Решение за Пирогов ще има след произнасяне на институциите

10511 | 2 юли 2012 | 09:56

Днес ще бъде представен новият борд на директорите на болницата

Автор:


 

Отново за пореден път искам да стане ясно, че тази проверка в "Пирогов" не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя лекарите. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Здравният министър Десислава Атанасова

Принципал на това лечебно заведение е здравният министър и като такъв трябва да е убеден какво се случва в частта финансова дисциплина и медицинска дейност с неговото лечебно заведение, това е поводът за проверката. В "Пирогов" не са правени проверки досега, само през 2009 е извършена такава, установени са някакви данни за нарушения и са изпратени в икономическа полиция. Тогава министър на здравеопазването е бил Божидар Нанев. Всички констатации регистрирани в хода на проверката все още не са отстранени. Исках да се уверя каква е финансовата дисциплина там.

Очаквам обратна кореспонденция от работещите там или от лекарите. Защото виждам как някой сяда в телевизионно студио и започва да говори как "Пирогов" е поставен на карта и т.н. Не знам защо се чувстват като жертвен агнец, тъй като нито дума не съм казвала, че качеството на медицинската помощ е лошо там. Напротив навсякъде казвам, че "Пирогов" е марка за качество, заяви Атанасова.

Тя посочи, че има факти, които говорят за редица нарушения в обществените поръчки на "Пирогов", има сключени граждански договори за над 2 милиона, раздавани хонорари и то при условие, че лекарите там вземат по 1000 лева заплата. "А други вземат бонуси по 50 000 лева, е, това нормално ли е?", запита реторично здравният министър. Тя съобщи, че днес ще бъде представен новият борд на директорите на "Пирогов". "Всички заедно са 5 души и ще започнат да вземат мерки и да предлагат на министъра мерки за отстраняване на тези констатации. Двама колеги от МФ ще участват в борда на директорите, както и двама от МЗ, проф. Раденовски запази мястото си на изпълнителен директор. Другите двама от борда не са освободени от отговорност, не е освободен от отговорност и проф. Раденовски, те са там за да носят отговорността", обясни Атанасова. Тя каза, че докладът за "Пирогов" е изпратен на много институции, не само в МЗ, с него разполага и Агенцията за държавен финансов контрол. Докладът е изпратен и на НАП, на НЗОК, на Инспекцията по труд и на прокуратурата.

"Освен това вече има и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ще изчакам всички институции да се произнесат и тогава ще взема решение. "Пирогов" трябва да остане стабилно лечебно заведение, марката за лечение в България. Това, което лекарите там постигат като качество на медицинската помощ, извън факта, че нямат необходимите консумативи и апаратура и чисто битовите условия в някои клиники, там работят наистина изключителни специалисти, хиляди хора всеки ден са обслужени качествено там.

Зад всички финансови документи, граждански договори, заповеди за възлагане на поръчки стоят подписи, стоят конкретни лица. Надявам се прокуратурата в скоро време да извърши своята проверка и за всички ще стане ясно какъв е ходът на досъдебното производство, посочи Атанасова.

За цените на лекарствата, Атанасова каза, че вече нормативната база за лекарствата е готова. "Говоря за промяна в Закона за здравното осигуряване, в две наредби – 10 и наредбата за цените и реимбурсирането. В Наредба 10 най-важен е текстът, който гласеше, че НЗОК може да договаря отстъпки за цените на лекарствата на всички лекарства, които плаща, а не само на 100% реимбурсираните, както беше до момента. Имам уверенията на д-р Пламен Цеков, че са постигнати редица отстъпки от порядъка от 5 до 80% за различните лекарствени продукти. Има и такива лекарства, при които няма намаление на цената", каза Атанасова.

"За 5 от лекарствата за онкологични заболявания е застрашен достъпът на пациентите до тях. Голяма част от тях липсват на пазара. За някои от продуктите една е фирмата производител – тя е австрийска. Проблемът е на ниво европейски пазар. Тази фирма е уведомила и България, че се намаляват темповете на производство. Ние преди месец изпратихме информация до всички онкологии как да процедират. Те имат възможност да закупят неразрешени за вътрешна употреба лекарствени продукти в България. Това става бързо с едно разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Моля всички пациенти да са спокойни, защото ние правно и нормативно сме намерили изход от ситуацията и проблемът ще бъде решен и той се решава всеки ден. Всички директори на болници трябва да вземат мерки и не трябва да има недостиг на лекарствата, категорична е Атанасова.

За това, че различните лаборатории у нас показват различни резултати при изследванията на онкоболните, Атанасова каза, че има единен стандарт по клинична лаборатория и това е по наредба, която в момента действа. "Тя подлежи на преработване и има група, която ще подобри надявам се всички текстове от наредбата на стандартите. Действително има сигнали за различни получени резултати от различни лаборатории. Това се дължи на факта, че те работят с различни аналитични методи, правят изследвания по различен начин. Голяма част от тях не през целия ден разполагат с лекар специалист по клинична лаборатория, който да дава становище по получените изследвания. Смятам, че тези проблеми ще ги решим в рамките на тези два летни месеца и от септември мисля, че ще имаме нов стандарт за качество по клинична лаборатория", подчерта здравният министър.

На въпрос защо по принуда голяма част от онкоболните търсят лечение извън страната, Атанасова отговори че и тя си е задавала този въпрос. "Аз подписвам заповедите и договорите с пациентите, които заминават за чужбина. "Валентина Крушкина не беше подала документите си за лечение в чужбина в Министерството на здравеопазването. Защо, не знам. Дори обмисляхме да се свържем с нея и да я попитаме какво точно лечение е необходимо и защо държавата да не й помогне. Ако говорим за Истанбул и за киберножа, това се заплаща от фонда за лечение в чужбина. Не разполагаме с такава апаратура в момента у нас. Много са пациентите, които заминават за чужбина на лечение. Комисията заседава всяка седмица и критериите, по които се изпращат пациентите е наличие на апаратура, с която тук не разполагаме или методи на лечение, които в България не се използват, но са световно доказани", обясни Атанасова.

Тя отбеляза обаче, че лечението на онкологичните заболявания се извършва и в България и всички болни хора получават необходимата помощ. "Има апаратура, която е много високо технологична, с която не разполагаме и затова се налага да бъдат изпращани в чужбина. Бях учудена, че Валя Крушкина не е потърсила помощта на държавата, защото така е редно, така се прави. Ние по всякакъв начин сме оповестили на сайта на МЗ, ангажирани са много хора специалисти, които разглеждат документацията на хората, които се нуждаят от лечение в чужбина. Но има хора, които могат да намерят лечение и в България. Не бива да се подценява и апаратурата в България, имаме лечебни заведения, в които апаратурата е на световно ниво. Скоро ще разполагаме и с по-висока технологична апаратура и се надявам много хора да намерят помощ тук в България", заяви още Десислава Атанасова.
От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06