Графа: Не бих казал ''дим да ме няма'' от България

18873 | 27 ян. 2013 | 13:58

''Правя музика с български текстове и вярвам, че хората искат да слушат български песни,да разбират и да преживяват с тях.'' , споделя Владими


От времето, когато едно хлапе, подскачащо като пружинка, пееше с ентусиазъм „вече десет години съм на този свят“, минаха 25 години. За тези две десетилетия и половина на сцената Графа неусетно израсна в една от малкото ни безспорно признати звезди. Но само той си знае какво му е струвало това. Роденият на 21 юли 1978 г. Владимир Ампов не просто успя да излезе от сянката на известните си родители - музикантите Антоанета и Кирил Ампови от трио „Спешен случай“. Той създаде щастливо семейство и две деца - Крис (4 г.) и Никол (1,5 г.), създаде музикална продуцентска компания - „Монте мюзик“, и дори успя да спечели евросубсидии за нови проекти; издаде 11 успешни албума; композира песни за най-известните ни поп певци и написа автобиографичната книга „Белезите по гърба ми“. Абсолютният хит „Дим да ме няма“ изстреля автора на най-нежните любовни балади в друга орбита. Не че преди не беше композирал подобна музика, но за приходите от този тотален хит се носят легенди, нещо, което той отказва да коментира. Днес нежният романтичен 34-годишен мъж твърди, че славата и парите не са го променили, а хармонията в семейството го вдъхновява да създава хубава музика.

Най-успешното трио за 2012 г. Графа, Бобо и бийтбоксърката Печенката с хита им „Дим да ме няма“

- Влади, след успешната ти 2012 г. с нов албум и с абсолютния хит „Дим да ме няма“ ти реши да избягаш от студа със семейството си на Канарските острови. Как прекара?

- Бяхме на остров Лансароте, починахме си добре, беше прекрасно. По принцип всеки януари си организираме пътуване извън България с Мария. Това за мен е най-свободното време в годината. Миналата година бяхме на Карибите, в Куба, и именно там написах „Дим да ме няма“. Да видим какво ще се получи от композициите ми на испанските острови (смях).

- Разкажи за твоята димяща 2012-а, както я нарече веднъж…

- Годината беше страхотна. Имах възможността да пея на много места за феновете ми, „Дим да ме няма“ е най-въртяната песен за годината, всички се радваме на възхода на българската популярна музика. В продуцентската ни фирма „Монте мюзик“ със съдружничката ми Маги Сотирова привлякохме трима нови артисти. Били Хлапето и Михаела Филева вече са доста известни, подготвя се дебютът и на още един артист, но засега няма да издам повече.

- Заговори се, че си въвел нов стил на музициране у нас, а ти опонира, че не изневеряваш на стила си, а просто си се ъпгрейднал. Би ли обяснил какво точно имаш предвид?

- Не е точно да се каже „въвел нов музикален стил“. Просто направих „Дим да ме няма“, тя се получи от първия път. Тази стилистика допадна на публиката, колегите също добиха смелост да правят музика и колелото се завъртя. А иначе непрекъснато следя тенденциите в музиката, все пак във фирмата ни съм музикален продуцент и на други артисти. Колкото до мен самия, аз съм си аз, стилът си е моят. Например актуалният последен сингъл, който направих - Causa Perduta, звучи съвсем различно. За мен много важен е текстът на песента. Правя музика с български текстове и вярвам, че

хората искат да слушат български песни

да разбират и да преживяват с тях. Напоследък се бяха насъбрали много неща, които исках да споделя, на които да обърна внимание. Позволих си да го направя в Causa Perduta и хората го оцениха. Следя коментарите в интернет платформата Ютюб и те ме обнадеждават, че в страната ни има мислещи млади хора.

- През декември ти представи двойния си албум „Дим да ме няма“. С какво той е по-различен от предишните?

- Това е първият ми албум с ремикси, има и втори диск - дивиди, с видео от концерти. През последните две години с диджей Борче работихме по по-динамична клубна и концертна програма. Получиха се много готини ремикси, музикантите от „Дийп зон“ направиха уникалеремикс на баладата „Никой“. През годината много хора ме питаха „Кога ще може да си купим „Дим да ме няма“ на диск?“, затова включихме и него, както и Causa Perduta.

- Ти предприе доста рискован ход. От композитор и певец реши сам да продуцираш себе си и други хора. Кое ти беше най-трудно? По какви критерии подбираш изпълнителите си?

- С Маги Сотирова съдадохме компанията преди пет години и сега задълженията ни са разпределени. Тя се грижи повече за пиар, мениджмънт и неща, които не са ми много присъщи. Аз съм по творческата част. Макар че напоследък се занимавам например и с избора на дрехи за Михаела Филева, присъствам на снимките на клиповете на нашите артисти, а досега правех това само за себе си. В офиса с колегите заедно мислим концепциите за промотиране. Вярвам, че само един добър и мотивиран екип може да работи продуктивно. Радвам се, че в „Монте“ успяхме да се съберем хора, на които ни пука за музиката и работим от сърце.

- Наскоро коментира, че това са последните години на дисковете, защото хората са в дигиталното пространство. Как виждаш бъдещето на музикалната продукция?

- В интернет и по-точно близко до феновете. Музиката е в мобилните устройства, на компютъра, в колата. Бог знае какво ще измислят съвсем скоро. Има си правила за дигитална дистрибуция, които се прилагат в цял свят. Ние също дистрибутираме през интернет каналите Ютюб, Айтюнс, Vbox7. Видео се гледа от милиони фенове, това е много силен канал, можем да се похвалим, че сме новатори в България, защото намерихме спонсор за интернет премиерата на Causa Perduta в Ютюб.

-Синът ти Крис е на близо четири, дъщеря ти Никол - на една и половина. Не пречат ли смяната на памперси и среднощните приспивни бебешки обиколки на музицирането?

„Дим да ме няма“ на живо в клуба.

- Децата имат добър сън, имам прекрасна съпруга, графикът ми е гъвкав и помагам за тях във всеки свободен момент. Живеем в хармония и това само ме вдъхновява още повече по отношение на музицирането.

-Боиш ли се, че може понякога рутината и скуката да се настанят между теб и твоята Мария?

- Мария е прекрасна, всеки ден различна, но винаги невероятна... Знам, че никога няма да ми омръзне.

- Каква музика слушаш в колата си, вероятно не своята?

-Ооо, този зъпрос ми го задават непрекъснато.В колата обикновено се возим целият екип и слушаме радио, някой понякога носи нещо, което слушаме заедно и анализираме.

-Чувстваш ли се уверен и улегнал?

-Това с поколенията е много готино, особено на концертите, виждаш хора на различни възрасти и всички се забавляват. Иначе със сигурност съм натрупал опит, но гледам да не се самозабравям, витаги искам повече от себе си, анализирам и се собразявам с чуждото мнение. Така че, да, уверен съм, но улегнал - в никакъв случай, нямам намерение да улягам!

- Помним те като тийнейджър, пеещ с хъс първия си голям хит ''Мандарини'''. С какво се промени личното ти усещане за славата днес?

- Славата е последното нещо, което ме вълнува. Тя има и добри, и лоши страни. Хората те познават по улицата, поздравяват те, но от друга страна никога не можеш да се скриеш. Освен това личният ти живот е в устата на всички, но това си е цена, която осъзнавам, че плащаме с близките ми. Понякога жълтите вестници импровизират със странни новини за мен - какви ли не неща научавам за себе си и начина на живот от вестниците.

- Най-добрите ни поп изпълнители пеят твои песни. Никога ли не си изпитвал ревност, че би могъл да ги представиш и ти?

-Да изпитвам ревност? Не, дори не съм го помислял. Напротив, много се радвам, че творя и за други хора. 

- Преди си споделял, че често си подвластен на депресии и творчески кризи. Твоята рецепта за излизане от тях?

- Преди бях по-податлив на депресии, но сега вече пораснах, знам, че всичко отминава, а и има хора, на които винаги да разчитам, имам семейството си, така че като цяло съм щастлив. 

-Как оцелява един артист в условията на криза?

-С много работа, старание, отговорност, като прави нещата качествено, като се раздава като за последно на всеки концерт.

- Кое подхранва оптимизма ти днес, когато е още по-трудно да се създава и продава музика?

- Моята природа, а и както споменах в началото, усещам, че интересът към поп музиката се завръща и това ми дава сили да работя, да правя песни. В „Монте“ сме решени да продуцираме нови изпълнители, да правим песни.

- При излизането на последния ти сингъл Causa Perduta ти коментира, че „изтъканите от злоба хора са causa perduta (загубена кауза)“. Като бележиш успех след успех, как се справяш със злобата и завистта около себе си?

- Ами игнорирам ги, това са човешки черти, ви- наги си казвам, че

освен омраза в света има и много любов

Графа държи на контакта с публиката.

-Издаде и биографичната книга „Белезите по гърба ми“. Ще има ли и втора? Преди си творил повече поезия и текстове за песни. Харесва ли ти писането на проза?

- Не знам, започвам да се замислям. Имах нужда и вдъхновение за 'Белезите по гърба ми. Стига да имам идея, ще напиша и нова книга. 

- След като се разбра, че телевизия „Пайнер“ получава сериозни евросубсидии, се разрази истинска буря от недоволство срещу подпомагането на чалгата. Твоят коментар като музикален продуцент?

- Ами както е известно, и нашата компания кандидатства по програмата и ни одобриха. Много трудна е реализацията на европроект, има проверки на всяка стъпка, всяка буква е от значение. Та за „Пайнер“ - от формална гледна точка правилата са спазени. От друга страна, започна дискусия за чалга културата и за ценностите на децата на България. Смятам, че всеки от нас трябда възпитава себе си, децата си, близките си. Ако няма търсене, тази телевизия няма да отговаря на критериите за програмата, следователно няма шанс за финансиране. В Европа правилата са железни, така че не можем да се сърдим за идеалния пазарен модел на „Планета Пайнер“. Напротив, тяхната бизнес концепция трябва да се уважава и да дава пример за всички в бранша - поп, джаз, класика.

- Какво би те накарало „да стегнеш багажа и - дим да те няма“ от България?

- Трудно нещо може да ме убеди да напусна страната си. Обичам я и се надявам да не се случи нещо, което да накара чашата да прелее и да предпочета децата ми да живеят другаде.

(в. Преса, печатно издание, брой от 377 от 27 януари 2013)

 


Еврохолд

От категорията

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42