Кипеж в малките партии

26094 | 19 дек. 2012 | 12:16

Шансове, надежди и илюзии в сянката на ГЕРБНаблюдателите на българската и европейската политика могат да се развличат с гатанки. Коя е онази българска партия, която първоначално нямаше нито един депутат в Европейския парламент, а накрая се озова с цели двама? Отговор: ДСБ. Помним, че до влизането в сила на Лисабонския договор Светослав Малинов бе принуден да стои в готовност и да изчаква. Изчака. А Надежда Нейнски, преди член на СДС, вече навлиза в орбитата на Костов и се подрежда в нея.


На протест на ГЕРБ в София, Слави Бинев влезе в стилистиката на "Атака" и агресивните улични действия.


Друга гатанка. Коя е онази българска партия, която първоначално успя да вкара двама депутати в Европейския парламент, а накрая се озова без нито един? Отговор: „Атака“. При това двамата й представители - Димитър Стоянов и Слави Бинев, не просто не принадлежат на партията, а решително я критикуват и дори вече сами оглавяват други партии. Подобни движения са показателни, ако не друго, то за динамиката на българския политически живот и усилените процеси на партийно разграждане и партийно изграждане.

В политологията е познато понятието „електорална волатилност“ (от англ. volatility - летливост, подвижност, изменчивост). То обозначава степента на промяна в електоралното поведение на избирателите между изборите, другояче казано, тенденцията да прехвърлят предпочитанията си от една партия към друга. Освен избирателите това активно правят и политиците. Тяхната подвижност също не е за подценяване и дори само в рамките на последната година можем да се убедим във високите й стойности.


Каква е изгодата да играеш в дясното


Меглена Кунева лесно се настани в поизпразнената ниша вдясно след раздорите в Синята коалиция, но след президентските избори през 2011 г. подкрепата за нея намаля.


През 2012 година се завъртяха две хипотези, които събитията досега не опровергават.

Първата: дясната самоидентификация служи на новоучредените формации, за да подпомогне участие в едно второ правителство на ГЕРБ, ако изборите не отредят на ГЕРБ достатъчно депутати за самостоятелно управление. Това е хипотезата за патериците.

И втората: многото нови - повече или по-малко различни - партии в крайна сметка ще постигнат разпиляване на вота. Така недоволството или несъгласието с днес провежданата политика няма да се отлее в посока на БСП или Кунева, или в някакъв единичен нов играч. Това е хипотезата за разсейването. И в двата случая по-важни се оказват резултатите от партийното поведение, а не само намеренията на партийните лидери. Колкото повече са кандидатите за дясното пространство, толкова по-малък е шансът за мнозинство без ГЕРБ. Колкото по-фрагментирана е опозиция, толкова по-малък шанс има тя да се превърне във власт. И понеже стана дума за субективните намерения на лидерите, да видим и един друг проблем, който обяснява отчасти партийната динамика.

Няма къде да се дене част от политическия елит

на прехода. Раздаването на картите през последните години е било незадоволително за тази част. И за тези хора изборите са шансът, който политическият процес между изборите не им предложи - да намерят място в една бъдеща сложна политическа конфигурация. Малките да станат големи. Да държат златната акция на следващото управление. След като бяха заменени, да покажат, че са незаменими.

Надежда им внушават и социолозите, които вещаят, че категоричен победител няма да има, че се задава такава патова ситуация между ГЕРБ и БСП, която би вкарала политическа България в коалиционните дебри. Така 2013 г. може да се превърне в неосъществената 2009-а, когато отново се чакаше патова ситуация, но в последния момент нещата се подредиха по друг начин. Това дотук е от гледна точка на „малките“. А от гледна точка на ГЕРБ навярно би било по-изгодно да партнираш не с установени и ясно обозначени политически сили, а с крехки формирования; такива, при които спорната репутация на лидерите и съмненията във финансирането им биха създали някакви зависимости. По принцип, ако дадена политическа технология работи, няма причини да бъде сменяна. В 41-вото Народно събрание ГЕРБ си създадоха технологията на мнозинство, подкрепяно от независими депутати. В 42-рото Народно събрание

традицията може да бъде продължена

като този път „независимите депутати“ бъдат заменени от „независими партии“. Въпреки дочуваните оттук-оттам твърдения, че цел на новите политически играчи е разбиване на статуквото, желание за такава радикална промяна не личи. И то именно защото не се вижда нов политически елит, който иска да помете стария; виждат фракции на стария политически елит, които се чувстват пренебрегнати за сметка на други фракции. Част от новите партии трябва да имат едно наум. Зад тях в редица случаи стои непредставен на управленско равнище бизнес, а ГЕРБ се нуждае от гласовете и депутатите на тези партии, не от бизнеса им. И още нещо - винаги съществува риск, както през 2009-а, избирателят да поднесе изненада, объркваща и най-добре скроените планове. Или пък, притиснати от обстоятелствата, от ГЕРБ да се разберат с „големите“ и да не се възползват нито от „патериците“ на малките, нито от „разсейването“.Ту се разрояват, ту се съюзяват


Яне Янев се заканваше да уволни Бойко Борисов преди президентските избори миналата година, днес е плътно с него.


Много интересен пример за роенето на формации си остава „Атака“. Тя все така си е парламентарно представена партия, със своя група в Народното събрание. Но колко партийни субекта произлязоха от нея - или най-малкото от средите, близки до нея!

Първо, Националният фронт за спасение на България, който се роди след развода на „Атака“ с телевизия СКАТ и бавно, но упорито печели привърженици и прави структури далеч отвъд родното място Бургас. После - Национално-демократичната партия на Димитър Стоянов, родена след един малко по-личен развод. После - ГОРД на Слави Бинев. За да стигнем до най-новата инициатива на бивши депутати от „Атака“ за формиране на Евроскептична коалиция, призвана да ни изведе извън пагубния Европейски съюз. Да не забравяме и Партията „Свобода“, а след нея Партията за хората от народа на Павел Чернев, възникнала след разногласията около един крайпътен инцидент.

Или да вземем РЗС. Там процесът на ядрен разпад също протече достатъчно бързо. Част от депутатите на Яне Янев си харесват сега управляващата партия, друга част се ориентираха към нов проект, наречен ДАНО. За произхода на „ Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева от НДСВ отдавна е говорено. Но ето че на терена е и „Новата алтернатива“ на бившия военен министър Николай Цонев, набеден, както постанови съдът, абсолютно неоснователно за абсолютен престъпник.

Драмата в синьо върви от стъпало на стъпало

доста години. Бившият председател на СДС Мартин Димитров вече е изключен от това СДС. А още по-бившият, Пламен Юруков, си има собствена партия, ВОТ - Консерватори, и развива своите виждания за модерен консерватизъм върху канапе от мисли на Хайек и група американски учени. Даже ДПС е изправено пред предизвикателството на своите бивши ръководни кадри Касим Дал и Корман Исмаилов, обявили официално учредяването на Народна партия „Свобода и достойнство“. Във всенародния повик по създаване на нови партии засега не се включват - многозначително - единствено най-големите две, ГЕРБ и БСП.

Освен центробежни тенденции

трябва да признаем, тръгват и центростремителни. „Атака“ и ВМРО все повече се ориентират към едно патриотично обединение. ЛИДЕР вече действа съвместно с НИЕ. В случая с Янев, Редът, Законността и Справедливостта ще вървят ръка за ръка с Марешки. Още е рано да заключим какво точно ще се случва и ще се случва ли нещо в пространството между СДС, НДСВ и Касим Дал. Докато се сближават и раздалечават, партиите търсят и своето място под слънцето.


След взаимни обвинения в купуване на гласове между аптекарския бос Веселин Марешки и Яне Янев, ете изненадващо влязоха в предизборен съюз.


Някои избират ролята на радикална опозиция. Интервютата и акциите на Слави Бинев, воюващи срещу „диктатурата“ на сегашния премиер, добиха популярност. Партията на Теодор Дечев „Свободен народ“ неспирно заклеймява властта за всяко нейно действие и нещо повече - твърди, че въпросната власт е в параноя от това. Повечето нови партии обаче са значително по-кротки и като цяло позитивно настроени към ГЕРБ. И нещо, което няма как да не направи впечатление. С изключение на „Свободен народ“ всички се самоопределят като десни. Изглежда на пръв поглед странно. В условията на криза и масово обедняване, на изтъняване на портфейлите и амортизация на активите би следвало да се очаква олевяване на масовите нагласи. Партиите обаче са твърдо убедени, че колкото по-беден, толкова по-десен става човек.


(в. Преса, печатно издание, брой от 345 от 19 декември 2012)


От категорията

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Oт края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците, обясни той

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците-Asen-Vasilev--Obedinyavaneto-na-NAP-i-Mitnitsite-tseli-efektivno-sabirane-na-danatsite_1708441591.png

Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента сме събрали с ...

20 февр. 2024 | 17:05

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33