Инж. Стойко Мешков от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от републиканските пътища на Сърбия

През XXI век най- голямата битка е за хората, които знаят и могат, и са готови да работят

Инж. Стойко Мешков от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от пътищата на Сърбия

22295 | 12 февр. 2019 | 09:52

В момента при нас тече конкурс за назначаване на млади специалисти - инженери. От 40 кандидати селектирахме 15 души. Кой ще издържи на нашия ритъм и ежедневното решаване на нелеки задачи, тепърва ще разберем. При нас има обекти, които са в 24-часов режим

Инж. Стойко Мешков  от „Трейс Груп“: Ние поддържаме 2000 км от републиканските пътища на Сърбия-1549958796.jpgМагистралният участък в Гърделичката клисура-1549963914.jpgМагистралният участък в Гърделичката клисура, част от Коридор 10, свързващ Белград със Скопие-1549963842.jpgС работата си! „Трейс Груп Холд“, освен че разширява портфолиото си, разширява и инвестициите си зад граница-1549959174.jpg Ние първи приключихме своя обект от европейския магистрален път Е 80, участък Ниш - Димитровград, казва инж. Мешков-1549958983.jpg

Сръбският президент Александър Вучич стартира кампанията си "Бъдеще за Сърбия" на магистралния участък в Гърделичката клисура, част от Коридор 10, свързващ Белград със Скопие.

Строител на участъка е българската компания „Трейс Груп Холд“ АД.

Това е най-сложната отсечка от инженерна гледна точка: директното трасе на магистралата се развива в силно пресечен планински терен, в долината на реката, като успоредно на нея, преминава и електрифицирана еднопътна жп линия, както и двулентов главен път Е75. На обекта са монтирани 340 броя предварително напрегнати греди, най-големите от които са с дължина 49 м и тегло 100 т.

През 2017-та, когато официално бе открит магистралния път Е 80, сръбският президент Александър Вучич не пропусна да даде оценка на качеството на новата магистрала: „ Хората, които строиха пътя са свършили огромна работа  Те промениха конфигурацията и пейзажа в тази част на Сърбия. Усмивката ми днес е 30,5 км.“

Трейс Груп Холд „АД построи 14 км от тази магистрала.

 

Ръководител на проекта е инж. Стойко МЕШКОВ, с когото Епицентър.бг разговаря.

 

- Вашето строителство, инж. Мешков, е определено от президента Вучич като част от „символите на модернизацията и бързото развитие на Сърбия“. Това е много висока оценка. С какво я заслужихте?

- С работата си! „Трейс Груп Холд“, освен че разширява портфолиото си, разширява и инвестициите си зад граница. През 2014 и 2015 г. Трейс купува последователно две от най-големите пътностроителни фирми в Сърбия, както и каменна кариера и асфалтов център, които са най-големите в страната. Ние имаме договори за текущо поддържане на около 2000 км републикански и общински пътища, на практика – цяла Югоизточна Сърбия, около 28 сръбски общини.. Ние първи приключихме своя обект от европейския магистрален път Е 80, участък Ниш - Димитровград, в края на 2017 г. бе официалното откриване. Трейс работи на два участъка с обща дължина 14,311 км. Построихме нов алтернативен път Пирот - Бела Паланка, с дължина 22 км. Изпитаната вече корпоративна структура се пренесе в Сърбия като модел. Холдингът създаде с български капитал свое дъщерно дружество „Трейс Сърбия“, което се управлява от двама изпълнителни директори - единият е сръбският инженер Предраг Спасов, другият съм аз.


- Трудно ли ви беше да се позиционирате на сръбския пазар?
- Всяка промяна е трудна, но Холдингът създаде екипи, в които има сръбски инженери и специалисти, изгради се доверие и се работи професионално съобразно сръбското законодателство. Реално ние сме сръбска фирма, с български капитал. Българите сме 6, а при нас работят 520 души. С колегите от България си разменяме екипи. Когато трябваше да се изгради бул. “Брюксел“ например, изпратихме бригада арматуристи, в която има сръбски и гръцки строители. Когато ние имаме нужда от помощ, получаваме подкрепа от България. В момента при нас тече конкурс за назначаване на млади специалисти - инженери. От 40 кандидати селектирахме 15 души. Кой ще издържи на нашия ритъм и ежедневното решаване на нелеки задачи, тепърва ще разберем. При нас има обекти, които са в 24-часов режим на работа. Такъв обект е Е75 от Коридор 10, участъкът от Гърделичката клисура.


- С какво се отличава той като пътно строителство, какви изпитания има? С какво този участък е сложен като техническо изпълнение?
- Участъкът, който ние изпълняваме, е на силно пресечен терен - дефиле, през което минава р. Южна Морава, жп линия и първокласен път, който преди изграждането на магистралата няма алтернатива. Това е единственият път към Македония и Гърция и е изключително натоварен. По цялата дължина на новия магистрален път лявото и дясното платно са с различни нивелети, което определя изграждането на подпорни конструкции.
В участък от 4750 м мостовите съоръжения са с дължина 1800 м, подпорните конструкции са 3000 м. Излети на място са над 1000 пилота с обща дължина 18 000 м. Изградихме пътен възел, който позволява движение във всички посоки.
Ще спомена и още няколко факта: по време на строителството не сме спирали движението на влаковете, нито по първокласния път. Река Южна Морава е буйна, когато се изпусне язовира, нивото на реката се покачва с 3 м за два часа, което усложняваше допълнително временните преминавания на обекта. Част от проекта е укрепването на откоса, който е с дължина 550 м, като в най-високата си част е 60 м.


- Какво представляват тези напрегнати греди, най-големите от които са с дължина 49 м и тегло 100 тона? Къде другаде сте ги използвали?
- Ще си позволя да посоча само две цифри: на обекта са изградени 552 греди, излети и напрегнати на място. Най-дългата е 49 м. Това е най-дългата монтирана греда в Сърбия, струва ми се, няма такава в България.

 

- В разстояние на по-малко от 5 км са монтирани 6 мостови съоръжения - това не е ли сериозно като строителство? Колко високи са тези мостове? Има ли в България такъв труден участък?
- Мостовите съоръжения са 6, най-високият е с височина 14 м, а най-дългият мост е 525 м, най-големият отвор е 55 м. Три пъти преминаваме над реката и два над жп линията. Използваните досега греди са до 45 м. Толкова сложен участък досега не е изграждан. Ако трябва да търсим аналогия, може би Кресненското дефиле ще има подобни характеристики.


- Не си спомням тук такава благодарност, каквато ви е изразил Вучич: “Усмивката ми днес е 30,5 км“, от нея Вие имате 14 км. Има ли разлика в отношението към строителите в Сърбия и България ?
- Отново ме връщате към въпроса за социалния, човешки капитал. През XXI век най- голямата битка е за хората, които знаят и могат, и са готови да работят. Този капитал се създава бавно и трудно, изисква се много труд, подходящи условия и учители, които са готови да ти дадат най-ценното: своя опит, подкрепа в труден момент, да бъдат твоя опора. В „Трейс“ работим по международни договори, с международни проектанти и надзор. Ние сме строители с голям международен опит и това ни прави конкурентни на международния строителен пазар.


ОЗК
Еврохолд

От категорията

Електрохолд Продажби със специално предложение за нови клиенти

Електрохолд Продажби със специално предложение за нови клиенти
-Elektrohold-Prodazhbi-sas-spetsialno-predlozhenie-za-novi-klienti-_1719222811.png

Клиентите могат да избират между стандартни и гъвкави планове, адаптирани към ...

24 юни 2024 | 12:51

МФ: Очаква се България да покрие инфлационния критерий за еврозоната до края на 2024 г.

-Losha-prognoza-na-MF--Vlizaneto-ni-v-evrozonata-shte-dovede-do-zabaven-rastezh-na-dohodite-i-ikonomikata_1712123008.jpg

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила ...

21 юни 2024 | 20:49

В КСБ заработи учебният център на ЕЦИХ в сектор строителство

ЕЦИХ в сектор строителство бе открит от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и от председателя на УС на ЕЦИХ Любомир Пейновски в присъствието на партньорите в начинанието-ETsIH-v-sektor-stroitelstvo-be-otkrit-ot-predsedatelya-na-US-na-KSB-inzh--Iliyan-Terziev-i-ot-predsedatelya-na-US-na-ETsIH-Lyubomir-Peynovski-v-prisastvieto-na-partnyorite-v-nachinanieto_1719238855.jpg

Хъбът ще предлага над 40 вида обучения за всички компании от строителния бизнес

24 юни 2024 | 17:11

ЕС предоставя над 65 милиона евро на България за енергийни проекти

ЕС предоставя над 65 милиона евро на България за енергийни проекти-S-blizo-10-protsenta-shte-e-po-evtin-tokat-za-biznesa-v-Balgariya-za-utre_1671627173.jpg

Осигурените средства са от приходите от търговия с емисии и ще послужат за 39 ...

24 юни 2024 | 15:13

Най-важното

Няма да останем безучастни срещу настъпващия национализъм в Северна Македония!

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности-Peevski--Blagodarya--Vyarvam--che-DPS-i-lichno-az-shte-opravdaem-golyamoto-doverie--koeto-ni-glasuvahte_1717958762.jpg

Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ ...

25 юни 2024 | 07:38

Новият премиер на РСМ заяви, че има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес"

Мицкоски чака правителство в България: Искате промени в конституцията? Защо?

Християн Мицкоски, премиер на Северна Македония
Снимка БТА-Hristiyan-Mitskoski--premier-na-Severna-Makedoniya-Snimka-BTA_1719291942.jpg

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание ...

25 юни 2024 | 08:04

Вътрешният министър отговори на нападките на бившия служебен министър

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота-Kalin-Stoyanov--Ot-dnes-po-patishtata-shte-bade-absolyutno-tsyalata-tehnika--s-koyato-razpolagame_1715605435.jpg

Твърденията на този човек, че Министерството не е реализирало нито една ...

25 юни 2024 | 08:15

За БСП ще бъде трудно да отлепи от сегашното дъно на 7%, посочи бившият лидер на левицата

Станишев: Трябва да се сключи официална управленска коалиция, в която е ясно кой носи отговорност

Сергей Станишев: Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори-Sergey-Stanishev--Bi-bilo-krayno-bezotgovorno-da-se-hvarli-stranata-v-sedmi-izbori_1719294374.jpg

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се ...

25 юни 2024 | 08:25

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Президентът охлади мераците на "Възраждане" за третия мандат

Костадинов: Готови сме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Радев го поряза: Нямате гласове!
(Видео)

Радев и Възраждане-Radev-i-Vazrazhdane_1719296047.jpg

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона ...

25 юни 2024 | 09:12

Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай-Atanas-Zapryanov_1718378091.jpg

Последните избори в България преминаха под сянката на кремълската ...

25 юни 2024 | 10:40

За да зададе ген. Атанас Атанасов този въпрос, явно е политическа причината

Журналистът Кирил Борисов за снайперистите край къщата на Бойко Борисов: Говорим за сериозна заплаха

Журналистът Кирил Борисов за снайперистите край къщата на Бойко Борисов: Говорим за сериозна заплаха Кадър NOVA-Zhurnalistat-Kiril-Borisov-za-snayperistite-kray-kashtata-na-Boyko-Borisov--Govorim-za-seriozna-zaplaha_1719298294.png

Много факти сочат натам, че Брендо е бил информатор на службите у нас и затова ...

25 юни 2024 | 09:50

Съдийската колегия на ВСС дискриминира съдия в изгода на подсъдим, неговата приятелка и адвокатката му

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 08:10