Дългият път на тръбата до България

20203 | 7 дек. 2012 | 06:04

Символичното заваряване на първата връзка на газопровода "Южен поток", който трябва да съедини руските газови находища и европейскит

Автор:Според българското министерство на регионалното развитие и благоустройството, министър Лиляна Павлова ще направи в петък първа копка на "Южен поток" в Анапа. И според двата източника в церемонията ще участва президентът на Руската федерация Владимир Путин. На 30 декември 2011 година Путин даде поръчение на "Газпром" да ускори началото на реализацията на проекта и да започне строителството още през 2012 година. Само след три седмици, председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер утвърди подробен план на мероприятието, позволяващ да се премине към етапа на строителство на газопровода през декември 2012 година, припомня РИА"Новости".

Но символите – заваряване или първа копка – са само малка частица от огромната работа, която предстои преди по бъдещата тръба бъдещият природен газ да стигне до Варна. Морският участък от газопровода ще премине от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общо под водата ще има около 900 километра, максималната дълбочина е над два километра. Самото Черно море има максимална дълбочина 2245 метра. Проектната мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра. За сухопътния маршрут след България се разглеждат два възможни маршрута – един на северозапад и друг на югозапад, пише руската информационна агенция "Новости".


 

  КАРТА НА ВАРИАНТИТЕ ЗА ГАЗОПРОВОДА "ЮЖЕН ПОТОК"
 

Пътят е не само километри, но и години

Операторът на морския участък на газопровода "Южен поток", компанията Саут стрийм транспорт / South Stream Transport - SST/ през 2013 година планира търговете за избор на материал и подизпълнители на строителството, а самото строителство се планира да започне през 2014 година. Акционери в SST AG са Газпром с 50%, италианската Ени /Eni/ с 20%, немската Винтершал /Wintershall/ и френската ЕДеЕф /EdF/ по 15%.

SST на 20 ноември публикува отчет за определянато на обема на работата по оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на руския участък. Работата на терен по ОВОС ще се проведат до първото четиримесечие на 2013 г., консултациите по предварителната версия на ОВОДС – през третото четиримесечие, окончателния отчет по ОВОС трябва да бъде представен през последните четири месеца на 2013 година. Строителството на руския участък може да започне едва след одобрението на руската държавната агенция Главгосекпертиза, пише РИА"Новости".

През 2013 година SST планира търгове за купуване на тръбите и услугите за поставяне на тръбата. По-рано директорът на "Газпром" Милер съобщи, че от Ени са предложили за полагането на тръбата услугите на компанията Saipem. Според представителя на компанията SST Себастиян Сас всички необходими за началото на строителството разрешения ще бъдат получени най-късно през 2014 година, за да може компанията да започне строителството. По думите му компанията е уверена, че ще може да привлече наобходимото финансиране. Заемните средства могат да бъдат до 70%, а собствените средства на акционерите 30%, но пропорцията още не е била обсъждана. Финансови консултанти са ING Bank, Credit Agricole и Russian Project Finance Bank.

Едва след търговете през 2013 година може да бъде ясна цената на подводния участък от "Южен поток". Според "Газпром", общата стойност на "Южен поток" е от порядъка на 16 милиарда евро, от тях 10 милиарда са за морската част. За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще се строят допълнителни 2, 5 хиляди километра и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата /MW/. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

По руска територия и руски териториални води дължината ще бъде колкото и на българска територия и териториални води – по около 230 километра.. В турската икономическа зона от Черно море дължината е 470 километра. След България руския газ ще тръгне към Сърбия, Унгария, Словения към Северна Италия. Предполагат се отклонения в Хърватия и в Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, изтъква РИА"Новости".

Другото притеснение на "Газпром"

Както вече бе подчертано в средата на ноември бяха приети всички окончателни инвестиционни решения за "Южен поток" - както по сухопътното, така и по морското трасе. Въпреки това, остава открит въпросът с влиянието на европейското законодателство върху бъдещето на газопровода. В началото на декември министърът на енергетиката на РФ Александър Новак съобщи на журналистите, че руската страна продължава да работи по за получаването от Еврокомосията на статут на трансгранична европейска мрежа / Trans European Network, TEN/ за "Южен поток".

Този статус би позволил "Южен поток" да бъде изведен от действието на Третия енергиен пакет на ЕС, който изисква предоставянето на достъп на трети лица до тръбата. Такъв статут имат два газопровода на "Газпром" - "Северен поток" и Ямал – Европа, а също и проекта Набуко / Nabucco/. Русия разчита, че допълнителен фактор в полза на такова решение е специалният национален статут на участъците по трасето. Първата от страните от ЕС, която в края на миналата година предостави на "Южен поток" статут на проект от национално значение бе България.

Изискванията на Третия енергиен пакет в Европа за създаване на конкуренция предвиждат, че един доставчик може да използва не повече от половината от мощностите на тръбопровода. Русия предлага да се приемат сухопътните участъци от газопровода като продължения на експортните газопроводи, разположени на дъното на Балтийско и Черно море. Според Алексей Милер изискванията на Третия енергопакет лишават "Газпром" от възможността да използва половината от мощността на сухопътните газопроводи – разклонения на "Северен" и "Южен поток"

По неговите думи "Газпром", който подава на границата на ЕС необходимите пазарни обеми от природен газ, сега не може да разчита на използването на адекватни транспортни мощности за доставка на тези обеми до крайните точки, където газът сменя собствениците си и се включва във вътрешната европейска газоразпределителна мрежа. Проблемът е в това, че съответните регулационни органи предоставят на "Газпром" едва половината от приемащите мощности, към чието строителство компанията има непосредствено отношение. По думите на Милер, за "Северен поток" това вече е реалност и по него синьото гориво достига до получателите, но дискриминационната мярка възпрепятства ефективната работа на газопроводите OPAL и NEL , които са съставна част от "Северен поток".

КАРТА НА ЮЖЕН ПОТОК, СЕВЕРЕН ПОТОК И НАБУКО

Аналогичен проблем надвисва и над "Южен поток". Милер отбелязва, че европейските и националните органи няма да позволят на "Газпром" да използва всички приемащи мощности, дори когато за тях няма други претенденти. Остава открит и друг въпрос – ще бъдат ли мощностите на новите газопроводи достатъчно осигурени от търсенето. През тази година в Европа експортът на газ продължава да намалява. За 11 месеца той се е съкратил с 8% до 98,959 милиарда кубически метра. В същото време "Газпром" изучава съвместно с партньорите си възможността за построявана на трети и четвърти клан на "Северен поток". Тогава износът по него би трябвало да достигне 110 милиарда кубически метра на година.

За тези 11 месеца дори първата тръба на "Северен поток" не успя да достигне проектната си мощност и на 8 октомври, след като бе пуснат на 8 ноември 2011 г. по тръбата преминаха около 9 милиарда кубически метра синьо гориво. По дъното на Черно море от години работи и един друг газопровод. По него Русия доставя на Турция синьо гориво. При построяването му бяха заобиколени Украина, Румъния и България.

В началото на декември президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Русия и Турция могат да се договорят за разширение на газопровода "Син поток" /"Голубой поток"/ за турския пазар и за възможен транзит в трети страни. "Желаем да видим напредък и развитие на проекта", каза пред представители на чуждестранни медии в България президентът Росен Плевнелиев по адрес на "Южен поток". "Освен това България има амбициите да се превърне в енергиен разпределителен център на природен газ в Европа и ние бихме подкрепили всяка инициатива в тази посока. Например, възможното строителството на отклонения от газопровода за Македония, Албания и Гърция. Нашата позиция е ясна. Ние сме "ЗА". Готови сме да развиваме следващите фази", добави Росен Плевнелиев.

Той добави, че тотален приоритет на България остава и газопроводът "Набуко". Но още далечен и не съвсем ясен.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21