Прокурор Никола Гратери.

Ндрангета е стъпила на Балканите преди 20 години

”Ди Велт”: Италианската мафия е като у дома си в България

10530 | 1 март 2018 | 17:51

Италианската мафия е в състояние да повлияе на изборните резултати в Източна Европа, а и не само там, казва прокурор Никола Гратери


Италианската мафия е като у дома си в страните от Източна Европа. Ндрангета е стъпила в този регион от 20 години. Това пише в "Ди Велт" експерт, който от години се бори от години с престъпни организации и структури. Същото се потвърждава и от прокурор Никола Гратери, специализиран за борба с мафиотски структури.


"Италианската мафия е в състояние да повлияе на изборните резултати в Източна Европа, а и не само там. Членове на Ндрангета са успели да повлияят и на парламентарните избори в Германия", казва прокурорът.

 

Според Франческо Форджоне, бивш шеф на парламентарната комисия за противодействие на мафията в парламента в Рим, италианските мафиоти се чувстват "особено добре" в България и Румъния. "В двете държави те перат пари, инвестират и извършват незаконна търговия. Например огромни средства от търговия с наркотици и оръжие се влагат в недвижими имоти в България и Румъния или в акции на предприятия", смята Форджоне.

 

Бизнесът си в Източна Европа италианските мафиоти ръководят от Германия. Оттук се управляват и вносът на наркотици в Европа през пристанищата на Ротердам и Антверпен. Форджоне припомня и думите на един от босовете на Ндрангета, който през есента на 1989 година казал на своите подчинени по телефона-вървете в Берлин и купувайте всичко, което се продава на Изток.

 

Според него, държавите в Източна Европа са много удобни на мафията заради много по-слабите им правосъдни и разследващи структури, както и заради местното законодателство, което позволява много повече свобода на организираната престъпност.


От категорията

Интерпол спря издирването на жената и дъщерята на Цветан Василев, прокуратурата протестира

-1552469582.jpg

Осъществена е координация с ръководството на МВР с цел конкретният казус да ...

21 март 2019 | 20:05

Спецпрокуратурата протестира паричната гаранция на Миню Стайков

Миню Стайков-1552931026.jpg

Държавното обвинение иска задържане под стража за бизнесмена и другия обвинен ...

21 март 2019 | 16:41

Спецпрокуратурата предаде на съд Митьо Очите и още 12, сред които е и дъщеря му

Димитър Желязков и дъщеря му Станислава-1534058008.jpg

Димитър Желязков ще отговаря като ръководител на организирана престъпна група ...

21 март 2019 | 15:32

Върховният касационен съд спря делото за царските имоти (ВИДЕО)

-1497559424.jpg

Сега Конституционният съд трябва да отговори на въпроса на какво основание ...

21 март 2019 | 13:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.