Гневни и недоволни палиха България

14173 | 10 дек. 2012 | 09:44

Горящите коли в страната уплашиха властта

Автор:Отиващата си година ще бъде запомнена като годината на палежите. В началото й София бе скована в страх от подпалвачи на коли, а през лятото горяха планините. Статистиката на пожарната сочи, че до началото на декември 2112 коли са били запалени умишлено в страната, а при още 251 изпепелени автомобила причината се изяснява, но най-вероятно пак ще се окаже умисъл. Кой палеше България?

Полицията не може да даде еднозначен отговор, защото бяха хванати няколко души за палежите на коли, но осъдени, и то условно, са само трима. С горските пожари картината е още по-тревожна. И до днес не знаем кой запали Витоша, Рила, Странджа и Сакар.


Силен гръм стряска жителите на блок в столичния комплекс „Младост 3“ малко след 22 ч., когато свършва поредният епизод от любимия сериал. Следват още няколко гърмежа и пред очите на уплашените хора на паркинга пред блока лумват пламъци в студената нощ. Хората в първия миг не разбират, че горят собствените им автомобили. Когато го осъзнават, хукват в мразовитата вечер да гасят. Настава суматоха, пристигат пожарникари и полиция. Никой не забелязва как в тъмнината между блоковете се измъкват две фигури, нахлупили шапки ниско над очите си. Час и половина по-късно същото се повтаря пред друг блок в квартала. Отново горят три коли, а собствениците им и техни сънени съседи гасят с подръчни средства. Огненият терор обаче не спира. 45 минути след полунощ лумват умишлено запалени още четири коли, този път пред блок в „Младост 2“. Така само за една нощ изгарят десет автомобила.


Наглостта на подпалвачите стигна дотам, че опожариха коли на метри от Столичната дирекция на полицията. 


Огнената вакханалия стана ежедневие първо в София, после и в други градове в края на 2011 и началото на тази година. В столичния комплекс „Люлин“ кола пламва няколко секунди след като покрай паркинга, където стои, минава полицейски патрул. Ченгетата скачат от колата и се опитват да гасят с пожарогасители, не безуспешно. В този момент от другата страна на блока пламва друга кола. В „Дружба“ полицаи тичат от вход на вход, за да хванат маскирани подпалвачи, за които някой се обадил на спешния телефон 112. Кварталът е блокиран от униформени, но минути след 3 ч. е подпален автомобил. Властта се уплаши сериозно, защото пострадалите обвиняваха полицията, че не взема мерки и не залавя извършителите.

Стреснати от психозата

управниците предложиха да се криминализира носенето на гориво в туби и бутилки. Тази абсурдна идея остана само на думи. В паниката и истерията по повод на палежите започва „лов на туби“. Ченгетата спират масово коли и арестуват всеки, който има туби с бензин или бутилки с гориво. Подпалвачите действат предимно в големите квартали, където бързо могат да се скрият и да останат анонимни. В София настава паника, защото се създава впечатление, че неизвестни банди тероризират хората, като им палят колите. Какво става? Протест срещу управляващите, разчистване на сметки между мутри, война между застрахователи или начин да накарат хората да ползват платените паркинги. Масло в огъня налива и вътрешният министър Цветанов, който свързва среднощните палежи с делата „Октопод“, „Наглите“ и „Килърите“. Дори и ДАНС се включва в общата психоза, като обявява, че ще проверява дали кладите на коли не са дело на терористи. Оказва се, че това са нейни фикс идеи.

Полицейските психолози оформят три типа пиромани, които драскат клечките на колите. Първият тип е „сърдитиятмлад човек“, който е недоволен от живота, или „младият съсед до вас, който ви подпали автомобила“. Такъв се оказа според полицията 30-годишният Юлиан Ковачки от София. Петнайсетина дни след масовите палежи в „Младост“ ченгетата се похвалиха, че са разкрили пиромана Ковачки. Те твърдяха, че пали колите, като се напие заради лична неудовлетвореност, че останал без работа. Огнената вендета в квартала е около района, където живее той. Някои от собствениците Юлиян познавал. При задържането си Ковачки призна за 12 палежа, при които са пострадали 25 коли в кварталите „Младост“ и „Хаджи Димитър“. След като драснел клечката, дори се обаждал на тел. 112, за да съобщи за пожара, а при някои помагал в потушаването. Разследването срещу Юлиян Ковачки първо бе започнато от Софийската районна прокуратура(СРП). По-късно делото е прехвърлено в Софийската градска прокуратура (СГП).


Изпепелени коли пред блок бяха обичайна гледка през 2012 г.  Снимки: "Преса"


„Работата по случая продължава“, увери лаконично говорителката на СГП Румяна Арнаудова. Тя не отговори на въпросите на „Преса“ докъде е стигнало разследването след една година, кога се очаква да бъде внесен обвинителен акт и за какви престъпления, с каква мярка за неотклонение е Ковачки и за колко подпалени автомобила му е повдигнато обвинение. Според прокурор Арнаудова  следствената тайна не позволява да се разкриват подробности по случая и каза, че разследването е удължавано. Сега крайният срок за събиране на доказателства е 21 януари 2013 г.

Ковачки не бе единственият задържан

Полицията бе категорична, че и други опожаряват коли в София, тъй като при част от палежите почеркът бе различен. Някои от автомобилите лумваха, след като в купето им бе хвърлена запалителна течност, други пламваха, след като над гумите им бяха поставяни парцали, напоени с бензин. Вторият начин бе използван от 33-годишния Владислав Николов-Куката. Той бе заловен минути след като драсна клечката на три коли в кв. „Западен парк“. По ръцете и дрехите му бяха открити следи от запалима течност. И той се оказа недоволен от живота. За палежи на две коли в кв. „Захарна фабрика“ бе задържан и Радослав Стоянов. Радослав обяснил чистосърдечно на полицаите, че запалил колите, защото бил пиян и дрогиран. Вторият тип подпалвачи се оказаха ревнивниците, които отмъщаваха или на бивша любима, или на новия й избраник. Преди седмица в Белослав, Варненско, младеж заля колата на приятеля на бившето си гадже и я подпали.  Мъж от Пазарджик прати трима подпалвачи да драснат клечката на автомобил  „Рено“ на бившата му съпруга.

Със залавянето на тримата палежите в София не спряха

Коли горяха и на паркинг, на метри от сградата на столичната полиция в центъра на София.  Столичани изтръпваха в ужас, че следващата кола ще е тяхната. Заради това в повечето квартали мъже сформираха доброволни отряди и вечер обикаляха по паркингите край блоковете, за да „арестуват“ някой с туба бензин. Според ченгета в паниката беше пропуснат трети тип „пиромани“, които палеха по поръчка. Няколко изгорели коли в „Люлин“ пострадаха заради разчистване на сметки между наркодилъри. Имаше запалени автомобили и на мутри. В Казанлък полицията успя да залови 25-годишния Георги Стоянов, който запалил пет коли, като преди това ги ограбил. В сметката му влизали още 43 обрани автомобила. Огнената истерия понамаля през пролетта, но тихо и кротко коли продължаваха да се палят. Само преди седмица за една нощ бяха опожарени девет автомобила - пет в Бургас, по два в Плевен и Пловдив.


Огненият ад от лятото е предизвикан от небрежност

И до нсе не е ясно кой е как е придизвикал по-голямата част от пожарите


Рекордните жеги, сушата и човешката небрежност за пореден път това лято станаха причина за огнения ад в България. Над 6880 дка иглолистна, 6788 дка широколистна и 7159 дка смесена гора изпепелиха пламъците само до края на август, когато бе пикът на пожарите. Това показва статистиката на пожарната. Огненият вал премина и през повече от 90 000 дка със сухи треви и храсти. Според агенцията по горите са изгорели над 60 000 дка гори в страната при над 500 пожара.

Огромни ресурси бяха хвърлени в битката със стихията, но и до днес не е ясно кой и как е предизвикал по-голямата част от пожарите. Няма и осъдени.
Според огнеборците 80% от тях са предизвикани от човешка ръка - палене на огън на открито, в гора или стърнища, използване на неизправни уреди и машини при земеделска работа и жътва и др. Интересна версия за големите пожари през това лято разви пред „Преса“ бившият шеф на пожарната о.р. ген. Кирил Войнов. Според него пламъците обхванали Рила, Странджа и Пирин, не са били никак случайни.


Пожарникари и доброволци гасят огъня, лумнал в планината Сакар. Снимка: "Преса".


„През 2000-2001 г. обстановката беше същата. Тъкмо изгасим на едно място, и след малко пак започва да гори. В  Хасковско бяха същите пожари като през това лято. И все се случват близо до гръцката граница. Огънят пламваше все в Южна България. Защо нямаше пожари на север от Стара планина? Просто областите Благоевград, Кърджали, Хасково и Ямбол са близо до Гърция и до граничните пунктове, през които се изнася дървесина. През 2001 г. гръцкият колега ми каза: Защо не дойдеш да видиш, в Александруполис има склад за дървен материал от България, по-голям от територията на Свиленград“, коментира Войнов. Дали е така? Вярно е, че от август т.г. гърците масово започнаха да се презапасяват с наши дърва за огрев. Причината е много по-високата цена в Гърция, от 75 до 95 евро за кубик, докато у нас тя е 60 евро за кубик. Няма доказателства това да е дървесина от пожарите. През 2001 и 2007 г. държавата забраняваше износа на обгорена дървесина, сега това не се случи. Тезата на Войнов бе опровергана в разгара на големите пожари от шефа на югоизточния район на агенцията по горите Румен Желев. Според него няма данни пожарите в Странджа и Сакар да са заради износ на дървесина, защото огънят бил в треви.

Разследващите все още не могат да разкрият как тръгнаха пламъците в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша на 1 юли, които опустошиха 150 дка. Повече от десет дни и нощи пожарникари, военни горски работници и доброволци се бориха с огъня в почти недостъпната местност. Твърденията, че пожарът е предизвикан умишлено, за да се разчисти терен за ски писти, се оказаха неверни. Мястото и след пожара остава труднодостъпно, няма сеч и разчистване на терени. След Витоша пламнаха Странджа и Сакар. Огнен обръч стегна община Средец. Пламъци обхванаха землищата на няколко села, а силен вятър ги носеше на всички страни. Местните хванаха метли и тупалки, пожарни от целия регион бяха мобилизирани, за да гасят пламъците.


Едва трима осъдени подпалвачи


От началото на годината до 2 декември са изгорели 1279 автомобила, сочат данните на пожарната. За същия период на м.г. те са били 1258. Доказано умишлено запалени до началото на декември са 211 автомобила, по същото време на миналата година те са били 200. За тези палежи има осъдени едва трима души, показа справка на „Преса“. И всички с условни присъди за подпалване в Бургас на колата на кандидат за общински съветник.


(в. Преса, печатно издание, брой от 336 от 10 декември 2012)


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21