Гърция ще издържи с еврото до зимата

23078 | 21 юни 2012 | 11:53

Ще бъде много по-лесно за Гърция да получи достъп до жизнено необходимата ликвидност с помощта на емисия драхми, отколкото да живее въобще

Автор:Увлекателният сериал за краха на Гърция продължава: в страната почти е съставено правителство, но анализаторите вече му предричат бърза оставка. Прогнозите за бъдещето на Гърция остават без промени: Атина след месец или след година, независимо от всичко ще излезе от еврозоната.

Провелите се в неделя избори най-накрая позволиха на гърците да съставят коалиционно правителство от три партии – Нова демокрация, ПАСОК и Демократична левица – които в най-скоро време ще съставят кабинет. Вчера лидерите на тези партии посочиха името на новия министър-председател, който е Андонис Самарас, лидер на Нова демокрация.

"Нашите усилия доведоха до създаването на коалиция на мнозинството за съставянето на устойчиво правителство, което ще даде надежда и стабилност", заяви новият гръцки премиер. Но, съдейки по състава на коалицията и изказванията на нейните лидери, гърците са още много далеч от стабилността и устойчивостта.

Коалицията на оптимистите

За да убеди Европейския съюз и Международния валутен фонд да отпуснат на страната втория антикризисен транш – 130 милиарда евро – новото правителство трябва да започне да изпълнява програмата за строги съкращения на разходите, която европейските лидери поставиха като условие за получаването на помощта.

Лидерите на новата управляваща коалиция не желаят да правят това и вярват, че могат да убедят кредиторите да им дадат пари и без въвеждането в страната на режим на сурови икономии.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос се готви за "голямата битка" в Брюксел: той смята, че на Гърция й е необходима програма за стимулиране на икономическия растеж и заетостта. "Най-важният въпрос е създаването на национален екип за преговорите и да му бъде осигурен успех", каза той.

Демократичната левица, която също попадна в управляващата коалиция, са настроени още по-решително: необходимо е "постепенно да се отдалечим от условията за предоставянето на помощ, от които страда обществото", заяви техният лидер Фотис Кувелис.

При това европейците едва ли са готови да предприемат кардинално преразглеждане на условията на споразумението за помощ. И германският канцлер Ангела Меркел, и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че гърците трябва да останат верни на поетите ангажименти, а ЕС може да направи само минимални отстъпки.

Ако не бъдат получени отстъпки, Демократичната левица може да не подкрепи споразумението и тогава коалицията, а заедно с нея и правителството, бързо ще се разпаднат.

Очакваният крах

Анализаторите са убедени, че именно и така ще се случат нещата, при това много скоро. За това отдавна предупреждават водещите световни инвестиционни банки.

"Бенк ъф Америка". Анализаторите на банката са убедени, че една от най-лабилните коалиции е тази, в която участват малки партии. Сценарият на финансовата институция изглежда по следния начин:

Демократичната левица може и да не подкрепи обновената програма за помощ от ЕС и МВФ. На тях отстъпките на кредиторите им се струват прекалено незначителни.

Правителството ще рухне. Това може да се случи или при утвърждаване на програмата, или при нейното преразглеждане през септември или декември.

От това ще извлече полза СИРИЗА, която има големи шансове да победи на следващите избори. Отказът от изпълняването на ангажиментите към ЕС и МВФ ще бъде първата стъпка за излизането на страната от еврозоната.

"Морган Стенли". Пред правителството стоят прекалено много задачи, с които то едва ли може да се справи.

Кабинетът трябва в най-скоро време да реши как да съкрати разходите с 3 милиарда евро или 1,5% от БВП.

До 2014 г. ще се наложи съкращаването на още 7% от БВП, за да се достигнат предписаните от ЕС показатели на гръцкия бюджет.

От МВФ и ЕС не трябва да се очакват сериозни отстъпки: могат да бъдат намалени лихвите по дълговете, да се намалят плащанията през следващите години с 5 милиарда евро, а също така да бъдат удължени сроковете за връщането на кредитите. Но нищо повече от това.

Даже ако кредиторите направят по-съществени отстъпки, голям е рискът, че траншовете ще дойдат със закъснение – в момента Гърция вече закъснява с най-малко шест седмици с вътрешните плащания.

Тези фактори могат да доведат до колапса на правителството много скоро. Наистина, "Морган Стенли" смятат, че мъченията ще бъдат дълги: банката оценява вероятността Гърция да се откаже от еврото в течение на 12-18 месеца само на 35%.

"Сити Груп". Програмата за икономии ще застави гърците да се откажат от еврото в близката година и половина, независимо от това, кой ще влезе в правителството.

Каквото и правителство да бъде съставено в Гърция, на него ще му се наложи да се бори за реализирането на програмата с икономии, чиито резултати ще бъдат оценявани от "Тройката" кредитори.

Това ще доведе до социално недоволство особено сред служителите в държавния сектор, които ги чакат големи съкращения. Те ще бъдат разочаровани и от плановете за приватизация: от разпродажбата на държавно имущество кабинетът планира да получи 70 милиарда евро.

Очевидно е, че рецептите на Брюксел не работят добре: БВП на страната от пика в средата на 2008 вече се е свил със 17%, но целите за намаляването на бюджетния дефицит така и не бяха постигнати.

Начало на края ще бъде поредната оценка на МВФ за състоянието на гръцката икономика и хода на реализация на програмата за съкращаване на разходите – през септември или по-скоро през декември. Фондът може да откаже отпускането на следващия транш на Атина.

В резултат Гърция ще обяви фалит. След това ще престане да я финансират и Европейската централна банка, и гръцките банки окончателно ще загубят достъп до ликвидност.

Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, защото ще бъде много по-лесно да получи достъп до жизнено необходимата ликвидност с помощта на емисия драхми, отколкото да живее въобще без пари.


 


Еврохолд

От категорията

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък-Vizhte-koi-sa-deputatite-v-50-oto-Narodno-sabranie--Palen-spisak_1718604412.jpg

Вече са ясни имената на 240-те избраници, които в 9.00 часа ще прекрачат прага ...

17 юни 2024 | 09:05

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

Боян Чуков: Белоусов е разкрил огромни кражби в руското МО от времето на Шойгу

Боян Чуков-Boyan-Chukov_1713172948.jpg

Новият министър е погнал и наплодилите се по времето на Кожугетович крадливи ...

17 юни 2024 | 13:27

Най-важното

Заради удължения разговор с германците времето за подготовка на помещението за българската делегация се е оказало недостатъчно

Скандал! Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане-Prezidentat-Radev-otkazal-sreshta-s-premiera-na-Cherna-gora-sled-4-minutno-chakane_1718687374.jpg

Премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев. ...

18 юни 2024 | 08:08

Днес се събира ИБ на партията, за да реши дали все пак да не се отиде на разговорите.

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правиителство на споделената отговорност-GERB-SDS-prodalzhava-konsultatsiite-s-partiite--predlagat-praviitelstvo-na-spodelenata-otgovornost_1718686162.png

След срещата с ДПС стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и ...

18 юни 2024 | 07:47

Това е планирано за следващата седмица, добави председателят на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат-Ursula-fon-der-Layen-ne-poluchi-odobrenie-ot-evropeyskite-lideri-za-vtori-mandat_1718687026.jpg

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, ...

18 юни 2024 | 07:56

Той е първият с лична карта от ново поколение

Калин Стоянов е готов да остане министър на вътрешните работи, ако получи предложение

Министър Стоянов е първият с лична карта от ново поколение. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov-e-parviyat-s-lichna-karta-ot-novo-pokolenie--Snimka-BTA_1718620050.jpg

България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи ...

17 юни 2024 | 13:09

ПП-ДБ трябва да се запита може ли да има ясни отговорници по различни политики

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Според него трябва да се направят ясни и прозрачни колективни формати. ...

17 юни 2024 | 19:48

Ако продължаваме с експериментите и дадем възможност да влизат нови екстравагантни субекти, ориентацията на България може да бъде поставена под съмнение

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

170 народни представители са проевропейски насочени – това са ГЕРБ – СДС, ДПС, ...

17 юни 2024 | 16:18

Сайтът PERSPECTIVAINTERNACIONAL е на бившия посланик на Аржентина в София Н.П. Алфредо Атанасов

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Конфликтът ще се реши по сегашната демаркационна линия

Киевски политолог: Русия фактически поглъща Украйна парче по парче

Украински войници на фронта-Ukrainski-voynitsi-na-fronta_1718618919.jpg

"Очевидно извиненията, че не можем да участваме в преговори, вече няма да ...

17 юни 2024 | 13:07

Китай инвестира в модерни оръжия, предупреди той

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност-yadreni--raketi_1717838126.jpg

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг блокът трябва да покаже на ...

17 юни 2024 | 09:34