ДПС – всичко е добро, ако води към властта

14059 | 29 ян. 2013 | 12:49

Ниският процент гласували в Кърджали показа, че българските турци не се развиват по посока на участи в гражданското общество, а остават ''па

Автор:На проведения в неделя референдум гласуваха над 20% от българските избиратели. Най-ниска избирателна активност отбеляза Кърджали - около 9%. Гласовете от Турция по данни на МВнР едва надхвърлят 100, докато при други избори в съседната страна гласуват около 40 000 български граждани.

Либералната партия ДПС на практика не участва в гражданския референдум, свързан с бъдещето на България. Либерализмът и основните ценности на движението се сблъскаха с неговата практика да е най-централизираната партия в България и да гласува само на принципите на казармената дисциплина «всички или никой» според указанията на ръководството.

Ниският процент гласували в Кърджали показа, че българските турци не се развиват по посока на участие в гражданското общество, а остават «партийци» в една затворена партия. Жалко, защото през годините ДПС имаше идеи за развитие в национална партия и да реализира на практика либералните си идеи.

Иначе е естествено един референдум да се партизира, още повече когато е по инициатива не на гражданска организация, а на партия. И заедно с това би било добре гражданското общество да е по-свободно, по-самостоятелно и по-далеч от партиите.

Символично участие

Резултатите от референдума за развитието на ядрената енергетика могат да се тълкуват всякак на партиен принцип, на граждански, на -филски и -фобски принцип. Но те показват, че голяма част от българските граждани са се отказали да се мислят и да се осъзнават като нация.

Има общи политически въпроси като бъдеще, нация, държава, сигурност, които не са партийни. Но по тези въпроси разговорът не е всеобщ, не е консолидиран около някаква стратегия. Той просто е партиен, според интересите и позициите към властта на една или друга партия.

На националния референдум ДПС участва само символично. Тук-там чрез медийни позиции и дебати, чрез говорители движението показа, че осъжда поведението на Бойко Борисов, нарича го диктатор, а управлението му авторитарно. Но на референдума българските турци показаха най-ниска активност, те реално бойкотираха гласуването, въпреки че официалната позиция на ДПС беше в подкрепа на бъдещето на ядрената енергетика в България. И се очакваше българските граждани от турски произход да имат активността на средния български гражданин. Но те не излязоха да гласуват. Да речем, че в Родопите има много сняг, но и в Разградско се оказа не по-различно (предпоследно място по активност с 14,7% участие).

Атентатът засенчи доклада на Доган

Осмата национална конференция на ДПС едва не завърши трагично за партията. Атентатът срещу Ахмед Доган беше сериозен и не трябва да се забравя бързо. Изводите от него са тежки за политическата действителност, за (не)възможността да се опази сигурността на лидерите и на гражданите.

Нормално е ДПС да се възмущава от службите за сигурност, да иска сериозно разследване. Но чак да претендира за външно разследване не е достойно - каквото за всички българи, такова и за ДПС. Получава се така, че ДПС преследва някаква особена позиция за себе си в европейската реалност, турците вече се стремят да не са малцинство в България, а - според Доган - биха могли да бъдат такова в рамките на Европа.

Забележителният доклад на Доган за европейското бъдеще на регионите и малцинствата обаче беше засенчен от опита за нападение и не се анализира достатъчно. Доган апелира за постмодерна Европа на регионите с децентрализирани мултикултурни структури. Зад многото философия личи защитата на работниците номади, каквито са български граждани както от български, така и от турски етнически произход. С това Доган отиде отново с няколко стъпки напред в либерализма си пред другите политици. Отново висока теория, която няма никаква връзка с електората на ДПС.

Доган остава лидер, неговата публична идеология е либерализмът, а вътрешната нагласа - твърдият централизъм. Той си подаде оставката, както беше планирал, и оперативното ръководство сега е в ръцете на опитния Лютви Местан. Но стратегията на партията Доган вероятно остави за себе си.

Посланието чрез референдума

На предстоящите избори ДПС ще се бори за връщане във властта, което е нормално за всяка партия. И все пак е смущаващо, че ДПС ще определи коалицията, в която ще участва, едва след изборите - според победителя в тях. Чрез референдума ДПС показа, че е електоратът й е консолидиран, че Доган може да се превърне в икона, а в партията разцепление няма да има.

Въпреки острите изказвания на членове на ръководството на ДПС срещу Бойко Борисов ДПС и ГЕРБ вече цял мандат демонстрират предпазливи отношения, къде по-остри, къде по-мъгляви. Но и двете партии оставят отворена вратата за следизборна коалиция.

Негласуването на ДПС за ядрената енергетика хвърли доста камъни в градината на БСП, другия възможен коалиционен партньор.

На практика с ниското участие ДПС подкрепи ГЕРБ. Нищо че ДПС може да поиска някой друг вот на недоверие срещу ГЕРБ до края на мандата, за да си вдигне още веднъж цената.

В годините на демокрацията ДПС показва най-ловката центристка политика, която нито една българска партия не е осъществила досега. И заедно с това тази политика оставя силен привкус на макиавелизъм - по-точно стремеж към властта на всяка цена.

Дефицит на граждански ценности

Мирният български етнически модел е сериозна заслуга на ДПС. Сега Ахмед Доган започна да препоръчва и етнически мултикултурни модели на Европа. Но средствата на ДПС някак си остават примитивни за либералните ценности, за които лидерите на движението претендират. Пропагандираният етнически модел не е стабилен при непредвидима етническа партия, която разчита само на отделни лидери, а електоратът й, както стана на референдума, е далеч от либералното и активно включване в гражданското общество.

Етническият модел в България, на Балканите и в Европа може да се отстоява само с либерални ценности, с гражданско поведение и толерантност, които отричат затворените общности и самоцелното политическо поведение, далеч от интересите на гражданите, независимо от техния произход.

Интересно е дали поне веднъж ДПС ще има предвидима политическа позиция на предстоящите избори, или ще я търгува до последния момент. Новият лидер Лютви Местан не е философ, не употребява толкова абстрактни формули. Но владее политическата риторика по конкретни въпроси и може да обоснове всяка теза, която е от интерес на неговата партия. Предстои да видим дали либералните ценности ще останат само част от риториката на ДПС, или ще се превърнат и в част от политическата практика на движението.

- - - -
*Авторката е преподавател по сравнителна политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

(в. Преса, печатно издание, брой от 379 от 29 януари 2013)


 


Еврохолд

От категорията

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък-Vizhte-koi-sa-deputatite-v-50-oto-Narodno-sabranie--Palen-spisak_1718604412.jpg

Вече са ясни имената на 240-те избраници, които в 9.00 часа ще прекрачат прага ...

17 юни 2024 | 09:05

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

Боян Чуков: Белоусов е разкрил огромни кражби в руското МО от времето на Шойгу

Боян Чуков-Boyan-Chukov_1713172948.jpg

Новият министър е погнал и наплодилите се по времето на Кожугетович крадливи ...

17 юни 2024 | 13:27

Най-важното

Заради удължения разговор с германците времето за подготовка на помещението за българската делегация се е оказало недостатъчно

Скандал! Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане-Prezidentat-Radev-otkazal-sreshta-s-premiera-na-Cherna-gora-sled-4-minutno-chakane_1718687374.jpg

Премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев. ...

18 юни 2024 | 08:08

Днес се събира ИБ на партията, за да реши дали все пак да не се отиде на разговорите.

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правиителство на споделената отговорност-GERB-SDS-prodalzhava-konsultatsiite-s-partiite--predlagat-praviitelstvo-na-spodelenata-otgovornost_1718686162.png

След срещата с ДПС стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и ...

18 юни 2024 | 07:47

Това е планирано за следващата седмица, добави председателят на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат-Ursula-fon-der-Layen-ne-poluchi-odobrenie-ot-evropeyskite-lideri-za-vtori-mandat_1718687026.jpg

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, ...

18 юни 2024 | 07:56

Той е първият с лична карта от ново поколение

Калин Стоянов е готов да остане министър на вътрешните работи, ако получи предложение

Министър Стоянов е първият с лична карта от ново поколение. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov-e-parviyat-s-lichna-karta-ot-novo-pokolenie--Snimka-BTA_1718620050.jpg

България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи ...

17 юни 2024 | 13:09

ПП-ДБ трябва да се запита може ли да има ясни отговорници по различни политики

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения

Радан Кънев: ПП-ДБ никога не е имала дори подобие на колективен формат за обсъждане и решения-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Според него трябва да се направят ясни и прозрачни колективни формати. ...

17 юни 2024 | 19:48

Ако продължаваме с експериментите и дадем възможност да влизат нови екстравагантни субекти, ориентацията на България може да бъде поставена под съмнение

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство, с четири годишен мандат на управление-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

170 народни представители са проевропейски насочени – това са ГЕРБ – СДС, ДПС, ...

17 юни 2024 | 16:18

Сайтът PERSPECTIVAINTERNACIONAL е на бившия посланик на Аржентина в София Н.П. Алфредо Атанасов

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Конфликтът ще се реши по сегашната демаркационна линия

Киевски политолог: Русия фактически поглъща Украйна парче по парче

Украински войници на фронта-Ukrainski-voynitsi-na-fronta_1718618919.jpg

"Очевидно извиненията, че не можем да участваме в преговори, вече няма да ...

17 юни 2024 | 13:07

Китай инвестира в модерни оръжия, предупреди той

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност

НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност-yadreni--raketi_1717838126.jpg

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг блокът трябва да покаже на ...

17 юни 2024 | 09:34