Референдумите не са играчка за партии

12001 | 5 февр. 2013 | 11:39

Едно е да търсиш мнението на гражданите и да ги убеждаваш с аргументи в публична кампания

Автор:Духът на пряката демокрация излезе от партийния похлупак на прехода. Гражданската инициатива за предизвикването на национален референдум, въведена чак през 2009 г., след като беше отхвърляна от разноцветни мнозинства, все повече се осъзнава като възможност за гражданско действие. Независимо от прекомерно рестриктивните законови правила. Възможността чрез подписка да се задължи парламентът да насрочи допитване или да обсъди даден въпрос е модерен инструмент за влияние на гражданското общество върху управлението. Целта на гражданската инициатива за референдум е да овласти гражданите. Да се превключи на режим „пряка демокрация“, когато партийното статукво и институциите блокират решаването на важен въпрос или нямат управленски сетива да чуят гласа на общественото мнение.

Иначе самите институции и партиите във властта имат на свое разположение другите механизми за предизвикване на референдум - чрез една пета от депутатите, Министерския съвет, президента, с искане от общински съвети. Така е в развитите демокрации. У нас през годините партиите бягаха от преките допитвания. Най-вече заради капсулирането на политическия елит. На гражданското участие партийните върхушки по правило гледаха досега като на отнемане на монопола им върху политическите решения, като на отнемане на част от властта им. С леви или десни аргументи, но всички по същество елитаристки, народът беше обявяван за „неподготвен“ и „неспособен“ да се произнася по сложни въпроси. Интересно как никой не се притеснява със същите аргументи, когато гражданите решават най-сложния въпрос - кой да управлява държавата и на базата на какви управленски приоритети и програми. Като един от „мъчениците“ на идеята в България да има гражданска инициатива за референдуми още през 2002 г. внесох такъв законопроект и тогава се наслушах на подобни аргументи, с които шареното мнозинство отхвърли проекта.

Архивите са живи

Днес много от тогавашните отрицатели се превърнаха в радетели за пряка демокрация, което е добра еволюция. Модерната политика се прави заедно с гражданите, а не зад гърба им. Сега някои малки партии, впрегнати в усилието си да преодолеят 4-процентната бариера за влизане в парламента, веднага се опитаха да яхнат този граждански механизъм за свои цели. Едни от тях тръгнаха на предизборен лов с фалшивата примамка „изберете ни в парламента, а ние после ще ви дадем референдум“. Други пък решиха сами да приложат гражданската инициатива, което е далеч по-почтено. Няма лошо. Дори партийната ширпотреба, когато е насочена към повече гражданско участие, е по-здравословна за демокрацията от решаването на всичко в политическото задкулисие. Целият въпрос е, че много от въпросите, които партийни централи заявяват в публичното пространство за пряко допитване, са недопустими от гледище на действащия конституционинен ред. Колкото и да искаме, например, да се намали броят на депутатите, това е въпрос, който не може да се реши на референдум, а само от Великото народно събрание. Дори да се сметне за законен референдум за свикване на ВНС, което е доста дискусионно, няма никаква гаранция за това какви решения ще вземе ВНС, защото референдумът не може да се произнася по въпроси от компетентността на „великия“ парламент. Същото се отнася и до въпроса за разваляне на концесионни договори, който е напълно недопустим от юридическа гледна точка, и инициаторите му просто ще изхабят време и енергия за удар във въздуха. Но в крайна сметка всеки предлага това, което смята за най-важно. Дали и как ще го доведе до успешен край е отделен въпрос.

Извън партийните борби автентична гражданска инициатива за национален референдум засега стартира само гражданското непартийно Движение „Модерна България“. На 16 декември м.г. заяви воля да предизвика национален референдум по два въпроса, които дават реално оръжие в ръцете на гражданите срещу калпави политици и лоши закони. Първо, да се въведе механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и чрез вот от избирателите. По отношение на местните управници е необходимо само допълнение в Закона за местното самоуправление, защото този въпрос не е регламентиран на конституционно ниво. За депутатите е необходимо да се добави една конституционна алинея. Този въпрос е изцяло в компетентността на обикновеното Народно събрание, защото не засяга формата на държавно управление съгласно решението на Конституционния съд от 2003 г., засяга само статута и индивидуалния мандат на народния избраник, а не мандата, правомощията или структурата на парламентарната институция. Не се засяга недопустимо и свободният мандат на депутатите, защото се предлагат само обективни основания за отзоваване, а не просто несъгласие с политиката, както е в други демократични държави.

Второ, да се въведе индивидуална конституционна жалба срещу закони, които нарушават основните права на гражданите. Този въпрос също изисква малко допълнение в конституцията, което може да бъде направено от обикновения парламент, както изрично е посочено в цитираното решение на КС от 2003 г. Инициативата стартира официално до няколко дни. Важното за този изцяло граждански, а не партийно оцветен референдум е, че и двата въпроса, които ще търсят подкрепата на хората, са свързани не с партийни дивиденти, а със създаване на нови инструменти за граждански контрол.
Гражданите трябва да могат

да отзовават калпави депутати

общински съветници и кметове, без да чакат следващи избори. Няма значение колко са депутатите - 240 или 100, ако нямаме възможност да ги отзоваваме. Има как да стане, и то в пълно съответствие с принципите на съвременния парламентаризъм. Такива механизми се прилагат успешно в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, а правителството на Дейвид Камерън във Великобритания го включи в пакет от реформи на политическата система. В Латвия през 2008 г. с референдум парламентът беше задължен да промени конституцията и да въведе процедура за отзоваване на целия парламент. Приложиха я успешно три години по-късно. Без да е панацея, този граждански контрол е важен за оздравяването на нашата политическа система, която страда от хронично недоверие. Ще стабилизира държавността и ще подобри кадровата селекция на партиите.

За да няма волунтаризъм, процедурата трябва да е следната. При конкретни основания - напускане на листата, с която е избран; установен конфликт на интереси за депутатите; внесен в съда обвинителен акт за умишлено престъпление; неизпълнение на служебните задължения, 5% от гласувалите в съответния район могат да поискат насрочване на вот за отзоваване. Друга предпоставка е да е изтекла поне година от мандата. За да запази поста си, политикът трябва да получи вот на доверие най-малко от три четвърти от броя на избирателите, които са го избрали. Да постигне своята избирателна квота - ако е бил избран с хиляда гласа, поне 750 трябва да получи, за да запази поста, без значение, че опонентите му може да са в пъти повече.

Този позитивен вот е гаранция, че едно управляващо мнозинство не може да се саморазправя с опозицията. Ако запази поста си, значи политическото представителство е обществено легитимно. Загуби ли вота, системата се стабилизира, като в парламента или в общинския съвет влиза следващият от листата на съответната партия, а ако отзованият е кмет, насрочва се частичен избор. Гражданите трябва да имат доверие в избраниците си, а последните да знаят, че зависят от тях, държавността е силна. Сега силна е олигархията, защото загубилите доверието политици се превръщат в лесна маша. Вторият въпрос в подписката на Движение „Модерна България“ - за конституционната жалба, е оръжието на гражданите срещу лоши закони. Сега оспорване на противоконституционни закони е в ръцете единствено на институциите. Те често не упражняват това правомощие по чисто конюнктурни политически съображения. Идеята е жалба срещу противоконституционен закон да могат да подават и отделни граждани. Така е в Германия и редица други държави.

И накрая, референдумите са като тамян за дявола на олигархията. Защото отнемат частица от тайната й власт. Едно е да търсиш мнението на гражданите и да ги убеждаваш с аргументи в публична кампания. И съвсем друго е, както са свикнали да се разбират на поредния лов, вечеря или по дебелите килими зад кулисите на властта.


 (в. Преса, печатно издание, брой от 386 от 05 февуари 2013)


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Белези на свободата: Назад във времето с Александър Йорданов
(Видео)

Александър Йорданов Кадър: Нова нюз-Aleksandar-Yordanov-Kadar--Nova-nyuz_1702148336.jpg

Получава покана да се присъедини към новата вълна от човека, от когото се е ...

9 дек. 2023 | 20:55

Изпълнителният директор на МВФ за България: Трябва да овладеете инфлацията

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България – Пол Хилберс Снимка: БНТ-Izpalnitelniyat-direktor-na-Mezhdunarodniya-valuten-fond-za-Balgariya---Pol-Hilbers-Snimka--BNT_1702138780.png

Необходимо е да се запази валутния борд, както и фискални политики в ...

9 дек. 2023 | 18:18

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28