Умели ходове на Монти превръщат слабостта на Италия в сила

16864 | 2 юли 2012 | 10:48

Премиерът на Италия се превърна в сила, с която северноевропейският блок трябва да се съобразява

Автор: 

Умелата дипломация на Марио Монти осигури икономическа помощ за Италия и й върна загубените позиции в Европа.

Мариано Рахой, Франсоа Оланд, Марио монти и Ангела Меркел (от ляво на дясно)

Италианският премиер Марио Монти отиде на срещата на върха на Европейския съюз, състояла се в Брюксел в четвъртък и петък, с план: Италия и Испания да блокират всички споразумения, включително пакта за икономически растеж, който поддържат напълно, докато лидерите от ЕС не позволят на новия европейски спасителен фонд да окаже незабавно по-голяма подкрепа на двете страни, които страдат от непоносими лихвени проценти по своите държавни облигации. Да използва слабостта на Италия, в този случай огромния й дълг, като сила, е класически ход на нейната дипломация. Несъмненият й успех този път обаче се дължи на нейния автор - Марио Монти - икономист и бивш европейски комисар с безупречна научна репутация, опит в Брюксел и в когото се вслушва както германският канцлер Ангела Меркел, така и президентът на САЩ Барак Обама.

Монти съумя да помогне на изпадналите в затруднено положение икономики в Южна Европа да се "класират" за помощ, за да бъдат понижени лихвените проценти по техните облигации, без да е необходим прекият надзор на т. нар. тройка, която следи в момента Гърция (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд), като в същото време позволи на Германия, която се противопоставяше на използването на спасителния фонд за такива цели, да запази достойнство. Умелият ход потвърди, че досега италианският премиер технократ, дори повече от новия френски президент Франсоа Оланд, се очертава като противотежест на Германия в европейската драма. Като настоява за стимулиране на икономическия растеж в добавка към мерките за строги икономии, за драматични мерки в краткосрочен план за поддържане на Италия и Испания, както и за интеграцията в дългосрочен план, за която се обявява Германия, Монти се превърна в сила, с която северноевропейският блок трябва да се съобразява.

Премиерът на Италия разговаря с германския канцлер Ангела Меркел

След годините, когато неговият предшественик на поста Силвио Берлускони бе осмиван от своите европейски колеги, той отново върна Италия на дипломатическата карта. "(Монти) укрепи не само своята собствена позиция, но и мястото на Италия в европейския концерт", отбелязва Рихард Войке - професор по европейска политика в университета в Мюнстер. "Във време, когато френско-германската ос вече не функционира както преди, когато Меркел губи подкрепа за политиката си на безкомпромисни икономии, моментът бе подходящ за Италия да се върне на своята позиция и той се възползва", допълва Войке. Докато наблягаше дипломатично на процеса на сътрудничество, Монти, естествено, бе склонен да определи срещата на върха за успех. "Мисля, че това е конструктивна, реалистична и достойна за доверие стъпка напред", коментира италианският премиер в телефонно интервю, което даде в петък. "Европейската конструкция се състои от много последователни постижения като това", отбеляза той.

Дипломати твърдят, че откакто Монти бе домакин на една белязана от противоречия минисреща на върха миналия петък в Рим с Меркел, Оланд и испанския премиер Мариано Рахой, останалите участници са разбрали, че Италия ще дойде в Брюксел решена на твърда борба.

Марио Монти с новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд

Въпросните източници, пожелали анонимност, посочват, че Европейският съвет е попаднал в задънена улица късно вечерта в четвъртък, когато премиерите на Италия и Испания са дали ясно да се разбере, че няма да има споразумение за пакта за растеж без споразумение по много по-широк кръг от въпроси, включително краткосрочните мерки за поддържане на икономиките на техните страни. Последвали 45 минути на сериозни съмнения за изхода от срещата, разказват дипломатите. Някои европейски лидери били разгневени, че са държани за заложници, евентуално до края на уикенда, от тази политика "на ръба на бръснача". Имало и участници в срещата на върха, които освен това почувствали, че са шантажирани с исканията на Монти, който предупредил, че Берлускони може да се върне като премиер на Италия, в случай че той загуби или бъде принуден да подаде оставка (Берлускони се опита неотдавна да разклати позициите на правителството на Монти, въпреки че собствената му партия участва в него).

От своя страна, Монти каза, че Италия, лихвите по чиито облигации с падеж след 10 години достигнаха 6,2 процента, а на Испания - 7 процента, знае, че Европа се нуждае от резултати от срещата на върха, а не от неясни решения, за да покаже на финансовите пазари, че някой държи нещата под контрол. "Бурното положение в еврозоната не само е обезпокоително само по себе си, но е смятано от обществото и от пазарите за може би главното препятствие пред растежа", подчерта италианският премиер. "Мислех, че е малко нереалистично да бъде одобрен голям пакет за растежа, какъвто ние поддържахме от все сърце, ако през двата дни на европейската среща на върха не бъде изпратен на пазарите ясен сигнал за финансова стабилизация", обясни той. В своите усилия да принуди Германия да направи повече в подкрепа на еврото Монти има няколко влиятелни приятели. Той говори много пъти с Обама през последните седмици. "От моята първа среща с Белия дом през февруари, неговият много голям и нарастващ интерес към европейските дела и проблемите на еврозоната ни превърна в доста редовни събеседници", довери италианският премиер. Меркел има по-добри отношения с Монти, отколкото с Оланд, и като учен също уважава неговите експертни познания, твърдят анализатори. След срещата на върха тя даде ясно да се разбере, че е потърсила негови съвет по време на преговорите. "Вчера аз определено трябваше да говоря насаме с Марио Монти около 10 пъти", разказа Меркел в петък. "Ние постоянно говорехме за конкретни формулировки и малко за футбол", посочи тя в закачлив намек за загубата на Германия от Италия с 1:2 на полуфинала на Евро 2012. Монти обясни, че е искал да предаде "това чувство на много сговорчив диалог с Германия, с Меркел".

Марио Монти (в средата) с Главният секретар на НАТО Андерс Фог Размусен (ляво) и американският президент Барак Обама (дясно)

Анализатори вярват, че ако германският канцлер, който съсредоточавайки вниманието върху спасителния фонд за банките, избегна дискусиите за създаване на еврооблигации или други инструменти, които биха задължили най-голямата икономика в ЕС да предоставя много по-голяма финансова помощ на останалата част от съюза, е трябвало все пак да отстъпи пред някого. И именно италианският премиер е бил най-удачният кандидат. "Когато Монти се утвърждава, Меркел губи по-малко от своето достойнство, защото, като икономист, неговите думи имат голяма тежест", коментира Гюнтер Палавер - политолог в университета в Инсбрук. Резултатът от срещата на върха не бе приет толкова добре в Германия. "Той е голяма опасност за нея", казва за Меркел и Монти Берт ван Розебеке - директор на отдела за регулиране на финансовите пазари в Центъра за европейска политика във Фрайбург. "Той е уважаван в Германия, този професор, и това момче критикува открито политиката на Меркел за (справяне с) кризата (в еврозоната)", отбелязва Ван Розебеке. Има също така въпроси дали споразумението в Брюксел ще отиде достатъчно далеч, за да направи кредитирането на Италия по-евтино.

"Този фонд просто е прекалено малък, за да има адекватен механизъм", предупреждава Тито Боери - професор по икономика в университета Бокони в Милано. "Той съдържа само 82 милиарда евро, не може да функционира като банка, няма банков лиценз. Така че ще бъде много трудно да се намеси както трябва", аргументира се Боери. И докато Монти спечели позиции в Европейския съюз, у дома задачата му не е никак лесна. Италианците са разтревожени, че неговото правителство повиши данъците, по-специално тези върху недвижимото имущество, и вдигна възрастта за пенсиониране. Ако кабинетът на Монти не успее да съкрати държавните разходи с още милиарди евро - процес, който се очаква да започне в началото на следващата седмица - той казва, че ще увеличи наесен данък добавена стойност до 23 % от 20 % в момента - ход, който може да задълбочи рецесията. Анализатори в Италия обаче твърдят, че успехът на италианския премиер в Брюксел със сигурност ще му помогне да остане на власт. "С този резултат зад гърба си изобщо не стои на дневен ред въпросът за падане на правителството преди края на неговия мандат през април", уверен е Боери. "(Монти) помогна на Европа. Сега нека се надяваме, че той ще има повече време, за да даде своя принос за Италия", обобщава професорът по икономика.
От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13