ПРАСЕТА И СТАРИ МОМИ

118407 | 17 дек. 2012 | 08:57

Профаниране на бруталнотоЧовек може да се забавлява много с репликите, които си подхвърлят водещите ни политици. Още по-забавно ще му стане обаче, ако знае, че те дори не се вслушват особено в онова, което изричат и запращат един срещу друг, не вникват в смисъла му и това често ги поставя в неловко положение. За обикновения човек някои техни подмятания звучат като тежки обиди, като нещо, което не може да се забрави цял живот. Господата обаче ги изтриват от паметта си още в момента, в който ги изговарят, тяхното словесно меню няма трайността дори на захарния памук. А отгоре на всичко по-внимателният наблюдател със сигурност ще забележи, че те

даже и си намигат един на друг, докато се ругаят

Тия дни Бойко казал, че комунистите са „бандити и убийци и са давали хората на прасетата, за да ги ядат“. Дори не си направих труда да проверя по какъв повод се е сетил за тия неща. Това пък подтикнало Станишев да стигне до прозрението, че Бойко е кадрова грешка на БКП (Българска комунистическа партия). Човек не може да не се наслади на това тържество на логиката. Излиза, че ако не споменаваш въпросните прасета, ти си достатъчно приемлив, сетиш ли се обаче за тях - вече се превръщаш в кадрова грешка. Дори ужасяващите издевателства в ловешките лагери не са в състояние да накарат Станишев да стане по-сериозен. Да се съсредоточи и да изиграе, поне на думи, някакъв закъснял морален катарзис. Той лесно ще бъде различен като фалшив - но и това все ще е нещо, сравнено особено с нелогичните подмятания и извивките на едно посредствено остроумие.

Има и друго. Бойко бил кадрова грешка на БКП - сякаш самият Станишев е някакъв чистофайник, потомствен английски аристократ, лорд не знам кой си - а не син на един от най-влиятелните велможи на тоталитарния режим. Да не говорим, че от гледна точка на правоверните комунисти тъкмо нашият лорд може би изглежда като една колосална кадрова грешка - те сигурно денем и нощем нямат мира от терзания какво е предизвикала появата й.
Толкова му е стигнало въображението - да говори за кадрови грешки,

когато някой напомня за мрачините на миналото

Дали подобно глумене му помага да забрави онези зловещи прасета, ако изобщо в съзнанието му има място за подобни неща? И как тогава човек да не се сети за едно сладко стихче, което е типичен пример за английския абсурден хумор, ето го: „Стара мома от Киншаса със свръхделикатна нагласа пищи: „Всеки стол в краката е гол!!! Гледам само таванска украса!!!“ Нашият лорд се държи също като тази стара мома от Киншаса - щом види нечии срамотии, в случая тия на бащината му партия, отвръща целомъдрено поглед и се зазяпва в тавана. Лордът би могъл да възрази, че прасетата са някакъв мит, създаден от развилнялото се народно въображение след Преврата на 10 ноември 1989-а.

Но не му стиска да го каже

а най-вероятно и не се интересува от подобни баналности. Като истински благородник той предпочита да не гледа в калта, а нагоре, в небесата, там, където всъщност е бил и татко му и където всичко и досега му изглежда светло и чисто. А то не е, разбира се. Ако Бойко се сещаше по-рядко за прасетата, които комунистите хранели с хора, щеше ли тогава да е по-добър кадрови избор на БКП? Това ли иска да ни каже лорда? Тъй или иначе, не е уместно да говориш толкова небрежно и фриволно за концлагерите, създадени от режима, в който първенец е бил и баща ти. А историята не е запазила нито едно свидетелство, че старият Станишев е казал и половин дума срещу тия лагери. Така че, ако Бойко е кадрова грешка на БКП, то

каква грешка е пък самият лорд?

Досега нито веднъж той не се е изказал ясно и разбираемо какво мисли за комунизма на баща си или за зрелия социализъм, строен и под негово ръководство. Той се държи така, сякаш е някакъв свръхчист продукт - без никакви примеси, създаден в специална тайна лаборатория за нуждите на Партията на европейските социалисти реколта 2012 година, светец без никаква сянка в биографията си, като изключим факта, че се дразни, когато някой спомене за лагерните прасета. Стара мома от Киншаса гледа в тавана. Ако продължават да говорят по този начин, някои хора ще доведат до крайна профанация дори и на най-бруталните епизоди от близката ни история.

Да се съсредоточаваш върху Бойко или върху когото и да е друг, когато се напомня за вакханалията в ловешките лагери, си е направо нелепо. А пък и да намесваш БКП в дребнавите си спорове е повече от глупаво - особено когато си направил всичко възможно да се дистанцираш от тази кле а партия, обругана и разтерзана предимно от своите си първенци канибали. Луканов и Младенов никога нямаше да отворят дума за ловешкия ад „Слънчев бряг“, ако навремето, през април 1990 година, от „Всяка неделя“ не ги бяхме хванали по бели гащи с една серия от внезапни телевизионни разговори, които изригнаха така, че потресоха цялото общество. Нямаше начин по-нататък истината да бъде прикривана. Тия разкрития нанесоха тежък предизборен удар на БКП. А днес, извън всичко друго, е и безтактно да се дърлиш с политическия си опонент с постни шегички по повод драматичната истина за комунистическите концлагери.

Лорда има далеч по-добър избор:

да се извини, макар и с огромно закъснение, за дивашките прояви на жестокост на онзи режим. Тъкмо така ще докаже и своята „модерност“, която между другото е видима единствено за някои безпринципни и продажни политолози, един-двама от които минават и за „десни“ - в смисъл, че са десните лакеи на Главния Ляв Дизайнер. Но никога няма да се случи това, никога няма да бъдем свидетели дори на един престорен жест на покаяние. Вместо това лорда ще предпочита да попълва като прилежен писар кадровото досие на текущия си опонент, сякаш някой се интересува от това. Но той всъщност не може и да направи нещо друго, защото няма как да изпълзи от тъмната сянка на произхода си.

Е, да, децата не отговарят за избора и делата на родителите си, така е, но и в това трябва да има някаква мярка. На всички отдавна ни е омръзнал безкрайният сериал на българските перестройчици - не само на имитаторите на Горбачов, а и на всички останали от 1989 година насам - и десни, и леви, и главно никакви. Такива като тях не дават никаква възможност, специално на обикновените симпатизанти на лявата идея, да успокоят терзанията си, да синхронизират съвестта си с бъбрежа на „червените мобифони“, с инфантилните прозрения на червените аристократи, доколкото това е възможно; те нямат мира от онези проклети прасета - а аристократите се сещат за тях от дъжд на вятър, и то за нуждите на постните си полемики. Някои хора понякога наистина не знаят какво казват. Според нашия лорд Бойко е ренегат на БКП. Ами той самият, с целия си благороден произход, оцветен в искрящо червено - той какъв е, и какво е? Има ли някой друг, освен европейските му опекуни, който да мисли, че е някакво подобрено издание, което няма абсолютно нищо общо с мракобесната БКП?

Ако е така, защо тогава толкова го жегва намекът за онези прасета? В крайна сметка с една привидно безобидна реплика Станишев шаржира един мрачен епизод от близкото ни минало. Подобен ефект може да се получи и по друг начин - за това ме подсети едно неотдавнашно интервю на Касим Дал в „Преса“. Той пък чак сега се сетил, че не може повече да подкрепя „палачите“, хората от ръководството на ДПС. Негова си работа, обаче и той едва след двайсетина години се сеща, че са агенти на ДС и пр., вай, вай. Нищо добро не може да се открие под тежката сянка на подобни късни прозрения.

Много е странна памет, която се събужда толкова късно. Дори има нещо нахално в това. Дал има впечатляваща биография преди промените, но и той доброволно е живял повече от две десетилетия като анестизиран и едва ли се е терзаел особено. Лорда си спомня за прасетата от ловешкия ад само когато е принуден от опонента си. Сънливостта на Дал не е по-малко шокираща - направо не е за вярване, че толкова късно е успял да различи в някои хора и нещо друго извън онова, което са. Има и мнозина други като него: кротко преживят сладък хляб от ръцете на опекуните си, пък сетне се превръщат в техните най-устати късни критици.


 (в. Преса, печатно издание, брой от 343 от 17 декември 2012)


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Антикомунизмът си отиде, Борисов може да спи спокойно – протести няма да има

--_1670329277.jpg

Битката с миналото, страхът, че то може да се върне и да отклони България от ...

21 май 2024 | 18:38

Богомил Бонев: Лифтовете на Витоша не подлежат на възстановяване, трябват нови

-1617890006.jpg

Но зелените марули така и не разбраха, че Закона за горите и плана за ...

21 май 2024 | 13:36

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

По-рано парламентът задължи Надзорния съвет на НОИ да осъвремени пенсиите с 11%

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28