ОБЗОР 2012: Сочеха ни за отличници, плашеха ни с фалит

184626 | 12 дек. 2012 | 22:58

Буйни страсти и конфликти белязаха икономическата сцена


 


 


Когато фактите говорят и боговете мълчат, твърди старата, изтъркана от употреба сентенция. Родната финансова действителност напълно опровергава мъдрото клише. Парадокс - у нас, когато фактите са подплатени с цифри, интерпретациите се развихрят с още по-буйна страст. 2012 година се оказа наситена с емоции, конфликти, противопоставяне, многословие, пустословие, остроумничене. Все по повод на цифрите. Или по-скоро на парите.
 


Държавата ту беше „на ръба на фалита“, ту я хвалеха като една от най-стабилните в Европа.  Напук на кризата през пет от последните 11 месеца хазната беше на плюс. Приходите се увеличават, хвалеше се финансовият министър Симеон Дянков. Въпреки това за пръв път от 2008 г. ни въведоха нов данък - налог върху лихвите от депозити. Официалната причина е справедливост - имаш доход, плащаш данък. Скептиците обаче изобщо не се вързаха на това обяснение - в бюджета няма пари, запя дружният хор на критиците. И пак се промъкна неприятното чувство, че сме „на ръба“.
Банковият сектор се тресеше от опасни слухове, които спокойно преминаваха вътрешните граници на Европейския съюз. Гръцките банки няма да издържат и ще рухнат, твърдяха външни (но не само) черногледци. Рефренът „банки изедници“ се превърна в любимата дъвка на неуспели или губещи популярност политици. И този вирус внесохме от Европа. Но вместо лек грип ни тръшна направо бронхит. В първата половина на годината банкерите се стряскаха насън от екзотични идеи за таван на лихвите, уеднаквяване на процентите, „прозрачно“ изчисляване въз основа на един, избран незнайно как индекс. Сравненията между лихвите тук и тези в Швеция, Дания и Великобритания се превърнаха в основните доводи на финансово неграмотни, но популистки настроени общественици.
Но може би най-голямото вълнение предизвика

сблъсъкът на титаните

 

- Българската народна банка за пръв път се противопостави толкова явно на финансовото министерство. Обикновено централните банкери са най-красноречиви, когато мълчат. Политиката на банката винаги е била да избягва публично конфронтиране или въвличане в политически дискусии. Идеята на Симеон Дянков да извади парите на Сребърния фонд от фискалния резерв, която беше съживена този февруари, накара БНБ да покаже острите си зъби. Един напълно български, роден на жълтите павета скандал, а не внесен по последна западна мода, отекна чак в Европейската централна банка. Оттам изпратиха негативно становище и проектът за „активно инвестиране“ на парите за добавки към бъдещите пенсии потъна в някое прашно парламентарно чекмедже.
Идеята на Дянков да превърне част от средствата във фонда (1,8 млрд. лв.) в държавни ценни книжа, тоест във вътрешен дълг, нажежи обществената дискусия. Първо, тя съвпадна с големия срив на правителствения депозит в БНБ. През февруари фискалният резерв удари дъното за годината, в края на месеца в него имаше само 3,8 млрд. лв. (виж карето). Без парите за пенсии „нощвите щяха да се изпразнят“, както наскоро се изрази управителят на БНБ Иван Искров.
Вместо реалните средства за бъдещите възрастни да се превърнат в обещания за доходност (защото именно това представляват държавните ценни книжа) и с тях правителството да плати външните ни дългове (по облигации, емитирани от кабинета „Сакскобургготски“), се избра друг подход. На 2 юли България емитира на международните пазари петгодишни еврооблигации на стойност 950 млн. евро (1,850 млрд. лв.). Емисията беше отчетена като голям успех. Договорената лихва е под 4,5 на сто, а търсенето на новия ни дълг беше седем пъти по-голямо от предлагането. Друг е въпросът, че Дянков дълго отказваше да излезе на международната сцена и се беше съсредоточил върху емисиите вътрешен дълг. Упорството му обаче се сломи пред упорството на БНБ и други финансови институции да благословят инвестирането на Сребърния фонд. След емисията поизтънелият фискален резерв набъбна охолно. През юли той премина 7 млрд. лева . Уви, и това щастие е мимолетно. Парите от емисията „Дянков“, първата от десет години насам, ще напуснат резерва в средата на януари 2013 г., когато изтича падежът на една от емисиите „Милен Велчев“.
Тъкмо скандалът покрай резерва затихна или просто се разтопи в лятната жега, започна друг. Проектирането, обсъждането и приемането на държавния бюджет рядко е било придружено от толкова истерична дискусия. Причината - въвежда се нов данък. Такова нещо не се е случвало от пет години. Но и тогава дори не се обложи нов доход, а просто прогресивната скала беше заменена с плосък налог. Трелите и на защитниците, и на критиците на десятъка върху лихвите избиха в кресчендо, подплатени с

наукообразни или безобразни аргументи

Така например шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев записа името си сред политиците, успели да обидят най-много българския народ. Според него българите са лентяи. „Справедливият“ му гняв на уморен от работа депутат се изля върху разглезеното население, което трупа пари в банките (депозитите ни са за над 33 млрд. лв.), вместо да инвестира, да облагородява и възпитава предприемаческия си дух с нови бизнес проекти. Какви обаче, не стана ясно. Но данъкът беше приет, бюджетът - също, въпреки всички скандали около него.
Макроикономическите драми белязаха изтичащата година. И въпреки драматизма не се сринахме. Но и не растем. Догонваме Гърция, но всъщност гърците тичат срещу нас.  Дълговото чудовище, което броди из Европа, не всява смут в душите на българските финансисти. Банките имат печалба. Износът ни се стабилизира. Чува се за нови чужди инвестиции. И в същото време ръстът на икономиката е в рамките на статистическата грешка, което намирисва на депресия. Предприемачите се свиват (не от лентяйство, а от предпазливост). Чакат по-добри и по-сигурни времена. Но потреблението ни е вяло, кредитирането - недостатъчно, депозирането - поради липса на алтернатива. Безработицата расте, особено сред младите.
В една година на трусове, страхове и вредни слухове България остана стабилна. Поравно - в похвалната дисциплина и спестовност, но и в липсата на кардинални реформи, както и в бедността си.


 

                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                           Иван ИСКРОВ

 


Фискалният резерв – ябълката на раздора

Като една библейска Ева славната представителка на Международния валутен фонд от времената на банковата криза у нас (1996-1997) Ан Макгърк ни подари ябълката на раздора. Тя направи първата вноска във фискалния резерв и оттогава към него неуморно се протягат политически ръчички. Депозитът на правителството периодично влиза във фокуса на общественото внимание. През 2012 г. той отново беше централен въпрос. В началото на годината за няколко месеца резервът почти беше ошушкан и текущо падна под задължителния минимум за края на годината - 4,5 млрд. лева. Изглежда обаче ще финишира точно на границата. Скандалът между БНБ и финансовото министерство за Сребърния фонд накара дори баба и внуче да спорят за резервните пари на държавата. Ударното усвояване на евросредства - гордостта на премиера, изигра лоша шега на бюджетното счетоводство. Проектите се финансират от родния бюджет (фискалния резерв), а след това ЕС ни възстановява похарчените суми. Никога не е сигурно, че обратният транш ще е в пълен размер и че ще дойде навреме. Именно заради забавяне на европарите пенсионерите ще минат без коледни добавки през тази година.
 

 

                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                    Симеон ДЯНКОВ

 


Смъртта на еврото пак се отложи

Няма по-предизвестена и несбъднала се смърт от тази на еврото. През тази година то почти умира и отново се ражда на няколко пъти. У нас дори се заговори, че централната банка трябва да има резервен план при евентуален крах на единната европейска валута. От БНБ неофициално внесоха „успокоение“ - ако еврото се сгромоляса, ще вържем родния лев за марката. Но пък от друга страна, без общите пари в световната икономика ще настане ледников период и тогава последният ни проблем ще е как ще фиксираме борда. Финансовият министър Симеон Дянков също на няколко пъти предупреди, че еврото не върви на добре. И му обърна гръб, поне засега. Мъдро решение, по това май има съгласие. Когато в едно семейство се вихри скандал, никой не иска да му ходи на гости.

 


(в. Преса, печатно издание, брой от 339 от 13 декември 2012)


 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Антикомунизмът си отиде, Борисов може да спи спокойно – протести няма да има

--_1670329277.jpg

Битката с миналото, страхът, че то може да се върне и да отклони България от ...

21 май 2024 | 18:38

Богомил Бонев: Лифтовете на Витоша не подлежат на възстановяване, трябват нови

-1617890006.jpg

Но зелените марули така и не разбраха, че Закона за горите и плана за ...

21 май 2024 | 13:36

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Той каза, че във време на геополитическо противоборство армията ни е гарант за мира на региона на Западните Балкани

Адм. Ефтимов към контингента в Косово: Вие сте лицето на българския войник пред нашите съюзници

Адм. Ефтимов към контингента в Косово: Вие сте лицето на българския войник пред нашите съюзници-Adm--Eftimov-kam-kontingenta-v-Kosovo--Vie-ste-litseto-na-balgarskiya-voynik-pred-nashite-sayuznitsi_1716297716.jpg

Българският контингент е съставен от основно от военнослужещи от Трето бригадно ...

21 май 2024 | 16:21

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28