Ген. Стефан Василев

Ген. Стефан Василев: Пехотата ще стане 15 600 души, 1600 - резерв

47804 | 5 май 2012 | 14:37

Не вярвайте на слухове, напуснаха само 98 войници, казва командирът на Сухопътните войски

Автор: 

- Г-н генерал, на участниците в парада изплащат ли се допълнителни пари за извънреден труд?
- Не им се изплащат средства за извънреден труд.

- А защо?
- Защото не полагат извънреден труд. Те са командировани в столицата и са зачислени на безплатна храна. За всеки от тях има закуска, обяд и вечеря. Осигурена е и една междинна закуска.  Получават и безплатна минерална вода. Затова не им се изплащат и командировъчни.

- Тази година ще има сериозни трансформации в цялата армия. Какво предстои на пехотата?
- През тази година трансформацията при нас ще е на два етапа. От 1 юли ще реорганизираме 2-ра лекопехотна бригада в Ст. Загора, 5-а механизирана в Плевен, 61-ва в Карлово, както и формированията в Белене и Асеновград. Двете бригади в Карлово и Ст. Загора ще увеличат числеността си общо с около 1800 души. Другите три формирования, които изброих, ще се свият с около 1300 длъжности. Гарнизоните, в които увеличаваме военните, са Карлово, Казанлък, Ст. Загора, Ямбол и Хасково. Намаляваме присъствието им основно в Плевен, Шумен и Асеновград. Бригадата в Плевен се реорганизира в център за подготовка на войници. Освен това в Плевен ще има механизиран батальон и зенитно-ракетен дивизион. Батальонът във Враца се закрива.
От 1 декември пък ще се реорганизират химическият полк в Мусачево, разузнавателният в чирпанското с. Свобода, центърът за подготовка на танкисти в Сливен и базата за съхранение на въоръжение и техника в Шумен.

- Какво ги чака военните, които остават „извън борда“?
- През май и септември пускаме регистри за вакантни длъжности и могат да кандидатстват за места. Могат да бъдат и преназначавани по предложение на командирите. Тези, които не си намерят места, ще бъдат взети в специален щат на министъра на отбраната и ще им бъдат връчени 6-месечни предизвестия за прекратяване на договорите за кадрова служба. През това време имат право да се обучават в курсове за преквалификация в граждански специалности. Други могат да бъдат преназначени в други гарнизони. Тези, които бъдат преместени, им се полага по една преводна заплата, а на всеки член от семейството - по една трета от нея. Дават им се и допълнителни пари за превозване на багажа.ю

- А сега в пехотата има ли вакантни места?
- Към 1 юли вероятно ще имаме около1800 свободни - от тях близо1300 ще са за войници.

- Значи скоро ще има конкурси за нови бойци?
- Не е така. Най-напред трябва да попълним свободните места с бойци от поделенията, които се закриват и реорганизират. Редно е първо на тях да предложим. Чак в края на годината ще имаме реална картина на ситуацията - някъде през декември. Тогава ще преценим дали има необходимост да се обявят конкурси. Най-вероятно през тази година това няма да се случи.

- Носят се слухове, че много войници напускат по собствено желание?
- Моят съвет е да не се поддавате на слухове. За първите 4 месеца на 2012 г. по собствено желание са си отишли 98 войници. Това е по-малко от 0,3%. Така че сами преценете.

- Цените на горивата постоянно скачат. Това отразява ли се на снабдяването на пехотата?
- Естествено, това се отразява негативно и при нас. С парите, които сме си разчели, можем да си купим по-малко гориво, отколкото сме предвиждали. Но ние си правим вътрешно преразпределение. Най-важното е от това да не страда бойната ни подготовка. Дори сега сме увеличили ученията с 20% в сравнение с 2011 г.

- Този кабинет е планирал реформата във войската да приключи през 2014 г. Дори има постановление. Каква численост ще има пехотата на финала, когато бъдат изпълнени правителствените намерения?
- В края на 2014 г. личният състав на Сухопътните войски ще е около 15 600 души, от които 1600 души ще са от доброволния резерв. Организационно пехотата ще бъде сведена до: командване с щаб в София, две механизирани бригади в Карлово и Ст. Загора, четири полка от родовете войски в Белене, Асеновград и два в Пловдив, четири батальона от различен тип в София, Благоевград, с. Свобода и Мусачево, два центъра за подготовка в Сливен и Плевен, база за съхранение и въоръжение на техника и подготовка на резервисти в Шумен и  учебен полигон в Корен.

- Закривате батальона във Враца и цяла Северозападна България остава без военно присъствие. Кой ще спасява хората, ако има бедствие или наводнение, каквото се случи в хасковското с. Бисер например.
- По принцип при бедствия военните формирования действат в районите, където са дислоцирани. Но при необходимост могат да действат и в цялата страна, когато се вземе такова решение. Планирали сме задачите при бедствия и аварии, които се изпълняваха досега от батальона във Враца, да бъдат поети от формированията в Плевен и Белене. А при необходимост и от други поделения. Сега пехотата разполага общо с 57 модула за такива случаи. 4 от тях са в постоянна готовност да действат,  ако се случи авария в АЕЦ „Козлодуй“. За гасене на пожари са готови пък 13 модула, за наводнения - 11, за земетресения - 3, за борба със снежни стихии – 12, и т.н.

- Колко наши пехотинци от първата батальонна бойна група се обучават в момента в Германия. Какви задачи тренират? Основно борба с тероризма ли?
- Сега в Германия има 212 наши бойци от карловската механизирана бригада, откъдето е и първата батальонна бойна група. Те се обучават в тренировъчните центрове на американската армия там в градовете Хохенфелвс и Графенвьор. Те не тренират само борба с тероризма, а отработват пълния спектър от задачи, които са възложени на Българската армия?

- Не ни ли струва скъпо подготовката им там?
- Те се обучават един месец там и ние не плащаме нищо. Всички разходи по престоя, настаняване, прехрана, обучение, боеприпаси плащат американците. Те поемат всичко. Това е заложено в меморандума, който подписахме с моя колега - командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Марк Хъртлинг. Досега през учебните центрове в Германия са преминали през индивидуални курсове над 130 военнослужещи и около 970 през колективна подготовка. Иска ми се все пак в навечерието на 6 май да поздравя всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители от войските и да им пожелая  успехи в службата и живота.


 


Еврохолд

От категорията

Филиз Хюсменова: И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Филиз Хюсменова: Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност-Filiz-Hyusmenova-vdigna-rezultata-na-DPS-vav-Varna-s-blizo-1000-glasa_1680521504.jpg

Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си ...

12 юли 2024 | 23:17

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя-Politico--Orban-vazrazhda-Habsburgskata-imperiya_1720817362.jpg

Въпреки че французите ще имат най-голямата делегация в групата с 30 ...

12 юли 2024 | 23:48

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39