Емил Димитров, РевиЗоро

Емил Димитров, РевиЗоро: Разкритията по акция „Митница“ ще спрат дотук

25433 | 5 май 2012 | 15:48

За три години вътрешният министър трябваше да хване корумпираните митничари хиляда пъти, категоричен е бившият шеф на Агенция „Митници“- Г-н Димитров, как ще коментирате акцията „Митница“ на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР в нощта срещу четвъртък на Капитан Андреево?
- Поздравявам прокурорите за смелостта им. Като начало като първа стъпка акцията е добра. Но е отдавна закъсняла и непоследователна. Можеше например да изчакат да видят накъде ще тръгнат парите. Дали има някой по-нагоре по веригата. Ама не: зор да се спре веднага. Имало СРС-та. Дано от тях нещо да излезе. Но те по-скоро ще помогнат за разгадаване на механизма, а не за търсене на отговорност от шефовете. Възможните версии са различни и всичките са недоказуеми.
- В какъв смисъл?
- Първата и най-вероятна версия за акцията е, че уличените не са пратили парите нагоре, а са си задържали повече от разрешеното. Затова тази смяна се удря, а останалите смени и ГКПП-та са оставени да работят за благото на нацията. Втора версия: тези са пуснали опозицията да се намеси или са санкционирали не когото трябва. И сега има реванш. Трета версия: Цецо не може да преживее подкрепата на Дянков за Танов и не спира да работи против него. Затова вероятно са ударили само митничарите, а не граничарите. На гръцката граница целият контрол се осъществява само от граничари. Къде са разкритията? Ако тази акция е първата и последната, от ЕС ще ни подозират в укривателство заради Шенген. Ако пък бъдат ударени следващи митници, ще ни питат защо чак сега, след като всички са едни и същи по местата си. Трябва разумно обяснение, на което да повярват.
- Защо според вас се прави точно сега? Заради предстоящия доклад по „Правосъдие и обществен ред“? Заради членството ни в Шенген? Заради нещо друго?
- Акцията е и заради доклада, и заради Шенген, и заради ината на Цецо да се покаже по-, по-, най- от Дянков. Вижте какво се получава на практика. Митничарите са благодарни на Танов, че след чистка от 1200 души, закриване на митници и дирекции и проведени тестове, събеседвания, детектори и конкурси ги е назначил да работят на границата. Танов е благодарен на Цецо, че е хванал как назначените от него митничари пускат по 500 тира на смяна срещу 15 000 лева. Пътем споделя, че той е толкова доволен от резултата, та чак отваря дума да продължи в същия дух дейността си, като назначава митничари по границата и провежда поредните реформи. Това му било приоритет. Така че с приоритетите сме наясно, а за резултатите от тях досега сигурно вътрешния министър трябва да питаме.
- Защо него?
- За три години да ги е хванал сам 1000 пъти. Говорим за тази смяна, а има още една и още няколко граници и много ГКПП-та по тях. Случаят е ярко и безспорно доказателство пред западните посланици, че нямаме граници, че има корупция, че реформата в митниците не се е случила и има нужда само в този мандат тя да се прави за трети път. Премиерът трябва да благодари и на двамата вицепремиери, че ще трябва пак отначало да говори за политическата си воля, ярка непримиримост към корупцията и как сме най-надежната граница и страж на Шенген. А посланиците да кимат с глави и да пресмятат само за това ГКПП - три години по две смени на ден по 500 камиона на смяна - колко милиона тона цигари алкохол и контрабандна стока е влязла в Европа и колко стотици тонове наркотици са отишли при децата им благодарение на професионалните действия на нашите реформатори.
- Как гледате на сметките, че само на Капитан Андреево всеки месец се събират по 2 млн. лева? Какво ли е за цялата система на митниците?
- Дянков трябва да каже дали хората му да ровят по касовите апарати на кибритопродавачките и кафе автоматите, или да си види своята къщичка и огромните пропуски в приходната част. Аз от времето на Муравей (финансовия министър в кабинета на Иван Костов Муравей Радев - бел. авт.) едно и също говоря: не може да искаш поставянето на касови апарати на сергиите, а да не провериш касовия апарат на държавата - митниците. Между другото на Капитан Андреево сметката не е аритметична: 365 дни по 2 смени по 15 000 лева. Сега е слаб сезон. Има и по-силни. В момента по 500-700 камиона и още толкова рейсове минават за денонощие, ама лятото трафикът става двоен. Вие си го смятайте както прецените. Лошото е, че в Евросъюза може да го пресметнат по техния си начин. Щом на практика нямаме граница с Турция и всеки може да си прекара каквото и когато си поиска, изводът може да е само в посока - непоправимо лошо или просто лошо.
- По ваше време правеха ли се такива акции?
- Да, имах почти всяка нощ посещение на поне две ГКПП-та или митници. Имам в Русе подобен случай. Цялата смяна на Дунав мост без отдела по наркотрафика беше докарана по моя заповед в РДВР-то. Сигналът беше подаден от зам. областния управител. Аз тръгнах от София. Бойко Борисов - тогава главен секретар, беше уведомен веднага. Той участва по секретен канал от София, а аз - на място. Ваньо Танов тогава още набираше стаж в полицията, но и той беше мобилизиран от шефа си през онази нощ. Така че се е действало веднага. При това тогава само имаше оперативна информация за казани на глас намерения за събиране на пари. Не са събирани, не са разпределяни, не са давани, но е имало разговори за това. И аз ги уволних всичките. Разбирам как ви звучи, но така беше. Те не бяха направили нито едно противозаконно или наказуемо по административен ред действие. Събрали се в кафето, говорили си, обсъждали си. На Кулата също ги хванах, че са пуснали 2 камиона и цялата смяна си отиде. На Капитан Андреево също ги сменихме. После и другите смени така си отидоха. По едно време нямаше кой да застане на границата с Гърция. Една неделя смяната с рейса вместо на Калотина замина на гръцката граница. От русенската митница два рейса им взех, за да могат да пристигнат на Златарево и Кулата! Само и само да не са местните митничари и да прекратим практиките. А сега три години границата е отворена, чакаме някой друг да ни свърши работата. За по-лесно и границите с Гърция и с Румъния сме ги оставили на произвола на съдбата. После: откъде 8 милиарда къса цигари контрабанда? И нямаме пари за пенсии.
- Как бихте се почувствали, ако сега бяхте на мястото на Ваньо Танов?
- Вероятно като току-що събудил се от здрав тригодишен сън. Събуждам се и изведнъж - изненада. Имало корупция, имало договорени схеми, цели граници стоели безконтролно и се прескачали кой както и когато си поиска. Реформирал си нещо. То станало по-лошо, отколкото е било и по време на ембаргото. Твоите назначения са се издънили за пореден път, ама ти си се наспал и си пълен с енергия и искаш да опиташ пак. Руснаците казват за подобни случаи: „Мы хотели лучше, получилось как всегда“ (Ние искахме да стане по-добре, но стана както винаги. - бел. авт.). Хубави сънища и тъжна действителност.
- Докъде мислите, че стига корупционната схема във височина?
- Ако е организирана престъпна група - а при 8 обвинени няма как да е иначе, реализацията не може да се изчерпа само с тези хора. Защото 8 души няма как да задържат само за себе си по 15 000 на смяна в продължение на тригодишен период. Ако е така, те отдавна да са пенсионери на Малдивите. Парите са били за по-нагоре. Колко нагоре и кои са там, всички знаят и именно понеже знаят, ще очакват разкритията да спрат дотук. А събираните в продължение на години пари да изчезнат. Гледахме го при Наглите. Сега и в митницата ще е същото. И понеже всички знаем какво и как се случва, изводът ще е, както при Наглите: има взети пари, ама не ги знаем къде са; има организатори, ама не знаем кои са. И понеже важни са само фактите, резултатът ще е следният: няма пари, значи не са съществували. Няма хванати организатори, значи не е имало такива.
- Какви санкции очаквате, че ще има за уличените митничари?
- Истината е, че тези хора са жертви и ще бъдат жертвани. Ще накажат тях, за да не се стигне до организаторите им. Тези хора са хванати. Изпълнявали са това, което им е наредено, но те няма как да го докажат, а и никой не иска да стига нависоко. Те и само те ще отговарят за всичко. Тези над тях по веригата ще твърдят, че са оклеветени, набедени, а и нищо не може да се докаже, щом не са хванати с парите. Думата на редовите митничари няма да има никаква доказателствена сила. Винаги е било така. Единствената възможност е, ако някой се е презастраховал и е записал или документирал нещичко. Няма доказателствена сила, но е отправна точка за тези, които наистина искат да стигнат докрай.
- Какво излиза: митниците ли са най-корумпираната система в държавата?
- Според мене най-корумпирани са в сектора на енергетиката и енергоносителите. Част от тях неминуемо корумпират и митническата система. Но най-видима и най-доказуема е корупцията в митниците. Колко му е да пресечеш границата, да спреш рейс или камион и да попиташ хората вътре искат ли ви пари - кой, колко. Да се види при коя смяна. Мен в Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Румъния поне сто пъти са ме спирали шофьори на тирове да ми казват къде какво става. Вярваха ми хората. Видят ми джипа и започнат да ми премигват с фаровете.


 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49