Такова поведение бавно, но сигурно ерозира доверието в цялата изпълнтелна власт

Чиновник не се явява, когато парламентът го вика! Още ли сме парламентарна република?

22213 | 11 юли 2018 | 11:55

Защо да се чудим, че проф. Асена Стоименова отказа да застане пред депутатите, след като куп длъжностни лица спокойно не им дадоха исканата информация по сделката за ЧЕЗ


Председателката на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова отказа да се отзове на поканата на Народното събрание - имала уговорени срещи, които не можела да отмени!
Това е поредният случай, когато висш чиновник отказва да се яви пред парламента или да изпълни негово искане.

Казвам „чиновник“ без никакво желание да засегна някого, но така се наричат служителите на държавата, които избирателят не е излъчил с избори. Колкото и високо по кариерната стълба да са се изкачили, това не ги прави нещо повече от чиновници.
Народното събрание, напротив, е най-висшият орган в държавата, защото сме парламентарна република. Народните представители са избрани от гражданите, за което са се явили на избори. Те не са длъжни да имат нито обща, нито конкретна компетентност – ако реши, народът може да изпрати в парламента и последния пропаднал пияница, както преди 30-тина години италианците избраха в парламента порнозвездата Илона Сталер – Чичолина. По този начин народът суверен изпраща послание на „слугите си“.

Изключвам проф. Асена Стоименова да не знае, че служи в парламентарна република. Сигурна съм, че е запозната с конституцията, където е казано:

Чл. 80.
Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи.

Чл. 83.
(2) Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси.

Но въпреки това проф. Стоименова спокойно праща депутатите да вървят където си искат, дори висомерно ги съветва да прочетат какво пише в интернет страницата на агенцията. Цялата информация по случая с лекарствата за високо кръвно била там.


За такова поведение министърът принципал (в случая - на здравеопазването) най-малкото трябва да смъмри самозабравилия се чиновник. Или да го уволни, за да е ясно на всички, че живеят в парламентарна република и не могат да не изпълняват заповедите на най-висшестоящия си началник, ако използвам лексиката на министър-председателя.

Всъщност проф. Стоименова сигурно черпи сили от поведението на всички длъжностни лица, които не дадоха информацията, която им бе поискана от парламентарната анкетна комисия, сформирана по сделката за ЧЕЗ. Така работата ѝ бе минирана, защото тя нямаше какво да разследва. А парламентът - унизен. Парламентът е колективен орган и когато при изпълнение на задълженията си е унизен един негов представител (няма никакво значение от коя парламентарна група е той и колко голяма е тя), на практика е унизено цялото Народно събрание.

Проф. Стоименова може пък да следва и лично примера на премиера Бойко Борисов, който за една година намери време само два пъти да се яви на парламентарен контрол – на 14 юли м.г. и на 8 юни тази. Той затова се нарича "контрол", защото републиката ни е парламентарна и изпълнителната власт се излъчва и контролира от парламента.

 

Това поведение на Борисов всъщност не е от вчера, а още от 2009 г., когато за пръв път застана начело на изпълнителната власт.

Оттогава публиката свикна да научава какво възнамерява да прави изпълнителната власт от изречените на крак реплики на Борисов пред медиите. Или от интервютата му пред медиите.

Някой да е запомнил реч на Бойко Борисов пред народните представители, в която той обяснява приоритетите на страната? Дори в началото на така възхваляваното председателство нямаше такава. Вярно българските приоритети бяха представени пред парламент, но пред Европейския.

 

Преди ГЕРБ да дойде на власт и да смени правилата на играта, на никой премиер не му минаваше през ума да демонстрира незачитане на народното представителство. Напротив, всеки един от ръководителите на изпълнителната власт до Борисов се явяваше в парламента в началото на всяка сесия и докладваше какви са приоритетите на ръководеното от него правителството. На нито един от министър-председателите след 1989 г. не му е било приятно да го разпъват на кръст всеки петък и почти всички се опитваха да пропуснат някоя и друга седмица.

Нима на Виденов му бе приятно да отговаря за "Орион" или на Костов - за "Олимп"? Нима на Виденов му бе приятно да обяснява защо левът се срива, а банките фалират, при положение, че не правителството, а БНБ контролира банките?

Нима на Костов му харесваше да обяснява в пленарната зала защо България подкрепя ударите на НАТО в Сърбия, при ясното съзнание, че целокупният народ не ги подкрепя? Нима на Симеон Сакскобургготски, на цар Симеон II, защото той никога не е абдикирал, му харесваше да се отчита пред депутатите? Едва ли и за Сергей Станишев петъчният контрол е бил най-приятната част от седмицата.

Нима всичките тези министър-председатели, които подготвиха членството на България в ЕС и НАТО и го осъществиха на практика, не са имали "уговорени срещи, които не могат да отменят"?

 

Но те се ръководеха от конституцията и обявяваха от високата трибуна на парламента всяка своя важна стъпка. След 2009 г. тази практика бавно беше изоставена (въпреки конституцията).

 

Всичко това също ерозира доверието в парламента и дава сили на чиновника Х да го пренебрегва. Друга тема е, че за ниското доверие към парламента принос имат и самите депутати, които превърнаха пленарната зала в арена на скандали, често на махленско ниво. А съвсем отделен въпрос е, че за това ниво на отделните депутати носят отговорност партиите, които ги излъчват. Защото чрез подбора на хората в листите си, те показват отношение към народа - колко го уважават и зачитат.

 

 

 


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10