Стефан Воденичаров - академик по яките неща оглави БАН

46249 | 4 дек. 2012 | 12:14

На научни конференции в далечни страни спомене ли се за българин, първото, което се чува, е: „О, Воденичаров!“Когато кажеш в далечна страна, че си българин, насреща обикновено възкликват: „Стоичков!“ При военните обаче не е така. Особено ако са от НАТО, ако пагоните им са понатежали, ако са от инженерните войски, ако се занимават със съвременни боеприпаси, хеликоптери, бойни кораби, стратегически операции и интелигентни системи за защита. На такива конференции спомене ли се за българин, първото е: „О, Воденичаров!“

Стефан Воденичаров е инженер, а не е футболист, макар че баща му Борис е сред създателите на варненския футболен клуб „Тича“ през 30-те години на ХХ век. Хижата край Аладжа манастир близо до днешните Златни пясъци също е дело на таткото и група съмишленици, поставили основите на организираното туристическо движение в района.

Синът се занимава с метали и със създаването на нови материали, които имат необикновени свойства. Например керамична броня, през която бронебоен куршум не може да мине. Ударът оставя върху жилетката на войника нещо като проядено от молец и толкоз. Мирният атом също трябва да кротува. Затова властите в Белгия искат да знаят колко здрави са корпусите на реакторите на атомните електроцентрали в кралството. Отговорът е за милиарди евро. Кой е в състояние да го даде? Международна група от шестима учени. Един от тях е българският академик Стефан Воденичаров, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център за хидро- и аеродинамика. А от вчера вече той е и новият председател на Общото събрание на БАН.

Стефан Воденичаров с прекрасните дами в семейството заедно във Виена. От ляво на дясно са внучката Джемма, съпругата Светла, малката дъщеря Сияна и голямата Ива.

Снимка - Личен архив

Научната биография на акад. Воденичаров отбелязва, че е ръководител на 207 проекта, автор е на една монография, на 141 научни публикации в България и чужбина, на 98 доклада на международни форуми. Който е любопитен да прочете списъка с темите, трябва да си отдели поне половин час. Бърза ориентация дава авторската монография „Динамично разрушаване на метални структури“.

Част от разработките са по програми на Европейския съюз, НАТО и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена. Брюксел например е поискал оценка на състоянието и дълговечността на газопроводите в Европа. По програма на НАТО е проектът „Защита на хеликоптери срещу РПГ - ръчен противотанков гранатомет“. По него екипът на акад. Воденичаров е  създал нова броня за защита на хеликоптери. МААЕ е възложила на учените „Определяне на окрехкостяването на корпусите на реактори ВВЕР“. 12 от проектите на акад. Воденичаров и неговия екип са по програми на Европейския съюз.


Какво е бъдещето на Академията?

Айнщайн е смятал, че съществуването на минало, настояще и бъдеще е само една натрапчива илюзия - трите са едно. Воденичаров притежава необикновеното умение непрекъснато да се движи през тях, за да вземе някой полезен инструмент. Хората - обяснява той, - които са основали през 1869 г. Българското книжовно дружество, са казали, че трябва да се работи за духовността на нацията. Това значи ученият да бъде обществено активен човек,  будител, да помага на държавата да върви към по-добре.

Но възможно ли е изобщо този ерудиран идеалист да работи в условията на пазарна икономика, без да умре от глад?

Според Стефан Воденичаров това не е трудно и е задължително да се случи. Академията получава държавна субсидия - пари на данъкоплатците.

Учените, които вземат основната част от заплатата си от тази субсидия, трябва да показват пред обществото какво правят.

Първо, академията е длъжна да реагира на всички обществени промени. И да излиза с мнения за нещата, които се случват. Не трябва да чака да бъде канена да дава мнения по един или друг въпрос. Тя трябва да е инициаторът и първа да си казва мнението. И то ще започне да се чува.

Второ, академията трябва да получава задачи от президентството, Министерския съвет, парламента. В академията са концентрирани едни от най-добре образованите и можещи хора в България. В годините на т. нар. преход БАН успя да запази доста от тези хора. Трябва да се направи така, че знанието им, техните умения да подпомагат българската администрация. Лошото е, че тя се сменя на всеки 4 години след поредните избори. Но дори и така управленецът има под ръка инструмента „академия на науките“. Ако политикът е достатъчно далновиден и кооперативен, може да покани екип от академията. Не да го съветват, а просто да му казват мнението си. А той - администраторът, ще взема решения, ще се съгласява или не. Така властта ще има възможността да чуе мнения на специалисти в най-различни области.

Трето, академията трябва да се отвори към българските индустриалци, към успелите бизнесмени. Случвало се е собственици на големи фирми да питат: „Стефане, кои учени да поканим да дойдат в нашите бордове, веднъж в месеца да се събираме и да чуваме тяхното мнение.“ Така поне до известна степен може да се компенсира унищожаването на ведомствените институти, които в миналото директно подкрепяха индустрията. „Смятам, че много колеги от академията не биха възразили, ако бъдат поканени в бордовете на големи предприятия“, казва Воденичаров.

Четвърто, БАН би трябвало да направи консултативен съвет от такива хора. По този начин учените ще разберат какви конкретни проблеми възникват в индустрията, а предприятията ще ги насочват към тематика, от която има нужда.


Политиците, които ни трябват

Акад. Воденичаров не иска да споменава имена на управленци от последните 50 години. Но се възхищава на онези политици, които за 25-30 години след Освобождението на България са направили силна икономика и  силна държава. „Защото всеки от тях е имал възможност да намери по-приятно място за живеене. Той е бил осигурен така, че да не мисли за утрешния хляб. Но е дошъл да работи за отечеството и го е правел качествено. Как може за толкова кратко време една държава, която 500 години е била мачкана, да направи златен лев?“, обяснява Воденичаров. Според него фаталните моменти за страната ни са били Балканската война и Първата световна война. Интелектуалният елит на България, хората, които са се изучили в чужбина, идват и полагат костите си за родината. И тя е обедняла.

Мечтата на академика е в страната ни да се появи политик, който да поиска управлението не за 4-5, а за 10 години. Тогава мисленето във властта ще стане стратегическо. Би искал също да спре самоизяждането в дясното пространство, защото сега надеждите на хиляди хора са смачкани. А партиите в центъра да спрат клатенето наляво-надясно.

Икономическите лобита също трябва да направят крачка напред. Да седнат и да се разберат: каквото било - било. Дайте да видим нашите синове и внуци как да живеят в една спокойна, уредена и богата държава.

Пътят, по който вървим, изглежда, не е най-добрият. Непрекъснато се търсят противоречията, а не събирателните неща. Образованието не е това, което трябва да бъде. Получи се голяма ножица между богати и бедни. Загуби се социалността на държавата. Това са нещата, които плашат акад. Воденичаров.

Голямата цел е България да стане повече произвеждаща и по-малко консуматорска страна.


Късметът да имаш ядрена енергетика

Стефан Воденичаров се смята за късметлия. Съдбата винаги се е грижела  да работи с изключителни хора. Преди 43 години започва работа в Института по металознание при световноизвестния акад. Ангел Балевски, автор на метода за леене с противоналягане. А в началото на 90-те години, когато започнаха атаките срещу АЕЦ „Козлодуй“, се запознава с физика проф. Цветан Бончев и с тогавашния шеф на енергетиката Никита Шервашидзе. Тримата основават  Българското ядрено дружество и започват борбата за спасяването на четирите малки блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава екип на Воденичаров и експерти от „Сименс“ доказват, че 440-мегаватовите реактори могат да работят безопасно поне още две десетилетия.
Новият шеф на БАН е силно привързан към каузата, че България без ядрена енергетика не може. Не само защото гарантира сигурно електропроизводство, което не зависи от климатични, политически и икономически сътресения. Купуваш гориво за 2-3 години и конюнктурата вече не е страшна.

Други ползи също са значителни. Да вземем модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тя осигури контакт на български технически специалисти със световни компании - „Сименс“, „Арева“, „Уестингхаус“, редица руски производители. Нашите се потопиха в нова фирмена култура, получиха допълнителни квалификации. По време на модернизацията бяха създадени 7-8 български фирми, които в момента са гръбнакът в поддържането на българската енергетика. Разкриха се нови работни места. Какво по-хубаво от това за икономиката?

 

 

Фамилията идва от водениците на Златни пясъци

Прапрадядото на Стефан Воденичаров е бил собственик на водениците, които сега са туристическа атракция на Златни пясъци. По майчина линия родът е от Еленския Балкан. Всъщност академикът дължи инженерната професия именно на майка си Сия. Във времената на великите илюзии в края на 50-те години тя го записва в елитния механотехникум „Сталин“. За да има хляб в ръцете си независимо от превратностите на съдбата. „Иначе навярно щях да стана хирург, в училище най-интересна ми беше биологията“, признава Воденичаров. Но истината е, че новият шеф на БАН не е хирург, а специалист по броните и по много други изключително здрави неща.


Обединява хората около себе си

Доц. Михаил Малеев

Българската академия на науките следва да поеме отговорността на полагащата и се по право интелектуална власт и да направлява, подпомага и коригира изпълнителната и законодателната власт. Тя трябва да бъде стълбът, около който се обединява цялото общество. За тази цел на БАН е нужен ръководител с изключителни интелектуални и морални качества, с висок личен авторитет в страната и извън нея. Смятам, че Стефан Воденичаров е този човек.

Сред най-талантливите ученици на акад. Ангел Балевски, той е човек с идеали, с лично обаяние, съчетаващ висш професионализъм в материалознанието на металите с патриотизъм, всеотдайност, лична отговорност и съпричастност към съдбата на България.

Ст. Воденичаров е най-компетентният и дълбоко запознат с принципите и практиката на устойчивото развитие в неговата всеобхватност. Със своята дълбока вътрешна убеденост той обединява хората около себе си и ги прави съпричастни към мисията, която следва. Аз зная Ст. Воденичаров на новия пост ще пожертва много - любими научни проблеми, здраве, личен живот, спокойствие и сън. Вярвам, че жертвите ще са оправдани от приноса на БАН под неговото ръководство българите да живеят по-добре.

На добър час, Стефане, желая ти морални и всеотдайни колеги-съратници и успехи във всички начинания.


Избрахме човек на действието

Проф. Николай МИЛОШЕВ, шеф на Геофизичния институт

Работил съм с акад. Воденичаров в продължение на 4 години - като негов заместник по времето, когато той оглавяваше Общото събрание на БАН. Акад. Воденичаров е най-добрият избор за председател, особено в настоящата тежка ситуация. От една страна, е наясно с проблемите, от друга - има много богат опит като шеф на институт. Той е инженер по образование и по натура - умен, с точно, кратко и прагматично мислене, но също така и много енергичен, човек на действието.


Добър учен и мениджър

Акад. Никола СЪБОТИНОВ, бивш председател на БАН

Много съм доволен, че акад. Воденичаров беше избран за председател на БАН. Той е не само много добър учен със значителни постижения, но и добър мениджър. Доказателството е, че в тези тежки времена ръководеният от него Институт по металознание почти не почувства кризата. Умее да помага в тежки моменти и много пъти го е правил. Акад. Воденичаров беше председател на Общото събрание в момент, когато бяха извършени някои от най-тежките реформи. Това нямаше да се случи без неговото участие.

(в. Преса, печатно издание, брой от 330 от 4 декември 2012)


 


Еврохолд

От категорията

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

Тома Томов: Гледаме Байдън – смахнат старик! А в Тръмп виждаме лидер, който няма как да бъде спрян!

Тома Томов: Светът се променя. Западът вече не може да бъде световен хегемон. Край на демокрацията-1488460129.png

"Очаквам страхотно развихряне на информационна война. Очаквам изостране на ...

14 юли 2024 | 18:09

Огнян Дъскарев: Дали 20-годишният младеж не е бил повлиян от крайните изказвания на Байдън и Хилари?

Огнян Дъскарев Снимка: Агенция "Фокус"-Ognyan-Daskarev-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1721064967.jpg

Възможно е вицепрезидент на Тръмп да стане Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, ...

15 юли 2024 | 20:34

Борислав Цеков: Срокът от 3 месеца, който искат от ПП-ДБ, е опит за парламентарен преврат

Борислав Цеков Снимка: БНТ-Borislav-Tsekov-Snimka--BNT_1721060670.jpg

Това, че в Конституцията не пише конкретен срок, не значи, че няма такъв за ...

15 юли 2024 | 19:23

НАЙ-ВАЖНОТО

39-годишният Ванс е ветеран от морските пехотинци и е силно консервативен

Тръмп обяви сенатор Джеймс Дейвид Ванс за своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и сенатор Джеймс Дейвид Ванс Снимка: Фейсбук-Donald-Tramp-i-senator-Dzheyms-Deyvid-Vans-Snimka--Feysbuk_1721073765.jpg

Ванс е противник на абортите, гей браковете и масовата миграция. В международно ...

15 юли 2024 | 23:02

Вместо кабинет ПП-ДБ предложиха Декларация за борба с корупцията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Не разбрах тези хора в реалността ли са, коментира Йордан Цонев

Цонев за ПП-ДБ: Тези хора в реалността ли са? Пак правят брутален опит да изнасилят Конституцията

Хората на Пеевски порязаха ППДБ: Брутален опит да изнасилят Конституцията, няма да ги подкрепим-Yordan-Tsonev--Chast-ot-prioritetite-na-Gabriel-sa-i-prioriteti-na-DPS--podkrepyame-temata-za-Geshev_1683797900.png

Безсилие и опит да се назначат хора по регулаторите тук там се крие за това. ...

15 юли 2024 | 17:44

Необходими са стимули за младите хора, за да се установят в селските райони, отбеляза той

Министър Тахов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

Снимка: Пресцентър на МЗХ-Snimka--Prestsentar-na-MZH_1721062062.jpg

Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна ...

15 юли 2024 | 19:47

Наглостта им достигна нов рекорд, категоричен е Добрев

Делян Добрев: Г-н президент, шарлатаните играят хилет, честно не могат да спечелят избори

Делян Добрев-Predsedatelyat-na-energiynata-komisiya-Delyan-Dobrev-obyasni-motivite-za-popravkata-s-argumenta--che-v-momenta-izmervaneto-e-netochno-_1707394118.png

"Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на ...

15 юли 2024 | 10:53

В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани-Kalin-Stoyanov--Belgiyskite-vlasti-ne-sa-ni-tarsili-za-izmamata-sas-sotsialni-pomoshti_1718983248.jpg

За още един пожар съобщи вътрешният министър - на границата с Република Северна ...

15 юли 2024 | 11:45

Турция беше недоволна от начина, по който опитът за преврат беше отразен в медиите на някои страни

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

От представените в 50-ото Народно събрание политически сили проблеми няма само в ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи - ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

--_1670329277.jpg

Навлизането в минното поле на юридическата казуистика окончателно ще отврати ...

15 юли 2024 | 13:50

Това ли е ДПС, в което всички вярваме, ДПС, за което всички сме работили безрезервно и отдадено?

Танер Кабилов:Доган е лидер,но по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски не сме имали

Танер Кабилов: След Доган не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски-Taner-Kabilov--Sled-Dogan-ne-sme-imali-po-silen--kategorichen-i-reshitelen-predsedatel-ot-Peevski_1721049979.jpg

Категорично съм против да изключваме колеги от партията, това е ...

15 юли 2024 | 16:20