ли беше разпадът, или е плод на политически егоизъм и лични грешки?

- СДС трябваше да стане конгломерат от партии, които да покрият целия демократичен политически спектър, а БСП да бъде свита в ъгъла, като бъде разобличена като антидемократична. Най-напред Филип Димитров каза, че СДС е дясна партия и отстъпи лявото доброволно на БСП. Постепенно СДС беше сведен до кинжалски кръжок и сега той е в ъгъла, а БСП си остана най-голямата организирана политическа сила. Отдавна беше време СДС да се разпусне, но т.нар. негови лидери нямаше да имат поминък. Същото се отнася и за ДСБ. Но това ще стане от само себе си след изборите, тъй като няма да преминат 4%.

- Бяхте свързан и с НДСВ, която сега също е бедстваща партия.  Кои качества на царя ви подведоха да бъдете сред най-горещите му привърженици?

- Не става дума за просто привърженици. Истината е, че работихме с редица мои приятели от СДС за Кобурга от 1996 до 2001 г., защото смятахме, че това е съществен резерв за продължаване на демократичните промени. Идвал е вкъщи да му уточняваме стратегията. Аз му измислих и името на политическата формация. За съжаление целият този кръг от хора останахме излъгани. Не знаехме за сериозните му връзки с хора от комунистическия режим, които излязоха наяве едва след 2001 г. Например Любен Гоцев лично е наложил Галя Дичева за негово пресаташе. Но и самият Кобург  лъжеше без причина. Още през 1996 г. ми каза, че никога през живота се не е влизал в игрално казино. Но историята казва друго.

- Кой от премиерите на прехода бихте посочили вие за най-смелия реформатор?

- Най-неуспешен беше Жан Виденов. Той даже и сега не може да разбере какви бели направи. Най му е лесно на сегашния премиер, защото оставя всички проблеми да се решават от другите или по инерция, за него остава само да си гледа спорта и да си лъска имиджа. А най-смел няма, всички са били извънредно предпазливи, защото си мислят за следващ мандат и изпускат възможности за по-висок икономически растеж, какъвто потенциал страната ни има, тъй като сме най-слабо развитата страна в Европа. 8-10% растеж за страна ни са възможни. Турция не е в ЕС и ги имаше.

- Дразни ли ви сивотата в сегашния парламент?

- Сивотата хората си я избират. Преди 22 години в НС трябваше да има и малко театър, да е интересно за зрители и журналисти. Сега вече няма тази необходимост. По-важно е да се работи. Дразни ме най-вече липсата на икономически знания и капацитет в управляващото мнозинство. За пръв път няма нито едно хабилитирано лице в областта на икономиката и в НС, и в МС. Затова и това управление не е успешно.

- Как бихте определили проектобюджета за догодина? Постна пица? Бюджет за увеличение на доходите, както се похвали министър Дянков?

- Бюджет по инерция, без ясна политика, без сериозни съкращения на неефективните държавни разходи, бюджет контрапродуктивен, ограничаващ растежа и инвестициите, обричащ ни на твърдо последно място по доходи в ЕС.

- Нарекохте грешка лихвата върху банковите депозити. Какъв ще е ефектът и кой ще плати за нея?

- Ефектът ще е по-ниски спестявания и инвестиции, по-високи лихви за бизнеса, отлив на спестявания към други държави, намалено доверие в банките, по-нисък растеж - и оттук и по-ниски доходи. Както винаги, плаща народът, и то не най-богатите, които винаги имат ход встрани. Може би ще има и друг ефект, който ще се види на следващите избори.

- В интервю наскоро споделяте, че парите на чуждите банки печелят в България близо два пъти повече, отколкото в другите страни от ЕС. Как така?

- Не става дума само за чуждите банки, а за всички банки у нас. В България все още има глад за финансови и банкови услуги, натрупаният капитал в този сектор е малък, ако се направи сравнение с развитите страни. Секторът е динамичен, но и е пресен споменът от финансовата криза 1996-97 година и се работи с повишена сигурност. Чуждите банки имат по-голям опит и знаят как се печели. В това няма нищо лошо. Всички искаме здрави и добре капитализирани банки. За съжаление в небанковия финансов сектор ситуацията е коренно различна - непрозрачност, слаба капитализация, високи рискове, липса на ликвидност. Очевидно, че ще трябва доста време да мине, за да се оздрави и този сектор.

- Майка или мащеха за бизнеса е дясното правителство на ГЕРБ?

- Бих казал, въпреки че ГЕРБ бизнесът живурка, част от него оцелява, друга фалира, много малка част просперира.

- Предстои референдум за АЕЦ „Белене“. За какво бихте агитирали вие?

- Не съм агитатор на никого, който знае как, нека гласува. Според мен въпросът е с повишена сложност за обикновените хора.

 


(в. Преса, печатно издание, брой от 330 от 4 декември 2012)

 


От категорията

Проф. Иво Христов: България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години

Светът, който познаваме 30 години, приключи. Започва битката на континентите. Това означава речта на Путин, казва проф. Христов-1646916633.png

Страната е дълбоко разделена, българското общество е в социален полуразпад, в ...

30 септ. 2022 | 18:19

Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България

Първан Симеонов: Вотът в Турция се превръща в решаващ фактор в България-1626001429.jpg

Вотът от Турция не е проблем, ако приемем, че няма никакъв проблем толкова ...

3 окт. 2022 | 02:14

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Най-важното

Коалиция "Български възход" получава 4,65 на сто от гласовете

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

-1650117866.png

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Лидерът на ГЕРБ коментира изборните резултати

Бойко Борисов: Благодаря на всички, които ни подкрепихте!

Борисов смени и профилната си снимка в социалната мрежа-Borisov-smeni-i-profilnata-si-snimka-v-sotsialnata-mrezha_1664746122.jpg

Той смени и профилната си снимка в социалната мрежа

3 окт. 2022 | 00:27

Уважаваме избора на избирателите, ще бъдем опозиция, казаха от ПП

Петков/Василев: Загубихме.Отговорност на ГЕРБ е да направят правителство. Няма да се коалираме с тях
(Видео)

Петков и Василев: Няма да се коалираме с ГЕРБ Кадър: бТВ-Petkov-i-Vasilev--Nyama-da-se-koalirame-s-GERB-Kadar--bTV_1664741961.jpg

Петков изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Ние обещахме, че ...

2 окт. 2022 | 22:54

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

ПП си плащат на синдрома на „ние можем сами“. ДБ едва ли вижда съдбата си с ПП.

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет-1651222605.png

Тези избори или ще продължат революцията, или ще я прекратят. Важно е да се ...

2 окт. 2022 | 21:04

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49