Ген. Стефан Василев

Ген. Стефан Василев: Пехотата ще стане 15 600 души, 1600 - резерв

36322 | 5 май 2012 | 14:37

Не вярвайте на слухове, напуснаха само 98 войници, казва командирът на Сухопътните войски

Автор: 

- Г-н генерал, на участниците в парада изплащат ли се допълнителни пари за извънреден труд?
- Не им се изплащат средства за извънреден труд.

- А защо?
- Защото не полагат извънреден труд. Те са командировани в столицата и са зачислени на безплатна храна. За всеки от тях има закуска, обяд и вечеря. Осигурена е и една междинна закуска.  Получават и безплатна минерална вода. Затова не им се изплащат и командировъчни.

- Тази година ще има сериозни трансформации в цялата армия. Какво предстои на пехотата?
- През тази година трансформацията при нас ще е на два етапа. От 1 юли ще реорганизираме 2-ра лекопехотна бригада в Ст. Загора, 5-а механизирана в Плевен, 61-ва в Карлово, както и формированията в Белене и Асеновград. Двете бригади в Карлово и Ст. Загора ще увеличат числеността си общо с около 1800 души. Другите три формирования, които изброих, ще се свият с около 1300 длъжности. Гарнизоните, в които увеличаваме военните, са Карлово, Казанлък, Ст. Загора, Ямбол и Хасково. Намаляваме присъствието им основно в Плевен, Шумен и Асеновград. Бригадата в Плевен се реорганизира в център за подготовка на войници. Освен това в Плевен ще има механизиран батальон и зенитно-ракетен дивизион. Батальонът във Враца се закрива.
От 1 декември пък ще се реорганизират химическият полк в Мусачево, разузнавателният в чирпанското с. Свобода, центърът за подготовка на танкисти в Сливен и базата за съхранение на въоръжение и техника в Шумен.

- Какво ги чака военните, които остават „извън борда“?
- През май и септември пускаме регистри за вакантни длъжности и могат да кандидатстват за места. Могат да бъдат и преназначавани по предложение на командирите. Тези, които не си намерят места, ще бъдат взети в специален щат на министъра на отбраната и ще им бъдат връчени 6-месечни предизвестия за прекратяване на договорите за кадрова служба. През това време имат право да се обучават в курсове за преквалификация в граждански специалности. Други могат да бъдат преназначени в други гарнизони. Тези, които бъдат преместени, им се полага по една преводна заплата, а на всеки член от семейството - по една трета от нея. Дават им се и допълнителни пари за превозване на багажа.ю

- А сега в пехотата има ли вакантни места?
- Към 1 юли вероятно ще имаме около1800 свободни - от тях близо1300 ще са за войници.

- Значи скоро ще има конкурси за нови бойци?
- Не е така. Най-напред трябва да попълним свободните места с бойци от поделенията, които се закриват и реорганизират. Редно е първо на тях да предложим. Чак в края на годината ще имаме реална картина на ситуацията - някъде през декември. Тогава ще преценим дали има необходимост да се обявят конкурси. Най-вероятно през тази година това няма да се случи.

- Носят се слухове, че много войници напускат по собствено желание?
- Моят съвет е да не се поддавате на слухове. За първите 4 месеца на 2012 г. по собствено желание са си отишли 98 войници. Това е по-малко от 0,3%. Така че сами преценете.

- Цените на горивата постоянно скачат. Това отразява ли се на снабдяването на пехотата?
- Естествено, това се отразява негативно и при нас. С парите, които сме си разчели, можем да си купим по-малко гориво, отколкото сме предвиждали. Но ние си правим вътрешно преразпределение. Най-важното е от това да не страда бойната ни подготовка. Дори сега сме увеличили ученията с 20% в сравнение с 2011 г.

- Този кабинет е планирал реформата във войската да приключи през 2014 г. Дори има постановление. Каква численост ще има пехотата на финала, когато бъдат изпълнени правителствените намерения?
- В края на 2014 г. личният състав на Сухопътните войски ще е около 15 600 души, от които 1600 души ще са от доброволния резерв. Организационно пехотата ще бъде сведена до: командване с щаб в София, две механизирани бригади в Карлово и Ст. Загора, четири полка от родовете войски в Белене, Асеновград и два в Пловдив, четири батальона от различен тип в София, Благоевград, с. Свобода и Мусачево, два центъра за подготовка в Сливен и Плевен, база за съхранение и въоръжение на техника и подготовка на резервисти в Шумен и  учебен полигон в Корен.

- Закривате батальона във Враца и цяла Северозападна България остава без военно присъствие. Кой ще спасява хората, ако има бедствие или наводнение, каквото се случи в хасковското с. Бисер например.
- По принцип при бедствия военните формирования действат в районите, където са дислоцирани. Но при необходимост могат да действат и в цялата страна, когато се вземе такова решение. Планирали сме задачите при бедствия и аварии, които се изпълняваха досега от батальона във Враца, да бъдат поети от формированията в Плевен и Белене. А при необходимост и от други поделения. Сега пехотата разполага общо с 57 модула за такива случаи. 4 от тях са в постоянна готовност да действат,  ако се случи авария в АЕЦ „Козлодуй“. За гасене на пожари са готови пък 13 модула, за наводнения - 11, за земетресения - 3, за борба със снежни стихии – 12, и т.н.

- Колко наши пехотинци от първата батальонна бойна група се обучават в момента в Германия. Какви задачи тренират? Основно борба с тероризма ли?
- Сега в Германия има 212 наши бойци от карловската механизирана бригада, откъдето е и първата батальонна бойна група. Те се обучават в тренировъчните центрове на американската армия там в градовете Хохенфелвс и Графенвьор. Те не тренират само борба с тероризма, а отработват пълния спектър от задачи, които са възложени на Българската армия?

- Не ни ли струва скъпо подготовката им там?
- Те се обучават един месец там и ние не плащаме нищо. Всички разходи по престоя, настаняване, прехрана, обучение, боеприпаси плащат американците. Те поемат всичко. Това е заложено в меморандума, който подписахме с моя колега - командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Марк Хъртлинг. Досега през учебните центрове в Германия са преминали през индивидуални курсове над 130 военнослужещи и около 970 през колективна подготовка. Иска ми се все пак в навечерието на 6 май да поздравя всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители от войските и да им пожелая  успехи в службата и живота.


 


От категорията

Рекордната летва на Стефка Костадинова е премахната от входа на Олимпийския музей в Лозана

Рекордната летва на Стефка Костадинова стоеше пред централния вход на Световния музей на олимпийското движение в Лозана, Швейцария, но днес тя е поставена до аварийния изход и се слива със скеле и други строителни съоръжения там-Letvata-stoeshe-pred-tsentralniya-vhod-na-Svetovniya-muzey-na-olimpiyskoto-dvizhenie-v-Lozana--Shveytsariya--no-dnes-tya-e-postavena-do-avariyniya-izhod-i-se-sliva-sas-skele-i-drugi-stroitelni-saorazheniya-tam_1695376473.jpg

Тя е преместена на около 25 -30 метра от дясната страна на централния вход, до ...

22 септ. 2023 | 12:50

Живеем с лъжи

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо

Кеворк Кеворкян: Клип с пиано и още нещо-1568320806.jpg

Официалните ни новини са буквално содомизирани през последните години – нищо, ...

22 септ. 2023 | 19:39

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59