Берлускони - този луд, луд кавалер

12047 | 5 дек. 2012 | 15:04

Дон Силвио е най-успешният продавач на политика в модерното време

Автор:


Роден е на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. През 1961 г. завършва право. През 1971 г. създава кабеларката „Телемилано“ - първата тухла в огромната му медийна империя „Медиасет“. През 1993 г. основава собствена партия - „Форца, Италия“, по известния девиз на агитката на „Милан“. Футболният клуб, издателската къща „Мондадори“, всекидневникът „Джорнале“ и трите най-големи частни тв канала в Италия са  част от бизнес империята на Берлускони „Фининвест“.  Той е сред най-богатите италианци със състояние от 5,9 милиарда долара според сп. „Форбс“ за 2012 г. Няколко пъти е министър-председател - 1994-1995 г., 2001-2006 г., 2008-2011 г. Последно се връща във властта през 2008 г. начело на нова партия, основана от него - „Народ на свободата“. Разведен, с пет деца. Претърпява тежка сърдечна криза през 2006 г. и му е поставен байпас. Обвиняем по 4 дела (виж долу). За 20 години - от 1989 до 2009 г., е получил 2500 съдебни призовки за 106 процеса с искове на обща стойност 200 милиона евро.


Италианците са особен народ. Превръщат успешните бизнесмени в топ политици. Обожават ги. Защитават ги, все едно са им роднини. Защото вярват, че ако можеш да правиш милиарди, можеш да управляваш най-добре държава. Силвио Берлускони е продукт на това разбиране за политиката. Дали е правилното или не, в Италия то не само работи, но превърна търговския пътник в най-дълго управлявалия министър-председател след Втората световна война - общо 9 години. Супербогатият, супервлиятелен, суперхаресван и суперпрезиран дон Силвио се превърна в божество, създадено от покупко - продажбата на ценности и интереси. Не успяха да го свалят нито обвиненията в мащабни злоупотреби, нито подозренията за връзки с мафията, нито секс скандалите. Катурна го кризата. И то защото той сам поиска да се оттегли, когато прецени, че е дошъл моментът.

Възкресението на търговския пътник

Берлускони е най-успешният търговски пътник на новото време. Размяната на знания срещу пари му е присъща от малък. В началното училище пише трудните домашни на съучениците си срещу безплатни сандвичи за междучасието. В католическия колеж разкрива певческите си умения и става фронтмен на група. Барабанистът му Феделе Конфалониери днес ръководи медийната империя на Берлускони „Медиасет“. Силвио тръгва в бизнеса от амбулантен търговец на устройства за почистване с вакуум и певец на круизен кораб заедно с Феделе, за да стигне до милиардер, който до 2011 г. бе най-богатият италианец (днес е на шеста позиция с близо 6 млрд. долара).

Популизъм или всичко

Берлускони вижда в политиката златен шанс да разгърне потенциала си на мъж с максимум власт и минимум скрупули. Италианците му го дават. Покорени са от усмивката му, неподправеността и най-вече откровеността му. Популизмът му ги държи като омагьосани, империята му дава шанс да държи недокоснат медийния си имидж. Така избирателите си затварят очите пред факта, че ходи на високи токове, за да не бие на очи с ниския си ръст, че има трансплантирана коса и е правил лифтинг, за да скрие бръчките около очите на 76-те си години. Че ходи с костюми по-голям номер, за да изглежда по-слаб. И че няма нищо общо със стила на политиците, с които сяда на една маса по световните върхове. Но те са принудени не само да търпят нетактичните му шегички, но и да се съобразяват с него. Защото властта на парите му е дала власт над душите в третата икономика в еврозоната и четвъртата в ЕС, страна основателка на европейската общност.

Стилът „Ил Кавалиере“

Така се роди стилът „Берлускони“ в политиката. Сравняват го единствено с Роналд Рейгън в умението му да сграбчи сърцето на избирателя. Кавалерът, галантният Берлускони не крие нито една своя слабост и я превръща в оръжие по откровеност. Обожава жените и секса, защото е бил обожаван от майка си, домакинята Роза. Той не идва от супербогатите аристократични семейства, а от долната средна класа. С безпогрешния си търговски усет разбира, че съвременните хора се  интересуват много повече от това как изглежда и как се държи един политик,отколкото от това какво обещава и какви идеи изповядва. Сега Силвио Берлускони плаща сметката за годините на разгул, корупция, разюздано поведение, в които го обвиняват. През октомври получи една ефективна присъда, грози го втора. Но съвсем няма вид на паднал от коня кавалер. Напротив, твърди, че пак ще участва на изборите през пролетта на 2013 г. „Аз съм най-добрият политически лидер в Европа и в целия свят. Аз съм Исус Христос на политиката“, заяви през 2009 г. Силвио Берлускони. Как да не повярваш на този луд, луд кавалер?


Б-бисери


За Ангела Меркел: „Това е една дебела к...а, която никой не иска да ч...а.“

За Барак Обама: „Той е млад, има слънчев загар.“

За Мартин Шулц: „Вие сте перфектен за ролята на надзирател в нацистки концлагер.“

За съдебната система: „Без съмнение съм най-преследваната личност в цялата световна история.“

За жените: „Жените се редят на опашка да се омъжат за мен. Защото знам как да го правя.“

 


Топли чувства към България

 

Българо-италианските отношения преживяват разцвет с Берлускони като премиер. На гости му ходят Георги Първанов, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски. Но той си допада най-много с Бойко Борисов. Върхът е през 2010 г., когато само за два месеца си разменят по една визита: Борисов гостува в двореца „Киджи“ в Рим, а Берлускони открива паметник на Гарибалди в София.

Странно, но днес българският премиер като че ли е променил отношението си. Журналистът от в. „Файненшъл таймс“ Тони Барбър споделя в блога си впечатленията си от срещата с Бойко Борисов в София: „Забелязах, че сред нещата в кабинета му са и две книги от бившия италиански премиер Силвио Берлускони, едната от които беше с подпис на автора. Попитах Борисов харесва ли Берлускони. „Не, отвърна твърдо той.“

Но пък Ил Кавалиере трайно оценява хубостта на българската жена. Дарина Павлова, вдовица на собственика на „Мултигруп“ Илия Павлов, вече не крие връзката си с Берлускони, започнала през 2004 г. Никога няма да забравя пърата ни нощ заедно, изпитах огнена страст, сподели Дарина неотдавна пред сп. „Оджи“.


Процесите 


Силвио Берлускони в продължение на години успяваше да избегне дългата ръка на закона - пазеше го премиерски имунитет. След оставката през 2011 г. обаче делата се завъртяха на пълни обороти. В края на октомври 2012 г. той получи и първата ефективна присъда - 4 г. затвор по делото „Медиасет“. В него бе обвинен, че е купувал права за филми на завишени цени чрез офшорки и е крил данъци. Благодарение на амнистия,приета през 2006 г., ефективната му  присъда бе намалена на 1 година. Той обжалва. Други две корупционни дела приключиха без последствия за Ил Кавалиере.

Процесът „Медиатрейд“ бе за злоупотреби по същата схема със завишени цени за тв права и финансови злоупотреби. Аферата „Милс“ обвиняваше Берлускони, че е накарал счетоводителя си Дейвид Милс да излъже под клетва срещу 600 000 долара подкуп през 90-те години на ХХ в. Четвъртият процес, който е в ход, е „Рубигейт“ за секс с малолетна и злоупотреба със съдебно положение. По него сега се изслушват свидетелки - участнички в оргиите на дон Силвио. Той все още не е призован, но предстои.


Момичетата на Папи


 

 

Руби

 

Фаталната нощ е през октомври 2010 г., когато Берлускони, тогава премиер, се обажда в полицейски участък и нарежда да бъде освободена 17-годишната мароканка Карима ал Махруд. Броени дни по-късно той вече е пред съдията по две обвинения - злоупотреба с власт и секс с малолетна.

 

Ноеми Летиция

 

Така започва да се разнася пикантната пара около момичетата на Папи - компаньонките, които красят пищни вечери, според някои - оргии, организирани в неговата вила „Чертоза“. И до днес Берлускони отрича, че някога е правил секс срещу пари или пък с малолетни. Но Карима, по прякор Руби, доби международна известност с делото „Рубигейт“. Покрай нея тръгна легендата за партитата „бунга-бунга“, както шеговито ги определи самият Папи - така го наричат девойките.

Скандалът му струваше брака. Стигна даже до Европарламента - една от компаньонките - Ноеми Летиция, разкри, че премиерът правил списъци с красавици, които да бъдат кандидатки за евродепутати в партийните му листи.„Не съм светец“, признава Берлускони. Дали любовта към „тънката част“ ще му струва глоби и затвор, предстои да разберем.


 

 


От категорията

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Той е хлъзгава, многостранна личност, която не може да се определи, но никой не ...

31 март 2023 | 08:39

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%--Trend--Fotofinish-na-vota---GERB---SDS-s-26-4--pred-PP---DB---s-26-1-_1680252707.png

БСП остава на пето място със 7,3%

31 март 2023 | 08:16

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51