Валери Йорданов,СДВР: И аз съм бил жертва на крадци

14265 | 11 ян. 2013 | 12:30

Интервю на Илиана ДИНЕКОВА с шефа на столичната полиция за престъпността в София и обажданията за бомби в училищата


Старши комисар Валери Йорданов е роден на 20 декември 1960 г. в Перник. Завършил е висшето си образование във ВОВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Започва работа в МВР като оперативен работник в столичното Второ РПУ през 1993 г. Преминал е през всички нива в йерархията. От 1999 г. е началник на отдел „Криминална полиция“ в СДВР , а от 13 август 2009 г. е неин директор. Специализирал е в Международната академия по правоприлагане ILEA в Унгария и САЩ.

- Г-н Йорданов, Вие или Ваши близки ставали ли сте жертва на престъпление?

-Да. Преди години два пъти разбиваха жилището ми, колата ми също.

 -Разкриха ли извършителите?

- Все още не, а оттогава минаха повече от 10 години. По онова време също работех в МВР. За съжаление не всички престъпления се разкриват.

-Каква е картината на престъпността в София през миналата година и стана ли столицата по-спокоен град?

- Това е целта ни. Намалява престъпността в София, включително тежките престъпления. През миналата година са извършени 23 719 престъпления, с 2415 по-малко в сравнение с 2011 г. От тях са разкрити 9401. Като цяло разкриваемостта се е увеличила с около 4 на сто - за миналата година тя е 39,65%.

По този показател сме доста добре в сравнение с други европейски столици и сред страни, които са доста по-напред в икономическото развитие. В някои държави се разкриват 25-35 на сто от престъпленията. В София се извършват 1916 посегателства на 100 000 души население, но трябва да се има предвид, че тук живее около една четвърт от населението на страната. Забелязва се увеличение на обсебванията, измамите, престъпленията против паричната и кредитната система. Има ръст и при документните престъпления, които са със 120 повече в сравнение с 2011 г. Расте броят на жените извършители. Те са 1683, а през 2011 г. са заловени 149 дами. Занимават се основно с кражби.

-Кражбите ли все още са най-големият бич за столичани?

-Винаги са били кражбите. Те са големият процент от общия брой на извършените престъпления. През 2012 г. са регистрирани 14 211 кражби - джебчийски, взломни, домови, от офиси, на части и вещи от коли. В бройката не влиза само противозаконното отнемане на автомобили. Колкото и да е странно, все още се крадат и чистачки от колите. Разкриваемостта на тези престъпления се е увеличила с 5,4 на сто.

- Кои квартали атакуват най-често крадците?

- Тези, в които живеят хора с по-добри финансови възможности - Бояна, Драгалевци, Симеоново, Лозенец и др. Но кражби се извършват в цяла София. Въпросът е да не се допуска извършването на толкова престъпления.

- Как може да стане това? Не може до всеки блок да има полицай.

- Така е. Ние в повечето случаи говорим за следствието, а трябва да говорим за причините. Една от тях е свързана с превантивната работа, но това не е ангажимент само на полицията, а на още много институции. Работата трябва да започне още в училищата, за да има обществена ангажираност на младите хора. Другият проблем са наркозависимите, които, за да си набавят наркотици, извършват такива престъпления. Повечето извършители са хора с нисък социален статус и образователен ценз. Някъде там е разковничето за предотвратяването на такива престъпления. Икономическата криза също влияе, защото доста хора идват в София, където могат да си намерят работа.  Наред с тях обаче идват и други, за да вършат престъпления - най-малкото, защото там където живеят, вече са окрали всичко. Краде се по-скъпа техника, пари, ценности – всичко, което може бързо да се пласира.

- Успяхте ли да разберете кой се крие под каските на мотористите, които извършваха въоръжените грабежи от банките?

- Има сигнал, по който работим, но все още сме в начален етап. Проверяваме група лица, които може би имат участие в грабежа на клона на ОББ в Студентски град. Ако сигналът се потвърди, те ще бъдат проверявани и за други престъпления. Работим и по другите случаи.

- Има ли увеличение на грабежите?

-За миналата година са извършени 62 въоръжени грабежа, с 20 по-малко от 2011 г. Разкрити са само 15 от тях, но продължаваме да работим активно. Общият брой на грабежите, включително уличните нападения, е 1113, разкрити са 470 от тях.

- Подценяването на мерките за сигурност ли превръща банките в лесна мишена за обирджиите?

- Там са съсредоточени парите, затова са мишена на грабители. Кешовите разплащания вече са за малки суми. Знаете, че имаше предотвратен грабеж в клон на ЦКБ в жк. „Люлин“ и в клон на ДСК в „Красно село“, където не успяха да отворят вратата и направиха дупка в един стар трезор. Повечето банки вече започнаха да спазват мерките за безопасност, както при оборудването, така и при инструктажа на охранителите. Случаят в „Люлин“ го показва. Реакцията на гарда беше абсолютно адекватна и затова престъплението беше предотвратено.

- Колко убийства са извършени в София?  Има ли напредък в разследванията на поръчковите разстрели, извършени в последните години?

- През миналата година са извършени 22 убийства, на 19 от тях извършителите са заловени. Все още не са разкрити покушенията срещу Киро Шкафа и Васил Лазов, който бе застрелян в кв. „Княжево“. По всички случаи се работи, включително по тези от предишните години. Това са т.нар. студени досиета. Разследват се убийства, извършени не само в София, а в цялата страна. Давностният срок е достатъчно голям, надявам се по някои от случаите скоро до стигнем до край.

- Отмина ли времето на поръчковите убийства?

- Когато са заложени големи интереси и се преплитат в нечисти сделки, винаги има вероятност да има такова престъпление. Но знаете колко лица и групи бяха заловени, те са задържани и престъпленията намаляха. Но не е както беше преди години, когато всичко се решаваше с елиминирането на „известни бизнесмени“.

- Има ли големи групировки, които делят наркоразпространението в София?

- Не, но това е пазар, който никога не остава празен. Когато задържим някой, на негово място винаги се опитва да намества друг. Затова и точно преди Нова година една от операциите срещу наркоразпространението бе наречена „Дубльорите“. Задържахме група, разпространяваща дрога в кварталите „Обеля“, „Свобода“, част от „Люлин“. Един от арестуваните беше вкарал в бизнеса и 13-годишния си брат. Наркотиците нанасят голяма вреда. Затова наши служители работят съвместно с инспектората по образование по специална програма в училищата. Стремежът ни е подрастващите да получат реална представа за това престъпления, а не да учат нещата от улицата. Вече има 11-12 годишни деца, които са посягали към наркотиците. Проблемът е сериозен.

- През последните два месеца има вълна от фалшиви сигнали за бомби на тел. 112, подавани от непълнолетни. Как си обяснявате случващото се?

- И това ще отмине, но е в ущърб на децата. Директорите на училищата отказват да поемат отговорност и да продължат занятията, когато има заплахи. По този начин те ги предразполагат към такива обаждания, защото има ефект, за да не се учи. В първия учебен ден от новата година имаше две такива обаждания. Заловен е 13-годишен ученик. Родителите на разкритите деца са много изненадани и им е неудобно, когато се налага да идват в полицията, защото непълнолетните се разпитват в присъствие на родител.

- Какви деца са „невръстните атентатори“?

- В повечето случаи става дума за семейства със среден социален статус. Децата са по-скоро разглезени, в повечето случаи не са лишени от нищо. Една от причините да правят това е липсата на внимание. Ние като родители обръщаме по-малко внимание на децата си, защото сме по-ангажирани. Когато и двамата родители са откъснати от семейството заради ангажименти, се получава подобен ефект като този с бомбените заплахи.

- Колко струва на държавата ангажирането на службите за проверка на такъв сигнал?

- Около 1000 лева излиза разкарването на всички служби след такъв сигнал. По-лошо е, че когато патрулите подсигуряват обекти,  в които има сигнал за заплаха, се оголват територии.

- Каква е картината на престъпността в районите с видеонаблюдение?

- Още първата година след въвеждането на системата се забеляза сериозен спад в престъпността. В зоните с камери има 70 на сто по-малко престъпления. Няма нито една открадната кола, джебчийските кражби също са намелели.

- Кога ще бъде изграден втори пръстен от системата?

- Работи се по такъв проект, но не мога да кажа кога ще стане. Тази година обаче ще се поставят камери на входно-изходните артерии на София, които ще контролират пътното движение. Общината също активно развива видеонаблюдението в училищата, планира се такова и в Студентския град, където има сериозни проблеми. В други държави в такива градчета има студенти, библиотеки, университети. В нашия Студентски град има и студенти, но преобладават питейните заведения. Абсурдно е там да има само една библиотека.

- По колко нарушения на пътя заснемат камерите в центъра и кога ще започне издаването на електронни фишове?

- В началото бяха около 800 нарушения на денонощие, сега са по около 350. Системата позволява да се издават електронни фишове и вече започнахме да го правим. Колегите обработват записите и скоро фишовете ще бъдат изпратени на нарушителите.

- Акцията срещу сем. Начкови от Мировяне, които се оплакаха от полицейско насилие – тя ли е най-големият гаф на СДВР за 2012 г.?

- Историята с Начкови я наричам фарс, не гаф. Но сигурно имаме и пропуски, и грешки. (бел. ред. - спецполицаи от групата „Кобра“ арестуваха семейството в Илиянци, а по-късно в къщата им откриха 5 кутии цигари без бандерол)

- След този случай се появи идея полицаите от спецгрупата „Кобра“ да бъдат оборудвани с камери, които да записват акциите им.

- Да, екипите вече са оборудвани. През ноември купихме 6 камери за около 3000 лв. Забавихме се, тъй като трябваше да се планират средства за техниката. Всеки служител в звеното е с такава камера. Акциите се записват, има звук и картина. По този начин вече са проведени три операции на групата и записите се съхраняват. След всяка акция се прави анализ. Това оказва дисциплиниращ ефект върху служителите, но от друга страна, това е и тяхна защита, защото, ако има оплаквания, всичко лесно може да бъде доказано.

(в. Преса, печатно издание, брой от 361 от 11 януари 2013)



 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22