Прокурор Никола Гратери.

Ндрангета е стъпила на Балканите преди 20 години

”Ди Велт”: Италианската мафия е като у дома си в България

10642 | 1 март 2018 | 17:51

Италианската мафия е в състояние да повлияе на изборните резултати в Източна Европа, а и не само там, казва прокурор Никола Гратери


Италианската мафия е като у дома си в страните от Източна Европа. Ндрангета е стъпила в този регион от 20 години. Това пише в "Ди Велт" експерт, който от години се бори от години с престъпни организации и структури. Същото се потвърждава и от прокурор Никола Гратери, специализиран за борба с мафиотски структури.


"Италианската мафия е в състояние да повлияе на изборните резултати в Източна Европа, а и не само там. Членове на Ндрангета са успели да повлияят и на парламентарните избори в Германия", казва прокурорът.

 

Според Франческо Форджоне, бивш шеф на парламентарната комисия за противодействие на мафията в парламента в Рим, италианските мафиоти се чувстват "особено добре" в България и Румъния. "В двете държави те перат пари, инвестират и извършват незаконна търговия. Например огромни средства от търговия с наркотици и оръжие се влагат в недвижими имоти в България и Румъния или в акции на предприятия", смята Форджоне.

 

Бизнесът си в Източна Европа италианските мафиоти ръководят от Германия. Оттук се управляват и вносът на наркотици в Европа през пристанищата на Ротердам и Антверпен. Форджоне припомня и думите на един от босовете на Ндрангета, който през есента на 1989 година казал на своите подчинени по телефона-вървете в Берлин и купувайте всичко, което се продава на Изток.

 

Според него, държавите в Източна Европа са много удобни на мафията заради много по-слабите им правосъдни и разследващи структури, както и заради местното законодателство, което позволява много повече свобода на организираната престъпност.


От категорията

Младен Маринов: Има опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата

-1559552749.jpg

Летищата във Варна и Бургас се охраняват и от екипи на Специализирания отряд за ...

15 юни 2019 | 12:23

ГДБОП: Никъде не е спиран интернетът, ударихме кабелните пирати!

Снимка: Канал 3-1560584543.jpg

Иззети са устройства за разпространение на тв програми, не за интернет, заяви ...

15 юни 2019 | 10:41

Съдът остави в ареста полицая, обвинен за производство и разпространение нелегален тютюн

Снимка Специализирана прокуратура-1560705960.png

Служителят на Жандармерията е задържан в събота на „Траянови врата”. В личния ...

16 юни 2019 | 20:22

Спецпрокуратурата: Престъпна група за незаконно производство на тютюн е ощетила държавата с 3 млн.лв

-1560410154.jpg

Установено е, че за периоди има печалба за групата от над 100 хил. лева ...

16 юни 2019 | 13:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.