Между белия хляб и черния асфалт

17337 | 12 дек. 2012 | 22:30

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът


 


„Мен ще ме забравите, но магистралите и мостовете ще останат!“ „По-добре македонците да строят магистрали вместо паметници.“ „Готови сме да изкупим целия асфалт на Албания.“ Тези и много други подобни реплики на премиера без съмнение говорят за фиксация върху темата магистрали. Няма лошо. Само че общата картинка показва нещо друго.

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, които така самоотвержено ги строят... Защото около сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негативни класации в ЕС.
Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. През 2012 г. половината българи живеят под прага на бедността, докато през 2008-а са били 1/3. Онзи ден „Прозрачност без граници“ ни закотви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година по европейски данни държим европейския рекорд по спад на потреблението - с цели 5,3 % при среден за Европа 1,3%. Увеличаващите се цени на храните при замразени доходи пък ни изстрелват на върха на класацията по най-много затворени буркани (над 200 млн. годишно) със зимнина и компоти, сочи изследване на Ройтерс. Бедни и базпарични, но пък сме с най-много молове на глава от населението! Данни на GVA Sollers Solvtions показват, че в София на 1000 души се падат по 306 кв. м площ в мол при средно 250-300 кв. м за Европа. Само за последните 6 месеца са отворени 6, а се строят още 16 мола! без никаква икономическа или пазарна логика. Повечето са полупразни или пък рояци тийнейджъри стоят в тях на по една лимонада.

През лятото ЕК официално ни обяви за държавата с най-голям дял (над 32%) на сивата икономика в ЕС, което пък ни нарежда сред трите най-неатрактивни икономики в света според авторитетния швейцарски институт IMD. Логично, след като имаме най-скъпите банкови кредити в Европа - средно 8-9% лихва, докато в ЕС е около 4, а във Франция е 2,2%, според сайта Creditsadice.com. Лошите заеми гонят вече 5 млрд. лв.

Като от нийде предприемачите пари не видят, се нахвърлят като не видели на еврофондовете, което от своя страна ни осигурява първото място по разследване с измами на евросредства (общо 81 проучвания), съобщи на 18.11 т.г. Генералният д-р на ОЛАФ Джовани Кеслер.  

БАН и учените през ден се бунтуват, защото е всеизвестно, че нашата държава отделя най-малко пари за научни изследвания и е с най-ниските показатели за иновации - само 1,8% от БВП. България е единствената страна в ЕС, която намали инвестициите за наука до 0,2% от БВП при 2% в ЕС, за сметка на това е водеща по военни разходи (Информация от Евростат). Но пък по средства, давани от държавата за образование, тази година успяхме да настигнем Конго. Едва ли обаче някой може да ни настигне по производство на фалшиви дипломи на управленски кадри, т. нар. калинки.
Евростат регистрира най-голям спад на заетостта през 3-тото спрямо 2-рото тримесечие на 2012 г. пак у нас. Затова пък заетите работят при най-лошите условия на труд -в тази класация България също е лидер.

На 10. 10 т.г. от «Репортери без граници» научихме, че сме последни по свобода на словото в ЕС. Институтът по демографски изследвания ни запрати на 204-то място в света по ниска раждаемост. Което ни отрежда почетното 6-о място по най-застаряващо население в света. Агенция Блумбърг ни нарежда в челото на класациите по употреба на алкохол и наркотици сред младежите. А ЕСПАД твърди, че при 16-годишните младежи сме на второ място в Европа по употреба на амфетамини. Съвсем логично, след като Европейската фондация за подобряване качеството на живот установи, че България е еврошампион по най-много безработни и необразовани младежи - 27,8%. Имаме най-високата цена на природния газ за битови нужди спрямо покупателната стойност на населението. В челото сме на страните с най-голямо нарушение на човешките свободи. Покрай гейпарадите разбрахме, че от всички европейци ние най-много мразим хомосексуалистите. Последни сме в ЕС по качество на здравеопазването, защото отделяме най-малко пари в този сектор - едва 4% от БВП, информира ни Националната пациентска организация на 10.12 т.г. в сайта Инвеститор.бг. Доклад на Европейската агенция по околната среда ни довършва с новината, че дишаме най-мръсния въздух в Европа: коктейл от прах, кадмий, арсен и въглероден двуокис , който стимулира лавинообразното развитие на рака на белия дроб.

Проучване на „Фондацията за мир» нареди България на 130-о място сред най-провалените държави. По-провалена от Монголия, Габон и Виетнам.   
Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Запознати от финансовото министерство например твърдят, че през октомври и ноември са отлагани важни държавани разплащания, тъй като поради добрите климатични условия целият наличен финансов ресурс е бил насочен към инфраструктурата.

В тази връзка един от независимите депутати разказа интересна история. Преди години неговата партия печели пълно мнозинство в общинския съвет в град Долна Оряховица. От многото приоритети те избрали да направят една прекрасна централна улица с всичките й красоти и екстри. В резултат въпросната партия толкова тежко загубила следващите местни избори, че не успяла да вкара нито един общински съветник. Хората ги наказали, защото се оказало, че най-първо обичат белия хляб и чак след това черния асфалт.
Иначе магистралите, разбира се, са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега.


 

 

(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21