Петър Докладал: Нямаме планове за поскъпване на тока

10552 | 24 ян. 2013 | 11:15

Интервю на Весела Ванева за светлото и тъмното по жиците на 3 млн. българи 

Петър Докладал е роден в Чехия на 2 септември 1959 г. Завършил е журналистика в Москва. Доктор от Карловия университет в Прага. Бил е служител на Министерството на външните работи на Република Чехия. Посланик в България през 2001-2006 г. Женен, с две дъщери. 


- Г-н Докладал, много объркващи са прогнозите за цените на тока от 1 юли. В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) първо очакваха поскъпване с 3-4%, после поевтиняване с 1-2%, а министър Делян Добрев каза: „Няма никакви причина за повишение.“ Вие какво мислите?

- Нашата компания не прави сметки за поскъпване. Казвам го най-отговорно като топмениджър на ЧЕЗ за България. За нас това не е на дневен ред. Даже анализи не сме започнали да правим по темата. Знаете, компетентният орган - регулаторът ДКЕВР, ще вземе решение в средата на годината. Ценообразуването е сложен процес.

- Обяснете го.

- Ако някой участник във веригата производство-пренос-разпределение на електроенергията поиска поскъпване, това не означава непременно повишение на крайната цена. От друга страна, е неправилно, когато друг по веригата иска увеличение, да се казва: „ЧЕЗ вдига цената.“ Не, не е така. Нашият дял от крайната цена на тока е само 17%. Наистина въпросът за цената е интересен и за мене като краен потребител, но той е към регулатора.

- „Искам евтин ток!“, каза шефът на ЧЕЗ за България. Така ли?

- Искам разумен механизъм, при който обществото знае за какво плаща. Ценообразуването трябва да е прозрачно. Хората трябва да са запознати с причините за всяко поевтиняване или поскъпване.

- Министър Добрев заяви, че поскъпване няма да има.

- Не е изключено. Но ще го реши регулаторът, а не ЧЕЗ, ЕВН или „Енерго про“.

-В Чехия, за разлика от България, човек има право да смени доставчика си на ток. Много хора ли избраха друг търговец вместо енергото?

- Не знам точни статистики, но помня, че при либерализацията на пазара около 20% от потребителите  смениха доставчика си. Имаше и случаи, в които хората се разочароваха от другите и се върнаха към ЧЕЗ. Това е школа за потребителите. Искам да ви посъветвам: когато това време за либерализация на пазара дойде и в България, всеки да гледа много внимателно всички компоненти на цената във фактурата. И да сравнява офертите на различните доставчици. Защото тогава ще се появи рискът от скрити добавки и може да се окаже, че при уж по-ниска тарифа фактурите са по-високи.

- По решение на държавата у нас всеки потребител на ток плаща и помощ за парното. От друга страна, абонати на „Топлофикация“ се опитват да намалят сметките си, като спират радиатори и включват печки и климатици. Какво мислите за този конфликт между тока и парното?

- Трябва да се намери разумният баланс, който отговаря на спецификата на страната - съществуващи мощности, алтернативи и покупателна способност на хората. И ако се правят някакви промени, да не са шокови, а плавни и предсказуеми. Наистина в България за разлика от повечето европейски страни много хора се отопляват с електроенергия. Такъв лукс в Чехия може да си позволят само около 5% от населението. Подобна е ситуацията в Германия и Полша. На хората там просто не им идва наум, че могат да се отопляват с електричество.

- Но имат алтернативи - природен газ, локално отопление, централно парно без кражби и „грешки“.

- Да. В Чехия например 65% от населението използват централно отопление. На второ място е газът, а след това - твърдото гориво. Тук създаването на алтернативи е в самото начало. И не е нормално, че ние например продаваме нощния ток на по-ниска цена, отколкото го купуваме.

- Като цяло как се промени потреблението на електроенергия в Западна България, откакто ЧЕЗ е у нас?

- Наблюдаваме ръст на продажбите въпреки икономическата криза. Потреблението в бита е нараснало с почти 9% през 2012 спрямо 2008 г. За стопанските потребители ръстът е значително по-малък - 2%. Въпреки всеобщото очакване, че заради икономическата криза потреблението ще намалее, това не се случи в България. Важен фактор наистина е все по-широкото използване на климатиците за отопление.

- И търговците казват, че растат тези продажби, но напоследък повече се търсят енергоспестяващите модели. Даже имаше схеми за държавни субсидии.

- Ние превърнахме енергийната ефективност в един от приоритетите ни в страната. Провеждаме образователни кампании за насърчаване на рационалната употреба на електроенергията, организираме обучения по енергийна ефективност, санираме детски градини и училища, подпомагаме клиентите си с полезни съвети. Наши доброволци монтират енергоспестяващи крушки. Инвестициите в областта на енергийната ефективност в България обаче са затруднени от липсата на конкретни методики за изчисление на направените спестявания.

- Като цяло какви са плановете ви за инвестиции у нас?

- Нашите експертни оценки показват, че за да се постигне качество на услугата, което отговаря на високите стандарти на ЕС, е необходимо за инвестираме в Западна България не по-малко от 150 млн. лева годишно. В поддържане, развитие и модернизация на мрежата вече сме вложили близо 640 млн. лева. Подменихме близо 20 000 километра кабели и разработихме 100 вида услуги. Искаме да направим ежедневието на нашите клиенти по-комфортно и уютно. Веднъж в месеца да получа положителен отзив от наш потребител за обслужването, щастлив съм. До момента сме вложили и 10 млн. евро в соларен парк в Западна България. Очаква се сумата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да достигне 40 млн. евро.

- Наскоро имаше данни, че ЧЕЗ е увеличила годишните си инвестиции в България почти два пъти.

- От две години, откакто съм тук, е точно така. По време на икономическа криза не всяка компания прави толкова мащабни капиталовложения. Но ние сме длъжни да инвестираме заради състоянието на мрежата. Специално в София подменяме критичната инфраструктура, която захранва стотици хиляди хора и главните институции, Народното събрание, президентството, Министерския съвет. Модернизираме възловите подстанции. В близките седмици и месеци отново ще обиколя Западна България, за да се срещна с кметове, с областни управи, с асоциации, с наши служители по места, с нашите партньори. Трябва да видим къде ни стяга обувката и да подобряваме нещата. Инвестициите са важни и за да намалим още технологичните загуби по мрежата.

- Имаме една поговорка: „Царят дава, пъдарят не дава.“ Как се справяте с корупцията на най-ниските нива, когато от един дребен служител зависи да даде първия подпис за тока, за жицата?

- Няколко са методите. Използвахме и опита на ЧЕЗ, и моя личен човешки опит. Събираме сигнали на имейл и чрез телефонна линия. Сменихме почти всички ключови мениджъри. Сложихме нови ръководители и на средно ниво. Правим обучения. Но ако само говорим, нищо няма да се промени. Процесът е болезнен, не е лек, но е необходим и постепенно ще даде плодове. Вече има дисциплинарно наказани и дори уволнени служители.

- От „ЧЕЗ Разпределение“ съобщиха наскоро, че ще се поставят нови умни електромери, които ще отчитат не само потреблението, но и дали има кражби на ток, какво количество е откраднато. Кажете подробности.

- Нашите нови модерни електромери наистина ще имат тези възможности. В момента работим по този проект и засега не бих искал да влизам в детайли, за да не помогна на злонамерените хора. Разработваме нови мерки за охрана на електромерите и за наблюдение на уредите при големите клиенти. Подготвяме промени в общите условия на нашите дружества, така че да бъде удължен периодът, за да можем да изискаме плащане при установяване на кражба на електроенергия. Сегашният период е само три месеца, въпреки че злонамерените действия може да са продължавали години наред. Важно е всички електроразпределителни дружества в България да прилагат сходни правила, да няма разлика за потребителите. Кражбите да са ясно доказуеми. И да се намери метод хората, които крадат от всички нас, да бъдат наказани.

- Как се промени качеството на обслужване на клиентите ви през годините, откакто ДКЕВР започна да го отчита?

- Миналата година стартираха програми в „ЧЕЗ Разпределение България“, чиято цел е компанията да се фокусира върху по-доброто обслужване на клиентите. Оптимизирахме редица процеси и постигнахме по-голям контрол върху всеки етап от взаимоотношенията между нас и клиентите. Доволен съм от резултатите, но както ви обещах, когато дойдох на този пост, клиентът е нашият фокус и затова ни предстои още много работа.

- По-конкретно?

- За 2012 г. броят на основателните жалби за грешки при изготвяне на сметки е 47. За сравнение оплакванията за 2011 г. са били 244 броя, което е 81% намаление спрямо предходната година. За качеството на снабдяване са подадени 228 жалби за 2012 г., което е с 19% по-малко от регистрираните за 2011 г. ЧЕЗ изпълнява утвърдените от ДКЕВР показатели за качество, като срокът, в който се изпраща отговор на жалба, молба, оплакване на потребител, е 20 дни при допустими 22, а средното време за коригиране на грешки при изготвяне на сметки за потребена енергия е 3 дни при допустим период от 4 дни.

- ЧЕЗ е собственик и на ТЕЦ „Варна“. Какво е нейното бъдеще?

- Плановете ни са да модернизираме ТЕЦ „Варна“ като гарант за стабилността на енергийния баланс в страната. Централата осигурява повече от 60% от резерва за националната енергийна система и изпълнява изключително важна роля в случаи на аварии, повишена консумация на електричество или енергийни кризи. Тази година ще започнем екологизацията на 4-ти, 5-и и 6-и блок на централата. Тя ще удължи експлоатацията на блоковете до 2023 г., като гарантира, че ТЕЦ „Варна» ще работи съобразно строгите изисквания на ЕС за серните, азотните и въглеродните емисии в атмосферата. Работата по проектирането и изграждането на сероочистващите инсталации ще продължи до края на 2015 г.  Инвестицията се очаква да бъде около 100 млн. евро.

- Интересно е по какво работата на ЧЕЗ в България се различава от работата на компанията в Чехия?

- Основно по обема на инвестициите, които се влагат и от които пряко зависи качеството на услугата. Например в България на квадратен километър от мрежата са ни одобрени инвестиции в размер на 1800 лева, а в Чехия - 15 600 лева. Изводът е ясен: повече инвестиции означават по-добро качество. Това е разликата с Чехия - там има 9 пъти по-големи инвестиции. И това, че нашият клиент вече знае повече за ценообразуването.


(в. Преса, печатно издание, брой от 374 от 24 януари 2013)


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49