Сенките от миналото – в употреба преди избори

12949 | 12 февр. 2013 | 13:04

Време е българската политика да преболадува детската болест на папките и да спре да прави обществото заложник на имащите право да ровят, слБългарският преход прилича на кутия на Пандора - когато я отвориш, от нея излизат всички злини на света и точно както е в гръцката митология, там остава успешно скрит само духът на надеждата. Но докато Пандора веднъж се е изкусила да отвори кутията и после цял живот е съжалявала за това, в България отварянето и надничането е един постоянен процес.

Криминалното ни любопитство има много поводи да гледа назад. За мнозина от нас досиетата на прехода са значително по-интересна тема от онези, старите досиета на социалистическия режим. И навярно са прави социолозите, когато твърдят, че големият грабеж и свързаните с него задкулисни действия са раната на прехода, че там е заровено масовото убеждение за причините на нашето днешно недотам европейско, недотам социално и недотам правово битие.

Последните разкрития на лидера на РЗС за подмолни дискусии по съдбата на ядрената енергетика и АЕЦ „Белене“ се вписват в това обичайно връщане на лентата назад. Научаваме прясно разсекретени неща за разговори на частни лица с държавни фигури, за предимства на една компания, за бързане да бъде изпреварено членството в ЕС. Всичко това става 4 години след слизането от власт на коалицията, занимавала се с подобни тайнства, и 6 години след публичния скандал с министъра, замесен в съмнителните според Яне Янев контакти. Пита се,

какво е правила сегашната власт

която спечели народното благоволение с обещания за възмездие на престъпленията и прегрешенията от миналото.

Не че сегашната власт не проявява навика току да изглежда като паднала от небето. Почти всеки ден, когато възникне някакъв проблем в сферата на управлението, разбираме, че проблемът е наследен от предишни или по-предишни правителства. Обяснението е удобно, ако мандатът едва е започнал. Но в края на четвъртата му година звучи странно. Законът за референдумите например бил лош, защото така го измислила тройната

коалиция. За четири години, естествено, не е можело да бъде поправен, та да стане добър. И така нататък, още много примери.
Оправданията с миналото са едната страна на въпроса. Другата засяга политическия момент, в който на повърхността изплуват

подводниците на чуждите тъмни биографии

В навечерието на парламентарния дебат за бъдещето на ядрената енергетика някой преценява, че е добре да бъде припомнено какви са били онези, които защитават АЕЦ „Белене“, как точно са я защитавали, и на каква цена. А навечерието на парламентарния дебат е и навечерие на предстоящите парламентарни избори. Можем да бъдем сигурни, че ще изскочат и нови информации, и то не само за предишните, но и за сегашните. Предполагаемото сътрудничество на днешния министър-председател със службите е обстоятелство, което трябва да намери адекватно осветляване. Но агентурният псевдоним сме го чували и преди години. Тогава мина и замина и никой не му обърна подобаващо внимание. А защо е по-актуален днес вместо когато е трябвало, не е трудно да отгатнем.

Компрометиращите материали, папките и транскриптите на подслушани разговори са традиционен реквизит на политическия живот у нас. Може да се напише цяла история на прехода по тях. Преходът сякаш се е натъпкал в огромен гардероб, от който в решителни моменти пада скелет след скелет. Разбира се, падат и съвсем нови информации и дезинформации, но несъмнено най-пикантни са пожълтелите и прашасали сенки от миналото. Предизборната логика на появата им не буди изненада. Нито фактът, че поради липса на въображение или на достатъчно материал - не е ясно, често пъти едни и същи стари неща биват привличани като аргументи във вреда на този или онзи участник в българската политика. Претопляне на вчерашния обяд, както се казваше във филма. Или по-точно, на онзиденшния. Черният пиар в България редовно прибягва до това улеснение на мързеливата домакиня.

В края на 1999 г. премиерът Иван Костов смени девет от своите министри, без да обясни какво налага промените. Подозрения за корупция спрямо някои от тях имаше, но официални потвърждения и следствени действия не произтекоха. Един от тези бивши министри, Богомил Бонев, се изправи срещу амбицията на президента Петър Стоянов за втори мандат и в хода на решителния телевизионен дебат Стоянов извади доклад на контраразузнаването, уличаващ Бонев в стари връзки с организираната престъпност. Всички помнят как това

коства преизбирането на Стоянов

Но остава въпросът как така за двете години - от 1999 до 2001, никой от управляващите не взе мерки по този доклад, а той изведнъж стана важен едва с превръщането на Бонев в политически неудобна фигура.

На президентските избори през 2001-ва се бяха явили и други двама кандидати, единият от които стана победител - Петър Берон и Георги Първанов. И за двамата не излязоха данни да имат съпричастност към бившите тайни служби. И за двамата на по-късен етап такива данни се появиха. Особено интересен е случаят с Първанов, чиято папка „Гоце“ след продължително кротуване при различни правителства се превърна в публично достояние познайте кога - точно в навечерието на смятаното за почти сигурно негово преизбиране през 2006-а. Въпреки това Първанов бе преизбран също както въпреки доклада за Бонев Стоянов по-рано загуби. Скелетите в гардероба не помагат особено на онези, които ги вадят. Но пък в крайна сметка пречат на онези, върху които падат, защото обществото обикновено решава, че и те не са стока.

Тези скелети за познавачите са като най-вкусната част на менюто, която бива оставена за накрая, което значи - за преди избори. Отчасти така можем да си обясним защо българските политици и партии проявяват странна инертност и умереност, когато трябва да бъдат активни и решителни, ограничават се до общи приказки, когато трябва да бъдат конкретни, и стават унило предпазливи, когато трябва по-смело да поискат доверието на избирателя в името на дадена кауза. Можем дори да решим, че те не смеят да се обозначат по-ясно и да потърсят отговорност за някои неща поради притеснения, че не знаят в кой момент кой какво точно ще извади срещу тях. Че както са тръгнали да правят кампания, изведнъж ще се разбере

с кого са вечеряли преди 5 години

с кого са си говорили преди 10, с кого са работили преди 15 или какви справки са писали преди 30. Ето защо се натрапва усещането, че участниците в предизборната надпревара са пределно наясно за какво става дума почти по всяка тема, но не са готови да направят решителната крачка от знание към практика и да призоват избирателя за свой съюзник, не се чувстват зависими от избирателите, а от други работи, и предпочитат общият социално-икономически контекст, външните партньори, едрият бизнес и издирването на „по-малкото зло“ от страна на хората да ги изтегли на по-предни позиции във всеки следващ парламент. 

Грешат, защото скелетите в гардероба не изчерпват политическото обзавеждане. Гражданите по-скоро биха им простили някои тъмни петна в биографиите, ако ги видят твърдо решени да променят нещата, да не спестят никой проблем, да не избягат от никоя деликатна ситуация. Но като че ли точно това е най-трудното. И докато не се промени, в предизборни моменти ще ни припомнят кой какво е сторил отдавна и ще ни рисуват картина на събитията, която няма как да бъде пълна, защото е

съставена за предизборна манипулация

Също както мъчителното отваряне на досиетата не даде реална представа за бившата Държавна сигурност, а само поводи за вътрешни деления и морални кризи в обществото, така и тези претопляния на стари информации и дезинформации не ни въвеждат в кутията на българската Пандора. Показват ни само онова, което искат от нас да видим. А картината е доста по-сложна.

Време е българската политика да преболедува детската болест на папките и да спре да прави обществото заложник на имащите право да ровят, следят и подслушват. Което значи, че е време служби, полиция, следствие, прокуратура и съд да заемат истински полагаемото им се място в една демокрация.

 (в. Преса, печатно издание, брой от 393 от 12 февруари 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21