Между белия хляб и черния асфалт

23565 | 12 дек. 2012 | 22:30

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът


 


„Мен ще ме забравите, но магистралите и мостовете ще останат!“ „По-добре македонците да строят магистрали вместо паметници.“ „Готови сме да изкупим целия асфалт на Албания.“ Тези и много други подобни реплики на премиера без съмнение говорят за фиксация върху темата магистрали. Няма лошо. Само че общата картинка показва нещо друго.

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, които така самоотвержено ги строят... Защото около сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негативни класации в ЕС.
Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. През 2012 г. половината българи живеят под прага на бедността, докато през 2008-а са били 1/3. Онзи ден „Прозрачност без граници“ ни закотви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година по европейски данни държим европейския рекорд по спад на потреблението - с цели 5,3 % при среден за Европа 1,3%. Увеличаващите се цени на храните при замразени доходи пък ни изстрелват на върха на класацията по най-много затворени буркани (над 200 млн. годишно) със зимнина и компоти, сочи изследване на Ройтерс. Бедни и базпарични, но пък сме с най-много молове на глава от населението! Данни на GVA Sollers Solvtions показват, че в София на 1000 души се падат по 306 кв. м площ в мол при средно 250-300 кв. м за Европа. Само за последните 6 месеца са отворени 6, а се строят още 16 мола! без никаква икономическа или пазарна логика. Повечето са полупразни или пък рояци тийнейджъри стоят в тях на по една лимонада.

През лятото ЕК официално ни обяви за държавата с най-голям дял (над 32%) на сивата икономика в ЕС, което пък ни нарежда сред трите най-неатрактивни икономики в света според авторитетния швейцарски институт IMD. Логично, след като имаме най-скъпите банкови кредити в Европа - средно 8-9% лихва, докато в ЕС е около 4, а във Франция е 2,2%, според сайта Creditsadice.com. Лошите заеми гонят вече 5 млрд. лв.

Като от нийде предприемачите пари не видят, се нахвърлят като не видели на еврофондовете, което от своя страна ни осигурява първото място по разследване с измами на евросредства (общо 81 проучвания), съобщи на 18.11 т.г. Генералният д-р на ОЛАФ Джовани Кеслер.  

БАН и учените през ден се бунтуват, защото е всеизвестно, че нашата държава отделя най-малко пари за научни изследвания и е с най-ниските показатели за иновации - само 1,8% от БВП. България е единствената страна в ЕС, която намали инвестициите за наука до 0,2% от БВП при 2% в ЕС, за сметка на това е водеща по военни разходи (Информация от Евростат). Но пък по средства, давани от държавата за образование, тази година успяхме да настигнем Конго. Едва ли обаче някой може да ни настигне по производство на фалшиви дипломи на управленски кадри, т. нар. калинки.
Евростат регистрира най-голям спад на заетостта през 3-тото спрямо 2-рото тримесечие на 2012 г. пак у нас. Затова пък заетите работят при най-лошите условия на труд -в тази класация България също е лидер.

На 10. 10 т.г. от «Репортери без граници» научихме, че сме последни по свобода на словото в ЕС. Институтът по демографски изследвания ни запрати на 204-то място в света по ниска раждаемост. Което ни отрежда почетното 6-о място по най-застаряващо население в света. Агенция Блумбърг ни нарежда в челото на класациите по употреба на алкохол и наркотици сред младежите. А ЕСПАД твърди, че при 16-годишните младежи сме на второ място в Европа по употреба на амфетамини. Съвсем логично, след като Европейската фондация за подобряване качеството на живот установи, че България е еврошампион по най-много безработни и необразовани младежи - 27,8%. Имаме най-високата цена на природния газ за битови нужди спрямо покупателната стойност на населението. В челото сме на страните с най-голямо нарушение на човешките свободи. Покрай гейпарадите разбрахме, че от всички европейци ние най-много мразим хомосексуалистите. Последни сме в ЕС по качество на здравеопазването, защото отделяме най-малко пари в този сектор - едва 4% от БВП, информира ни Националната пациентска организация на 10.12 т.г. в сайта Инвеститор.бг. Доклад на Европейската агенция по околната среда ни довършва с новината, че дишаме най-мръсния въздух в Европа: коктейл от прах, кадмий, арсен и въглероден двуокис , който стимулира лавинообразното развитие на рака на белия дроб.

Проучване на „Фондацията за мир» нареди България на 130-о място сред най-провалените държави. По-провалена от Монголия, Габон и Виетнам.   
Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Запознати от финансовото министерство например твърдят, че през октомври и ноември са отлагани важни държавани разплащания, тъй като поради добрите климатични условия целият наличен финансов ресурс е бил насочен към инфраструктурата.

В тази връзка един от независимите депутати разказа интересна история. Преди години неговата партия печели пълно мнозинство в общинския съвет в град Долна Оряховица. От многото приоритети те избрали да направят една прекрасна централна улица с всичките й красоти и екстри. В резултат въпросната партия толкова тежко загубила следващите местни избори, че не успяла да вкара нито един общински съветник. Хората ги наказали, защото се оказало, че най-първо обичат белия хляб и чак след това черния асфалт.
Иначе магистралите, разбира се, са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега.


 

 

(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08