Да си дам две трети от годишната заплата за това, че някой ме е обидил и са го осъдили за престъплението.!

Защо гражданинът Борисов трябва да плати 35 000 лева за дело срещу Сидеров, което спечели

6753 | 12 юли 2016 | 07:45

Например клеветите на Сидеров да са предизвикали у премиера безсъние, затваряне в себе си, плач или други тежки емоционални сривове. Тогава Борисов нямаше да се чуди защо трябва да плати 35 хил. лв. разноски, след като е осъдил Волен за 3 хил. лева.


Съдът намалил премиерския иск срещу лидера на “Атака”, защото приел, че омаскаряването не повлияло на кариерата му, а негативните емоции не били дълготрайни

Гражданинът Бойко Борисов ще трябва да плати 35 хил. лв. разноски по делото за клевета, което той спечели срещу депутата Волен Сидеров.

Иначе лидерът на “Атака” е осъден за 3000 лева за твърденията си пред столичен вестник, че премиерът покровителствал канал за трафик на наркотици, проститутки и контрабанда.

 

До куриоза се стига, след като съдът намали иска на Бойко Борисов с обяснението, че негативното му емоционално изживяване от съприкосновението със Сидеров, първо, не струвало 300 хил. лв., колкото премиерът е пожелал в иска срещу депутата. И второ, то продължило само месец и половина, а клеветите не повлияли на премиерската кариера. Вероятно ако Бойко Борисов е бил по-лабилен, Върховният касационен съд (ВКС) нямало да го накаже. Например клеветите на Сидеров да са предизвикали у премиера безсъние, затваряне в себе си, плач или други тежки емоционални сривове. Тогава Борисов нямаше да се чуди защо трябва да плати 35 хил. лв. разноски, след като е осъдил Волен за 3 хил. лева, пише "24 часа".

 

“Според вас правилно ли е три състава по трима съдии - общо 9, да признаят, че Волен Сидеров е извършил престъпление. И от 300 хил. през 80 хил. да се стигне дотам да го осъдят на 3 хил. лева глоба, че е извършил престъпление спрямо мен. Да си дам две трети от годишната заплата за това, че някой ме е обидил и са го осъдили за престъплението. Звучи ли ви нормално за една съдебна система?”

 

Така възкликна преди дни премиерът Борисов по повод решението на ВКС.

Справедлив ли е гневът на Борисов?

По принцип разноските по едно дело се разпределят между спечелилия и загубилия процеса според размера на уважената от съдиите претенция.

В началото премиерът заведе две дела срещу Сидеров. По първото в Софийския градски съд от 200 хил. лв. иск беше уважен 180 хил. лв. Според решението Сидеров е трябвало да плати разноски на Борисов в размер на 12 хил. лв., а Борисов на Сидеров да даде 460 лв. По второто дело искът на Борисов беше за 100 хил. лв., а първата инстанция му уважи 50 хил. лв. от тях.

В апелативния съд двете дела бяха обединени. Там обаче от общо 300 хил. лв. претендирана сума съдът реши Сидеров да изплати 80 хил. лв. обезщетение на премиера. Тогава разноските бяха разпределени по следния начин - Волен Сидеров на Бойко Борисов - 1850 лв., Бойко Борисов на Волен Сидеров - 15 хил. лв. Срязването от 80 хил. лева на 3 хил. лева на практика ощети още веднъж Борисов, защото разноските, които трябва да плати, станаха още повече - 35 225, 86 лв.

 

Защо ищецът се оказва финансово задължен на ответника?

Защото според Гражданскопроцесуалния кодекс ответникът в лицето на Сидеров също има право на заплащане на направени от него разноски съразмерно с отхвърлената част от иска. В случая първоначалната претенция на Борисов е била общо за 300 хил. лв., а съдът му присъжда само 3 хил. лв.

 

Съдиите Светла Цачева, Албена Бонева и Боян Цонев са категорични, че премиерът трябва да получи 3 хил. лв. обезщетение и 300 лв. разноски от националиста затова, че през 2013 г. го злепоставил в интервюто.

Върховните магистрати не подлагат на съмнение авторитета и възходящата кариера на Борисов след 2001 г., както и постигнати високи професионални резултати в борбата с организираната престъпност.

Въпреки това те не приемат аргументите на долните инстанции, че заради безупречната му репутация и доказаните професионални качества в МВР “е по-голям интензитетът на търпените от ищеца вреди”.

 

Магистратите твърдят още, че в предишни публикации в електронни издания на Борисов също били приписвани престъпления и изявлението на Сидеров не било новина за голяма част от аудиторията.

Съдиите са категорични, че клеветите не са повлияли негативно на политическата кариера на ищеца и на името му в обществото.

“Негативното емоционално изживяване на Борисов не е било и дълготрайно – около месец и половина съгласно свидетелските показания”, пишат съдиите и заключават, че не размерът на присъденото обезщетение е водещ, а осъдителното решение.

 

Адвокат Марин Марковски, защитавал премиера: Решението на Върховния съд е нескопосано
“Борисов е психически устойчив и за да оцелее в българската политика, той трябва да има характер и да не е лабилен. Заради това Върховният касационен съд (ВКС) го е наказал, като е намалил иска многократно – от 80 хил. лв. до 3 хил. лв.” Това заяви пред “24 часа” адвокатът на Бойко Борисов Марин Марковски.

 

Той е на мнение, че решението на ВКС, с което премиерът осъди националиста Волен Сидеров за клевета за 3 хил. лв., но трябва да му плати 35 хил. лв. разноски, е юридически неспокосано.

“Това решение отвори кутията на Пандора в българския политически живот. Сега всички политици в България може да бъдат хулени от депутати, защото ВКС прие, че след като няма психиатрични последици от клеветите, е най-важното, че си осъдил своя клеветник”, каза юристът. “Борисов е религиозен и православен християнин и разсъждението на ВКС, че той трябва да бъде с психическо страдание, е примитивно. Принципът, че решенията на съда не се критикуват, е интелектуално погрешен и опасен за правосъдието”, коментира Марковски.


От категорията

Инфлуенсърка заплашвана от психично болна жена: Искам детето ти да умре, ще го нарежа на парчета

Инфлуенсърка заплашвана от психично болна жена-Influensarka-zaplashvana-ot-psihichno-bolna-zhena_1701931469.jpg

По нейните социални мрежи може да се види, че тя всъщност тормози много други ...

7 дек. 2023 | 08:43

Семерджиев е взел амфетамин до 48 часа преди кръвната проба

"Номерът е грешен или непълен": Свидетелките срещу Георги Семерджиев отново не се явиха в съда-Semerdzhiev-pred-sada--Drug-chovek-upravlyavashe-kolata-pri-katastrofata--iskashe-da-ya-vzeme-rent-a-kar--Snimki-BTA_1681124843.jpg

В съдебната зала стана ясно, че едното момиче е представило документ, че не ...

6 дек. 2023 | 10:58

Отложиха второто дело за разменените бебета в "Шейново"

Отложиха второто дело за разменените бебета в "Шейново"-Otlozhiha-vtoroto-delo-za-razmenenite-bebeta-v--Sheynovo-_1701952556.png

През месец март т.г. беше внесен втори иск в Софийския градски съд от адв. ...

7 дек. 2023 | 14:35

Опасно селфи: Спасиха майка и дете, паднали в Гребния канал в Пловдив

Брегът около Гребния канал е изключително хлъзгав и навсякъде има предупреждения хората да не се доближават до ръба-Bregat-okolo-Grebniya-kanal-e-izklyuchitelno-hlazgav-i-navsyakade-ima-preduprezhdeniya-horata-da-ne-se-doblizhavat-do-raba_1701931675.png

Намесата на млад мъж, който станал свидетел на ситуацията и на служители на ...

7 дек. 2023 | 08:45

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03