Между белия хляб и черния асфалт

17866 | 12 дек. 2012 | 22:30

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът


 


„Мен ще ме забравите, но магистралите и мостовете ще останат!“ „По-добре македонците да строят магистрали вместо паметници.“ „Готови сме да изкупим целия асфалт на Албания.“ Тези и много други подобни реплики на премиера без съмнение говорят за фиксация върху темата магистрали. Няма лошо. Само че общата картинка показва нещо друго.

Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, които така самоотвержено ги строят... Защото около сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негативни класации в ЕС.
Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. През 2012 г. половината българи живеят под прага на бедността, докато през 2008-а са били 1/3. Онзи ден „Прозрачност без граници“ ни закотви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година по европейски данни държим европейския рекорд по спад на потреблението - с цели 5,3 % при среден за Европа 1,3%. Увеличаващите се цени на храните при замразени доходи пък ни изстрелват на върха на класацията по най-много затворени буркани (над 200 млн. годишно) със зимнина и компоти, сочи изследване на Ройтерс. Бедни и базпарични, но пък сме с най-много молове на глава от населението! Данни на GVA Sollers Solvtions показват, че в София на 1000 души се падат по 306 кв. м площ в мол при средно 250-300 кв. м за Европа. Само за последните 6 месеца са отворени 6, а се строят още 16 мола! без никаква икономическа или пазарна логика. Повечето са полупразни или пък рояци тийнейджъри стоят в тях на по една лимонада.

През лятото ЕК официално ни обяви за държавата с най-голям дял (над 32%) на сивата икономика в ЕС, което пък ни нарежда сред трите най-неатрактивни икономики в света според авторитетния швейцарски институт IMD. Логично, след като имаме най-скъпите банкови кредити в Европа - средно 8-9% лихва, докато в ЕС е около 4, а във Франция е 2,2%, според сайта Creditsadice.com. Лошите заеми гонят вече 5 млрд. лв.

Като от нийде предприемачите пари не видят, се нахвърлят като не видели на еврофондовете, което от своя страна ни осигурява първото място по разследване с измами на евросредства (общо 81 проучвания), съобщи на 18.11 т.г. Генералният д-р на ОЛАФ Джовани Кеслер.  

БАН и учените през ден се бунтуват, защото е всеизвестно, че нашата държава отделя най-малко пари за научни изследвания и е с най-ниските показатели за иновации - само 1,8% от БВП. България е единствената страна в ЕС, която намали инвестициите за наука до 0,2% от БВП при 2% в ЕС, за сметка на това е водеща по военни разходи (Информация от Евростат). Но пък по средства, давани от държавата за образование, тази година успяхме да настигнем Конго. Едва ли обаче някой може да ни настигне по производство на фалшиви дипломи на управленски кадри, т. нар. калинки.
Евростат регистрира най-голям спад на заетостта през 3-тото спрямо 2-рото тримесечие на 2012 г. пак у нас. Затова пък заетите работят при най-лошите условия на труд -в тази класация България също е лидер.

На 10. 10 т.г. от «Репортери без граници» научихме, че сме последни по свобода на словото в ЕС. Институтът по демографски изследвания ни запрати на 204-то място в света по ниска раждаемост. Което ни отрежда почетното 6-о място по най-застаряващо население в света. Агенция Блумбърг ни нарежда в челото на класациите по употреба на алкохол и наркотици сред младежите. А ЕСПАД твърди, че при 16-годишните младежи сме на второ място в Европа по употреба на амфетамини. Съвсем логично, след като Европейската фондация за подобряване качеството на живот установи, че България е еврошампион по най-много безработни и необразовани младежи - 27,8%. Имаме най-високата цена на природния газ за битови нужди спрямо покупателната стойност на населението. В челото сме на страните с най-голямо нарушение на човешките свободи. Покрай гейпарадите разбрахме, че от всички европейци ние най-много мразим хомосексуалистите. Последни сме в ЕС по качество на здравеопазването, защото отделяме най-малко пари в този сектор - едва 4% от БВП, информира ни Националната пациентска организация на 10.12 т.г. в сайта Инвеститор.бг. Доклад на Европейската агенция по околната среда ни довършва с новината, че дишаме най-мръсния въздух в Европа: коктейл от прах, кадмий, арсен и въглероден двуокис , който стимулира лавинообразното развитие на рака на белия дроб.

Проучване на „Фондацията за мир» нареди България на 130-о място сред най-провалените държави. По-провалена от Монголия, Габон и Виетнам.   
Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Запознати от финансовото министерство например твърдят, че през октомври и ноември са отлагани важни държавани разплащания, тъй като поради добрите климатични условия целият наличен финансов ресурс е бил насочен към инфраструктурата.

В тази връзка един от независимите депутати разказа интересна история. Преди години неговата партия печели пълно мнозинство в общинския съвет в град Долна Оряховица. От многото приоритети те избрали да направят една прекрасна централна улица с всичките й красоти и екстри. В резултат въпросната партия толкова тежко загубила следващите местни избори, че не успяла да вкара нито един общински съветник. Хората ги наказали, защото се оказало, че най-първо обичат белия хляб и чак след това черния асфалт.
Иначе магистралите, разбира се, са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега.


 

 

(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


От категорията

Кирил Икономов: Не си играйте с Македония! Поднесете цветя на паметниците на Гоце Делчев тук!

Кирил Икономов: Не си играйте с Македония! Поднесете цветя на паметниците на Гоце Делчев тук!-Kiril-Ikonomov--Ne-si-igrayte-s-Makedoniya--Podnesete-tsvetya-na-pametnitsite-na-Gotse-Delchev-tuk-_1675465870.jpg

В жилите ни тече една кръв, а на масата сядаме трима първи братовчеди - грък, ...

4 февр. 2023 | 00:42

Редовно правителство може да има, но на висока цена. Ще иска ли някой да плаща?

Политическата криза се превръща във война на изтощение, при която е важно не само кои са враговете, а имаш ли съюзници
-1593267964.jpg

Политическата криза се превръща във война на изтощение, при която е важно не ...

3 февр. 2023 | 17:46

Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите

Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите-1546608537.jpg

Сега преживяваме нова война, която носи името „политическа коректност“, ...

4 февр. 2023 | 19:47

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров строи хотел върху "терен с привилегии"

 Кметът Здравко Димитров, съпругата му и двете им дъщери--Kmetat-Zdravko-Dimitrov--saprugata-mu-i-dvete-im-dashteri_1675518323.jpg

Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още ...

4 февр. 2023 | 15:44

Най-важното

Ние се държахме така, както изисква отговорното политическо поведение, каза вицепремиерът

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация

Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация
Снимка БТА-Demerdzhiev-v-Blagoevgrad--Imashe-nay-razlichni-opiti-za-provokatsiya-Snimka-BTA_1675529742.jpg

Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и ...

4 февр. 2023 | 18:54

Това е откровена провокация от страна на правителството на Македония!

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура

Българският депутат Ангел Георгиев и още двама българи ще бъдат съдени в РСМ по бързата процедура-Deputatat-ot--Vazrazhdane--Angel-Georgiev_1675515211.png

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат ...

4 февр. 2023 | 18:44

Вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски на гроба на Гоце Делчев: Български политици връщат двустранните отношения в Средновековието

За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски -1657171456.jpg

Всички трябва да се уважаваме, ако искаме да изградим добри отношения. ...

4 февр. 2023 | 13:47

Не е изключено да засегне и местната власт, тъй като проблемите около строителството на стадион "Христо Ботев" ескалират

Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска незабавно оставката на кмета Здравко Димитров
(Видео)

Бойко Борисов пристигна в Пловдив, затяга редиците за изборите-Boyko-Borisov-pristigna-v-Plovdiv--zatyaga-reditsite-za-izborite_1675505629.png

През октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде ...

4 февр. 2023 | 11:38

Не се чувствам виновен за нещата, в които ме обвинява Борисов, заяви кметът на Пловдив

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка! Не съм забърквал бакии

Здравко Димитров се опъна на Борисов: Няма да подам оставка!-1603717529.jpg

Здравко Димитров уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори ...

4 февр. 2023 | 12:59

Медведе нарече властите в Белия дом и в Капитмоия, които пращат далекобойни ракети на Киев, "морални изроди"

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети

Медведев: Украйна ще изгори, ако бъдат доставени на Киев американски далекобойни ракети-1646218611.jpg

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност ...

4 февр. 2023 | 14:28

Това е първият път, когато активи на руснаци под санкции се изпращат на Киев

Започна се! САЩ предадоха на Украйна 5 млн. долара, конфискувани от руския олигарх Малофеев

Малофеев е обвинен, че не спазва наложените му санкции-1568367366.jpg

Средствата трябва да отидат за възстановяването на страната

4 февр. 2023 | 12:45

MAGYAR NEMZET сравнява политиката на Корнелия Нинова с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

MAGYAR NEMZET  със статия за България-MAGYAR-NEMZET-sas-statiya-za-Balgariya_1675510676.jpg

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си ...

4 февр. 2023 | 13:14

Комисията публикува анализ от 66 страници

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска

Според ЕК готовността на Украйна за присъединяване към ЕС е ниска-Spored-EK-gotovnostta-na-Ukrayna-za-prisaedinyavane-kam-ES-e-niska_1675500027.jpg

Киев се справя най-добре във външната политика - страната "демонстрира ...

4 февр. 2023 | 10:37