Ивайло ТРИФОНОВ: Костов се предложи на БКП, Луканов му отказа

22439 | 7 дек. 2012 | 10:44

Интервю на Мариела БАЛЕВА с Ивайло Трифонов за това кой и как създаде СДС и за грешките, белязали разпада му днесИвайло Трифонов (1941) е инженер-физик, политик и дипломат. Един от основателите на Обществения комитет за екологична защита на Русе (1988). Член на ръководството на Клуба за гласност и демокрация (1989). Организационен секретар на НКС на СДС. Началник на канцеларията на президента Желю Желев (1990-1996). Служебен вицепремиер в правителството на Ренета Инджова (1994-1995). Посланик на България в Белград (1997-2001).


Г-н Трифонов, днес на 7 декември станаха 23 години от създаването на СДС. Каква я мислехте тогава и каква стана сега, учудвате ли се от сините драми напоследък?

- Случилите се в последно време събития са нормални процеси и се учудвам, че СДС се задържа толкова дълго време. Във всички бивши социалистически държави, в които се извърши т.нар. нежна революция, организациите, които направиха промените, престанаха да съществуват. Трансформираха се в други партии. Те изпълниха своята историческа роля да срутят тоталитарния режим и да поставят началото на политическите промени към демокрация и към пазарна икономика.

Не ви ли е тъжно, че СДС върви натам, все пак в началото всички имахте съвсем други идеи?

- Съдбата на СДС е сложна и за съжаление тъжна. Но ние, които бяхме първите, освен носталгия изпитваме и чувството, че СДС е изпълнил своята историческа роля в областта на политиката. В областта на икономическата трансформация обаче не успя. Категоричен съм в това.

За съжаление политическите амбиции на истинския гробокопач на СДС Иван Костов доведоха до превръщането на тази разнолика коалиция в една партия, и то от болшевишки тип. Последваха непрекъснати отлюспвания, както първи нарече навремето тези процеси Христофор Събев.

Архивите говорят, че вие сте кръстникът на СДС, човекът, измислил името на коалицията.

- За да бъдем точни към историята, човекът, който измисли името, е Георги Спасов, Бог да го прости. Още преди 10 ноември в неговата квартира тайно се срещаха представители на неформални организации, както и възстановяващите се земеделци - николапетковисти, и социалдемократите на Дертлиев. Още тогава се обсъждаше проблемът за обединение на тези организации. Така се стигна до 7 декември 1989 г., когато в Института по социология към БАН на ул. „Московска“ се взе решение за широка коалиция, наречена Съюз на демократичните сили, която аз само обявих.

И какво точно се случи на 7 декември 1989 г., колко души се събрахте?

- Спомням си, че Петко Симеонов бе поискал разрешение от Кръстьо Петков, който тогава беше директор на Института по социология. Нямаше го и заседателната зала ни даде заместникът му проф. Георги Фотев. В залата бяхме около 15-20 човека, всъщност по двама-трима представители от отделните организации.

А как стана изборът на д-р Желю Желев за председател на новата коалиция СДС?

- Д-р Желев не беше в началото на сбирката. Той заедно с проф. Чавдар Кюранов и проф. Иван Николов беше отишъл на разговор в Партийния дом по покана на Андрей Луканов, Петър Младенов и ген. Добри Джуров. Темата - как се развива демократичният процес в страната и да не се стига до остри социални сблъсъци и жертви. Там д-р Желев известява шефовете на компартията, че точно в този момент в Института по социология се създава  Съюз на демократичните сили, обединение на всички неформални организации, възникнали преди 10 ноември, заедно с възстановените партии, унищожени от комунистите след 9 септемри 1944 г.

И каква е била реакцията на ръководителите на БКП?

- Всички са били направо втрещени, въобще не са знаели какво става. „Ама защо бе, другари?“, им казали те. „Защото трябва да има опозиция на вашата партия, затова се прави“, им отговорил Желев. Ето я истината от първа ръка. Това обаче говори и друго, че разправяната от години теза, че СДС е създаден и отгледан като послушна опозиция с благословията на БКП, е зловреден мит.

Е, как, не е ли имало акуширане на СДС от страна на Луканов, това се говори от всички?

- Ама за какво акуширане става въпрос?! Та те всички останаха втрещени от новината за създаването на СДС. След като д-р Желев я съобщава, той веднага се върна в института, където макар и без негово присъствие, вече бе избран за председател на съюза. Разбира се, всички знаеха къде е бил. Така че приказките за бабуване на тогавашния СДС са спекулация, избиване на комплекси от хора, които по-късно се включиха в демократичните процеси, като се опитваха да си направят минало и се напишат по-големи борци срещу тоталитаризма. Кеворкян много сполучливо ги нарече в „Преса“ белогащници, т.е. хора, които 10 ноември завари по бели гащи. Те не знаеха за какво става дума.

По време на Великото народно събрание СДС взема решение кандидатът за президент да бъде д-р Петър Дертлиев. БСП обаче провали гласуванията и избра Желю Желев. Защо?

- Това беше дълбоко обмислен ход от страна на ръководството на БСП. Те целяха две неща. Първо, да спасят собствената си партия, и, второ, да обезглавят СДС. Те бяха съзрели, че ако докторът бъде избран за президент, неговата партия ще се превърне в много по-масова.

Тоест от БСП са се опасявали да не би много техни членове да дезертират в БСДП?

- Да, в разговори съм чувал за идеята на Луканов партията БКП/БСП да се разцепи на две - социалдемократическа и комунистическа, като първата част да се обедини с формацията на Дертлиев. За съжаление планът не успя и само в България тази партия остана цяла. Всъщност тя беше жертва на позицията на Александър Лилов, който надделя с тезата за единство на всяка цена. Предпочитането на Желев за президент имаше и втори план. На комунистите им беше ясно, че обединяващата фигура в СДС е той, човекът, който успяваше да балансира различните мнения на „Раковски“ 134. СДС обаче направи още една грешка. Не избра Петър Дертлиев за председател на СДС и започнаха битките кой да води бащината дружина.

Значи СДС сами сте си виновни?

- Хората от организациите в СДС не можаха да преценят, че за лидер трябва да се избере фигура, която да бъде все пак достатъчно авторитетна и силна. Съюзът започна да се обезкървява, тръгнаха вътрешни борби за влияние, за власт, битки за квоти в избирането на различни места в листите и т.н. Преди това обаче имаше една друга срамна история - сцените, когато седесари изгаряха книгата на д-р Желев „Фашизмът“.

Тежък момент беше и публичното оттегляне на Блага Димитрова от поста вицепрезидент. Сподели ли ви нещо тогава д-р Желев?

- Беше му много мъчно, казваше ми с болка, че тези хора съсипват съюза. На него му беше ясно, че СДС вече е пред разпад. Блага се оттегли, но не без помощта на радикално настроените на „Раковски“ 134. Спомнете си измислената гладна стачка на Едвин Сугарев, групата около него хвърляше към д-р Желев абсолютно необосновани нападки. Истината е, че те искаха да командват президента. А той не се съгласи да бъде кукла на конци. Те му поставяха ултиматуми, свързани дори за мен.

Припомнете какво точно искаха и кои бяха те?

- Имена не искам да казвам, защото тези хора все пак имат своите заслуги към първичния СДС. Те настояваха да бъда отстранен от поста началник на канцеларията на президента, защото, като съм следвал в Москва, през лятото съм чел емисиите на радио „Москва“ за България. А това според тях означало, че съм бил едва ли не агент на КГБ и т.н.

И какво им каза д-р Желев?

- Желев им каза: „Гледайте си работата, аз съм си проверил хората.“ Всъщност те искаха да превземат президентството и да държат в шах д-р Желев, едва ли не да го командват. Разбира се, това не се получи, защото екипът, който създадохме, беше доста силен. Но тези срамни сцени доведоха и до отдръпване на нашите симпатизанти.

Всъщност вие как станахте началник на канцеларията на президента?

- О, и то е доста смешно. След избора на Желю за президент на 1 август 1990 г., шефът на бившето УБО ген. Сава Джендов ми каза, че е време Желев да избере кой ще е началник на канцеларията му. Поставих въпроса пред новия държавен глава. „Ей, верно, бе - почеса се д-р Желев. - Ама кого да предложим? Кой е най-подходящият...“ „Желю, ти сериозно ли се чудиш кой, аз ще бъда - не издържа моя милост. - Аз съм най-подходящият човек! Дори не станах и велик депутат, за да пазя гърба ти от неприятели.“ „Да, бе“ - плесна се по челото Желев. В края на краищата така възприемах своето участие в новите процеси - да бъда просто негов помощник в работата му като държавен глава.

Защо първите седесари, тези от романтичния период на СДС, не изпитвате добри чувства към Костов, от ревност ли?

- За мен Костов е една случайна фигура, която случайно стана депутат във ВНС. Д-р Желев е описал в своите спомени следната случка. При среща след 10 ноември с д-р Желев в сладкарница „Пролет“, срещу Паметника на Съветската армия, Костов си предлага услугите, като натъртва, че може да предостави много икономическа информация, но зависи колко ще плати. И тогава д-р Желев му е казал: „Господине, нашият разговор беше дотук.“ Това е истината за Иван Костов. Искаше да продаде на СДС, който нямаше една стотинка. Това говори за облика на този човек, който просто направи изкуствена кариера и заби последния нож в СДС, като го разцепи и създаде своя партия. Ами има ли човек, който да е направил по-голяма услуга на БСП от Иван Костов?

Акад. Сендов намекна в интервю за „Преса“, че една от причините за срива на СДС е, че по върховете му има още хора, назначени от БСП. Вярно ли е това?

- Сигурен съм, че Иван Костов е един от тях. Ние имаме информация за негови разговори с Луканов, когато е искал да играе по-активна икономическа роля в екипите на БСП преди първите избори. И Луканов му казал: „Иване, ние си имаме достатъчно икономисти, професори и т.н. Ти ще вървиш на „Раковски“, там ти е мястото.“ На този разговор е присъствал покойният вече Венцел Райчев, който ми разказа това. Не искам обаче да отричам заслугите на правителството на ОДС, което изведе страната от хиперинфлацията по време на Жан Виденов. Но да се приписват всички плюсове на Командира е, меко казано, несериозно. На Костов му предлагаха да стане премиер през 1992 г., когато беше проблемът с правителството на Филип Димитров. Той обаче отказа.

Защо според вас е отказал?

- Може би се е уплашил, не се е чувствал достатъчно подготвен. Той не е от смелите. Хора, които го познават по-отблизо, знаят, че в такива критични моменти той изпада в състояние на малодушие.

След последните скандали СДС остава без армия, напускат го хора от цялата страна. Но се задава нов субект - „Единство“. Ще го бъде ли?

- СДС няма безспорен и авторитетен лидер, подкрепян от цялата организация, затова няма и перспектива. Ето, сега Надежда Нейнски прави някаква организация „Единство“, но те нямат друг шанс и ще отидат при Иван Костов. Номерът е ясен, пак политическо оцеляване, т.е. пет-шест човека трябва да намерят пристан за още един мандат като депутати.

Десницата днес се представлява от ГЕРБ и Бойко Борисов, имат ли те алтернатива?

- Бойко е безалтернативен. Познавам го от 20 години, докато бях в президентството. Не е добре, че няма дясна алтернатива на управляващите. Срамно е Костов да говори - нашият най-голям противник е ГЕРБ. Така той иска да докара отново БКП/БСП и Доган на власт. Вярвам, че българинът има реално политическо чувство и нюх и няма да допусне това.

(в. Преса, печатно издание, брой от 333 от 7 декември 2012)


 


От категорията

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия-1626963321.jpg

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – ...

22 юли 2021 | 17:27

Марко Семов: А дали е възможна демокрация там, където има омраза?

-1562394598.jpg

Защото пръстът, размахан или насочен, е закана. А заканата е предупреждение за ...

22 юли 2021 | 18:15

Кеворкян: Търси се арендатор

-1568320806.jpg

Драмата е в друго. Да речем, че открият някой екзалтант, готов на всичко. И ...

25 юли 2021 | 07:56

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

-1602568492.jpg

Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това ...

24 юли 2021 | 17:26