Инж. Стойко Мешков от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от републиканските пътища на Сърбия

През XXI век най- голямата битка е за хората, които знаят и могат, и са готови да работят

Инж. Стойко Мешков от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от пътищата на Сърбия

15815 | 12 февр. 2019 | 09:52

В момента при нас тече конкурс за назначаване на млади специалисти - инженери. От 40 кандидати селектирахме 15 души. Кой ще издържи на нашия ритъм и ежедневното решаване на нелеки задачи, тепърва ще разберем. При нас има обекти, които са в 24-часов режим

Инж. Стойко Мешков  от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от републиканските пътища на Сърбия-1549958796.jpgМагистралният участък в Гърделичката клисура-1549963914.jpgМагистралният участък в Гърделичката клисура, част от Коридор 10, свързващ Белград със Скопие-1549963842.jpgС работата си! „Трейс Груп Холд“, освен че разширява портфолиото си, разширява и инвестициите си зад граница-1549959174.jpg Ние първи приключихме своя обект от европейския магистрален път Е 80, участък Ниш - Димитровград, казва инж. Мешков-1549958983.jpg

Сръбският президент Александър Вучич стартира кампанията си "Бъдеще за Сърбия" на магистралния участък в Гърделичката клисура, част от Коридор 10, свързващ Белград със Скопие.

Строител на участъка е българската компания „Трейс Груп Холд“ АД.

Това е най-сложната отсечка от инженерна гледна точка: директното трасе на магистралата се развива в силно пресечен планински терен, в долината на реката, като успоредно на нея, преминава и електрифицирана еднопътна жп линия, както и двулентов главен път Е75. На обекта са монтирани 340 броя предварително напрегнати греди, най-големите от които са с дължина 49 м и тегло 100 т.

През 2017-та, когато официално бе открит магистралния път Е 80, сръбският президент Александър Вучич не пропусна да даде оценка на качеството на новата магистрала: „ Хората, които строиха пътя са свършили огромна работа  Те промениха конфигурацията и пейзажа в тази част на Сърбия. Усмивката ми днес е 30,5 км.“

Трейс Груп Холд „АД построи 14 км от тази магистрала.

 

Ръководител на проекта е инж. Стойко МЕШКОВ, с когото Епицентър.бг разговаря.

 

- Вашето строителство, инж. Мешков, е определено от президента Вучич като част от „символите на модернизацията и бързото развитие на Сърбия“. Това е много висока оценка. С какво я заслужихте?

- С работата си! „Трейс Груп Холд“, освен че разширява портфолиото си, разширява и инвестициите си зад граница. През 2014 и 2015 г. Трейс купува последователно две от най-големите пътностроителни фирми в Сърбия, както и каменна кариера и асфалтов център, които са най-големите в страната. Ние имаме договори за текущо поддържане на около 2000 км републикански и общински пътища, на практика – цяла Югоизточна Сърбия, около 28 сръбски общини.. Ние първи приключихме своя обект от европейския магистрален път Е 80, участък Ниш - Димитровград, в края на 2017 г. бе официалното откриване. Трейс работи на два участъка с обща дължина 14,311 км. Построихме нов алтернативен път Пирот - Бела Паланка, с дължина 22 км. Изпитаната вече корпоративна структура се пренесе в Сърбия като модел. Холдингът създаде с български капитал свое дъщерно дружество „Трейс Сърбия“, което се управлява от двама изпълнителни директори - единият е сръбският инженер Предраг Спасов, другият съм аз.


- Трудно ли ви беше да се позиционирате на сръбския пазар?
- Всяка промяна е трудна, но Холдингът създаде екипи, в които има сръбски инженери и специалисти, изгради се доверие и се работи професионално съобразно сръбското законодателство. Реално ние сме сръбска фирма, с български капитал. Българите сме 6, а при нас работят 520 души. С колегите от България си разменяме екипи. Когато трябваше да се изгради бул. “Брюксел“ например, изпратихме бригада арматуристи, в която има сръбски и гръцки строители. Когато ние имаме нужда от помощ, получаваме подкрепа от България. В момента при нас тече конкурс за назначаване на млади специалисти - инженери. От 40 кандидати селектирахме 15 души. Кой ще издържи на нашия ритъм и ежедневното решаване на нелеки задачи, тепърва ще разберем. При нас има обекти, които са в 24-часов режим на работа. Такъв обект е Е75 от Коридор 10, участъкът от Гърделичката клисура.


- С какво се отличава той като пътно строителство, какви изпитания има? С какво този участък е сложен като техническо изпълнение?
- Участъкът, който ние изпълняваме, е на силно пресечен терен - дефиле, през което минава р. Южна Морава, жп линия и първокласен път, който преди изграждането на магистралата няма алтернатива. Това е единственият път към Македония и Гърция и е изключително натоварен. По цялата дължина на новия магистрален път лявото и дясното платно са с различни нивелети, което определя изграждането на подпорни конструкции.
В участък от 4750 м мостовите съоръжения са с дължина 1800 м, подпорните конструкции са 3000 м. Излети на място са над 1000 пилота с обща дължина 18 000 м. Изградихме пътен възел, който позволява движение във всички посоки.
Ще спомена и още няколко факта: по време на строителството не сме спирали движението на влаковете, нито по първокласния път. Река Южна Морава е буйна, когато се изпусне язовира, нивото на реката се покачва с 3 м за два часа, което усложняваше допълнително временните преминавания на обекта. Част от проекта е укрепването на откоса, който е с дължина 550 м, като в най-високата си част е 60 м.


- Какво представляват тези напрегнати греди, най-големите от които са с дължина 49 м и тегло 100 тона? Къде другаде сте ги използвали?
- Ще си позволя да посоча само две цифри: на обекта са изградени 552 греди, излети и напрегнати на място. Най-дългата е 49 м. Това е най-дългата монтирана греда в Сърбия, струва ми се, няма такава в България.

 

- В разстояние на по-малко от 5 км са монтирани 6 мостови съоръжения - това не е ли сериозно като строителство? Колко високи са тези мостове? Има ли в България такъв труден участък?
- Мостовите съоръжения са 6, най-високият е с височина 14 м, а най-дългият мост е 525 м, най-големият отвор е 55 м. Три пъти преминаваме над реката и два над жп линията. Използваните досега греди са до 45 м. Толкова сложен участък досега не е изграждан. Ако трябва да търсим аналогия, може би Кресненското дефиле ще има подобни характеристики.


- Не си спомням тук такава благодарност, каквато ви е изразил Вучич: “Усмивката ми днес е 30,5 км“, от нея Вие имате 14 км. Има ли разлика в отношението към строителите в Сърбия и България ?
- Отново ме връщате към въпроса за социалния, човешки капитал. През XXI век най- голямата битка е за хората, които знаят и могат, и са готови да работят. Този капитал се създава бавно и трудно, изисква се много труд, подходящи условия и учители, които са готови да ти дадат най-ценното: своя опит, подкрепа в труден момент, да бъдат твоя опора. В „Трейс“ работим по международни договори, с международни проектанти и надзор. Ние сме строители с голям международен опит и това ни прави конкурентни на международния строителен пазар.


ОЗК

От категорията

Форумът започва утре в Калофер

Явор Гечев ще открие събор за опазване на български селскостопански породи животни

Министърът на земеделието ще открие форум за опазване на селскостопански породи животни-Yavor-Gechev--Popadnalata-v-dvorovete-na-horata-darvesina-nyama-da-se-plashta_1662530208.jpg

Инициативата се реализира под патронажа на Министерство на земеделието

23 септ. 2022 | 12:32

Цените на петрола се повишиха

Петролът поскъпна.-1654149646.jpg

Липсата на напредък по ядреното споразумение с Иран и мобилизацията, обявена от ...

23 септ. 2022 | 10:23

Георги Събев:Биологичното производство ще получи подкрепа чрез Стратегическия план

Заместник-министър Георги Събев се срещна с биопроизводители.-Zamestnik-ministar-Georgi-Sabev-se-sreshtna-s-bioproizvoditeli-_1663946134.jpg

Биопроизводителите посочиха, че за да расте този вид земеделие, трябва да имат ...

23 септ. 2022 | 18:14

България и Саудитска Арабия ще си партнират в сферата на инвестициите

България засилва икономическото сътрудничество със Саудитска Арабия. -1660027990.jpg

Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство ...

23 септ. 2022 | 18:05

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45