Гневни и недоволни палиха България

20259 | 10 дек. 2012 | 09:44

Горящите коли в страната уплашиха властта

Автор:Отиващата си година ще бъде запомнена като годината на палежите. В началото й София бе скована в страх от подпалвачи на коли, а през лятото горяха планините. Статистиката на пожарната сочи, че до началото на декември 2112 коли са били запалени умишлено в страната, а при още 251 изпепелени автомобила причината се изяснява, но най-вероятно пак ще се окаже умисъл. Кой палеше България?

Полицията не може да даде еднозначен отговор, защото бяха хванати няколко души за палежите на коли, но осъдени, и то условно, са само трима. С горските пожари картината е още по-тревожна. И до днес не знаем кой запали Витоша, Рила, Странджа и Сакар.


Силен гръм стряска жителите на блок в столичния комплекс „Младост 3“ малко след 22 ч., когато свършва поредният епизод от любимия сериал. Следват още няколко гърмежа и пред очите на уплашените хора на паркинга пред блока лумват пламъци в студената нощ. Хората в първия миг не разбират, че горят собствените им автомобили. Когато го осъзнават, хукват в мразовитата вечер да гасят. Настава суматоха, пристигат пожарникари и полиция. Никой не забелязва как в тъмнината между блоковете се измъкват две фигури, нахлупили шапки ниско над очите си. Час и половина по-късно същото се повтаря пред друг блок в квартала. Отново горят три коли, а собствениците им и техни сънени съседи гасят с подръчни средства. Огненият терор обаче не спира. 45 минути след полунощ лумват умишлено запалени още четири коли, този път пред блок в „Младост 2“. Така само за една нощ изгарят десет автомобила.


Наглостта на подпалвачите стигна дотам, че опожариха коли на метри от Столичната дирекция на полицията. 


Огнената вакханалия стана ежедневие първо в София, после и в други градове в края на 2011 и началото на тази година. В столичния комплекс „Люлин“ кола пламва няколко секунди след като покрай паркинга, където стои, минава полицейски патрул. Ченгетата скачат от колата и се опитват да гасят с пожарогасители, не безуспешно. В този момент от другата страна на блока пламва друга кола. В „Дружба“ полицаи тичат от вход на вход, за да хванат маскирани подпалвачи, за които някой се обадил на спешния телефон 112. Кварталът е блокиран от униформени, но минути след 3 ч. е подпален автомобил. Властта се уплаши сериозно, защото пострадалите обвиняваха полицията, че не взема мерки и не залавя извършителите.

Стреснати от психозата

управниците предложиха да се криминализира носенето на гориво в туби и бутилки. Тази абсурдна идея остана само на думи. В паниката и истерията по повод на палежите започва „лов на туби“. Ченгетата спират масово коли и арестуват всеки, който има туби с бензин или бутилки с гориво. Подпалвачите действат предимно в големите квартали, където бързо могат да се скрият и да останат анонимни. В София настава паника, защото се създава впечатление, че неизвестни банди тероризират хората, като им палят колите. Какво става? Протест срещу управляващите, разчистване на сметки между мутри, война между застрахователи или начин да накарат хората да ползват платените паркинги. Масло в огъня налива и вътрешният министър Цветанов, който свързва среднощните палежи с делата „Октопод“, „Наглите“ и „Килърите“. Дори и ДАНС се включва в общата психоза, като обявява, че ще проверява дали кладите на коли не са дело на терористи. Оказва се, че това са нейни фикс идеи.

Полицейските психолози оформят три типа пиромани, които драскат клечките на колите. Първият тип е „сърдитиятмлад човек“, който е недоволен от живота, или „младият съсед до вас, който ви подпали автомобила“. Такъв се оказа според полицията 30-годишният Юлиан Ковачки от София. Петнайсетина дни след масовите палежи в „Младост“ ченгетата се похвалиха, че са разкрили пиромана Ковачки. Те твърдяха, че пали колите, като се напие заради лична неудовлетвореност, че останал без работа. Огнената вендета в квартала е около района, където живее той. Някои от собствениците Юлиян познавал. При задържането си Ковачки призна за 12 палежа, при които са пострадали 25 коли в кварталите „Младост“ и „Хаджи Димитър“. След като драснел клечката, дори се обаждал на тел. 112, за да съобщи за пожара, а при някои помагал в потушаването. Разследването срещу Юлиян Ковачки първо бе започнато от Софийската районна прокуратура(СРП). По-късно делото е прехвърлено в Софийската градска прокуратура (СГП).


Изпепелени коли пред блок бяха обичайна гледка през 2012 г.  Снимки: "Преса"


„Работата по случая продължава“, увери лаконично говорителката на СГП Румяна Арнаудова. Тя не отговори на въпросите на „Преса“ докъде е стигнало разследването след една година, кога се очаква да бъде внесен обвинителен акт и за какви престъпления, с каква мярка за неотклонение е Ковачки и за колко подпалени автомобила му е повдигнато обвинение. Според прокурор Арнаудова  следствената тайна не позволява да се разкриват подробности по случая и каза, че разследването е удължавано. Сега крайният срок за събиране на доказателства е 21 януари 2013 г.

Ковачки не бе единственият задържан

Полицията бе категорична, че и други опожаряват коли в София, тъй като при част от палежите почеркът бе различен. Някои от автомобилите лумваха, след като в купето им бе хвърлена запалителна течност, други пламваха, след като над гумите им бяха поставяни парцали, напоени с бензин. Вторият начин бе използван от 33-годишния Владислав Николов-Куката. Той бе заловен минути след като драсна клечката на три коли в кв. „Западен парк“. По ръцете и дрехите му бяха открити следи от запалима течност. И той се оказа недоволен от живота. За палежи на две коли в кв. „Захарна фабрика“ бе задържан и Радослав Стоянов. Радослав обяснил чистосърдечно на полицаите, че запалил колите, защото бил пиян и дрогиран. Вторият тип подпалвачи се оказаха ревнивниците, които отмъщаваха или на бивша любима, или на новия й избраник. Преди седмица в Белослав, Варненско, младеж заля колата на приятеля на бившето си гадже и я подпали.  Мъж от Пазарджик прати трима подпалвачи да драснат клечката на автомобил  „Рено“ на бившата му съпруга.

Със залавянето на тримата палежите в София не спряха

Коли горяха и на паркинг, на метри от сградата на столичната полиция в центъра на София.  Столичани изтръпваха в ужас, че следващата кола ще е тяхната. Заради това в повечето квартали мъже сформираха доброволни отряди и вечер обикаляха по паркингите край блоковете, за да „арестуват“ някой с туба бензин. Според ченгета в паниката беше пропуснат трети тип „пиромани“, които палеха по поръчка. Няколко изгорели коли в „Люлин“ пострадаха заради разчистване на сметки между наркодилъри. Имаше запалени автомобили и на мутри. В Казанлък полицията успя да залови 25-годишния Георги Стоянов, който запалил пет коли, като преди това ги ограбил. В сметката му влизали още 43 обрани автомобила. Огнената истерия понамаля през пролетта, но тихо и кротко коли продължаваха да се палят. Само преди седмица за една нощ бяха опожарени девет автомобила - пет в Бургас, по два в Плевен и Пловдив.


Огненият ад от лятото е предизвикан от небрежност

И до нсе не е ясно кой е как е придизвикал по-голямата част от пожарите


Рекордните жеги, сушата и човешката небрежност за пореден път това лято станаха причина за огнения ад в България. Над 6880 дка иглолистна, 6788 дка широколистна и 7159 дка смесена гора изпепелиха пламъците само до края на август, когато бе пикът на пожарите. Това показва статистиката на пожарната. Огненият вал премина и през повече от 90 000 дка със сухи треви и храсти. Според агенцията по горите са изгорели над 60 000 дка гори в страната при над 500 пожара.

Огромни ресурси бяха хвърлени в битката със стихията, но и до днес не е ясно кой и как е предизвикал по-голямата част от пожарите. Няма и осъдени.
Според огнеборците 80% от тях са предизвикани от човешка ръка - палене на огън на открито, в гора или стърнища, използване на неизправни уреди и машини при земеделска работа и жътва и др. Интересна версия за големите пожари през това лято разви пред „Преса“ бившият шеф на пожарната о.р. ген. Кирил Войнов. Според него пламъците обхванали Рила, Странджа и Пирин, не са били никак случайни.


Пожарникари и доброволци гасят огъня, лумнал в планината Сакар. Снимка: "Преса".


„През 2000-2001 г. обстановката беше същата. Тъкмо изгасим на едно място, и след малко пак започва да гори. В  Хасковско бяха същите пожари като през това лято. И все се случват близо до гръцката граница. Огънят пламваше все в Южна България. Защо нямаше пожари на север от Стара планина? Просто областите Благоевград, Кърджали, Хасково и Ямбол са близо до Гърция и до граничните пунктове, през които се изнася дървесина. През 2001 г. гръцкият колега ми каза: Защо не дойдеш да видиш, в Александруполис има склад за дървен материал от България, по-голям от територията на Свиленград“, коментира Войнов. Дали е така? Вярно е, че от август т.г. гърците масово започнаха да се презапасяват с наши дърва за огрев. Причината е много по-високата цена в Гърция, от 75 до 95 евро за кубик, докато у нас тя е 60 евро за кубик. Няма доказателства това да е дървесина от пожарите. През 2001 и 2007 г. държавата забраняваше износа на обгорена дървесина, сега това не се случи. Тезата на Войнов бе опровергана в разгара на големите пожари от шефа на югоизточния район на агенцията по горите Румен Желев. Според него няма данни пожарите в Странджа и Сакар да са заради износ на дървесина, защото огънят бил в треви.

Разследващите все още не могат да разкрият как тръгнаха пламъците в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша на 1 юли, които опустошиха 150 дка. Повече от десет дни и нощи пожарникари, военни горски работници и доброволци се бориха с огъня в почти недостъпната местност. Твърденията, че пожарът е предизвикан умишлено, за да се разчисти терен за ски писти, се оказаха неверни. Мястото и след пожара остава труднодостъпно, няма сеч и разчистване на терени. След Витоша пламнаха Странджа и Сакар. Огнен обръч стегна община Средец. Пламъци обхванаха землищата на няколко села, а силен вятър ги носеше на всички страни. Местните хванаха метли и тупалки, пожарни от целия регион бяха мобилизирани, за да гасят пламъците.


Едва трима осъдени подпалвачи


От началото на годината до 2 декември са изгорели 1279 автомобила, сочат данните на пожарната. За същия период на м.г. те са били 1258. Доказано умишлено запалени до началото на декември са 211 автомобила, по същото време на миналата година те са били 200. За тези палежи има осъдени едва трима души, показа справка на „Преса“. И всички с условни присъди за подпалване в Бургас на колата на кандидат за общински съветник.


(в. Преса, печатно издание, брой от 336 от 10 декември 2012)


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това ешение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Допускам, че позицията ми няма да се хареса на мнозина, пише той

И кметът на Триадица от ПП-ДБ-СС се обяви против безумните промени на Терзиев около НДК

Димитър Божилов Снимка: Фейсбук-Dimitar-Bozhilov-Snimka--Feysbuk_1716191371.jpg

Бус лентата трябва да се премахне, не намерих велосипедист, който да е ...

20 май 2024 | 10:47

Не е направил и постигнал нищо като ръководител на българското здравеопазване

Проф. Костадин Ангелов скочи на Хинков: Той е един провален министър, лъже и хленчи!

Проф. Костадин Ангелов: Христо Хинков е един провален министър-Prof--Kostadin-Angelov--Hristo-Hinkov-e-edin-provalen-ministar_1716212769.jpg

По време на дебатите в пленарна зала Хинков не намери време да дойде. Явно е ...

20 май 2024 | 16:44

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10