Посрещането на Нова година без шампанско е немислима. Пенливото вино превръща вечерта на 31 декември в истински празник, а изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика са част от всеки повод.
Ето какви съвети за пиене на шампанско:
Изберете правилната чаша
Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според естестетическия си вкус. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, която често ползваме и за бяло вино.
Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.
Третият е чаша тип „лале“. Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето. Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.
Пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага. Затова, налейте шампанското внимателно, без да правите много пяна, и оставете за няколко минути напитката.
Сладкото заглушава финия вкус на шампанското
По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове. Чудесно се съчетава с месо или спагети със сметанов сос.
Как се съхранява останалото шампанско?
Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.