Власт и футбол

ЦСКА Москва - жертва на Тито и Сталин

25978 | 8 ян. 2013 | 15:06

Съветските национали горчиво съжаляват за победата над България

-surp i 4uk.jpgВ злополучния мач с Югославия СССР пропилява 4 гола преднина 15 минути преди края.-1423223000.jpgЙосиф Сталин-1423222991.jpgГеорги Маленков, ръководителят на процеса срещу съветските национали.-1423222980.jpg

''Ленинградска“, най-старата от деветте основни жп гари в Москва, пустее в късните часове на 27 юли 1952 г., когато футболният тим на СССР слиза от влака от Хелзинки. Току-що е приключило първото участие на съветския отбор на олимпийски игри - безславно отпадане от Югославия още след втория мач (1:3 в преиграването след 5:5 в първия двубой, в който СССР води с 5:1 само 15 минути преди края). Отсъствието на специалните охранителни джипове, както и на печалните „дъждобрани“, сеещи страх у всеки московчанин, е истинско облекчение за футболистите. Те прекрасно знаят, че измеренията на загубата съвсем не са спортни...

 

През 1952 г. Белград е истински демон за Кремъл, а Сталин смята политиката на Югославия за по-опасна дори от тази на САЩ. Йосип Броз Тито, маршалът начело на Югославската комунистическа партия, е скъсал всички отношения с Големия брат, въпреки че по-рано дори стига до преговори със съветския лидер за присъединяване на СФРЮ към съветската империя. Сталин приема лично опитите на Тито да създаде силна и независима икономика и започва лов на титовисти по начина, по който преди това е преследвал лоялните към Троцки, Бухарин и Тухачевски. Страхът, че ще бъде ликвидиран от килърите на Тито, е толкова голям, че на доста от официалните събития Йосиф Висарионович праща свой дубльор, грузинския актьор Михаил Геловани. Югославия остава извън орбитата на Москва и се превръща в 

 

черната овца на социалистическия блок

 

На футболистите от олимпийския отбор на СССР не са необходими разяснения за значението на загубата от Югославия. Мачът е слушан директно в Кремъл, но до съветските граждани не достига никаква информация. Веднага след края на двубоя на треньора Борис Аркадиев е наредено да хване първия полет от Хелзинки за Москва. От летището директно е откаран в тъмна стая за разпити.

 

Спокойствието на играчите след прибирането трае кратко. Всеки се присъединява към клубния си отбор, за да продължи участието си в шампионата, доминиран в годините след Втората световна война от ЦДКА, тима на Червената армия и предшественик на днешния ЦСКА Москва. Индикациите, че нещо се готви из високите етажи на съветската власт, идват по обичайния за сталинистките чистки начин: чрез критики в пресата. Щом вестниците набележат някого, значи има заповед отгоре. Кампанията в „Правда“ и в „Съветски спорт“ е унищожителна. Отгоре решават, че загубата от югославския отбор не може да остане без последствия.

 

Сталин никога не е имал футболни пристрастия, но твърдо настоява за посочването на виновници. Началникът на съветските тайни служби Лаврентий Берия, който е и председател на „Динамо“ Москва (отбора на НКВД), съзира брилянтна възможност да приключи с доминацията на т.нар. Отбор на лейтенантите.

 

ЦДКА се оказва на мушката като клуба, пратил н а й - м н о г о представите- ли в Хелзинки, сред които и треньорът. От футболистите, записали участие в олимпийския турнир, четирима са от „армейците“, трима от „Динамо“ Москва, по двама от „Динамо“ Тбилиси, ВВС (отборът на сина на Сталин - Василий), „Зенит“ Ленинград и един от „Спартак“ Москва.

 

Случаят е поверен в ръцете на Георги Маленков, член на Политбюро, приближен на Сталин и Берия, а след тяхната смърт и министър-председател на СССР (1953-1955 г.). На 18 август от кабинета му излиза Заповед номер 793. Тя съдържа три точки. Първата разпорежда изваждането на ЦДКА от съветския шампионат по футбол заради „провала на олимпийските игри и сериозния удар по престижа на съветския спорт“. Втората точка отнема на треньора Аркадиев званието „заслужил майстор на спорта на СССР“, а третата анонсира началото на разследванията срещу индивидуалното поведение на някои от футболистите.

 

Сталин не може да понесе мисълта, че победата над СССР е отпразнувана с

 

всенародни тържества по улиците

 

на големите градове в Югославия. Заповедта за разформироването на ЦДКА влиза автоматично в действие и първенството се доиграва с един отбор по-малко. На 2 септември на бюрото на Маленков е подпечатана и Заповед номер 808. В нея се оценява като „недопустима“ играта на защитниците Башакин и Кризевски в Хелзинки, която „улеснила“ попаденията на югославския отбор. Николаев е обвинен в липса на енергичност, Бешков - в разсеяност, а Петров е демонстрирал недисциплинирано поведение. Освен това изнервял обстановката в съблекалнята. Първите трима са изхвърлени за година от футбола, а на Петров е отнето званието „майстор на спорта на СССР“. От петимата трима (Башакин, Николаев и Петров) са от ЦДКА.

 

Години по-късно „осъдените“ се осмеляват да си спомнят: „На път за вкъщи си говорехме, че щеше да е много по-добре, ако бяхме загубили първия мач, в който победихме България с 2:1.“

 

Историята не свършва тук. След произнасянето на „присъдите“ гневът на пресата се излива върху обвинените. За Аркадиев и играчите опасността да приключат в ГУЛАГ става все по-реална. „ЦДКА лепна срамно петно на родината“, пише делегатът от официалната съветска група в Хелзинки Константин Андрианов. Гневът на Сталин трудно отминава. По негова лична заповед в пресата редом до успеха на СССР в класирането по медали (само с 5 по-малко от САЩ) със същата значимост е отразена и победата на Унгария на финала на футболния турнир над Югославия.

 

Постепенно обвиненията в московския печат за олимпийския провал,

 

граничещи с държавна измяна

 

избледняват в сянката на процеса срещу еврейските лекари, съдени за опит за убийство на членове от ЦК. И двата случая приключват скоропостижно на 5 март 1953 г., когато по радиото пускат траурна музика. Сталин е мъртъв, а Берия е осъден на смърт още същата година. Зловещият шеф на НКВД не успява да види любимия си „Динамо“ като шампион - титлата отива в ръцете на „Спартак“ Москва, друг от репресираните клубове. Кончината на Вожда обуславя възраждането на ЦДКА под името ЦСКА, но съветският първенец от 1946, 1947, 1948, 1950 и 1951 така и не успява да стигне до (титлата чак до 1970 г.

 

Синът на Вожда спасил треньора на „Спартак“ от ГУЛАГ

 

Когато на 21 март 1942 г. двама агенти на НКВД нахлули в къщата му, за да го арестуват. Треньорът на „Спартак“ Москва Николай Старостин съвсем не се изненадал. От известно време бил наясно, че той, тримата му братя (всеки от които има поне по един мач като капитан на СССР) и някои от играчите на „Спартак“ са изпаднали в немилост и съвсем скоро ще попаднат под ударите на сталинистките чистки. Футболният наставник бил наясно, че причината са спортните унижения, които „Спартак“ (отборът на народа) нанасял на „Динамо“ (клубът на службите по сигурността), ръководен от страховития Лаврентий Берия.

 

Месеци по-рано Старостин се засякъл с Берия на Червения площад и грузинецът му припомнил как преди години на един мач в Тбилиси Николай направил за смях от финтове младия десен полузащитник на съперника. Старостин върнал лентата и разбрал, че точно Берия бил нескопосаният опонент. „Този път няма да те оставя да се измъкнеш“, процедил шефът на НКВД на раздяла. Кръвта на треньора се смразила. Знаел, че този човек не се шегува. Всяка сутрин дясната ръка на Сталин получавал на бюрото си „Съветски спорт“, а прочутите му пристъпи на гняв, които нерядко завършвали със смъртни присъди, се влияели от прочетеното във вестника за „Динамо“.

 

Николай Старостин, един от основателите на „Спартак“, първо бил заподозрян в организиране на атентат срещу съветските лидери по време на спортен парад пред Кремъл, а след това - в кражба на държавно имущество. И двете обвинения били скалъпени и не издържали, но все пак Старостин и хората му от „Спартак“ били пратени в концентрационен лагер за 10 години за „прокарване на буржоазни практики в съветския спорт“.

 

Транспортиран в ГУЛАГ, в Коми, Николай не можел да си представи, че спасителят му ще се казва... Василий Сталин, син на Вожда на СССР. На шестата година от изгнанието една сутрин го събудили с викове, че другарят Сталин го търси по телефона. Отсреща бил Василий Йосифович Джугашвили. Синът на лидера му припомнил, че се познавали от времето, когато Старостин ръководил „Спартак“, а Василий, под фамилия Волков, тренирал езда на базата на футболния клуб. След това го поканил да стане треньор на неговия футболен тим ВВС, който се подвизавал под крилото на военновъздушните сили. Василий дори пратил частен самолет, който да върне Старостин в Москва въпреки забраната на последния да пребивава в столицата.

 

За да не попадне в лапите на НКВД, Василий скрил Николай в собствената си къща. Една нощ Старостин се измъкнал през прозореца, за да види жена си и дъщеря си. В дома на семейството му обаче го чакали двама полковници от НКВД, които светкавично го качили на обратния влак за Изток. Вася Сталин обаче не се примирил и организирал невероятна акция по спасяването на треньора. Уморен от шпионските игри и вечния страх от отмъщението на Берия, Николай най-накрая убедил Василий да го пусне да се установи в Краснодар, Южна Русия, където да заживее на спокойствие. Оттам впоследствие стигнал и до Казахстан.

 

След смъртта на Сталин и Берия през 1953 г. Николай Старостин си възстановил доброто име и се върнал на работа в любимия „Спартак“. Той останал неизменно свързан с „червено-белите“ до смъртта си през 1996 г.

 

Използвани са източници от чуждия печат

 

(в. Преса, печатно издание, брой от 358 от 08 януари 2013) 


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку

Илиана Раева: България повече няма да участва на състезания в Баку-Radev-shte-udostoi-Iliana-Raeva-s-orden--Stara-planina--za-zaslugi-v-oblastta-na-sporta_1698074617.jpg

Българският отбор получи снощи оценка от 35.750 за композицията си с пет ...

20 апр. 2024 | 10:53

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата

Нургюл Салимова се сбогува с мечтата си за световната титла в шахмата-Nurgyul-Salimova-se-sboguva-s-mechtata-si-za-svetovnata-titla-v-shahmata_1713425406.jpg

20-годишната българска сензация допусна втора поредна и общо четвърта загуба на ...

18 апр. 2024 | 10:29

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания

Везенков: Беше странен сезон с върхове и пропадания-Aleksandar-Vezenkov-otnovo-e--Sportist-na-godinata-_1704395016.jpg

Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря някои ...

23 апр. 2024 | 15:51

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките-Nurgyul-Salimova-tvori-chudesa--Klasira-se-za-polufinalite-na-Svetovnata-kupa-po-shahmat-za-zheni-v-Baku_1692044232.jpg

20-годишната българка събра 5,5 точки, които и отредиха седмото място в ...

22 апр. 2024 | 09:22

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02