САЩ и новият египетски президент

21883 | 26 юни 2012 | 14:40

Мохамед Морси изглежда кошмар за интересите на Вашингтон в региона, но може да бъде и съюзник на САЩ

Автор:



На пръв поглед новоизбраният египетски президент Мохамед Морси може да изглежда кошмар за интересите на Вашингтон в региона. Сдържаният ислямист говори със сарказъм за американската политика в Близкия изток, нарича израелците "тирани" и изразява съмнения, че атентатите на 11 септември са били извършени от терористи.

Въпреки това американски официални лица и анализатори изразяват предпазлив оптимизъм, че Вашингтон може да изгради силни отношения с ветерана политик от "Мюсюлмански братя", чиято победа беше потвърдена в неделя. Морси и съветниците му твърдят, че също са оптимисти за бъдещето на отношенията на Египет със САЩ, разбира се не без възражения.

Голяма част от надеждите се основават на прагматизъм: поне в близкото бъдеще всяко идеологическо възражение към политиката на САЩ ще отстъпи пред необходимостта Морси да стабилизира Египет и да подобри западащата икономика, за което ще е нужна помощ от Вашингтон, отбелязват анализатори.

"САЩ ще имат опора в "Братята", защото "Братята" се нуждаят от САЩ и Европа за дългосрочното икономическо възстановяване на Египет", заяви Шади Хамид, експерт по Египет в центъра Брукингс в Доха, който се срещна с Морси и няколко лидери на "Братята" през последните месеци. "Те ще имат нужда от милиарди долари заеми и инвестиции, ако искат да подобрят значително икономиката", допълни той.

Говорителят и съветник на Морси, Гехад Хадад, заяви, че новоизбраният президент, който получава докторска степен в Южна Калифорния през 70-те години, е започнал да установява здрави отношения с американски официални лица.

Очакваме и ще работим за създаването на силни стратегически отношения с Вашингтон, заяви Хадад в интервю в понеделник. "Това ще помогне да се преодолее пропастта в начина, по който двата народа се възприемат."

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд отрази това настроение, като заяви пред репортери: "Очакваме да работим с правителството по въпроси, с които ще трябва да се сблъскаме."

Тлеещи съмнения

Все още обаче има въпроси за надеждността на Морси като съюзник на САЩ в дългосрочен план. Ключов сред тях е обхватът на правомощията му, които управляващите генерали в Египет наскоро ограничиха, и до каква степен ще бъде задължен на потайните лидери на "Братята".

"Мохамед Морси ли е президент на Египет или "Мюсюлманските братя" държат президентството", попита Тарек Масуд, асистент по публична политика в университета Харвард, който се срещна с Морси няколко пъти.

Мохамед Хабиб, бивш заместник-председател на "Мюсюлмански братя", който не споделя мнението на групата, заяви, че Морси вероятно ще се опита да установи отношения на равнопоставеност с Вашингтон.

"Решенията в Египет няма да бъдат оставени на американската администрация, на което се съгласи сваленият президент", заяви Хабиб, визирайки сваления лидер Хосни Мубарак.

Американски служители се надяват да направят силно впечатление на 60-годишния Морси по време на предстояща визита на високопоставен американски представител в Кайро, заяви друг служител на висшата администрация, който няма право да говори по въпроса.

Американски представители заявиха, че се надяват да използват стотици милиони долари от непохарчена американска помощ за Египет като средство за увеличаване на влиянието си и изграждане на доверие в администрацията на Морси, откривайки сфери от общ интерес.

Тези усилия се определят като задължителни за гарантиране на десетилетния мирен договор на Египет с Израел. В интервю за "Вашингтон пост" от февруари 2011 г., когато Морси беше председател на новосформираната Партия за свобода и справедливост на "Мюсюлманските братя", заяви, че отмяната на договора не е приоритет. Но изтъкна, че съществуващото статукво на израелско-палестинския конфликт е неприемливо. "Не може да говорите за страна с 5 милиона бежанци", заяви той , като нарече израелците "тирани", които са били защитавани от САЩ твърде дълго.

Говорителят му Хадад каза в понеделник, че "Мюсюлманските братя" "няма да бъдат страната, която нарушава договора". Но допълни, че египтяните ще видят "много бързи" и значителни промени в политиката на страната към Израел. Хадад изтъкна, че те ще се изразяват в повече гласна подкрепа за палестинската държава и значително вдигане на блокадата за стоки, които преминават през контролно-пропускателния пункт Рафах, служещ за главен вход между Египет и ивицата Газа - палестинската територия, управлявана от Хамас.

Понякога Морси развива конспиративни теории: когато обсъждаше атентатите от 11 септември, той се усъмни, че самолет може да се "удари в кулите близнаци, както нож се врязва в масло", и предположи, че "нещо се е случило отвътре", според разговор, който анализаторът Хамид разказа наскоро в статия, публикувана в списание "Форин полиси".

Един въпрос, който американските официални лица вероятно ще искат да решат бързо в преговорите си с Морси, е бъдещето на американската хуманитарна помощ за гражданското общество и други продемократични организации. Този вид помощ де факто беше спряна тази година, след като египетското правителство обвини няколко американски и египетски служители на продемократични групи и затвори офисите им. Американски служители загрижено следят дали Фаиза Абул Нага, министърката, която координира международната помощ и е "архитектът на репресиите", остава в новото правителство.

Хадад заяви, че Морси не е взел решения за кабинета, но говорителят предположи, че дните на Нага в правителството са преброени.

"Фаиза беше символ на режима на Мубарак, който мразим във всяко отношение", каза Хадад.

На фронта на ценностите

Степента, в която Морси може да се опита да наклони социалните нрави в страната, за да съответстват на консервативните принципи, също безпокоят американските политици. В интервю от миналата година Морси заяви, че насочването на Египет в по-открита верска посока съвсем не е приоритет и предположи, че партията му е склонна да приеме подхода на ненамеса.

Запитан за вижданията си за САЩ, Морси заяви, че дълбоко се възхищава на американците, работата, етиката и институциите им. Но се изказа грубо за американската политика в региона. Американски официални лица "купуват омразата на хората в района с парите на данъкоплатците".

Речта на президента Обама от 2009 г. в Кайро, по време на която се опита да издигне имиджа на САЩ в арабския свят, включваше "много мили думи", каза Морси. "Нито една от тях обаче не беше приложена."

Защитата на докторска степен по инженерни науки в Университета на Южна Калифорния в края на 70-те години дава възможност на Морси за близък и обхватен поглед върху САЩ. Двама от синовете му са родени по това време.

Фаргали А. Мохамед, роден в Египет професор по инженерни науки, който обучавал Морси, го описа като тих, скромен и трудолюбив студент, който е бил умерено религиозен. "Виждам много студенти, които са отворени, участват в студентски организации, студенти, в които виждам признаци, че ще бъдат лидери", заяви Фаргали Мохамед в телефонно интервю. "Не видях в него нито едно от тези качества."

Тогава Морси не е имал брада и за разлика от други мюсюлмански студенти не е бил гласовит критик на американските ценности. Ето защо Мохамед е бил шокиран, когато научил, че Морси става висш лидер в "Мюсюлманските братя".

"Като египтянин се надявам да успее с мисията си", каза Мохамед. "Задачата му е много трудна. Той трябва да обедини народа. Разликата в гласовете беше много малка. Страната е разединена. Надявам се да забрави за политическата си принадлежност и да помисли за общото добруване".


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32