Кипеж в малките партии

19329 | 19 дек. 2012 | 12:16

Шансове, надежди и илюзии в сянката на ГЕРБНаблюдателите на българската и европейската политика могат да се развличат с гатанки. Коя е онази българска партия, която първоначално нямаше нито един депутат в Европейския парламент, а накрая се озова с цели двама? Отговор: ДСБ. Помним, че до влизането в сила на Лисабонския договор Светослав Малинов бе принуден да стои в готовност и да изчаква. Изчака. А Надежда Нейнски, преди член на СДС, вече навлиза в орбитата на Костов и се подрежда в нея.


На протест на ГЕРБ в София, Слави Бинев влезе в стилистиката на "Атака" и агресивните улични действия.


Друга гатанка. Коя е онази българска партия, която първоначално успя да вкара двама депутати в Европейския парламент, а накрая се озова без нито един? Отговор: „Атака“. При това двамата й представители - Димитър Стоянов и Слави Бинев, не просто не принадлежат на партията, а решително я критикуват и дори вече сами оглавяват други партии. Подобни движения са показателни, ако не друго, то за динамиката на българския политически живот и усилените процеси на партийно разграждане и партийно изграждане.

В политологията е познато понятието „електорална волатилност“ (от англ. volatility - летливост, подвижност, изменчивост). То обозначава степента на промяна в електоралното поведение на избирателите между изборите, другояче казано, тенденцията да прехвърлят предпочитанията си от една партия към друга. Освен избирателите това активно правят и политиците. Тяхната подвижност също не е за подценяване и дори само в рамките на последната година можем да се убедим във високите й стойности.


Каква е изгодата да играеш в дясното


Меглена Кунева лесно се настани в поизпразнената ниша вдясно след раздорите в Синята коалиция, но след президентските избори през 2011 г. подкрепата за нея намаля.


През 2012 година се завъртяха две хипотези, които събитията досега не опровергават.

Първата: дясната самоидентификация служи на новоучредените формации, за да подпомогне участие в едно второ правителство на ГЕРБ, ако изборите не отредят на ГЕРБ достатъчно депутати за самостоятелно управление. Това е хипотезата за патериците.

И втората: многото нови - повече или по-малко различни - партии в крайна сметка ще постигнат разпиляване на вота. Така недоволството или несъгласието с днес провежданата политика няма да се отлее в посока на БСП или Кунева, или в някакъв единичен нов играч. Това е хипотезата за разсейването. И в двата случая по-важни се оказват резултатите от партийното поведение, а не само намеренията на партийните лидери. Колкото повече са кандидатите за дясното пространство, толкова по-малък е шансът за мнозинство без ГЕРБ. Колкото по-фрагментирана е опозиция, толкова по-малък шанс има тя да се превърне във власт. И понеже стана дума за субективните намерения на лидерите, да видим и един друг проблем, който обяснява отчасти партийната динамика.

Няма къде да се дене част от политическия елит

на прехода. Раздаването на картите през последните години е било незадоволително за тази част. И за тези хора изборите са шансът, който политическият процес между изборите не им предложи - да намерят място в една бъдеща сложна политическа конфигурация. Малките да станат големи. Да държат златната акция на следващото управление. След като бяха заменени, да покажат, че са незаменими.

Надежда им внушават и социолозите, които вещаят, че категоричен победител няма да има, че се задава такава патова ситуация между ГЕРБ и БСП, която би вкарала политическа България в коалиционните дебри. Така 2013 г. може да се превърне в неосъществената 2009-а, когато отново се чакаше патова ситуация, но в последния момент нещата се подредиха по друг начин. Това дотук е от гледна точка на „малките“. А от гледна точка на ГЕРБ навярно би било по-изгодно да партнираш не с установени и ясно обозначени политически сили, а с крехки формирования; такива, при които спорната репутация на лидерите и съмненията във финансирането им биха създали някакви зависимости. По принцип, ако дадена политическа технология работи, няма причини да бъде сменяна. В 41-вото Народно събрание ГЕРБ си създадоха технологията на мнозинство, подкрепяно от независими депутати. В 42-рото Народно събрание

традицията може да бъде продължена

като този път „независимите депутати“ бъдат заменени от „независими партии“. Въпреки дочуваните оттук-оттам твърдения, че цел на новите политически играчи е разбиване на статуквото, желание за такава радикална промяна не личи. И то именно защото не се вижда нов политически елит, който иска да помете стария; виждат фракции на стария политически елит, които се чувстват пренебрегнати за сметка на други фракции. Част от новите партии трябва да имат едно наум. Зад тях в редица случаи стои непредставен на управленско равнище бизнес, а ГЕРБ се нуждае от гласовете и депутатите на тези партии, не от бизнеса им. И още нещо - винаги съществува риск, както през 2009-а, избирателят да поднесе изненада, объркваща и най-добре скроените планове. Или пък, притиснати от обстоятелствата, от ГЕРБ да се разберат с „големите“ и да не се възползват нито от „патериците“ на малките, нито от „разсейването“.Ту се разрояват, ту се съюзяват


Яне Янев се заканваше да уволни Бойко Борисов преди президентските избори миналата година, днес е плътно с него.


Много интересен пример за роенето на формации си остава „Атака“. Тя все така си е парламентарно представена партия, със своя група в Народното събрание. Но колко партийни субекта произлязоха от нея - или най-малкото от средите, близки до нея!

Първо, Националният фронт за спасение на България, който се роди след развода на „Атака“ с телевизия СКАТ и бавно, но упорито печели привърженици и прави структури далеч отвъд родното място Бургас. После - Национално-демократичната партия на Димитър Стоянов, родена след един малко по-личен развод. После - ГОРД на Слави Бинев. За да стигнем до най-новата инициатива на бивши депутати от „Атака“ за формиране на Евроскептична коалиция, призвана да ни изведе извън пагубния Европейски съюз. Да не забравяме и Партията „Свобода“, а след нея Партията за хората от народа на Павел Чернев, възникнала след разногласията около един крайпътен инцидент.

Или да вземем РЗС. Там процесът на ядрен разпад също протече достатъчно бързо. Част от депутатите на Яне Янев си харесват сега управляващата партия, друга част се ориентираха към нов проект, наречен ДАНО. За произхода на „ Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева от НДСВ отдавна е говорено. Но ето че на терена е и „Новата алтернатива“ на бившия военен министър Николай Цонев, набеден, както постанови съдът, абсолютно неоснователно за абсолютен престъпник.

Драмата в синьо върви от стъпало на стъпало

доста години. Бившият председател на СДС Мартин Димитров вече е изключен от това СДС. А още по-бившият, Пламен Юруков, си има собствена партия, ВОТ - Консерватори, и развива своите виждания за модерен консерватизъм върху канапе от мисли на Хайек и група американски учени. Даже ДПС е изправено пред предизвикателството на своите бивши ръководни кадри Касим Дал и Корман Исмаилов, обявили официално учредяването на Народна партия „Свобода и достойнство“. Във всенародния повик по създаване на нови партии засега не се включват - многозначително - единствено най-големите две, ГЕРБ и БСП.

Освен центробежни тенденции

трябва да признаем, тръгват и центростремителни. „Атака“ и ВМРО все повече се ориентират към едно патриотично обединение. ЛИДЕР вече действа съвместно с НИЕ. В случая с Янев, Редът, Законността и Справедливостта ще вървят ръка за ръка с Марешки. Още е рано да заключим какво точно ще се случва и ще се случва ли нещо в пространството между СДС, НДСВ и Касим Дал. Докато се сближават и раздалечават, партиите търсят и своето място под слънцето.


След взаимни обвинения в купуване на гласове между аптекарския бос Веселин Марешки и Яне Янев, ете изненадващо влязоха в предизборен съюз.


Някои избират ролята на радикална опозиция. Интервютата и акциите на Слави Бинев, воюващи срещу „диктатурата“ на сегашния премиер, добиха популярност. Партията на Теодор Дечев „Свободен народ“ неспирно заклеймява властта за всяко нейно действие и нещо повече - твърди, че въпросната власт е в параноя от това. Повечето нови партии обаче са значително по-кротки и като цяло позитивно настроени към ГЕРБ. И нещо, което няма как да не направи впечатление. С изключение на „Свободен народ“ всички се самоопределят като десни. Изглежда на пръв поглед странно. В условията на криза и масово обедняване, на изтъняване на портфейлите и амортизация на активите би следвало да се очаква олевяване на масовите нагласи. Партиите обаче са твърдо убедени, че колкото по-беден, толкова по-десен става човек.


(в. Преса, печатно издание, брой от 345 от 19 декември 2012)


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21