Mитрополит Кирил: Изкараха ме най-лошия

13515 | 29 юни 2012 | 17:36

Интервю на Галина ДИМОВА с Варненският и великопреславски митрополит Кирил за скандала с архонтите, парада на гейовете и вярата в БогаМитрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Израства и учи в Плиска. През 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. След завършването Ӝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската света обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Св. синод и през 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За митрополит е избран на 26 февруари 1989 г.


Ваше Високопреосвещенство, на какво се дължи промяната в решението на Св. синод за титлата „архонт“ в българската църква? През 2007 г. синодът я отрече,  а през тази година я призна. Как стана така?

Сам не мога да си го обясня. Трябва да попитате архиереите, които подкрепиха предложението на пловдивския митрополит Николай за узаконяването на титлата. Аз бях против. Не искам да коментирам много, защото ще трябва да засегна някои хора. Господ е този, който отсъжда всеки човек за делата му.

Архимандрит Дионисий каза, че през тези пет години митрополитите са мислили по въпроса и са започнали да възприемат отличието. Вие защо не го приемате?

Според мен само той е мислил по въпроса, защото е един от инициаторите за прокарването на отличието - щом дава такова обяснение. Аз се чудя как може да говори за други хора. Истината е, че архонтството не е българска традиция.

Придържате ли се към мнението на ловчанския митрополит Гавриил, че хората, на които им е връчено отличието, не са архонти, защото едва сега са приети правилата за награждаване?

Не. Всеки за себе си отговаря, но според мен самото архонтство у нас се връчва неправилно. Освен това ние нямаме такава практика.

Как ще се отрази това решение на престижа на църквата, при положение че вече имаше протести пред Синода и очевидно хората не са доволни?

Мисля, че митрополитите, които подкрепиха решението, не са в изгодна позиция - през 2007 г. мислеха едно, а сега - друго. Това не се получава за първи път. Дори по едно време заявих, че ще си подам оставката, защото с такъв състав - как се работи? То просто не е нормално. Когато обявих това си решение, някои от събратята ми казаха, че много ще се радват. И аз затова се отказах. Няма да им дам такава възможност за щастие.

Във война ли сте с митрополитите заради вашата позиция против архонтството? Вие най-големият бунтар ли се оказахте?

Да, караме се, аз сега според тях съм най-лошият. Важно е всеки да има свое мнение. Не е важно кой кого подкрепя. Важно е мнението на всеки един архиерей. Не съм единственият бунтар. Не знам защо, но и предшествениците ми - дядо Симеон и дядо  Йосиф, но и те са били такива като мене. Без да искам, аз вървя по техните стъпки.

Така и не се разбра има ли, или няма Върховен архонтски събор в България?

Да, има. 

Лагерът на поддържащите архонтството отрича да има такова нещо.

Ще отговоря с риторичен въпрос: Не се ли занимава Синодът с архонтството? Той не е одобрявал създаването на подобна структура. Нямам представа кога заседават, не съм в течение на тези неща.

Подкрепяте ли протеста срещу архонтството на интелектуалци и миряни?

По принцип да, но не ми харесва това, че те го използват, за да клепат църквата.

Това ли се получава сега?

Някои така го правят.

Кои са те?

Горан Благоев (водещият на предаването „Вяра и общество“ по БНТ - б.р.). И особено Делян Николчев, който е уж богослов, канонист, но и разколник. Той твърди, че понеже имало борба за печелене на дивиденти кой да стане бъдещият патриарх, ние с дядо Натанаил сме били обърнали срещу архонтството. А нашето мнение е от много отдавна. Всичко е подкрепено с факти. Журналистите трябва да са обективни. 

Защо църквата предизвиква постоянно скандали?

Църквата не предизвиква скандалите. Само някои журналисти правят това в търсене на дивиденти - да се харесат на някого, да спечелят някоя паричка. Това се случи с някои, които пишат срещу църквата и на нейния гръб, получиха награди, отличия и т.н. За мен това е факт, защото не бяха обективни. Даже повечето журналисти не са обективни, когато пишат за църквата. Оплюват ни, оцапват ни и след това ни търсят за мнение. Е, как може така? За съжаление заради това отношение съм много разочарован от някои български журналисти. Защото те пречат преди всичко на църквата.

Вие заехте и по-крайна позиция за гей парада. Защо сте и против него? Все пак живеем в XXI век.

Няма такова нещо. Аз не заемам крайна позиция за това събитие. Църквата не учи никого да мрази - нито един човек, колкото и да е грешен той. Ние се опитваме да покажем на хората, че не е правилно да се вършат грехове. Вярно е, че всеки е свободен. Тези хора (гейовете - б.р.) казват, че са се поддали на тази страст и тя ги води. А човек трябва да живее както Господ го е създал - свято, чисто, добродетелно, а не да търси само своите наслади. Да се наслаждава на тялото си, да злоупотребява с него - ето това правят всички, които нарушават Божите заповеди. Това е грях.

А вие за себе си можете ли да кажете, че живеете свято и чисто?

Само Господ е свят и чист. Аз се старая да бъда като него.

Свещеник от сливенския храм препоръча на хората да замерват гейовете с камъни и да им раздават шамари.

Това е крайно, разбира се. Преди всичко е Христовата любов. Ние трябва да обичаме всички, независимо какви са те, и да се стараем да им помогнем да осъзнаят, че трябва да уважават себе си и своето тяло най-вече. Тялото е храм Божи. Господ му го е дал. Ние не сме си го изработили. То не е наша собственост. Затова нямаме право да злоупотребяваме с него. Господ е създал всичко за употреба. И всеки грях е злоупотреба. Това искаме да разберат тези хора (гейовете - б.р.). Ние просто искаме да им помогнем. С тях трябват беседи и много работа. Хората, които са далеч от църквата, не могат да ни разберат за тази ни позиция. Те казват: колко са лоши тези попове, колко мразят хората. Не хората мразим, а греха.

От миналата година тече дарителска кампания за доизграждането на новия храм „ Св. Прокопий Варненски“ във Варна? Сега ако се яви един голям християнин и дари крупна сума, но поиска да стане архонт, вие ще го направите ли?

Не. Аз съм твърдо против. И сега има начини да се благодари за големите дарения.

А как ще довършите храма?

Ще го довършим, както и досега е строила църкви Българската православна църква,  с традициите, завещани ни от св. Цар Борис. В неговия летопис пише, че е оградил държавата със седем катедрали като седем светилника. Държавата помага и трябва да помага. Ето в сряда, партия ГЕРБ ни дари 100 хил. лв. и те ще стигнат за довършването на църквата. Тя ще стане една от най-големите в България, дори по-голяма от „Ал. Невски“ в София. Нашият храм е 500 кв. метра, а заедно с просветния и социален център до нея е 3000 кв. метра. От Русия ни дариха кръстове и куполи, а от Армения - черен мрамор за облицовка на сградата отвън. Освен това от България хора ни дариха хиляди тонове желязо, чакъл и бетон.

Колко нови църкви и храмове са построени във вашата епархия през последните 20 години?

Във Варненско почти няма населени места без църкви. През последните 20 години бяха направени чисто или бяха възстановени и реставрирани общо 50 храма. Някои от тях въобще не действаха. Искам да подчертая, че Българската православна църква има ктитори - дарители, които помагат за новите храмове. Тях ги награждаваме с благодарствени грамоти, с икономи, с ордени, медали.   

Съжалявате ли за общия проект, който реализирахте с Георги Агафонов - строителството на СПА център върху църковен имот?

Проектът приключи успешно, слава Богу.

Строителството му обаче предизвика скандали.

Това е така, защото всеки търси под вола теле. Все някои журналист прави скандали. Но това не е вярно. Нека Господ да ги съди за техните дела.

Започна туристическият сезон. Ще има ли кой да пълни църквите във Варненско?

Има. Идват много млади хора. Но истинският християнин е не този, който минава и пали свещ, а участва в постите, изповядва се и си причестява. Това е най-голямата сила, която получаваме от Божията благодат, за да можем да се борим със злото, с греховете. Ако всеки прави това, ще има повече добродетелни хора и нашето общество ще се облагороди. Това е задачата на църквата - да създава личности, които и в най-трудните времена на турско и османско робство или пък по време на атеизма.

Готова ли е църквата да помага на миряните, ако са изпаднали в нужда? Защо църквата няма приюти, в които да се настаняват хора по време на бедствие?

Не, нямаме такава възможност. За съжаление държавата не ни е върнала половината от църковните имоти, които имаме. Така че тя все още е много длъжна на църквата. Ако не ни върне териториите, не може да развием дейността, за която вие питате.

Във Варна колко имота трябва да получите?

Имаме ниви в Златна Добруджа. 

Живеете ли в резиденцията, която варненци наричат „попската вила“?

Никога не съм живял там. Тя е за гости. Преспивал съм там някоя вечер.

А возите ли се още в онзи луксозен „Линкълн“?

Това е обикновен автомобил. Не е лимузина и не е луксозна. Той струва 30 000 долара - за какъв лукс става дума? Той е екологична кола. Харчи по-малко бензин, защото е хибрид. Намериха се хора, които да мислят за своя архиерей. Аз не искам никой да ни хвали и да ни превъзнася. Този случай с колата бе силно преувеличен. Колко по-скъпи коли карай някой други - защото на тях не им се обръща внимание?

Каква заплата вземате?

Както всички останали архиереи.

Каква е тя? Тайна ли е?

Няма да ви кажа.  

Какво правите по цял ден, когато не сте в църквата?

Занимавам се с моите книги за освобождението на България от османско робство и за Руската православна църква. Те са издадени и на руски език. Представял съм ги в Москва, в Санкт Петербург, даже в Оренбург.

Кога за последно премиерът Бойко Борисов ви целуна ръката?

Когато се срещнахме - при посещението на руския патриарх тази година.


 


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23