ОБЗОР 2012: Сочеха ни за отличници, плашеха ни с фалит

146105 | 12 дек. 2012 | 22:58

Буйни страсти и конфликти белязаха икономическата сцена


 


 


Когато фактите говорят и боговете мълчат, твърди старата, изтъркана от употреба сентенция. Родната финансова действителност напълно опровергава мъдрото клише. Парадокс - у нас, когато фактите са подплатени с цифри, интерпретациите се развихрят с още по-буйна страст. 2012 година се оказа наситена с емоции, конфликти, противопоставяне, многословие, пустословие, остроумничене. Все по повод на цифрите. Или по-скоро на парите.
 


Държавата ту беше „на ръба на фалита“, ту я хвалеха като една от най-стабилните в Европа.  Напук на кризата през пет от последните 11 месеца хазната беше на плюс. Приходите се увеличават, хвалеше се финансовият министър Симеон Дянков. Въпреки това за пръв път от 2008 г. ни въведоха нов данък - налог върху лихвите от депозити. Официалната причина е справедливост - имаш доход, плащаш данък. Скептиците обаче изобщо не се вързаха на това обяснение - в бюджета няма пари, запя дружният хор на критиците. И пак се промъкна неприятното чувство, че сме „на ръба“.
Банковият сектор се тресеше от опасни слухове, които спокойно преминаваха вътрешните граници на Европейския съюз. Гръцките банки няма да издържат и ще рухнат, твърдяха външни (но не само) черногледци. Рефренът „банки изедници“ се превърна в любимата дъвка на неуспели или губещи популярност политици. И този вирус внесохме от Европа. Но вместо лек грип ни тръшна направо бронхит. В първата половина на годината банкерите се стряскаха насън от екзотични идеи за таван на лихвите, уеднаквяване на процентите, „прозрачно“ изчисляване въз основа на един, избран незнайно как индекс. Сравненията между лихвите тук и тези в Швеция, Дания и Великобритания се превърнаха в основните доводи на финансово неграмотни, но популистки настроени общественици.
Но може би най-голямото вълнение предизвика

сблъсъкът на титаните

 

- Българската народна банка за пръв път се противопостави толкова явно на финансовото министерство. Обикновено централните банкери са най-красноречиви, когато мълчат. Политиката на банката винаги е била да избягва публично конфронтиране или въвличане в политически дискусии. Идеята на Симеон Дянков да извади парите на Сребърния фонд от фискалния резерв, която беше съживена този февруари, накара БНБ да покаже острите си зъби. Един напълно български, роден на жълтите павета скандал, а не внесен по последна западна мода, отекна чак в Европейската централна банка. Оттам изпратиха негативно становище и проектът за „активно инвестиране“ на парите за добавки към бъдещите пенсии потъна в някое прашно парламентарно чекмедже.
Идеята на Дянков да превърне част от средствата във фонда (1,8 млрд. лв.) в държавни ценни книжа, тоест във вътрешен дълг, нажежи обществената дискусия. Първо, тя съвпадна с големия срив на правителствения депозит в БНБ. През февруари фискалният резерв удари дъното за годината, в края на месеца в него имаше само 3,8 млрд. лв. (виж карето). Без парите за пенсии „нощвите щяха да се изпразнят“, както наскоро се изрази управителят на БНБ Иван Искров.
Вместо реалните средства за бъдещите възрастни да се превърнат в обещания за доходност (защото именно това представляват държавните ценни книжа) и с тях правителството да плати външните ни дългове (по облигации, емитирани от кабинета „Сакскобургготски“), се избра друг подход. На 2 юли България емитира на международните пазари петгодишни еврооблигации на стойност 950 млн. евро (1,850 млрд. лв.). Емисията беше отчетена като голям успех. Договорената лихва е под 4,5 на сто, а търсенето на новия ни дълг беше седем пъти по-голямо от предлагането. Друг е въпросът, че Дянков дълго отказваше да излезе на международната сцена и се беше съсредоточил върху емисиите вътрешен дълг. Упорството му обаче се сломи пред упорството на БНБ и други финансови институции да благословят инвестирането на Сребърния фонд. След емисията поизтънелият фискален резерв набъбна охолно. През юли той премина 7 млрд. лева . Уви, и това щастие е мимолетно. Парите от емисията „Дянков“, първата от десет години насам, ще напуснат резерва в средата на януари 2013 г., когато изтича падежът на една от емисиите „Милен Велчев“.
Тъкмо скандалът покрай резерва затихна или просто се разтопи в лятната жега, започна друг. Проектирането, обсъждането и приемането на държавния бюджет рядко е било придружено от толкова истерична дискусия. Причината - въвежда се нов данък. Такова нещо не се е случвало от пет години. Но и тогава дори не се обложи нов доход, а просто прогресивната скала беше заменена с плосък налог. Трелите и на защитниците, и на критиците на десятъка върху лихвите избиха в кресчендо, подплатени с

наукообразни или безобразни аргументи

Така например шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев записа името си сред политиците, успели да обидят най-много българския народ. Според него българите са лентяи. „Справедливият“ му гняв на уморен от работа депутат се изля върху разглезеното население, което трупа пари в банките (депозитите ни са за над 33 млрд. лв.), вместо да инвестира, да облагородява и възпитава предприемаческия си дух с нови бизнес проекти. Какви обаче, не стана ясно. Но данъкът беше приет, бюджетът - също, въпреки всички скандали около него.
Макроикономическите драми белязаха изтичащата година. И въпреки драматизма не се сринахме. Но и не растем. Догонваме Гърция, но всъщност гърците тичат срещу нас.  Дълговото чудовище, което броди из Европа, не всява смут в душите на българските финансисти. Банките имат печалба. Износът ни се стабилизира. Чува се за нови чужди инвестиции. И в същото време ръстът на икономиката е в рамките на статистическата грешка, което намирисва на депресия. Предприемачите се свиват (не от лентяйство, а от предпазливост). Чакат по-добри и по-сигурни времена. Но потреблението ни е вяло, кредитирането - недостатъчно, депозирането - поради липса на алтернатива. Безработицата расте, особено сред младите.
В една година на трусове, страхове и вредни слухове България остана стабилна. Поравно - в похвалната дисциплина и спестовност, но и в липсата на кардинални реформи, както и в бедността си.


 

                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                           Иван ИСКРОВ

 


Фискалният резерв – ябълката на раздора

Като една библейска Ева славната представителка на Международния валутен фонд от времената на банковата криза у нас (1996-1997) Ан Макгърк ни подари ябълката на раздора. Тя направи първата вноска във фискалния резерв и оттогава към него неуморно се протягат политически ръчички. Депозитът на правителството периодично влиза във фокуса на общественото внимание. През 2012 г. той отново беше централен въпрос. В началото на годината за няколко месеца резервът почти беше ошушкан и текущо падна под задължителния минимум за края на годината - 4,5 млрд. лева. Изглежда обаче ще финишира точно на границата. Скандалът между БНБ и финансовото министерство за Сребърния фонд накара дори баба и внуче да спорят за резервните пари на държавата. Ударното усвояване на евросредства - гордостта на премиера, изигра лоша шега на бюджетното счетоводство. Проектите се финансират от родния бюджет (фискалния резерв), а след това ЕС ни възстановява похарчените суми. Никога не е сигурно, че обратният транш ще е в пълен размер и че ще дойде навреме. Именно заради забавяне на европарите пенсионерите ще минат без коледни добавки през тази година.
 

 

                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                    Симеон ДЯНКОВ

 


Смъртта на еврото пак се отложи

Няма по-предизвестена и несбъднала се смърт от тази на еврото. През тази година то почти умира и отново се ражда на няколко пъти. У нас дори се заговори, че централната банка трябва да има резервен план при евентуален крах на единната европейска валута. От БНБ неофициално внесоха „успокоение“ - ако еврото се сгромоляса, ще вържем родния лев за марката. Но пък от друга страна, без общите пари в световната икономика ще настане ледников период и тогава последният ни проблем ще е как ще фиксираме борда. Финансовият министър Симеон Дянков също на няколко пъти предупреди, че еврото не върви на добре. И му обърна гръб, поне засега. Мъдро решение, по това май има съгласие. Когато в едно семейство се вихри скандал, никой не иска да му ходи на гости.

 


(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг-Nahluva-studen-vazduh--Dazhdat-shte-preminava-v-snyag_1701583685.jpg

Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около ...

3 дек. 2023 | 08:07

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25