Дългият път на тръбата до България

20990 | 7 дек. 2012 | 06:04

Символичното заваряване на първата връзка на газопровода "Южен поток", който трябва да съедини руските газови находища и европейскит

Автор:Според българското министерство на регионалното развитие и благоустройството, министър Лиляна Павлова ще направи в петък първа копка на "Южен поток" в Анапа. И според двата източника в церемонията ще участва президентът на Руската федерация Владимир Путин. На 30 декември 2011 година Путин даде поръчение на "Газпром" да ускори началото на реализацията на проекта и да започне строителството още през 2012 година. Само след три седмици, председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер утвърди подробен план на мероприятието, позволяващ да се премине към етапа на строителство на газопровода през декември 2012 година, припомня РИА"Новости".

Но символите – заваряване или първа копка – са само малка частица от огромната работа, която предстои преди по бъдещата тръба бъдещият природен газ да стигне до Варна. Морският участък от газопровода ще премине от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общо под водата ще има около 900 километра, максималната дълбочина е над два километра. Самото Черно море има максимална дълбочина 2245 метра. Проектната мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра. За сухопътния маршрут след България се разглеждат два възможни маршрута – един на северозапад и друг на югозапад, пише руската информационна агенция "Новости".


 

  КАРТА НА ВАРИАНТИТЕ ЗА ГАЗОПРОВОДА "ЮЖЕН ПОТОК"
 

Пътят е не само километри, но и години

Операторът на морския участък на газопровода "Южен поток", компанията Саут стрийм транспорт / South Stream Transport - SST/ през 2013 година планира търговете за избор на материал и подизпълнители на строителството, а самото строителство се планира да започне през 2014 година. Акционери в SST AG са Газпром с 50%, италианската Ени /Eni/ с 20%, немската Винтершал /Wintershall/ и френската ЕДеЕф /EdF/ по 15%.

SST на 20 ноември публикува отчет за определянато на обема на работата по оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на руския участък. Работата на терен по ОВОС ще се проведат до първото четиримесечие на 2013 г., консултациите по предварителната версия на ОВОДС – през третото четиримесечие, окончателния отчет по ОВОС трябва да бъде представен през последните четири месеца на 2013 година. Строителството на руския участък може да започне едва след одобрението на руската държавната агенция Главгосекпертиза, пише РИА"Новости".

През 2013 година SST планира търгове за купуване на тръбите и услугите за поставяне на тръбата. По-рано директорът на "Газпром" Милер съобщи, че от Ени са предложили за полагането на тръбата услугите на компанията Saipem. Според представителя на компанията SST Себастиян Сас всички необходими за началото на строителството разрешения ще бъдат получени най-късно през 2014 година, за да може компанията да започне строителството. По думите му компанията е уверена, че ще може да привлече наобходимото финансиране. Заемните средства могат да бъдат до 70%, а собствените средства на акционерите 30%, но пропорцията още не е била обсъждана. Финансови консултанти са ING Bank, Credit Agricole и Russian Project Finance Bank.

Едва след търговете през 2013 година може да бъде ясна цената на подводния участък от "Южен поток". Според "Газпром", общата стойност на "Южен поток" е от порядъка на 16 милиарда евро, от тях 10 милиарда са за морската част. За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще се строят допълнителни 2, 5 хиляди километра и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата /MW/. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

По руска територия и руски териториални води дължината ще бъде колкото и на българска територия и териториални води – по около 230 километра.. В турската икономическа зона от Черно море дължината е 470 километра. След България руския газ ще тръгне към Сърбия, Унгария, Словения към Северна Италия. Предполагат се отклонения в Хърватия и в Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, изтъква РИА"Новости".

Другото притеснение на "Газпром"

Както вече бе подчертано в средата на ноември бяха приети всички окончателни инвестиционни решения за "Южен поток" - както по сухопътното, така и по морското трасе. Въпреки това, остава открит въпросът с влиянието на европейското законодателство върху бъдещето на газопровода. В началото на декември министърът на енергетиката на РФ Александър Новак съобщи на журналистите, че руската страна продължава да работи по за получаването от Еврокомосията на статут на трансгранична европейска мрежа / Trans European Network, TEN/ за "Южен поток".

Този статус би позволил "Южен поток" да бъде изведен от действието на Третия енергиен пакет на ЕС, който изисква предоставянето на достъп на трети лица до тръбата. Такъв статут имат два газопровода на "Газпром" - "Северен поток" и Ямал – Европа, а също и проекта Набуко / Nabucco/. Русия разчита, че допълнителен фактор в полза на такова решение е специалният национален статут на участъците по трасето. Първата от страните от ЕС, която в края на миналата година предостави на "Южен поток" статут на проект от национално значение бе България.

Изискванията на Третия енергиен пакет в Европа за създаване на конкуренция предвиждат, че един доставчик може да използва не повече от половината от мощностите на тръбопровода. Русия предлага да се приемат сухопътните участъци от газопровода като продължения на експортните газопроводи, разположени на дъното на Балтийско и Черно море. Според Алексей Милер изискванията на Третия енергопакет лишават "Газпром" от възможността да използва половината от мощността на сухопътните газопроводи – разклонения на "Северен" и "Южен поток"

По неговите думи "Газпром", който подава на границата на ЕС необходимите пазарни обеми от природен газ, сега не може да разчита на използването на адекватни транспортни мощности за доставка на тези обеми до крайните точки, където газът сменя собствениците си и се включва във вътрешната европейска газоразпределителна мрежа. Проблемът е в това, че съответните регулационни органи предоставят на "Газпром" едва половината от приемащите мощности, към чието строителство компанията има непосредствено отношение. По думите на Милер, за "Северен поток" това вече е реалност и по него синьото гориво достига до получателите, но дискриминационната мярка възпрепятства ефективната работа на газопроводите OPAL и NEL , които са съставна част от "Северен поток".

КАРТА НА ЮЖЕН ПОТОК, СЕВЕРЕН ПОТОК И НАБУКО

Аналогичен проблем надвисва и над "Южен поток". Милер отбелязва, че европейските и националните органи няма да позволят на "Газпром" да използва всички приемащи мощности, дори когато за тях няма други претенденти. Остава открит и друг въпрос – ще бъдат ли мощностите на новите газопроводи достатъчно осигурени от търсенето. През тази година в Европа експортът на газ продължава да намалява. За 11 месеца той се е съкратил с 8% до 98,959 милиарда кубически метра. В същото време "Газпром" изучава съвместно с партньорите си възможността за построявана на трети и четвърти клан на "Северен поток". Тогава износът по него би трябвало да достигне 110 милиарда кубически метра на година.

За тези 11 месеца дори първата тръба на "Северен поток" не успя да достигне проектната си мощност и на 8 октомври, след като бе пуснат на 8 ноември 2011 г. по тръбата преминаха около 9 милиарда кубически метра синьо гориво. По дъното на Черно море от години работи и един друг газопровод. По него Русия доставя на Турция синьо гориво. При построяването му бяха заобиколени Украина, Румъния и България.

В началото на декември президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Русия и Турция могат да се договорят за разширение на газопровода "Син поток" /"Голубой поток"/ за турския пазар и за възможен транзит в трети страни. "Желаем да видим напредък и развитие на проекта", каза пред представители на чуждестранни медии в България президентът Росен Плевнелиев по адрес на "Южен поток". "Освен това България има амбициите да се превърне в енергиен разпределителен център на природен газ в Европа и ние бихме подкрепили всяка инициатива в тази посока. Например, възможното строителството на отклонения от газопровода за Македония, Албания и Гърция. Нашата позиция е ясна. Ние сме "ЗА". Готови сме да развиваме следващите фази", добави Росен Плевнелиев.

Той добави, че тотален приоритет на България остава и газопроводът "Набуко". Но още далечен и не съвсем ясен.


 


От категорията

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Той е хлъзгава, многостранна личност, която не може да се определи, но никой не ...

31 март 2023 | 08:39

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%--Trend--Fotofinish-na-vota---GERB---SDS-s-26-4--pred-PP---DB---s-26-1-_1680252707.png

БСП остава на пето място със 7,3%

31 март 2023 | 08:16

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51