Къпем се в газ, търкаляме се в златен прах

24952 | 17 дек. 2012 | 11:48

По следите на заглавията от първа страница


Всеки русенец би могъл да зареди колата с газ за 36 стотинки литъра, да хване пътя чудо, плод на публично-частното, българо-арабско сътрудничество, и за нула време да иде на гости на братовчед си митничар от Свиленград. За Коледа ще подари на скъпия си роднина четири кюлчета самородно трънско злато. Така де, за митничар шал и пантофи не вършат работа. Звучи налудничаво, нали?

Напълно възможно е обаче такава действителност да се роди в главите на много психично здрави българи. Достатъчно е да се интересуват от управлението на държавата и да държат да са добре информирани - да четат вестници, да гледат телевизия, често да влизат в интернет. През годината медиите ни засипаха с грандиозните проекти на властта - България беше Клондайк и Кувейт на Балканите, петродолари се изсипваха върху съсипаните български пътища, отгоре на всичко станахме (или поне щяхме да ставаме) житницата на Израел.


Суперпът. Ама друг път

 Спомняте ли си знаменателната българска визита в приказното емирство Катар от март тази година? Освен че арабското приключение коства главата на един министър (енергийния Трайчо Трайков), властта се качи в правителствения самолет на връщане към родината, пълна с оптимизъм и велики планове. Като в приказка от 1001 нощ.

Малко по-късно - през май, медиите гръмнаха. Високоскоростен суперпът ще промени транспортната карта на Европа. Шосето ще свързва Русе със Свиленград, тоест Дунав мост с Босфора. За трасето веднага се намериха поне три алтернативни маршрута. Различните варианти свързваха дунавския град с турската граница през прохода Хаинбоаз, през Върбишкия проход или през Шипка. Строителството на 300-километровия път ще струва над 1,5 милиарда евро, но... няма страшно! За какво са приятелите? Да помагат. Съвременният свят пък е измислил тази чудесна формула - публично-частно партньорство. Демек като Брюксел не ще да дава пари за прекрасното съоръжение, другарите катарци ще дадат. В плановете ще се включат и комшиите турци. Все пак пътят води към Босфора. Финансовите усилия на инвеститорите ще бъдат възнаградени, когато построим шосето. Тогава катарците ще взeмат такси за преминаване и всички ще са щастливи и доволни – тираджиите, българското правителство, турското правителство, емирът в Доха.

Изненадващо през септември турците ни забиха нож в гърба. Анкара обяви, че не проявява интерес към проекта. България и Катар продължиха двустранно преговорите и засега изграждането на 4-лентовия път, който трябваше да превърне Русе във втора столица на страната, остава в неясното бъдеще. Интересно обаче какви перспективи има път за Турция, към който Турция не проявява интерес. Може би на юг от Свиленград не вярват, че „1001 нощи“ е писана по действителни случаи.


Без светлина в тунелаЗасега работата със супертрасето се разсъхна. Обаче защо да бързаме? Единият от възможните маршрути минава през Шипка. Построяването на тунел под върха е гласувано от Народното събрание през 1887 година. 115 години по-късно държавата се закани да проведе конкурс за строител. Но може и да не проведе. Хубавите работи не стават бързо. За сметка на това „България лежи върху море от газ“. Родината е „Кувейт на Балканите“.

Поне в това ни убеждават първите страници на вестниците от април тази година. Бомбата хвърли лично премиерът Бойко Борисов. Погледи, пълни с копнеж, се отправиха към блоковете „Хан Аспарух“ и „Свети Атанас“ в Черно море. Медиите се изпълниха с условни наклонения от типа: Ако... то тогава... Ако открием 2-3 милиарда куб. м газ, то тогава цената ще падне с 10 на сто (или 20, или 30, или колкото си искаме. Не спирайте да мечтаете!). Премиерът ни вдъхна „100-процентов оптимизъм“. Жалко, че не можем да заповядаме на газа  да избликне с постановление на Министерския съвет. Дали има или няма, е божа работа, тоест цялата еуфория може да се окаже вятър работа. 

И без газ ще се оправим! Светлото бъдеще ни е в кърпа вързано, защото лежим върху златна планина. Недрата на родината крият 442 тона от благородния метал. Стойността му е поне 28 милиарда долара, изчислиха акуратно медиите, вземайки предвид актуалния курс на БНБ и котировките на Лондонската метална борса. Тоест не е шега работа, всичко е напълно сериозно и проверено, така че хващайте кирките и лопатите и тръгвайте - някои към Трън-север, останалите към Трън-юг.


Житницата на Израел


Но рогът на изобилието крие и още изненади. България ще се превърне в житницата на Израел! Имаме поля, имаме вода, имаме жита! Евреите пък имат пари. И много искат да ни ги дадат. Поне това стана ясно след среща между премиерите на двете приятелски държави Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху през септември. Двамата Биби-та (според Борисов) се разбраха през есента да сеят, а през пролетта да жънат. Не засяха. Но дано да ожънат.Казват, че човек се чувства нещастен, когато реалността грубо се разминава с очакванията му. Защо ли пък българите водят всички класации по песимизъм и недоволство от живота? Сигурно едното няма никаква връзка с другото. И за да вкараме една нотка претенциозна интелектуалност в този текст, накрая ще кажем - всеки настоящ момент съдържа 100 милиона потенции за бъдещето. Така че не спирайте да очаквате! Ако не ви прави нещастни, де!


Разселихме чиновниците.  Не съвсем, не съвсемКолко печатарско мастило, колко телевизионно време се посветиха на великото преселение на администрацията! Местенето на чиновниците се превърна в една от най-значимите новини на 2012 година. Така е в модерния свят, Германия например не е централизирала цялото управление в Берлин. Покрай важните институции, които ще сменят жълтите павета с площадите на областните градове, ще живне местната икономика, ще се намали корупцията, ще се увеличи пътният трафик, ще се стимулира незаконната любов. Железни аргументи. Кой може да каже нещо против?

Според грандиозния план митничарите трябваше да заминат за Русе, данъчните - за Велико Търново, агенцията по рибарството да се установи в Бургас, туризмът да има за седалище Пловдив. Е, последното поне вече е факт. Никой не може да твърди, че властта не е последователна в плановете си.
В Пловдив незаети щатове няма. 12 души избраха друго професионално поприще и не последваха зам.-министъра на туризма Иво Маринов в града под тепетата. Наплив от кандидати за държавни служители запуши кадровата дупка. По 200-300 са били кандидатите за едно място. Туристическият бранш не се оплаква от смяната на адреса, но и не изразява особени благодарности към държавата.

Всъщност изобщо не видяхме финансов анализ на приходите и разходите от голямата чиновническа екскурзия. Какво от това, че сме данъкоплатци? Търсеха се сгради, жилища, детски градини... Митничарите протестираха, данъчните ги подкрепяха с половин уста. Според първоначалните планове (от май) преселението трябваше да е факт през септември. За парите нямайте притеснение. Най-много 100-150 хиляди да се охарчим за пренасянето на всяка от агенциите. Сметки „на око“. Към октомври вълненията затихнаха. Плановете се отложиха. Незнайно за кога. Непреместените си отдъхнаха, очакващите ги областни центрове се разочароваха.


Ваньо Танов искаше митниците да бъдат в родния му град Русе. Снимка: БГНЕС


Така например във Велико Търново институциите, училищата, университетът и редовите граждани все още таят надеждата, че в един хубав ден данъчните ще потропат на вратата. Но не да правят ревизия, а да съживят живота на старата столица. Градът има капацитет да се установи като данъчна столица на страната, твърдят местните. Сграда вече е намерена, въпросът ще се реши с вътрешно преструктуриране, смятат местните власти. Експерти са изчислили, че преместването ще разкрие 1000 нови работни места в областния център.

Бирниците в централното управление на НАП неофициално казват: „Тая няма да стане!“, а официално: „Каквото ни наредят!“. Митничарската драма беше по-сериозна. В средата на годината изглеждаше, че разселването на агенцията е в кърпа вързано. Властта прояви твърдост по въпроса. На когото не му харесва, да си намери друга работа. И без това кандидати за митничари никъде по света не липсват. Русе продължава да чака и да се надява. И край Дунав имат столични амбиции. Русенци обаче трябва да проявят будистко търпение. При посещение в града на 18 септември премиерът Бойко Борисов охлади страстите:  „Одобрявам идеята Агенция „Митници“ да бъде преместена в Русе, но това няма да стане сега, а след няколко години“. Според министър-председателя планът митничарите да стегнат куфарите и да си купят билет за влака е правилна, но ще струва доста пари. В края на тази година вече е ясно, че нищо по този въпрос не е ясно. Преместване ще има, но не сега. Администрацията ще се разсели. Не съвсем, не съвсем! Иначе съвсем реално ще пие и пее по Коледа.


(в. Преса, печатно издание, брой от 343 от 17 декември 2012)


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08