Стефан Воденичаров - академик по яките неща оглави БАН

35204 | 4 дек. 2012 | 12:14

На научни конференции в далечни страни спомене ли се за българин, първото, което се чува, е: „О, Воденичаров!“Когато кажеш в далечна страна, че си българин, насреща обикновено възкликват: „Стоичков!“ При военните обаче не е така. Особено ако са от НАТО, ако пагоните им са понатежали, ако са от инженерните войски, ако се занимават със съвременни боеприпаси, хеликоптери, бойни кораби, стратегически операции и интелигентни системи за защита. На такива конференции спомене ли се за българин, първото е: „О, Воденичаров!“

Стефан Воденичаров е инженер, а не е футболист, макар че баща му Борис е сред създателите на варненския футболен клуб „Тича“ през 30-те години на ХХ век. Хижата край Аладжа манастир близо до днешните Златни пясъци също е дело на таткото и група съмишленици, поставили основите на организираното туристическо движение в района.

Синът се занимава с метали и със създаването на нови материали, които имат необикновени свойства. Например керамична броня, през която бронебоен куршум не може да мине. Ударът оставя върху жилетката на войника нещо като проядено от молец и толкоз. Мирният атом също трябва да кротува. Затова властите в Белгия искат да знаят колко здрави са корпусите на реакторите на атомните електроцентрали в кралството. Отговорът е за милиарди евро. Кой е в състояние да го даде? Международна група от шестима учени. Един от тях е българският академик Стефан Воденичаров, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център за хидро- и аеродинамика. А от вчера вече той е и новият председател на Общото събрание на БАН.

Стефан Воденичаров с прекрасните дами в семейството заедно във Виена. От ляво на дясно са внучката Джемма, съпругата Светла, малката дъщеря Сияна и голямата Ива.

Снимка - Личен архив

Научната биография на акад. Воденичаров отбелязва, че е ръководител на 207 проекта, автор е на една монография, на 141 научни публикации в България и чужбина, на 98 доклада на международни форуми. Който е любопитен да прочете списъка с темите, трябва да си отдели поне половин час. Бърза ориентация дава авторската монография „Динамично разрушаване на метални структури“.

Част от разработките са по програми на Европейския съюз, НАТО и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена. Брюксел например е поискал оценка на състоянието и дълговечността на газопроводите в Европа. По програма на НАТО е проектът „Защита на хеликоптери срещу РПГ - ръчен противотанков гранатомет“. По него екипът на акад. Воденичаров е  създал нова броня за защита на хеликоптери. МААЕ е възложила на учените „Определяне на окрехкостяването на корпусите на реактори ВВЕР“. 12 от проектите на акад. Воденичаров и неговия екип са по програми на Европейския съюз.


Какво е бъдещето на Академията?

Айнщайн е смятал, че съществуването на минало, настояще и бъдеще е само една натрапчива илюзия - трите са едно. Воденичаров притежава необикновеното умение непрекъснато да се движи през тях, за да вземе някой полезен инструмент. Хората - обяснява той, - които са основали през 1869 г. Българското книжовно дружество, са казали, че трябва да се работи за духовността на нацията. Това значи ученият да бъде обществено активен човек,  будител, да помага на държавата да върви към по-добре.

Но възможно ли е изобщо този ерудиран идеалист да работи в условията на пазарна икономика, без да умре от глад?

Според Стефан Воденичаров това не е трудно и е задължително да се случи. Академията получава държавна субсидия - пари на данъкоплатците.

Учените, които вземат основната част от заплатата си от тази субсидия, трябва да показват пред обществото какво правят.

Първо, академията е длъжна да реагира на всички обществени промени. И да излиза с мнения за нещата, които се случват. Не трябва да чака да бъде канена да дава мнения по един или друг въпрос. Тя трябва да е инициаторът и първа да си казва мнението. И то ще започне да се чува.

Второ, академията трябва да получава задачи от президентството, Министерския съвет, парламента. В академията са концентрирани едни от най-добре образованите и можещи хора в България. В годините на т. нар. преход БАН успя да запази доста от тези хора. Трябва да се направи така, че знанието им, техните умения да подпомагат българската администрация. Лошото е, че тя се сменя на всеки 4 години след поредните избори. Но дори и така управленецът има под ръка инструмента „академия на науките“. Ако политикът е достатъчно далновиден и кооперативен, може да покани екип от академията. Не да го съветват, а просто да му казват мнението си. А той - администраторът, ще взема решения, ще се съгласява или не. Така властта ще има възможността да чуе мнения на специалисти в най-различни области.

Трето, академията трябва да се отвори към българските индустриалци, към успелите бизнесмени. Случвало се е собственици на големи фирми да питат: „Стефане, кои учени да поканим да дойдат в нашите бордове, веднъж в месеца да се събираме и да чуваме тяхното мнение.“ Така поне до известна степен може да се компенсира унищожаването на ведомствените институти, които в миналото директно подкрепяха индустрията. „Смятам, че много колеги от академията не биха възразили, ако бъдат поканени в бордовете на големи предприятия“, казва Воденичаров.

Четвърто, БАН би трябвало да направи консултативен съвет от такива хора. По този начин учените ще разберат какви конкретни проблеми възникват в индустрията, а предприятията ще ги насочват към тематика, от която има нужда.


Политиците, които ни трябват

Акад. Воденичаров не иска да споменава имена на управленци от последните 50 години. Но се възхищава на онези политици, които за 25-30 години след Освобождението на България са направили силна икономика и  силна държава. „Защото всеки от тях е имал възможност да намери по-приятно място за живеене. Той е бил осигурен така, че да не мисли за утрешния хляб. Но е дошъл да работи за отечеството и го е правел качествено. Как може за толкова кратко време една държава, която 500 години е била мачкана, да направи златен лев?“, обяснява Воденичаров. Според него фаталните моменти за страната ни са били Балканската война и Първата световна война. Интелектуалният елит на България, хората, които са се изучили в чужбина, идват и полагат костите си за родината. И тя е обедняла.

Мечтата на академика е в страната ни да се появи политик, който да поиска управлението не за 4-5, а за 10 години. Тогава мисленето във властта ще стане стратегическо. Би искал също да спре самоизяждането в дясното пространство, защото сега надеждите на хиляди хора са смачкани. А партиите в центъра да спрат клатенето наляво-надясно.

Икономическите лобита също трябва да направят крачка напред. Да седнат и да се разберат: каквото било - било. Дайте да видим нашите синове и внуци как да живеят в една спокойна, уредена и богата държава.

Пътят, по който вървим, изглежда, не е най-добрият. Непрекъснато се търсят противоречията, а не събирателните неща. Образованието не е това, което трябва да бъде. Получи се голяма ножица между богати и бедни. Загуби се социалността на държавата. Това са нещата, които плашат акад. Воденичаров.

Голямата цел е България да стане повече произвеждаща и по-малко консуматорска страна.


Късметът да имаш ядрена енергетика

Стефан Воденичаров се смята за късметлия. Съдбата винаги се е грижела  да работи с изключителни хора. Преди 43 години започва работа в Института по металознание при световноизвестния акад. Ангел Балевски, автор на метода за леене с противоналягане. А в началото на 90-те години, когато започнаха атаките срещу АЕЦ „Козлодуй“, се запознава с физика проф. Цветан Бончев и с тогавашния шеф на енергетиката Никита Шервашидзе. Тримата основават  Българското ядрено дружество и започват борбата за спасяването на четирите малки блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава екип на Воденичаров и експерти от „Сименс“ доказват, че 440-мегаватовите реактори могат да работят безопасно поне още две десетилетия.
Новият шеф на БАН е силно привързан към каузата, че България без ядрена енергетика не може. Не само защото гарантира сигурно електропроизводство, което не зависи от климатични, политически и икономически сътресения. Купуваш гориво за 2-3 години и конюнктурата вече не е страшна.

Други ползи също са значителни. Да вземем модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тя осигури контакт на български технически специалисти със световни компании - „Сименс“, „Арева“, „Уестингхаус“, редица руски производители. Нашите се потопиха в нова фирмена култура, получиха допълнителни квалификации. По време на модернизацията бяха създадени 7-8 български фирми, които в момента са гръбнакът в поддържането на българската енергетика. Разкриха се нови работни места. Какво по-хубаво от това за икономиката?

 

 

Фамилията идва от водениците на Златни пясъци

Прапрадядото на Стефан Воденичаров е бил собственик на водениците, които сега са туристическа атракция на Златни пясъци. По майчина линия родът е от Еленския Балкан. Всъщност академикът дължи инженерната професия именно на майка си Сия. Във времената на великите илюзии в края на 50-те години тя го записва в елитния механотехникум „Сталин“. За да има хляб в ръцете си независимо от превратностите на съдбата. „Иначе навярно щях да стана хирург, в училище най-интересна ми беше биологията“, признава Воденичаров. Но истината е, че новият шеф на БАН не е хирург, а специалист по броните и по много други изключително здрави неща.


Обединява хората около себе си

Доц. Михаил Малеев

Българската академия на науките следва да поеме отговорността на полагащата и се по право интелектуална власт и да направлява, подпомага и коригира изпълнителната и законодателната власт. Тя трябва да бъде стълбът, около който се обединява цялото общество. За тази цел на БАН е нужен ръководител с изключителни интелектуални и морални качества, с висок личен авторитет в страната и извън нея. Смятам, че Стефан Воденичаров е този човек.

Сред най-талантливите ученици на акад. Ангел Балевски, той е човек с идеали, с лично обаяние, съчетаващ висш професионализъм в материалознанието на металите с патриотизъм, всеотдайност, лична отговорност и съпричастност към съдбата на България.

Ст. Воденичаров е най-компетентният и дълбоко запознат с принципите и практиката на устойчивото развитие в неговата всеобхватност. Със своята дълбока вътрешна убеденост той обединява хората около себе си и ги прави съпричастни към мисията, която следва. Аз зная Ст. Воденичаров на новия пост ще пожертва много - любими научни проблеми, здраве, личен живот, спокойствие и сън. Вярвам, че жертвите ще са оправдани от приноса на БАН под неговото ръководство българите да живеят по-добре.

На добър час, Стефане, желая ти морални и всеотдайни колеги-съратници и успехи във всички начинания.


Избрахме човек на действието

Проф. Николай МИЛОШЕВ, шеф на Геофизичния институт

Работил съм с акад. Воденичаров в продължение на 4 години - като негов заместник по времето, когато той оглавяваше Общото събрание на БАН. Акад. Воденичаров е най-добрият избор за председател, особено в настоящата тежка ситуация. От една страна, е наясно с проблемите, от друга - има много богат опит като шеф на институт. Той е инженер по образование и по натура - умен, с точно, кратко и прагматично мислене, но също така и много енергичен, човек на действието.


Добър учен и мениджър

Акад. Никола СЪБОТИНОВ, бивш председател на БАН

Много съм доволен, че акад. Воденичаров беше избран за председател на БАН. Той е не само много добър учен със значителни постижения, но и добър мениджър. Доказателството е, че в тези тежки времена ръководеният от него Институт по металознание почти не почувства кризата. Умее да помага в тежки моменти и много пъти го е правил. Акад. Воденичаров беше председател на Общото събрание в момент, когато бяха извършени някои от най-тежките реформи. Това нямаше да се случи без неговото участие.

(в. Преса, печатно издание, брой от 330 от 4 декември 2012)


 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13