Венцислав Димитров: Царят лъжеше без причина

28295 | 4 дек. 2012 | 10:47

Интервю на Таня Джоева за сините кинжали, демона ДС и неуспехите на ГЕРБ


Венцислав Димитров е роден през 1945 г. в София. Завършил е „Международни икономически отношения“ в УНСС. Депутат от СДС във Великото народно събрание и 36-ото НС. Народен представител и в 37-ото и 38-ото НС, съответно от коалиция Народен съюз и ОНС. Един от учредителите на НДСВ. През 2001 г. е и водач на листата на НДСВ в Разград, но е изваден оттам заради данни, че е бил свързан с ДС. Икономически съветник на президента Георги Първанов.  


- Представят ви като една от знаковите фигури на българския преход, г-н Димитров. Помним също, че като депутат бяхте активен, темпераментен. В последните години обаче сякаш се дистанцирате от политиката, рядко се появявате публично. Защо? Изпитвате разочарование?

- Всяко нещо с времето си. У нас на професионалните политици не се гледа с добро око, а и аз никога не съм изживявал като такъв.

- Вие сте един от авторите на икономическата програма на СДС в началото на прехода. Пропуснахте ли нещо тогава? Като гледате колко дълго се проточи преходът, съжалявате ли, че не бяха направени още по-бързи и радикални промени?

- Програмата беше добра и в основната си част е изпълнена, доколкото е създадено и функционира пазарното стопанство. Оказа се обаче, че проблемът е не в самата програма, а в това кой и как я изпълнява. Тогава смятахме, че най-важното е да се извърши икономическата трансформация. Даже казвахме, че и за бившите комунисти ще е по-добре при пазарното стопанство. Но сега виждаме, че страната ни е затънала в блатото на посткомунизма. Демокрация сме, но не съвсем, има и пазарна икономика, но не съвсем, европейци сме, но не съвсем. А най-простото беше да се забрани БКП със закон и да се осъди нейната дейност като антинародна..

- Силни думи казвате.

- Така е. Но виждате положението днес. В България не е извършена декомунизация и почти същите субекти, които са виновни за тоталитарния период, ни управляват и днес. Германия след войната извърши денацификация, като заклейми нацизма като идеология и практика и осъди водещите му фигури. В България БКП не беше забранена, нейното управление не беше осъдено. Водещите й фигури и техните наследници, даже в буквалния смисъл, бяха и са в основата на трансформацията на обществото, като бяха свръхзащитени икономическите им интереси. Даже днешната БСП се гордее, че е наследник на БКП. И Бойко е прав като обвинява БКП за изостаналостта на България, но някак си забравя, че и той като неин член носи част от вината за това. Бившите членове на БКП не се чувстват виновни или поне малко гузни.

- Защо стана така според вас?

- В СДС в първия етап преобладаваха демократите, хора, които не се борят за власт и постове, а искаха да променят обществото по западен образец. След това дойдоха кариеристите, които със зъби и нокти се докопаха до властта вътре в СДС. Те като правило под една или друга форма бяха свързани с предишната власт - един бил на военна школа в Съветския съюз с мечта да стане партиец, друг бил в ЦК на Комсомола, трети - комсомолски секретар, четвърти - дете на активни борци, и т.н. Тези хора нямаха желание да декомунизират, защото декомунизацията ще удари и тях или поне техните семейства. Те работеха добре с бившите комунисти, като си прехвърляха топката на властта. Като резултат, който удовлетворява всички тях, изнамериха призрака на ДС и я обвиниха за всички злини в миналото и сега. Чрез Закона за досиетата, приет от БСП, си измиха ръцете и чрез периодично публикуване на имена удовлетвориха интереса на обществото от намиране на виновни. Така и БСП е оневинена, и бащата на Станишев, даже и Тодор Живков, като между другото „ан пасан“ е ударен и главният опонент на Станишев вътре в партията. Ако направим пак аналогия с Германия, все едно там да бяха осъдили не партията и не Хитлер, Гьоринг и другите, а само Гестапо, и то неговите скрити агенти.

- Чувствам обида у вас. Да не е заради картончето, с което ви уличиха, че сте сътрудничили на ДС?

- Защо аз с моето картонче да съм по-лош и по-виновен от партийните и комсомолските секретари, от училите в съветски военни школи, от децата на активните борци? Сега, когато се каже ДС, винаги това се свързва с конспирации, съмнения, предположения, които са днешното зрелище за хората с по-елементарен начин на мислене. Върхът беше, когато една дама, бивша журналистка, сега член на Комисията по досиетата, се изцепи, че аз съм бил много опасен агент, тъй като не са намерили нищо за мен освен картончето и една заповед за неговото унищожаване. Как и на кого да обяснявам, че и още 20 години да търсят, пак няма да намерят нищо.

- Преди години предложихте ограничение за управителите на търговски банки. Защо? 

- Да, още преди 20 години предложих лустрационен текст в Закона за банките, забраняващ на участвали в органите на БКП, Комсомола, казионните организации и ДС да управляват банки 5 години. Текстът падна в Конституционния съд, но пък после пропаднаха и голяма част от банките, а с тях - и парите на хората. А сега се говори само за демона ДС, всички други са оправдани.

- СДС плати за грешките си и днес се е свила до малка партия с нестихващи раздори. Кодиран ли беше разпадът, или е плод на политически егоизъм и лични грешки?

- СДС трябваше да стане конгломерат от партии, които да покрият целия демократичен политически спектър, а БСП да бъде свита в ъгъла, като бъде разобличена като антидемократична. Най-напред Филип Димитров каза, че СДС е дясна партия и отстъпи лявото доброволно на БСП. Постепенно СДС беше сведен до кинжалски кръжок и сега той е в ъгъла, а БСП си остана най-голямата организирана политическа сила. Отдавна беше време СДС да се разпусне, но т.нар. негови лидери нямаше да имат поминък. Същото се отнася и за ДСБ. Но това ще стане от само себе си след изборите, тъй като няма да преминат 4%.

- Бяхте свързан и с НДСВ, която сега също е бедстваща партия.  Кои качества на царя ви подведоха да бъдете сред най-горещите му привърженици?

- Не става дума за просто привърженици. Истината е, че работихме с редица мои приятели от СДС за Кобурга от 1996 до 2001 г., защото смятахме, че това е съществен резерв за продължаване на демократичните промени. Идвал е вкъщи да му уточняваме стратегията. Аз му измислих и името на политическата формация. За съжаление целият този кръг от хора останахме излъгани. Не знаехме за сериозните му връзки с хора от комунистическия режим, които излязоха наяве едва след 2001 г. Например Любен Гоцев лично е наложил Галя Дичева за негово пресаташе. Но и самият Кобург  лъжеше без причина. Още през 1996 г. ми каза, че никога през живота се не е влизал в игрално казино. Но историята казва друго.

- Кой от премиерите на прехода бихте посочили вие за най-смелия реформатор?

- Най-неуспешен беше Жан Виденов. Той даже и сега не може да разбере какви бели направи. Най му е лесно на сегашния премиер, защото оставя всички проблеми да се решават от другите или по инерция, за него остава само да си гледа спорта и да си лъска имиджа. А най-смел няма, всички са били извънредно предпазливи, защото си мислят за следващ мандат и изпускат възможности за по-висок икономически растеж, какъвто потенциал страната ни има, тъй като сме най-слабо развитата страна в Европа. 8-10% растеж за страна ни са възможни. Турция не е в ЕС и ги имаше.

- Дразни ли ви сивотата в сегашния парламент?

- Сивотата хората си я избират. Преди 22 години в НС трябваше да има и малко театър, да е интересно за зрители и журналисти. Сега вече няма тази необходимост. По-важно е да се работи. Дразни ме най-вече липсата на икономически знания и капацитет в управляващото мнозинство. За пръв път няма нито едно хабилитирано лице в областта на икономиката и в НС, и в МС. Затова и това управление не е успешно.

- Как бихте определили проектобюджета за догодина? Постна пица? Бюджет за увеличение на доходите, както се похвали министър Дянков?

- Бюджет по инерция, без ясна политика, без сериозни съкращения на неефективните държавни разходи, бюджет контрапродуктивен, ограничаващ растежа и инвестициите, обричащ ни на твърдо последно място по доходи в ЕС.

- Нарекохте грешка лихвата върху банковите депозити. Какъв ще е ефектът и кой ще плати за нея?

- Ефектът ще е по-ниски спестявания и инвестиции, по-високи лихви за бизнеса, отлив на спестявания към други държави, намалено доверие в банките, по-нисък растеж - и оттук и по-ниски доходи. Както винаги, плаща народът, и то не най-богатите, които винаги имат ход встрани. Може би ще има и друг ефект, който ще се види на следващите избори.

- В интервю наскоро споделяте, че парите на чуждите банки печелят в България близо два пъти повече, отколкото в другите страни от ЕС. Как така?

- Не става дума само за чуждите банки, а за всички банки у нас. В България все още има глад за финансови и банкови услуги, натрупаният капитал в този сектор е малък, ако се направи сравнение с развитите страни. Секторът е динамичен, но и е пресен споменът от финансовата криза 1996-97 година и се работи с повишена сигурност. Чуждите банки имат по-голям опит и знаят как се печели. В това няма нищо лошо. Всички искаме здрави и добре капитализирани банки. За съжаление в небанковия финансов сектор ситуацията е коренно различна - непрозрачност, слаба капитализация, високи рискове, липса на ликвидност. Очевидно, че ще трябва доста време да мине, за да се оздрави и този сектор.

- Майка или мащеха за бизнеса е дясното правителство на ГЕРБ?

- Бих казал, въпреки че ГЕРБ бизнесът живурка, част от него оцелява, друга фалира, много малка част просперира.

- Предстои референдум за АЕЦ „Белене“. За какво бихте агитирали вие?

- Не съм агитатор на никого, който знае как, нека гласува. Според мен въпросът е с повишена сложност за обикновените хора.

 


(в. Преса, печатно издание, брой от 330 от 4 декември 2012)

 


От категорията

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия-1626963321.jpg

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – ...

22 юли 2021 | 17:27

Марко Семов: А дали е възможна демокрация там, където има омраза?

-1562394598.jpg

Защото пръстът, размахан или насочен, е закана. А заканата е предупреждение за ...

22 юли 2021 | 18:15

Кеворкян: Търси се арендатор

-1568320806.jpg

Драмата е в друго. Да речем, че открият някой екзалтант, готов на всичко. И ...

25 юли 2021 | 07:56

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

-1602568492.jpg

Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това ...

24 юли 2021 | 17:26