ОБЗОР 2012: Сочеха ни за отличници, плашеха ни с фалит

145135 | 12 дек. 2012 | 22:58

Буйни страсти и конфликти белязаха икономическата сцена


 


 


Когато фактите говорят и боговете мълчат, твърди старата, изтъркана от употреба сентенция. Родната финансова действителност напълно опровергава мъдрото клише. Парадокс - у нас, когато фактите са подплатени с цифри, интерпретациите се развихрят с още по-буйна страст. 2012 година се оказа наситена с емоции, конфликти, противопоставяне, многословие, пустословие, остроумничене. Все по повод на цифрите. Или по-скоро на парите.
 


Държавата ту беше „на ръба на фалита“, ту я хвалеха като една от най-стабилните в Европа.  Напук на кризата през пет от последните 11 месеца хазната беше на плюс. Приходите се увеличават, хвалеше се финансовият министър Симеон Дянков. Въпреки това за пръв път от 2008 г. ни въведоха нов данък - налог върху лихвите от депозити. Официалната причина е справедливост - имаш доход, плащаш данък. Скептиците обаче изобщо не се вързаха на това обяснение - в бюджета няма пари, запя дружният хор на критиците. И пак се промъкна неприятното чувство, че сме „на ръба“.
Банковият сектор се тресеше от опасни слухове, които спокойно преминаваха вътрешните граници на Европейския съюз. Гръцките банки няма да издържат и ще рухнат, твърдяха външни (но не само) черногледци. Рефренът „банки изедници“ се превърна в любимата дъвка на неуспели или губещи популярност политици. И този вирус внесохме от Европа. Но вместо лек грип ни тръшна направо бронхит. В първата половина на годината банкерите се стряскаха насън от екзотични идеи за таван на лихвите, уеднаквяване на процентите, „прозрачно“ изчисляване въз основа на един, избран незнайно как индекс. Сравненията между лихвите тук и тези в Швеция, Дания и Великобритания се превърнаха в основните доводи на финансово неграмотни, но популистки настроени общественици.
Но може би най-голямото вълнение предизвика

сблъсъкът на титаните

 

- Българската народна банка за пръв път се противопостави толкова явно на финансовото министерство. Обикновено централните банкери са най-красноречиви, когато мълчат. Политиката на банката винаги е била да избягва публично конфронтиране или въвличане в политически дискусии. Идеята на Симеон Дянков да извади парите на Сребърния фонд от фискалния резерв, която беше съживена този февруари, накара БНБ да покаже острите си зъби. Един напълно български, роден на жълтите павета скандал, а не внесен по последна западна мода, отекна чак в Европейската централна банка. Оттам изпратиха негативно становище и проектът за „активно инвестиране“ на парите за добавки към бъдещите пенсии потъна в някое прашно парламентарно чекмедже.
Идеята на Дянков да превърне част от средствата във фонда (1,8 млрд. лв.) в държавни ценни книжа, тоест във вътрешен дълг, нажежи обществената дискусия. Първо, тя съвпадна с големия срив на правителствения депозит в БНБ. През февруари фискалният резерв удари дъното за годината, в края на месеца в него имаше само 3,8 млрд. лв. (виж карето). Без парите за пенсии „нощвите щяха да се изпразнят“, както наскоро се изрази управителят на БНБ Иван Искров.
Вместо реалните средства за бъдещите възрастни да се превърнат в обещания за доходност (защото именно това представляват държавните ценни книжа) и с тях правителството да плати външните ни дългове (по облигации, емитирани от кабинета „Сакскобургготски“), се избра друг подход. На 2 юли България емитира на международните пазари петгодишни еврооблигации на стойност 950 млн. евро (1,850 млрд. лв.). Емисията беше отчетена като голям успех. Договорената лихва е под 4,5 на сто, а търсенето на новия ни дълг беше седем пъти по-голямо от предлагането. Друг е въпросът, че Дянков дълго отказваше да излезе на международната сцена и се беше съсредоточил върху емисиите вътрешен дълг. Упорството му обаче се сломи пред упорството на БНБ и други финансови институции да благословят инвестирането на Сребърния фонд. След емисията поизтънелият фискален резерв набъбна охолно. През юли той премина 7 млрд. лева . Уви, и това щастие е мимолетно. Парите от емисията „Дянков“, първата от десет години насам, ще напуснат резерва в средата на януари 2013 г., когато изтича падежът на една от емисиите „Милен Велчев“.
Тъкмо скандалът покрай резерва затихна или просто се разтопи в лятната жега, започна друг. Проектирането, обсъждането и приемането на държавния бюджет рядко е било придружено от толкова истерична дискусия. Причината - въвежда се нов данък. Такова нещо не се е случвало от пет години. Но и тогава дори не се обложи нов доход, а просто прогресивната скала беше заменена с плосък налог. Трелите и на защитниците, и на критиците на десятъка върху лихвите избиха в кресчендо, подплатени с

наукообразни или безобразни аргументи

Така например шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев записа името си сред политиците, успели да обидят най-много българския народ. Според него българите са лентяи. „Справедливият“ му гняв на уморен от работа депутат се изля върху разглезеното население, което трупа пари в банките (депозитите ни са за над 33 млрд. лв.), вместо да инвестира, да облагородява и възпитава предприемаческия си дух с нови бизнес проекти. Какви обаче, не стана ясно. Но данъкът беше приет, бюджетът - също, въпреки всички скандали около него.
Макроикономическите драми белязаха изтичащата година. И въпреки драматизма не се сринахме. Но и не растем. Догонваме Гърция, но всъщност гърците тичат срещу нас.  Дълговото чудовище, което броди из Европа, не всява смут в душите на българските финансисти. Банките имат печалба. Износът ни се стабилизира. Чува се за нови чужди инвестиции. И в същото време ръстът на икономиката е в рамките на статистическата грешка, което намирисва на депресия. Предприемачите се свиват (не от лентяйство, а от предпазливост). Чакат по-добри и по-сигурни времена. Но потреблението ни е вяло, кредитирането - недостатъчно, депозирането - поради липса на алтернатива. Безработицата расте, особено сред младите.
В една година на трусове, страхове и вредни слухове България остана стабилна. Поравно - в похвалната дисциплина и спестовност, но и в липсата на кардинални реформи, както и в бедността си.


 

                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                           Иван ИСКРОВ

 


Фискалният резерв – ябълката на раздора

Като една библейска Ева славната представителка на Международния валутен фонд от времената на банковата криза у нас (1996-1997) Ан Макгърк ни подари ябълката на раздора. Тя направи първата вноска във фискалния резерв и оттогава към него неуморно се протягат политически ръчички. Депозитът на правителството периодично влиза във фокуса на общественото внимание. През 2012 г. той отново беше централен въпрос. В началото на годината за няколко месеца резервът почти беше ошушкан и текущо падна под задължителния минимум за края на годината - 4,5 млрд. лева. Изглежда обаче ще финишира точно на границата. Скандалът между БНБ и финансовото министерство за Сребърния фонд накара дори баба и внуче да спорят за резервните пари на държавата. Ударното усвояване на евросредства - гордостта на премиера, изигра лоша шега на бюджетното счетоводство. Проектите се финансират от родния бюджет (фискалния резерв), а след това ЕС ни възстановява похарчените суми. Никога не е сигурно, че обратният транш ще е в пълен размер и че ще дойде навреме. Именно заради забавяне на европарите пенсионерите ще минат без коледни добавки през тази година.
 

 

                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                    Симеон ДЯНКОВ

 


Смъртта на еврото пак се отложи

Няма по-предизвестена и несбъднала се смърт от тази на еврото. През тази година то почти умира и отново се ражда на няколко пъти. У нас дори се заговори, че централната банка трябва да има резервен план при евентуален крах на единната европейска валута. От БНБ неофициално внесоха „успокоение“ - ако еврото се сгромоляса, ще вържем родния лев за марката. Но пък от друга страна, без общите пари в световната икономика ще настане ледников период и тогава последният ни проблем ще е как ще фиксираме борда. Финансовият министър Симеон Дянков също на няколко пъти предупреди, че еврото не върви на добре. И му обърна гръб, поне засега. Мъдро решение, по това май има съгласие. Когато в едно семейство се вихри скандал, никой не иска да му ходи на гости.

 


(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21