Доц. Крум Кацаров: Лекарите бягат, как да ги спрем с тези заплати

27784 | 10 дек. 2012 | 08:26

Увеличават се раковите заболявания на панкреаса и черния дроб, казва началникът на Клиниката по гастроентерология ВМАИнтервю на Евгени Генов за амбициите на ВМА да изгради най-модерната болница в Катар и за проблемите в здравеопазването.


Полк. доц. Крум Кацаров, д.м. е зам.-шеф на ВМА. Той е и началник на Клиниката по гастроентерология. Специалист е по вътрешни болести, военнополева терапия и гастроентерология. Специализирал в Есен и Франкфурт, Германия, в Холандия и САЩ. Носител е на наградата на Българския лекарски съюз на името на проф. д-р. Константин Чилов. Отличен е с награден знак на МО „За вярна служба под знамената“ I степен. Ръководител е на екипа, който ще изгражда високотехнологична болница в Катар.


- Г-н полковник, ВМА ще изгражда първата военна болница в Катар. Това е голямата новина отскоро. Защо емирството избра именно нашата страна и  по-конкретно Военномедицинската ни академия?

- Вероятно това е резултат от двустранните споразумения, които бяха подписани неотдавна между премиера на България и правителството на Катар. Освен това катарска делегация бе у нас, разгледа ВМА, срещна се с медицинския персонал. Вероятно са останали впечатлени от видяното - структури, екипировка, организацията на работата ни, професионализма на военните ни медици. Предполагам, че са видели модел, който може да бъде приложен при тях, но и съобразен с техните специфични условия.

- А там какъв тип болница ще изграждаме?

- Вероятно намерението им е да направят елитна военна болница, която да обслужва и цивилни граждани. И особено да лекува ВИП персони. В този  смисъл бъдещата военна болница наистина трябва да е високотехнологична, много добре екипирана, с перфектни специалисти - техни, както и наши, ако евентуално приемем да работим на ротационен принцип там. Според тях една такава болница би следвало да копира нашия модел, т.е. да има спешно звено и клинични структури - терапия, хирургия, лаборатории, образна диагностика.

- Сградата там построена ли е вече?

- Не, предстои изграждането й. Ще се прави проект и ще се изгражда изцяло нова структура.

- Но тя ще е ли готова до 1 февруари 2013 г., след като на тази дата заминава нашият първи екип медици?

- Всичко е въпрос на договореност, която предстои. Първият ни екип от високоспециализирани медици ще замине с идеята да помага при самото изграждане на клиниките, въвеждането на модерни технологии и методи на диагностика и лечение. Така че най-вероятно доизграждането на високотехнологичната болница ще про- дължи и след 1 февруари.

- Разбра се, че групите ни ще бъдат от 40 души - 30 лекари и 10 сестри, които ще се ротират през месец в рамките на една година. Ще има ли корекции в тези намерения?

- Това е идеята, макар че, ако ротацията е през месец, може би бройката специалисти ще е недостатъчна. Нормално е да има един базисен екип, който да преглежда пациенти, да селектира по-тежките и сложни  случаи и след това да отива наш висококвалифициран екип. Вероятно точно тези екипи ще се сменят през месец.

- Сензационният факт, за който съобщи „Преса“, че Катар смята да плаща по 10 000 евро заплата на наш доктор и по 7000 евро на сестра, възбуди духовете у нас?

- Това е нормално заплащане в бранша по света, не само за Катар. Навсякъде в Европа един лекар, който е топспециалист, взема над 10 000 евро месечно. И това е долната граница. Горната въобще не я коментираме. А сестрите, които са високоспециализирани и работят в интензивни отделения, операционните сестри, техните възнаграждения почти се доближават до заплащането на лекарите. Непривичността идва от това, че съпоставяме заплатите на нашите сестри, които са примерно 500-600 лв., с европейските стандарти и като ги обърнем в евро, се получават обидно малки възнаграждания. А всъщност реалната стойност на техния труд е много по-голяма. Това, че в България се случват такива неща, е по-скоро тъжно.

- Доц. Кацаров, като заместник-шеф на ВМА вие отговаряте комплексно за екипите за чернодробни трансплантации. Какви са проблемите сега?

- Да уточним, аз съм шеф на  хепатологичния екип, т.е. това е екипът, който селектира пациентите. После ги проследява след трансплантациите и се грижи за тях. Операционният екип се ръководи от проф. Владов. Това са двата екипа, които работят заедно с реанимационния на проф. Петров. Това е триадата на целия мегаекип. Всяка от тези три страни е важна. А  новото в нашата област е, че вървим на зле. Ако това е ново. Думата ми е, че донорите за тази година са двама или трима. Ние сме направили трансплантации от два трупни и един жив донор. Тоест живият донор не се брои за заслуга на агенцията по трансплантация. Затова  си мисля, че тази година ни е най-слабата заради липсата на донори.

- Толкова ли е зле ситуацията?

- Липсата на донори е основен проблем навсякъде. Например САЩ имат в листата за чакащи над 100 000 души, а трансплантациите, които се правят, са под 10 000 на година. Проблемът е, че все пак ние сме на последно място в Европа по съотношението, което измерва броя на донорите на един милион население.

- А колко пациенти у нас се нуждаят от трансплантация?

- Различно е. За бъбреците са неколкостотин. За черен дроб в нашия център заедно с Правителствена болница чакат над сто души. За ВМА са някъде над 50.

- А тези хора как живеят? Щом имат нужда от трансплантации, явно състоянието им е тежко.

- Това са много болни хора, повечето от тях не дочакват трансплантацията.

- Според вас как може да се реши проблемът с донорството?

- Парадоксът е, че законово проблемът е решен и във финансово отношение, като средства, които трябва да се плащат Но страда организацията. Ако агенцията по трансплантациите се развърти и разработи както трябва, нещата ще си дойдат на мястото. Ето например комшиите от Хърватия в момента са на първо място в света по съотношение донори към един  милион население. Преди беше Испания, сега са те. Изпревариха ги преди няколко години. Има от кого да се поучим. Въпросът е, пак повтарям, да се създаде организация.

- Знам, че имахте проект да се разширят трансплантациите.

- Имаме подобна идея, защото технологията е такава, че почти няма център, който да прави само един тип трансплантация, тъй като органите понякога се налага да се трансплантират по два. Примерно, панкреас и бъбрек при деабетици или черен дроб и бъбрек, или черен дроб и сърце. Затова искаме да разширяваме тази дейност, в обема на трансплантациите да вкарваме нови полета. Транспантологията е мерилото за развитието на медицината в една държава.

- Как ВМА задържа младите лекари?

- Ако кажа, че млади лекари не бягат, ще ви излъжа. Но ВМА каквото и да прави, а това, което може да направи, е да предложи много добра система за обучение, не може да се спре текучеството. Освен това предлагаме и работа на младите лекари, и то при едни сравнително добри европейски условия и нормално за нашата страна заплащане. Въпросът е в т.нар. нормално заплащане. Лекарите, които тръгват оттук, отиват в други европейски клиники, където започват с високи заплати от 5000 евро нагоре. Много е трудно да бъдат спрени. Говоря за младите, хората, които са взели специалности. Те са много интелигентни, владеят езици, комуникативни са. Така че това е един много сериозен проблем за цялата страна. За ВМА не е толкова драстичен, но за страната ни е катастрофален.

- Но заплата от 5000 евро достатъчна ли е, след като и стандартът на живот на Запад е по-висок?

- Не се заблуждавайте. Пет хиляди евро са много добра заплата за Европа, и то за млади специалисти. От нашата хирургична клиника петима медици заминаха за една година. Ако се разходите из клиниките, ще видите, че няма млади сестри. Не само тук, а навсякъде. Проблемът с кадрите е изключително сериозен. Той ще става още по - сериозен. Точно липсата на кадри може да доведе до колапс в здравеопазването, а не липсата на пари и апаратура, която винаги може да се навакса.

- Раковите рецидиви при стомашно-чревните заболявания увеличават ли се?

- В това отношение раковите заболявания се увеличават. Радостната новина е, ако е такава въобще, че през последните десетина години ракът на стомаха намалява. Защо, не е ясно. Но за сметка на това другите видове рак се увеличават. Увеличават се онкологичните заболявания на дебелото черво, панкреаса, черния дроб и жлъчните пътища.

- А защо?

- Това е въпрос за Нобелова награда. Ако си отговорим, двамата с вас ще си поделим 2 млн. евро.

- Зависи ли от начина на хранене и на живот, от стреса, в който живеем?

-  Не. Това са спекулативни разсъждения. Ако хванете някой диетолог, той ще ви наговори какво ли не. Практически не знаем на какво се дължи.

- Едно време хората са консумирали обикновени храни, живеели са на чист въздух, тези болести не ги е имало.

- И на колко са умирали? До 1939 г. средната продължителност на живот за мъжете мъжете е била под 50 години. В момента е над 70 години. Хранили са се с чисти, здравословни продукти, не се хващайте за това, не се заблуждавайте. Преди хората са умирали ужасно болни, това е  факт.  Сега продължителността на живот се качва непрекъснато. Това означава, че медицината върви сериозно напред. Освен това социалната среда се подобрява. Хората живеят по-добре. Въобще ние следваме тенденциите в развитите държави. Там раковите заболявания на стомаха паднаха доста преди нас. Вдигнаха се на дебелото черво, панкреаса, черния дроб. Така че не сме по-различни от европейските страни.

- Има ли храна на пазара, която да е безвредна? Защото напоследък хората все по-често се питат какво да ядем.

- Мисля, че се разви една необоснована истерия за храните. Аз не виждам някаква велика драма. Ако изключим, че има някои храни, които са тотални боклуци, в общи линии ситуацията е нормална и няма място за тревога. В крайна сметка, за да е здрав, човек трябва да се радва на живота. А всички диети и ограничения са сериозна пречка за това.


(в. Преса, печатно издание, брой от 336 от 10 декември 2012)


От категорията

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия-1626963321.jpg

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – ...

22 юли 2021 | 17:27

Марко Семов: А дали е възможна демокрация там, където има омраза?

-1562394598.jpg

Защото пръстът, размахан или насочен, е закана. А заканата е предупреждение за ...

22 юли 2021 | 18:15

Кеворкян: Търси се арендатор

-1568320806.jpg

Драмата е в друго. Да речем, че открият някой екзалтант, готов на всичко. И ...

25 юли 2021 | 07:56

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

-1602568492.jpg

Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това ...

24 юли 2021 | 17:26