Графа: Не бих казал ''дим да ме няма'' от България

13906 | 27 ян. 2013 | 13:58

''Правя музика с български текстове и вярвам, че хората искат да слушат български песни,да разбират и да преживяват с тях.'' , споделя Владими


От времето, когато едно хлапе, подскачащо като пружинка, пееше с ентусиазъм „вече десет години съм на този свят“, минаха 25 години. За тези две десетилетия и половина на сцената Графа неусетно израсна в една от малкото ни безспорно признати звезди. Но само той си знае какво му е струвало това. Роденият на 21 юли 1978 г. Владимир Ампов не просто успя да излезе от сянката на известните си родители - музикантите Антоанета и Кирил Ампови от трио „Спешен случай“. Той създаде щастливо семейство и две деца - Крис (4 г.) и Никол (1,5 г.), създаде музикална продуцентска компания - „Монте мюзик“, и дори успя да спечели евросубсидии за нови проекти; издаде 11 успешни албума; композира песни за най-известните ни поп певци и написа автобиографичната книга „Белезите по гърба ми“. Абсолютният хит „Дим да ме няма“ изстреля автора на най-нежните любовни балади в друга орбита. Не че преди не беше композирал подобна музика, но за приходите от този тотален хит се носят легенди, нещо, което той отказва да коментира. Днес нежният романтичен 34-годишен мъж твърди, че славата и парите не са го променили, а хармонията в семейството го вдъхновява да създава хубава музика.

Най-успешното трио за 2012 г. Графа, Бобо и бийтбоксърката Печенката с хита им „Дим да ме няма“

- Влади, след успешната ти 2012 г. с нов албум и с абсолютния хит „Дим да ме няма“ ти реши да избягаш от студа със семейството си на Канарските острови. Как прекара?

- Бяхме на остров Лансароте, починахме си добре, беше прекрасно. По принцип всеки януари си организираме пътуване извън България с Мария. Това за мен е най-свободното време в годината. Миналата година бяхме на Карибите, в Куба, и именно там написах „Дим да ме няма“. Да видим какво ще се получи от композициите ми на испанските острови (смях).

- Разкажи за твоята димяща 2012-а, както я нарече веднъж…

- Годината беше страхотна. Имах възможността да пея на много места за феновете ми, „Дим да ме няма“ е най-въртяната песен за годината, всички се радваме на възхода на българската популярна музика. В продуцентската ни фирма „Монте мюзик“ със съдружничката ми Маги Сотирова привлякохме трима нови артисти. Били Хлапето и Михаела Филева вече са доста известни, подготвя се дебютът и на още един артист, но засега няма да издам повече.

- Заговори се, че си въвел нов стил на музициране у нас, а ти опонира, че не изневеряваш на стила си, а просто си се ъпгрейднал. Би ли обяснил какво точно имаш предвид?

- Не е точно да се каже „въвел нов музикален стил“. Просто направих „Дим да ме няма“, тя се получи от първия път. Тази стилистика допадна на публиката, колегите също добиха смелост да правят музика и колелото се завъртя. А иначе непрекъснато следя тенденциите в музиката, все пак във фирмата ни съм музикален продуцент и на други артисти. Колкото до мен самия, аз съм си аз, стилът си е моят. Например актуалният последен сингъл, който направих - Causa Perduta, звучи съвсем различно. За мен много важен е текстът на песента. Правя музика с български текстове и вярвам, че

хората искат да слушат български песни

да разбират и да преживяват с тях. Напоследък се бяха насъбрали много неща, които исках да споделя, на които да обърна внимание. Позволих си да го направя в Causa Perduta и хората го оцениха. Следя коментарите в интернет платформата Ютюб и те ме обнадеждават, че в страната ни има мислещи млади хора.

- През декември ти представи двойния си албум „Дим да ме няма“. С какво той е по-различен от предишните?

- Това е първият ми албум с ремикси, има и втори диск - дивиди, с видео от концерти. През последните две години с диджей Борче работихме по по-динамична клубна и концертна програма. Получиха се много готини ремикси, музикантите от „Дийп зон“ направиха уникалеремикс на баладата „Никой“. През годината много хора ме питаха „Кога ще може да си купим „Дим да ме няма“ на диск?“, затова включихме и него, както и Causa Perduta.

- Ти предприе доста рискован ход. От композитор и певец реши сам да продуцираш себе си и други хора. Кое ти беше най-трудно? По какви критерии подбираш изпълнителите си?

- С Маги Сотирова съдадохме компанията преди пет години и сега задълженията ни са разпределени. Тя се грижи повече за пиар, мениджмънт и неща, които не са ми много присъщи. Аз съм по творческата част. Макар че напоследък се занимавам например и с избора на дрехи за Михаела Филева, присъствам на снимките на клиповете на нашите артисти, а досега правех това само за себе си. В офиса с колегите заедно мислим концепциите за промотиране. Вярвам, че само един добър и мотивиран екип може да работи продуктивно. Радвам се, че в „Монте“ успяхме да се съберем хора, на които ни пука за музиката и работим от сърце.

- Наскоро коментира, че това са последните години на дисковете, защото хората са в дигиталното пространство. Как виждаш бъдещето на музикалната продукция?

- В интернет и по-точно близко до феновете. Музиката е в мобилните устройства, на компютъра, в колата. Бог знае какво ще измислят съвсем скоро. Има си правила за дигитална дистрибуция, които се прилагат в цял свят. Ние също дистрибутираме през интернет каналите Ютюб, Айтюнс, Vbox7. Видео се гледа от милиони фенове, това е много силен канал, можем да се похвалим, че сме новатори в България, защото намерихме спонсор за интернет премиерата на Causa Perduta в Ютюб.

-Синът ти Крис е на близо четири, дъщеря ти Никол - на една и половина. Не пречат ли смяната на памперси и среднощните приспивни бебешки обиколки на музицирането?

„Дим да ме няма“ на живо в клуба.

- Децата имат добър сън, имам прекрасна съпруга, графикът ми е гъвкав и помагам за тях във всеки свободен момент. Живеем в хармония и това само ме вдъхновява още повече по отношение на музицирането.

-Боиш ли се, че може понякога рутината и скуката да се настанят между теб и твоята Мария?

- Мария е прекрасна, всеки ден различна, но винаги невероятна... Знам, че никога няма да ми омръзне.

- Каква музика слушаш в колата си, вероятно не своята?

-Ооо, този зъпрос ми го задават непрекъснато.В колата обикновено се возим целият екип и слушаме радио, някой понякога носи нещо, което слушаме заедно и анализираме.

-Чувстваш ли се уверен и улегнал?

-Това с поколенията е много готино, особено на концертите, виждаш хора на различни възрасти и всички се забавляват. Иначе със сигурност съм натрупал опит, но гледам да не се самозабравям, витаги искам повече от себе си, анализирам и се собразявам с чуждото мнение. Така че, да, уверен съм, но улегнал - в никакъв случай, нямам намерение да улягам!

- Помним те като тийнейджър, пеещ с хъс първия си голям хит ''Мандарини'''. С какво се промени личното ти усещане за славата днес?

- Славата е последното нещо, което ме вълнува. Тя има и добри, и лоши страни. Хората те познават по улицата, поздравяват те, но от друга страна никога не можеш да се скриеш. Освен това личният ти живот е в устата на всички, но това си е цена, която осъзнавам, че плащаме с близките ми. Понякога жълтите вестници импровизират със странни новини за мен - какви ли не неща научавам за себе си и начина на живот от вестниците.

- Най-добрите ни поп изпълнители пеят твои песни. Никога ли не си изпитвал ревност, че би могъл да ги представиш и ти?

-Да изпитвам ревност? Не, дори не съм го помислял. Напротив, много се радвам, че творя и за други хора. 

- Преди си споделял, че често си подвластен на депресии и творчески кризи. Твоята рецепта за излизане от тях?

- Преди бях по-податлив на депресии, но сега вече пораснах, знам, че всичко отминава, а и има хора, на които винаги да разчитам, имам семейството си, така че като цяло съм щастлив. 

-Как оцелява един артист в условията на криза?

-С много работа, старание, отговорност, като прави нещата качествено, като се раздава като за последно на всеки концерт.

- Кое подхранва оптимизма ти днес, когато е още по-трудно да се създава и продава музика?

- Моята природа, а и както споменах в началото, усещам, че интересът към поп музиката се завръща и това ми дава сили да работя, да правя песни. В „Монте“ сме решени да продуцираме нови изпълнители, да правим песни.

- При излизането на последния ти сингъл Causa Perduta ти коментира, че „изтъканите от злоба хора са causa perduta (загубена кауза)“. Като бележиш успех след успех, как се справяш със злобата и завистта около себе си?

- Ами игнорирам ги, това са човешки черти, ви- наги си казвам, че

освен омраза в света има и много любов

Графа държи на контакта с публиката.

-Издаде и биографичната книга „Белезите по гърба ми“. Ще има ли и втора? Преди си творил повече поезия и текстове за песни. Харесва ли ти писането на проза?

- Не знам, започвам да се замислям. Имах нужда и вдъхновение за 'Белезите по гърба ми. Стига да имам идея, ще напиша и нова книга. 

- След като се разбра, че телевизия „Пайнер“ получава сериозни евросубсидии, се разрази истинска буря от недоволство срещу подпомагането на чалгата. Твоят коментар като музикален продуцент?

- Ами както е известно, и нашата компания кандидатства по програмата и ни одобриха. Много трудна е реализацията на европроект, има проверки на всяка стъпка, всяка буква е от значение. Та за „Пайнер“ - от формална гледна точка правилата са спазени. От друга страна, започна дискусия за чалга културата и за ценностите на децата на България. Смятам, че всеки от нас трябда възпитава себе си, децата си, близките си. Ако няма търсене, тази телевизия няма да отговаря на критериите за програмата, следователно няма шанс за финансиране. В Европа правилата са железни, така че не можем да се сърдим за идеалния пазарен модел на „Планета Пайнер“. Напротив, тяхната бизнес концепция трябва да се уважава и да дава пример за всички в бранша - поп, джаз, класика.

- Какво би те накарало „да стегнеш багажа и - дим да те няма“ от България?

- Трудно нещо може да ме убеди да напусна страната си. Обичам я и се надявам да не се случи нещо, което да накара чашата да прелее и да предпочета децата ми да живеят другаде.

(в. Преса, печатно издание, брой от 377 от 27 януари 2013)

 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

„Вашингтонският консенсус" е мъртъв. Ще има ли нов?

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви "Вашингтонския консенсус", който призовава за неолиберална глобална икономическа политика, за мъртъв--Rusiya-nabarzo-organizira-psevdoreferendumi--v-Ukrayna--zayavi-dnes-savetnikat-po-natsionalnata-sigurnost-na-Beliya-dom-Dzheyk-Salivan--kritikuvayki-Moskva-_1663700489.jpg

"Новият Вашингтонски консенсус“ включва твърдост към Китай, следване на ...

8 юни 2023 | 12:12

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС.

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

"Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Той посочи, че няма поглед върху работата на своя предшественик – Борис Михайлов

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите-1641298335.png

Шефът на НАП коментира, че е имал колебания дали да влезе в ...

8 юни 2023 | 11:56

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49